Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΜΕΤΑΚΙΝΩΝΤΑΣ ...ΒΟΥΝΑ!


     Είναι απολύτως προκαθορισμένες οι προϋποθέσεις ασφαλούς υλοποιήσεως αλλά και επιτυχίας ενός μαθήματος Ιππασίας και για το συγκεκριμένο μάθημα ουδεμία εξ αυτών συνηγορούσε ούτε στην υλοποίηση, ούτε στην επιτυχία του. Μόνον η αστρολογική γνωμάτευση συνηγορούσε λόγω συμπτώσεων θετικών αναδρόμων συγκυριών και ο Εκπαιδευτής εμπιστεύθηκε αυτή και μόνον την συνηγορία για την οποία κάθε άλλος θα μπορούσε να γελάσει. Κι όμως..., η τόλμη, είναι αποδεδειγμένο ότι μετακινεί βουνά και στο συγκεκριμένο μάθημα, η τόλμη της προτάξεως της αστρολογικής συγκυρίας έναντι των δεδομένων κανόνων ασφαλούς Ιππικής μπορεί να ήταν μία τολμηρότατη απόφαση αλλά ...μετεκίνησε βουνά και όχι μόνον έδειξε ότι ένα εξ αρχής καταδικασμένο εγχείρημα μπορεί να υλοποιηθεί αλλά μπορεί και να επιτύχει πλήρως.


     Ο εκπαιδευόμενος από τον Κύκλο Προσεγγίσεως δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να αποκτήσει την συναίνεση συνεργασίας από τον Ίππο του ο οποίος αρνήθηκε πεισματικώς να τον δεχθεί ως αρχηγό του. Όταν ο Εκπαιδευτής παρετήρησε και μέτρησε την ένταση της αρνήσεως αυτής διεπίστωσε ότι την συναντούσε για πρώτη φορά στην εμπειρία των αμέτρητων μαθημάτων του και, ομολογουμένως, προβληματίστηκε για την ενδεχόμενη ματαίωση του μαθήματος αλλά ο πεισματώδης χαρακτήρας του απόδιωξε κάθε τέτοια σκέψη κι επέλεξε την επιμονή στην υλοποίηση υπέρ του μαθητή του. Ακολουθήθηκε μία διαδικασία προσεγγίσεως εκπαιδευομένου και Ίππου η οποία, τελικώς, απέφερε καρπούς και το μάθημα προχώρησε με την ρυταγώγηση όπου, ω του θαύματος, ο Ίππος υποχειριάσθηκε άριστα με τον εκπαιδευόμενο να ακολουθεί επακριβώς τις οδηγίες ορθής ρυταγωγήσεως και ο Ίππος να υπερβαίνει τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις του.


     Η εφίππευση του εκπαιδευομένου με την πλήρη ακαμψία του "καθίσματός" του εξ αιτίας των αναστολών του επανέφερε στον Εκπαιδευτή την ορατήν ανάγκη ματαιώσεως του μαθήματος αλλά και πάλι η τόλμη και η εφευρετικότητα νίκησαν.


     Από το σημείο αυτό και μέχρι το τέλος του μαθήματος ο Εκπαιδευτής έκανε μεταβολή και άρχισε να κινείται με την πλάτη παραμένοντας με μέτωπο προς τον κινούμενο Ίππο προκειμένου να καθησυχάζει με το βλέμμα του το ζώο ώστε να αποφευχθούν ζωηρές δυσανασχετήσεις συνεργασίας με τον αναβάτη του.


     Πλήρως συνεργάσιμος και υπάκουος ο εκπαιδευόμενος να προσαρμόζεται στις οδηγίες του Εκπαιδευτή του, άρχισε να δίδει δια των ποδών εντολές βαδίσεως του Ίππου ο οποίος άρχισε να αντιλαμβάνεται και να υπακούει.


