Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΕΠΑΪΩΝ

 Ο  ΕΠΑΪΩΝ



     Πέρασαν δώδεκα χρόνια από τότε που ο σημερινός Αρχηγός και Εκπαιδευτής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιος Α. Ψωρομύτης, ως αρχάριος μαθητής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", με τις φανερές δεξιότητές του, "φιγουράρησε" στις σελίδες του εκπαιδευτικού εγχειριδίου μας που, το 2010, πρωτο-κυκλοφορούσε ως το μόνο του είδους του στην ελληνική βιβλιογραφία. Ο κορυφαίος Ιππιατρός (καθηγητής DVM, PhD, της Ιππιατρικής και επίσημος Ιππιατρός της F.E.I.) Θεόδωρος Γ. Αντίκας, αξιολογώντας την έκδοση και πριν καταλήξει στην διθυραμβική κριτική του, με την αυστηρότητα που τον διέκρινε, είχε μελετήσει συλλαβή προς συλλαβή το περιεχόμενό του και είχε σταθεί στη κάθε μία φωτογραφία για να διατυπώσει, τελικώς, τα όσα διετύπωσε σεβόμενος το κύρος του ως ειδικού. Τότε, ο αείμνηστος καθηγητής, είχε σταθεί σε κάποιες φωτογραφίες μεταξύ των οποίων και σε μία ολοσέλιδη της 70ής σελίδος για να πει για τον εικονιζόμενο Ιππέα: "Aυτός αξίζει, έχει feeling και το δείχνει ο Ίππος του!". Εκείνος ο, αρχάριος, Ιππέας ήταν ο Αθανάσιος Α. Ψωρομύτης ο οποίος, με υποδειγματική σεμνότητα και ξεπερνώντας αμέτρητες προσωπικές δυσκολίες, σήμερα διευθύνει μία Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας η οποία συμπεριλαμβάνει και την μοναδική, παγκοσμίως, Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών, δικαιώνοντας με την ανέλιξή του τον αείμνηστο Θεόδωρο Γ. Αντίκα του οποίου την μνήμη τιμά η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων". 

     Δίνοντας τις προβλεπόμενες εξετάσεις του υπό συνθήκες μοναδικής δυσκολίας και αιφνιδιασμού που κανένας άλλος εξεταζόμενος δεν αντιμετώπισε στη Σχολή μας και επιτυγχάνοντας πανηγυρικώς, συνέχισε την επίπονη προσπάθεια της αναδείξεώς του σε Εκπαιδευτή (2019) υπό ακόμη δυσκολότερες συνθήκες, χωρίς δικό του Ίππο αλλάαφιερωμένος πάντοτε σε ξένους Ίππους προς τους οποίους, πάντοτε, έδειχνε την αμέριστη αφοσίωσή του και πάντοτε με λαμπρό αποτέλεσμα! 

     Και χωρίς να χαμηλώσει ποτέ τον πήχη του σεμνού Ήθους του, χωρίς να επιδιώξει την προβολή του με εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρος ή δημοσιότητα, συνεισέφερε στον Πολιτισμό διδάσκοντας Παραδοσιακή Τοξοβολία σε Εκπαιδευτήρια και προβάλλοντας παντοιοτρόπως την Έφιππη Τοξοβολία. 

    Τώρα, ο Αθανάσιος Ψωρομύτης, μας δίνει ένα μάθημα σωστής προετοιμασίας ενός σχολικού Ίππου όχι μόνον για να διεκπεραιώσει τα ημερήσια μαθήματα της Σχολής του αλλά και για να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, διευθυνόμενος πλέον με απλό περιλαίμιο, ανεξαρτήτως εάν ο συγκεκριμένος Ίππος είναι πρόσφατος στα χέρια του Αθανασίου και μετά από μονοψήφια μαθήματα έγινε εφικτό να διευθύνεται ασφαλέστατα άνευ στομίδος με την οποία πάντα ιππεύονταν.

     Και ο σωστός Εκπαιδευτής προτάσσει πάντοτε την ρυταγώγηση, ειδικώς εάν πρόκειται να ακολουθήσει μάθημα αρχαρίων ή, πολύ περισσότερο, τυφλών μαθητών όπως σήμερα!

