Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
&
ΑΡΚΕΤΗ  ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ


     Με τον Χάρη να κάνει "άλματα" στην Έφιππη Τοξοβολία αλλά και με δύο προσχωρήσεις στην Σχολή του Ιππικού Θεάτρου μας η σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα στο ιδανικό Ιππευτήριο με τα ιδανικά "τετράποδα" των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Ιππεύοντας τον δυνατό επιβήτορα Sepp, ο 11χρονος Χάρης, συνέχισε και σήμερα να εκπαιδεύει στη συγκεκριμένη 100μετρη διαδρομή τον Ίππο του δείχνοντάς του τα "σημεία" επί των οποίων ο ίδιος ο νεαρός Ιππέας θα πρέπει να τοξεύει καλπάζοντας.


     Ο Εκπαιδευτής του νεαρού εκπαιδευομένου, έχοντας "σχεδιάσει" πολύ καλά την εκπαίδευση του μαθητή του, ήδη τον προωθεί σε μία τροχιά υψηλών απαιτήσεων κάτι για το οποίο ο 11χρονος δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει.


     Σήμερα, εκτός από την 100μετρη ευθεία, ο νεαρός Χάρης ασκήθηκε στο Κυκλοτερές στην γρήγορη όπλιση του Τόξου και ταχυβολία επί καλπαστικού κύκλου. Ο νεαρός επέδειξε ευφυέστατη και, ως εκ τούτου, αποτελεσματικότατη, διαχείριση τόσο της ταχείας οπλίσεως όσο και της ταχυβολίας με σταθερό χαρακτηριστικό του την ευστοχία και την απίστευτη "συγκέντρωση" των βελών του επί του σημείου του στόχου. Ήδη και μετά από ελάχιστα μαθήματα "μιλάμε" για έναν έφιππο Τοξότη υψηλών επιδόσεων που χρειάζεται ελάχιστο χρόνο θεωρητικής μελέτης ώστε να δώσει εξετάσεις!   


     Όταν, πριν τέσσερα χρόνια, ο Απόστολος έφυγε για σπουδές και για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας κράτησε την φανέλλα της Ομάδος μας με σκοπό να την ξαναφορέσει επιστρέφοντας και επιστρέφοντας όχι μόνον την  φορά αλλά και από σήμερα εντάσσεται στη Σχολή Ιππικού Θεάτρου και στο σχήμα το οποίο προετοιμάζει το αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μάρουλλο Ταρχανιώτη.


     Περνώντας στο περιεχόμενο των πολύ εξειδικευμένων μαθημάτων της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου, ο Απόστολος, ήδη από την πρώτην ημέρα, "απεκάλυψε" δεξιότητες και εξετέλεσε το προβλεπόμενο πρόγραμμα με αξιοπρόσεκτην άνεση εφιππεύοντας κατά τον καλύτερο τρόπο δι εφάλσεως, για πρώτη φορά! Πραγματικά, υπήρξε μία μοναδική εμπειρία να τον παρακολουθείς να εφιππεύει χωρίς ο Ίππος να προλαβαίνει να καταλάβει τι γίνεται στη ...ράχη του! Μέγας "βοηθός" του Αποστόλου η σωματοδομή αλλά και η καθημερινή του επιμελής εκγύμναση της οποίας το θετικό αποτέλεσμα φάνηκε σήμερα αρχής γενομένης από την έφαλση της εφιππεύσεως.


     Σύμφωνα με το προσχεδιασμένο ασκησιολόγιο, ο Απόστολος κατ'  αρχήν, αφιερώθηκε στη φλογέρα εν κινήσει, ξεπερνώντας φυσικές ανησυχίες καταστάσεων αρνητικής ισορροπίας και βαθαίνοντας το "κάθισμά" του. 


      Πετώντας εν κινήσει τα μπαλλάκια και ξαναπιάνοντάς τα, το "κάθισμα" γίνεται ακόμη βαθύτερο και η ισορροπία ευσταθέστερη.


     Ώσπου ήρθε η ώρα της περιστροφής με την πρέπεουσα προσοχή να μην χτυπήσουμε το κεφάλι του Ίππου ώστε να αποκτήσουμε ακόμη ευσταθέστερην ισορροπία και καλύτερον έλεγχο σώματος πριν περάσουμε στην πολύ χρήσιμη, επόμενη, άσκηση.


