Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ "ΧΩΣΙΑ"


     Η Τοξοβολία ουδέποτε υπήρξε άθλημα των αρχαίων, αυθεντικών, Ολυμπιακών αγώνων! Και όπως η σημερινή τιτλοφόρηση ως, δήθεν, "ολυμπιακών" των πολυεθνικών συγχρόνων αγώνων είναι ψευδής και καταχρηστική, έτσι και ο χαρακτηρισμός "Ολυμπιακή Τοξοβολία" είναι ψευδέστατος και καταχρηστικότατος! Και όπως οι σύγχρονοι ψευδεπίγραφοι "ολυμπιακοί αγώνες" αποβλέπουν στην εμπορικοποίηση της αθλήσεως, έτσι και η "ολυμπιακή τοξοβολία" αποβλέπει στην εμπορικοποίηση της Τοξοβολίας η οποία δεν αποτελεί "άθλημα" (sport) ούτε "παιγνίδι" (game) αλλά Πολεμική Τέχνη διότι το Τόξο είναι  ό π λ ο  κι έτσι χρησιμοποιήθηκε διαχρονικώς από της εμφανίσεώς του, από τον Άνθρωπο, όχι για να διασκεδάζει τις ...ελεύθερες ώρες του, αλλά για να πολεμά, ή για να κυνηγά την τροφή του!


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", όπου όλοι σεβόμαστε την φύση και τις αλήθειες της, η Τοξοβολία αντιμετωπίζεται, όπως είναι σωστό, ως Πολεμική Τέχνη και για τον λόγο αυτό η διδασκαλία της και η εφαρμογή της ακολουθεί κανόνες ουδεμία σχέση έχοντες με "sport" ή με "game", όπως ακριβώς ουδεμία σχέση έχει με αυτά η παραδοσιακή ή Ενστικτώδης Τοξοβολία, οπουδήποτε στον κόσμο ασκείται. Έχοντας, δε, διδαχθεί το αντικείμενο κοντά στον παγκόσμιο πρωταθλητή Kassai Lajos και εφαρμόζοντας τους κανόνες που εκείνος μας δίδαξε, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (από 1/12/2013) έχει τιμηθεί με πρώτες αλλά και άλλες διακρίσεις διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες, αρνούμενη να ενταχθεί (όπως της έχει φορτικώς προταθεί) στα αναξιόπιστα και παραγοντίστικα ντόπια "κυκλώματα"!


     Και το "μαχητικό" σκεπτικό της Πολεμικής Τέχνης κυριάρχησε και κατά την τελευταία Προπόνηση, όπου Συνασκούμενοι αξιολογήθηκαν για να προσδιορισθεί η ευστοχία τους σε μέσες αποστάσεις, με έμφαση στην τακτική της "χωσιάς" (χωσιάριων-Ουσάρων).


     Όχι, ο στόχος δεν είχε τις γνωστές, μεγάλες, διαστάσεις με τα πολύχρωμα ευδιάκριτα "πρόσωπα" και την ανοικτή και ανεμπόδιστη οπτική πρόσβαση στο "μάτι του ταύρου", όπως συμβαίνει στην "ολυμπιακή τοξοβολία". Στην περίπτωσή μας ήταν ένα απλό κουτάκι συσκευασίας διαστάσεως 25 επί 30 εκατοστομέτρων, αφημένο καταγής και κρυμμένο κάτω από πευκόκλαρα ή άλλα βλαστάρια, με μία υποψία "παρουσίας" στην άκρη της στοχαστικής ευθείας για τον Τοξότη ο οποίος θα έπρεπε, συχνά, να υπολογίσει την τροχιά του βέλους του να περνά μέσα από κλαριά και φυτά ώσπου να προσκρούσει στο επιθυμητό σημείο! Επίσης, στην περίπτωσή μας, η Γραμμή Βολής δεν ήταν το επίπεδο καλοφροντισμένο "ταρτάν" της "ολυμπιακής τοξοβολίας" μέσα στους προστατευόμενους χώρους όπου αυτή ασκείται, αλλά, σε επικλινέστατο ορεινό και ανώμαλο έδαφος το οποίο επενεργεί επιβαρυντικά με τις οπτικές "παραλλάξεις" του εξ αιτίας των κλίσεών του.



