Κυριακή, 28 Απριλίου 2019


ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Φεβρουάριος 2005 στην Κοιλάδα "KASSAI",
μύηση με θερμοκρασία -18C

     H Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» ιδρύθηκε και λειτουργεί επί 14 χρόνια με τους κανόνες ενός «λίκνου» διδασκαλίας της Έφιππης Τοξοβολίας, αλλά και εφίππων πολεμικών τεχνών, με μόνο σκοπό την ωφέλεια της ψυχής των μαθητών της. Και αποτελεί κανόνα ότι, μία πραγματική Σχολή διδασκαλίας Πολεμικών Τεχνώ,ν δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «κερδοσκοπική» διότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, η Πολεμική Τέχνη ευτελίζεται σε «εμπόρευμα» εκ του οποίου αντλείται κάθε υλικό κέρδος!

     Υπό αυτές τις συνθήκες και όπως είναι φυσικό, πολλοί αναδειχθέντες μαθητές της προτίμησαν να ακολουθήσουν μοναχικούς δρόμους επιδιώκοντας προσπορισμό υλικού κέρδους, κάτι με το οποίο η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» μπορεί καθόλου να μην συμφωνεί, αλλά και δεν κακίζει κανέναν που υποκύπτει σε αδυναμίες τις οποίες η υλιστική εποχή μας διαμορφώνει!

     Έτσι, με θλίψη παρατηρούμε, αποχωρήσαντες, πρώην μαθητές μας να αυτοπροσδιορίζουν τις προσπάθειές τους ως «επαγγελματικές» κάτι που ουδέποτε οι Δάσκαλοί μας διετύπωσαν, άλλους να εισπράττουν «πεντάευρο» για να μεταδώσουν σε άλλους  κάτι που έλαβαν από εμάς δωρεάν και άλλους να εκλαμβάνουν ως «πελατεία» τους προσερχομένους για να διδαχθούν, μην αναγνωρίζοντάσς τους την ιερότητα του «μαθητή», συνεπώς δε, μην αναγνωρίζοντας και στους εαυτούς τους την ευθύνη του «Διδασκάλου»!

      Κατανοητές πλήρως οι βιοτικές ανάγκες του Ανθρώπου και, δη, στην εποχή μας κατά την οποία η σώρευση των λαθών του ιδίου κατέφεραν την κρίση που βιώνουμε όλοι, αλλά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι γη εν λόγω «κρίση» δεν είναι παρά «κρίση Αξιών» την οποία αναλόγως και με κριτήρια αρετής και όχι ύλης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και τούτο θα πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση μιας Σχολής Πολεμικών Τεχνών, κάτι στο οποίο με επιτυχία επιμένει η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων»! και, ας μη παραβλέπουμε ότι ανέκαθεν τα λαμπρά επιτεύγματα του Ανθρώπου επετυγχάνοντο από άτομα τα οποία ήσαν ή ένιωθαν «χορτάτα», αδυνατούντα να εννοήσουν ή και, στην ιδανικότερη περίπτωση, αρνούμενα να εννοήσουν την έννοια της «πείνας» (πενίας). Κι όμως, ο Πλάτων ούτε για τα πλούτη του κυριαρχεί στην Ανθρωπότητα, ούτε για τα …πιάτα που γέμιζαν (;) το καθημερινό τραπέζι του αλλά για την  α ν ι δ ι ο τ ε λ ή  διδασκαλία του πνευματικού περιεχομένου του!
     Η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» έχει την Τιμή να αποτελεί την αφετηρία της Έφιππης Τοξοβολίας και της Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ελλάδα έχοντάς τις εισαγάγει το 2005 όταν ούτε την μία, ούτε την άλλη την ανέφεραν καν οι «επίσημες» Ομοσπονδίες και ο αμαρτωλός Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Και όπως ήταν φυσικό, από τους «Έλληνες Κενταύρους» ξεκίνησαν ΟΛΟΙ όσοι, σήμερα, καταπιάνονται σοβαρά με τα εν λόγω αντικείμενα οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια. Αλλά αυτό δεν συνιστά λόγο επάρσεως για το επιτελείο της Σχολής μας, αντιθέτως, συνιστά φόρτον ευθύνης απέναντι στον Δάσκαλό μας Kassai Lajos και διηνεκούς Τιμής της αφιερώσεώς του που κάποτε υπέγραψε στο βιβλίο του την πρώτη ημέρα που τον συναντήσαμε στην Κοιλάδα όπου μας εμύησε στην ΄Εφιππη Τοξοβολία και, έκτοτε παραμένουμε στη σκιά του. Διότι ο μαθητής αν δεν τιμά τον Δάσκαλό του ατιμάζει εαυτόν και σε εμάς δεν αρμόζει ο ρόλος του ατίμου!

      Έτσι, με συναίσθημα σεβασμού και αγάπης προς όλους όσους πέρασαν,παραμένουν ή απεχώρησαν και θα περάσουν από την Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» διακονούντες την Πολεμική Τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας και της Παραδοσιακής Τοξοβολίας, θα θέλαμε, απλώς να υπομνήσουμε το χρέος τους ώστε να μην ευτελίσουν σε ..."εμπόρευμα" τα όσα αφιλοκερδώς τους προσφέραμε και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε, τιμώντας όχι εμάς ως "καταγωγή" τους,  αλλ΄ εαυτούς τους ιδίους!

     Άλλωστε, η έξαρση εκ της σημερινής κρίσεως Αξιών και η ανάταση εκ της περιρρέουσας μαζοκρατικής παρακμής, είναι καθήκον όλων μας!  


Εφιπποτοξοτικά!

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.