     Αυτή η εισαγωγική διάδραση εξομάλυνε κατά πολύ την μέχρι τώρα διάσταση Ίππου και εκπαιδευομένου μικραίνοντας την μεταξύ τους απόσταση ενώ παρέμεναν σοβαρά τα προβλήματα στοιχειώδους ισορροπίας του εκπαιδευομένου με μία εμμονική διατήρηση σωματικής ακαμψίας που περιόριζε την "πρόσφυσή" του με τον Ίππο σε μία επιφάνεια εδράσεως η οποία δεν επαρκούσε για την ασφαλή διατήρησή του επί της ράχεως του Ίππου.


     Ο Εκπαιδευτής ξεκίνησε μία ταχεία διαδικασία χαλαρώσεως του εκπαιδευομένου ώστε να παρακάμψει τις ανησυχίες του ως προς τις νέες συνθήκες ισορροπίας που αντιμετώπιζε "καθίζοντάς" τον βαθύτερα ώστε, σε πρώτη φάση να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο πτώσεως, κάτι που επετεύχθη με την απόσπαση της προσοχής του εκπαιδευομένου από την κατάσταση ασταθείας του "καθίσματός" του στο ...τραγούδι και στην διαρκή συνομιλία επί διαφόρων θεμάτων... Εδώ τραγουδήσαμε μέχρι και τον εθνικό ύμνο ενώ ο εκπαιδευόμενος μας έμαθε και ένα ωραίο δημοτικό τραγούδι, ώσπου, χωρίς να λάβει εντολή άφησε την στήριξή του επί των ηνιών και του Ίππου και έφερε τα χέρια του στην έκταση προς μεγάλη και ευχαριστότατην έκπληξη του Εκπαιδευτή ο οποίος, όμως, τον επανέφερε στην στήριξη μη βιαζόμενος να διακινδυνεύσει την οιανδήποτε πτώση του μαθητή του ο οποίος, όμως, είχε ήδη μπει σε "τροχιά" ενεργητικής συνεργασίας με τον Ίππο.


     Σε λίγο ο ίδιος ο μαθητής ζητούσε να του δείξουν πως μπορεί να σταματά και να στρίβει τον Ίππο και ο υπέροχος Ίππος άρχισε να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στις απαιτήσεις του αναβάτη του σε ένα μάθημα που ξεκίνησε υπό τους πλέον ...απαγορευτικούς οιωνούς, εξελισσόμενο σε μοναδικήν εμπειρία για όλους,


     Και όταν το πρόγραμμα αυτού του εισαγωγικού πειράματος ολοκληρώθηκε και ο Εκπαιδευτής έδωσε παράγγελμα στον εκπαιδευόμενο να αφιππεύσει, ο εκπαιδευόμενος έδειξε απογοήτευση και ζήτησε να συνεχίσει να ιππεύει, να στρίβει και να σταματά τον Ίππο του για ακόμη λίγο, κάτι που ο έμπλεος χαράς Εκπαιδευτής του το επέτρεψε.


     Η Ιππική μας μαθαίνει πάμπολλα διότι αποτελεί πολυεπιστήμη και, μεταξύ όλων αυτών μας μαθαίνει και ότι η Αστρολογία μπορεί καμιά φορά να υπερέχει της Ιππικής ακόμη και σε ...ιππικά ζητήματα! Και κάτι τέτοια μπορούν να οδηγήσουν ένα μάθημα Ιππασίας σε πλήρη επιτυχία ώστε όλοι να χαμογελούν διάπλατα, ακόμη κι ένας αυστηρός διάκονος της Ιππικής με ελάχιστες φωτογραφίες οι οποίες να τον δείχνουν χαμογελαστό στη ζωή του.


     Ας καταφέρουμε, λοιπόν, να διατηρούμε ανοιχτούς τους πνευματικούς ορίζοντές μας και να είμαστε έτοιμοι να μετακινήσουμε με την νόησή μας ...βουνά. Εφικτό είναι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.