Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"




     Βλέποντας με πολύ αυστηρό μάτι και κρίνοντας πολύ προσεκτικά το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" και της Σχολής Τυφλών Εφιπποτοξοτών, ολοένα και περισσότερο μας αιφνιδιάζει η δομή και ο συντονισμός των μαθημάτων που καταλήγουν σε έναν "παρονομαστή" με σταθερό θετικό πρόσημο. Κι όσο κι αν προσπαθούμε να εντοπίσουμε εκτελεστικά λάθη για να τα διορθώσουμε κι όσο κι αν μελετούμε προσεκτικά την Αναφορά μετά το πέρας κάθε ημερίδος, τόσο αδυνατούμε να προσθέσουμε ένα "ν" στον ευφυέστατο σχεδιασμό και στην άψογην υλοποίηση των μαθημάτων που, κάθε φορά καταφέρνουν, ο Αρχηγός της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης με τον βοηθό του Συνασκούμενο Χρύσανθο Δρίτσα οι οποίοι έχουν ως υποστήριγμά τους τα ιδανικά Ιππευτήρια του Ιππικού Κέντρου Πλατέος (Μεσσηνίας) την χρήση των οποίων παραχωρεί ευγενώς ο κ. Γεώργιος Τζαβάρας τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!


Μαθήματα Βλεπόντων

     Δίνοντας, πολύ σωστά, έμφαση στην ομαδική συνοχή, ο Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης πέτυχε ένα "tempo" εμφανές σε όλο το μάθημα στο οποίο οι διαδοχές εκπαιδευομένων και ασκήσεων προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα.


     Με έμφαση στην Έφιππη Τοξοβολία, αυτή η εκπαιδευτική ημερίδα, "ευθυγράμμισε" ακόμη περισσότερο τον ίππο με την κυρίως αποστολή του και η άσκηση και του ιδίου του Εκπαιδευτή συνέβαλε στην καλύτερην "αποδοχή" αυτής της αποστολής από την πανέμορφη φορβάδα μας.


     Ομοίως και η πολύ βελτιωμένη απόδοση του Χρύσανθου, στήριξε την σχεδίαση του Εκπαιδευτή Αθανασίου ώστε οι μαθητές που ακολούθησαν να χειριστούν έναν ευπειθέστερον Ίππο.


     Όταν εκπαιδεύει ο Αθανάσιος δεν χάνεται δευτερόλεπτο και, παραλλήλως με τους ιππεύοντες, οι αναμένοντες επενδύουν τον χρόνο τους στην Τοξοβολία ώστε, εν συνεχεία, έφιπποι να την ασκήσουν σωστά.


     Γενικώς, οι έφιπποι "Έλληνες Κένταυροι" διακρίνονται για το "κάθισμά" τους και δίδεται έμφαση σ΄ αυτό από το πρώτο μάθημα! Το ίδιο ισχύει και στην Σχολή της Καλαμάτας και το διαπιστώνουμε σταθερά σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα της, όπως και στη τελευταία, παρατηρώντας τις προόδους της Έλενας.


     Και αυτό το καλότατο έφιππο "κάθισμα" βοήθησε την Έλενα να βελτιώσει και την εφιπποτοξοτική τεχνική της, όπως την χαρήκαμε στις τοξεύσεις της.


     Άψογη και η προχωρημένη Αμαζόνα μας Ιωάννα σήμερα τέθηκε σε συραγώγηση για να γίνει ακόμη καλύτερη και, βεβαίως, τα αποτελέσματα της βελτιώσεως του "καθίσματός" της "εκτυφλωτικά"!


     Με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μια ..."σκηνική αίσθηση", η Ιωάννα έχει το πλεον΄'εκτημα να έχει βιώσει τον ρόλο της έφιππης πολεμίστριας κι αυτό την βοηθά σε διείσδυση στην ουσία της Έφιππης Τοξοβολίας, ακόμη περισσότερο.


     Κι αυτή η "σκηνική αίσθηση" που βοηθά στην βιωματική προσέγγιση της πολεμικής τέχνης είναι και ο σκοπός της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων".