     Και η επόμενη άσκηση δεν είναι άλλη από την Μένδεια ίππευση με το όνομά της να προέρχεται από την αρχαία Μένδη σε νόμισμα της οποίας εμφανίζεται αναβάτης ξαπλωμένος επί της ράχης όνου αντίστροφα από το κανονικό "κάθισμα".


     Βεβαίως, στην περίπτωσή μας ο όνος έχει την όψη ενός πανέμορφου Ίππου και ο Απόστολός μας κατάφερε να τον διευθύνει με ανάστροφο κάθισμα "ψηλαφώντας" μια βαθύτερη, ακόμη, αίσθηση ισορροπίας, ένα στάδιο απαραίτητο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.


     Η εν κινήσει μεγαλόφωνη ανάγνωση ενός κειμένου έχει τεράστιαν αξία στην συνδυαστική διαχείριση της διευθύνσεως του Ίππου , της βελτιώσεως της ισορροπίας και της ρυθμίσεως της αναπνοής, κάτι σημαντικότατο για την εκφορά του σκηνικού λόγου του ηθοποιού.


     Ιταλικής παιδείας ο βιοϊατρικός επιστήμονας και καθηγητής Ιταλικών και Αγγλικών, Απόστολος, ανέλαβε να αναγνώσει (a prima vista) έφιππος και εν κινήσει ένα ...αιφνιδιαστικό κείμενο καθόλου σχετικό με τις σπουδές του, ένα στριφνό απόσπασμα από ένα εγχειρίδιο ...αλεξιπτωτισμού γραμμένο από τον φίλτατο Roberto Besutti, έναν Βερονέζο και ...εβολιανό πρωταθλητή της Αλεξιπτώσεως, μιας και οι πολεμιστές αν δεν είναι και πεπαιδευμένοι -όπως ο Μιχαήλ Μάρουλλος Ταρχανιώτης, διδάσκει- είναι, απλώς, κακοποιοί!


     Όπως φάνηκε, ο Απόστολος δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου από το κείμενο και την πρωτόγνωρη αίσθηση της έφιππης αναγνώσεως εν κινήσει, διατηρώντας ευσταθές "κάθισμα", σταθερή την ανάγνωση και σε συνδυασμό με την κίνηση του Ίππου, μέχρι σημείου να "παίζει" με άνεση με τα πόδια σε έναν ασυναίσθητο και χαριτωμένο "διάλογο κινήσεως" με τον Ίππο. Ωραία οιωνοί για μέλλουσα ιππική πρόοδο... 


     Και δεν θα ήταν δυνατόν ένα μάθημα Ιππικού Θεάτρου να ολοκληρωθεί χωρίς Έφιππη Τοξοβολία, ό,τι ψυχωφελές αλλά και ισορροπιστικό για έναν μελλοντικό άριστον Ιππέα.


     Μετά ταύτα, η εκ μέρους του Αποστόλου διαχείριση του Τόξου και εκτέλεση τοξεύσεων ήσαν οι προσδόκιμες των απαιτήσεων της Σχολής μας. 


     Ιδανικό μάθημα με κατάληξη την, εν κινήσει, ένοπλην αφίππευση με την ευσταλή προσεδάφιση, όπως προβλέπεται για έναν ασκούμενο ο οποίος θα πρέπει να διατηρεί ευσταθή ισορροπία υπό κάθε συνθήκη!


     Όμως, παρά την κούρασή του ο Απόστολος μετά την αφίππευσή του δεν ξεκουράστηκε αλλά υποδέχθηκε μαζύ μας την νεαρή Χριστιάννα ως νέα Συνασκούμενη και την εισήγαγε στο πρώτο της μάθημα που περιείχε τον Κύκλο Προσεγγίσεως, την ρυταγώγηση και τις έφιππες διατατικές προκαταρκτικές ασκήσεις.


     Με μεγάλην υπευθυνότητα και ευγένεια κινήσεων, ο Απόστολος βοήθησε την Χριστιάννα να καταλάβει αμέσως την ορθή εκτέλεση της κάθε ασκήσεως διατηρώντας τον Ίππο σε διαρκή χαλαρότητα και υπακοή.


     Και η Χριστιάννα ανταποκρίθηκε αμέσως και με τον πλέον σωστό τρόπο στην άσκηση της ρυταγωγήσεως κάνοντας τον Ίππο να την ακολουθεί ως οικόσιτο πλάσμα με υπακοή και χαλαρότητα, όπως όλοι πρέπει να συμπεριφερόμεθα στο Ιππευτήριο.