     Σε ένα ανοιξιάτικο ορεινό σημείο όπου η βλάστηση προμήνυε Άνοιξη αλλά η απειλή όμβρου παρέπεμπε σε Φθινόπωρο, το ασκησιολόγιο ήταν προσεκτικώς προσχεδιασμένο και τάχιστα εφαρμόσιμο ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις οι οποίες θα ήσαν εις βάρος της επιτυχούς ολοκληρώσεώς του.



     Οι Συνασκούμενοι εισήχθησαν αμέσως στο πνεύμα της "χωσιάς" και των συμπαρορτουμένων της ξεκινώντας από τα δύσκολα για να καταλήξουν στα εύκολα.



     Ένας στόχος τοποθετημένος "ούτω πως" ώστε να εκβιάζει την στοχαστική προσοχή του Τοξότη αφού εάν ...ξεστράτιζε το βέλος θα βρίσκονταν, στη καλύτερη περίπτωση, ή σε ένα τεχνητό ρέμα ή θα ...χάνονταν κι αυτό σήμαινε επιπλέον "τρέξιμο" και κόπωση για όποιον τα "κατάφερνε" να στείλει το βέλος του εκτός στόχου.



    Κατόπιν και όταν υπό τις εναρκτήριες συνθήκες οι Συνασκούμενοι κατάφεραν ένα 65%, άρχισε το σενάριο να ...χαλαρώνει ...φαινομενικώς, με παραμέτρους μη ...επαισθητές.



     Και πάντα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε ασκήσεως ένας σύντομος "απολογισμός" συντελούσε στην ομαλή μετάβαση στην επόμενη άσκηση κ.ο.κ. ώσπου καταλήξαμε με μία επιτυχία 85-90% επί μέσων αποστάσεων! Δεν ήταν και άσχημα...



     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν ακολουθούμε το ..."πνεύμα" των ευκαιριακών, δήθεν, "αγωνιστικών" διοργανώσεων που ενθαρρύνουν οι ομοσπονδίες που εμπορικοποιούν την άθληση ώστε να εισπράττουν κάθε εβδομάδα "συμμετοχές" από συμμετέχοντες στους οποίους ουδέποτε προσεφέρθη η παραμικρή γνώση (από εκείνους, άλλωστε, που δεν την διαθέτουν) ούτε διοργανώνουμε παρείστικα μπάρμπεκιου με άφθονη τσιπουροκατάνυξη! Εδώ, ασκούμεθα και όπως ανεκοίνωσε ο Ιδρυτής της Ομάδος τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την έναρξη της παρούσης Προπονητικής Περιόδου, στους "Έλληνες Κενταύρους" δεν θέλουμε να "περνάμε καλά" αλλά να περνάμε ωφέλιμα! Ευτυχώς αυτό το αντελήφθησαν όλοι και κάποιοι πέρασαν και την θύρα εξόδου συναισθανόμενοι το ασύμβατό τους με το "ωφέλιμον"! Οι παραμένοντες απολαμβάνουμε για πολλοστή συνεχή χρονιά τα οφέλη της Έφιππης Τοξοβολίας και όλων των υπό της Σχολής μας προσφερομένων, βέβαιοι όντες ότι αυτό το "περνάμε ωφέλιμα" θα παραμένει κανόνας της Ομάδος μας και πάντοτε θα έχουμε την χαρά να το μεταφέρουμε προς τα έξω από αυτό το Ιστολόγιο!




Υστερόγραφο:


     Ευχαριστούμε τον κ. Ν. Παπαδάκη για την αποκατάσταση της λάθος (;) τοποθετήσεως του τόρμου εγκαθιδρύσεως βέλους στην χορδή Συνασκουμένου που διέπραξε συνάδελφός του και διαπιστώσαμε και αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας. Χαιρόμαστε, δε, διότι καθημερινώς επιβεβαιωνόμαστε για την αποστροφή μας προς τα αναξιόπιστα κα παραγοντίστικα, ντόπια, κυκλώματα τα οποία αντιμετωπίζουν την Τοξοβολία ως εμπόρευμα και, παρά την ασχετοσύνη τους με αυτήν, δεν εννοούν ούτε καν να βελτιώσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.