     Βεβαίως, κατ΄ οικονομίαν χρόνου, η εναρκτήρια ρυταγώγηση είναι συμφέρουσα όταν διεξάγεται με "φόρτο" οπλισμού ώστε, καθ΄ οδόν, ο Ίππος να προετοιμάζεται για την Έφιππη Τοξοβολία που θα ακολουθήσει και ο Αθανάσιος ενεργεί όπως πρέπει.

     Σήμερα, λοιπόν, ο Αθανάσιος ξεκίνησε με την προνοητικήν υπόμνηση του Τόξου και των βελών στον ήδη εξοικειωμένο με αυτά Ίππο! Δεν βαρέθηκε να κάνει κάτι που ήδη ο Ίππος γνωρίζει αλλά, ως σωστός Εκπαιδευτής, "ξαναφρεσκάρισε" την μνήμη του ζώου ώστε να είναι βέβαιη η ασφάλεια των μαθητών του!


     Εν συνεχεία, ο σοφός Εκπαιδευτής ξεκίνησε την εισαγωγή του Ίππου στον μελλοντικό του έλεγχο δια περιλαιμίου χωρίς να αφαιρέσει τον (ανενστόμιστο πάντα!) χαλινό, ούτε τις ηνίες, ώστε η συνδυαστική μνήμη του Ίππου να ταυτίσει ηνίες και περιλαίμιο ώστε, βαθμιαίως και ομαλώς οι ηνίες να παραδώσουν τη θέση τους στο περιλαίμιο χωρίς απρόβλεπτες αντιδράσεις του Ίππου.

     Υπέροχοι, διακριτικοί, χειρισμοί γι αυτή την πρώτη φορά από πλευράς Αθανασίου και σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό προσέξαμε την ευφυέστατη πρωταγωνιστική χρήση του περιλαιμίου, ενώ ο Ίππος είχε την αίσθηση ότι τον ήλεγχαν οι ηνίες! 

     Βεβαίως, μια τέτοιαν εκπαίδευση μπορεί να την επιχειρήσει εκείνος που δεν χρειάζεται διόλου το οιοδήποτε μέσο ελέγχου καλπάζοντας έναν Ίππο και ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων", επ΄ ευκαιρία ανέσυρε από το αρχείο του μια προσωπική του ανάμνηση ως αρχάριος Ιππέας μόλις ενός μηνός στο "Κίτρινο Ρόδο" όταν η ευγενέστατη Δεσποινίς Ψωμιάδη (θυγατέρα του γνωστού Μάκη...) εκτελούσε φιλοφρόνως χρέη ...φωτογράφου του "περίεργου" συμμαθητή της που έφτανε με ...ποδήλατο από το κέντρο των Αθηνών στο Κορωπί κι επέστρεφε με αυτό, φορώντας, υποχρεωτικώς, το ποδηλατικό κράνος ακόμη και στην Ιππασία:


     Πάντοτε ευγνώμων ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" προς την Δεσποινίδα Ψωμιάδη για την σημαντική βοήθειά της να μελετήσει το καλπαστικό "κάθισμά" του και την στάση του, σήμερα αισθάνεται υπερήφανος για τις ακόμη καλύτερες επιδόσεις των νεωτέρων "Ελλήνων Κενταύρων" οι οποίοι ακολουθώντας τα επαληθευμένα βιώματά του απολαμβάνουν με ασφάλεια τον υπέροχο Ίππο! Και ο Αθανάσιος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον Ιδρυτή της Ομάδος, στην τελευταία προπονητικήν ημερίδα, στο Ιππευτήριο Πλατέος το οποίο μας παραχωρεί ευγενώς ο τοπικος αλογατάρης κ. Γεώργιος Τζαβάρας, τον οποίο και ευχαριστούμε, απέδειξε ότι έχει εξελιχθεί σε έναν αξιότατον Εκπαιδευτή και Εφιπποτοξότη!

     Διότι, ο  ε π α ί ω ν, πια, Αθανάσιος δεν βιάστηκε να ξεκινήσει το σχολικό πρόγραμμα της ημερίδος του πριν ο ίδιος επαληθεύσει την καταλληλότητα του Ίππου του εξερχόμενος σε καλπστικές τοξευτικές διαδρομές, με άψογην εκτέλεση!

     Για τα Στελέχη μας, είμαστε πάντοτε υπερήφανοι οι "Έλληνες Κένταυροι" πολλώ δε μάλλον όταν αυτά είναι πολλώ κάρρονες ημών των παρερχομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.