     Ρυταγωγώντας τον Ίππο με προσοχή προς αποφυγή αποτόμων κινήσεων, ο Απόστολος έδωσε στην έφιππη, πλέον, 12χρονη Χριστιάννα την αίσθηση της κινήσεως βοηθώντας την να διατηρεί συνεχώς το σωστό "κάθισμα".


     Η νεαρή Αμαζόνα με αξιοπρόσεκτην ανταποκρισιμότητα στις οδηγίες του Εκπαιδευτή της δεν εξεδήλωσε καμία επιφύλαξη φόβου στην εκτέλεση όλων των διατατικών ασκήσεων τις οποίες θα εφαρμόζει, πλέον, σε κάθε μάθημά της ώστε να είναι ασφαλής όχι μόνον ισορροπιστικώς αλλά και από κάθε ενδεχόμενο μυοσκελετικού τραυματισμού που εγκυμονούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. 


    Και η ευτυχής κατάληξη κάθε εισαγωγικού μαθήματαος, η διεύθυνση του Ίππου από τον νεοείσακτο μαθητή, στην περίπτωση της Χριστιάννας υπήρξε εμφανής με σωστό "κάθισμα" και επιτυχείς χειρισμούς κατά την κίνηση και ακινητοποίηση του Ίππου.


     Υπό την διαρκή προσοχή του Αποστόλου, η Χριστιάννα αφίππευσε άψογα, δυναμικά και με την αυτοπεποίθησή της ενισχυμένη όπως και με την αίσθηση ισορροπία, χωρίς καμίαν ένταση ή επιβάρυνση περιττών "φορτίων"... Η Ιππασία είναι ψυχωφελής και σωμασκητική όταν διεξάγεται με σεβασμό προς τους φυσικούς κανόνες και σωστά εξατομικευμένο σχεδιασμό ασκήσεων. Και σε όλα αυτά η ευγενική συμβολή του Αποστόλου ήταν σημαντικότατη δείχνοντας έναν ικανό αλλά και ηγετικό χαρακτήρα. Στα μαθήματα της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", άλλωστε, η διαδραστικότητα και η αλληλοδιδασκαλία προάγει τους μετέχοντες και αναδεικνύει αρετές χαρακτήρων!


     H Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα τεχνογνωσίας στην εκπαίδευση Ίππων που την κάνει αυτάρκη υπό οιανδήποτε συνθήκη και εάν χρειαστεί να λειτουργήσει και πάντοτε υπογραμμίζει στους μαθητές της την προτεραιότητα στην γνώση της εκπαιδεύσεως Ίππων, έχοντας εκδώσει και σχετικό έντυπο εγχειρίδιο αλλά και δημοσιοποιώντας συνεχώς τις εμπειρίες της και τα συμπεράσματά της ώστε να μπορεί να ωφεληθεί οιοσδήποτε μελετά τα Ιστολόγιά μας και τις εκδόσεις μας. Στους "Έλληνες Κενταύρους" αρνούμενοι την οιανδήποτε κερδοσκοπική βλέψη, δεν επιδιώξαμε να κρατήσουμε "μυστικά" που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον οιονδήποτε να χαρεί αυτό που εμείς χαιρόμαστε, αλλά δυστυχώς, κάποιοι αντί να μελετούν, αρκούνται σε ίντριγκες. Εμείς, από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε στο δρόμο μιας ανιδιοτελούς προσφοράς εμπειρίας 14 χρόνων, αφιερωμένης στην ευημερία του Ίππου και στην βελτίωση της σχέσεως του Ίππου με τον Άνθρωπο και, καθένας ας επιλέξει το "τι" θέλει ώστε, ή, να χαρεί όλα τα παραπάνω τα οποία επιτυγχάνονται με αφοσίωση, γνώση και άσκηση, ή, να παραμένει ένας περιφερόμενος, δακτυλοδεικτούμενος, "μπερδεψιάρης". Όλα είναι θέμα αξιοπρεπείας και, προ παντός, ευφυίας!
                                                      

     Στο Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων" όλοι είμαστε ασφαλείς, ωφελημένοι και υπερήφανοι, έχοντας πρόγραμμα και εργαζόμενοι με συνέπεια, όπως ακριβώς είμαστε υποχρεωμένοι, προάγοντας μία σπουδαία τέχνη όπως η Ιππική. Διότι κατά την άσκηση αυτής της τέχνης κάθε παράλειψη, κάθε "αβλεψία" δεν αποτελεί ένα απλό "λάθος" αλλά ένα ...έγκλημα καθοσιώσεως! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.