Μαθήματα Τυφλών


     Αν στη περίπτωση των μαθημάτων των βλεπόντων μαθητών ο Εκπαιδευτής Αθανάσιος μεριμνά για την επίτευξη "συνοχής", στην περίπτωση των μαθημάτων των τυφλών μαθητών, σοφότατα, μεριμνά για την επίτευξη "συσπειρώσεως" γύρω από τον Ίππο στον οποίο αφήνεται να εντυπωθεί η αίσθηση της "αγέλης"! Θεμέλιο για ένα μάθημα τυφλού αυτή η παράμετρος, διασφαλίζει την ομαλότητα υλοποιήσεως της εκπαιδεύσεως και η πλήρης ανάλυση εκφεύγει του παρόντος!


     Και ο αξιότατος βοηθός του Εκπαιδευτή, ο εξαιρετικός Συνασκούμενος Χρύσανθος Δρίτσας, φροντίζει ξεχωριστά για κάθε εκπαιδευόμενο, να έχει επιτευχθεί αυτή η "συσπείρωση" με τον Ίππο πριν ξεκινήσει το κυρίως μάθημα για τον κάθε, μη βλέποντα, μαθητή!


     Το διατατικό πρόγραμμα ως απαραίτητη εισαγωγή για το μάθημα κάθε εκπαιδευομένου, στην περίπτωση των τυφλών μαθητών είναι ακόμη πιο ωφε΄λιμο διότι τους εισάγει ακόμη βαθύτερα στην, ιδιαιτέρως απαιτητική, ισορροπιστική κατάσταση της Έφιππης Τοξοβολίας και διαχωρίζει στην αντίληψή τους την έννοια της οριζοντιότητος και καθετότητος της ιππεύσεως και όχι μόνον...


     Τηρουμένων των απαραιτήτων προϋποθέσεων, όπως αυτές τηρούνται πάντοε στην Σχολή της Καλαμάτας, ένα μάθημα τυφλού εκπαιδευομένου καταλήγει πάντοτε με όφελος του εκπαιδευομένου.  Και η Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών ωφελεί τους μαθητές της κατά τρόπο σημαντικό όχι μόνον για την υπηρέτηση μιας πολεμικής τέχνης αλλά και για την υποστήριξη της καθημερινότητος ενός μη βλέποντος ατόμου! 


     Στους "Έλληνες Κενταύρους" αναγνωρίζουμε την διαφορετικότητα την οποία και εκτιμούμε, ενώ, δεν κάνουμε "διακρίσεις" φύλων και ηλικίας, πολύ δε περισσότερο δεν δεχόμαστε καμία διάκριση μεταξύ "βλεπόντων" και "τυφλών" γι αυτό και όλοι ακολουθούν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα, ισότιμα όλοι να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πολεμικής τέχνης μας "εισπράττοντας" κοινά οφέλη! Έτσι και σήμερα οι τυφλοί μαθητές μας αφίππευσαν κατά τον ίδιο δυναμικό τρόπο όπως και οι βλέποντες μαθητές, έναν τρόπο που εκπαιδεύει το κοινό ένστικτο σε ασφαλή εγκατάλειψη του Ίππου όταν αυτό χρειασθεί! Και, βεβαίως και η αγαπημένη μας Γεωργία ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε αυτή την ασφαλή αφίππευση. Αποτελεί φιλοσοφική αρχή μας η παραδοχή της διαφορετικότητος των δαχτύλων και η άρνηση του ανυπόστατου "συνθήματος" περί δήθεν "ισότητος", αλλά, εκτιμώντας την διαφορετικότητα, θεωρούμε ότι όλα τα "δάχτυλα" είναι απαραίτητα για την πλήρη δράση της χειρός!



Υποδοχή Επισκεπτών

     Όπως στο πλαίσιο κάθε εκπαιδευτικής ημερίδος, έτσι κι αυτή την φορά, οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" υπεδέχθησαν με χαρά επισκέπτες που ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τον Ίππο και το Τόξο. 



     Ιδιαίτερη είναι η χαρά μας όταν παρατηρούμε τους επισκέπτες μας να απολαμβάνουν χαλαροί την ράχη των σχολικών Ίππων μας και να τοξεύουν με ενθουσιασμό. 


     Και πιο μεγάλη η χαρά μας όταν βλέπουμε εξαιρετικούς γονείς να φέρνουν τα ικανότατα παιδιά κοντά σε μια τόσο φυσική δραστηριότητα που αναδεικνύει δεξιότητες και προάγει τον ανθρώπινο ψυχισμό!


     Πραγματικά, πόσα ωφέλιμα και όμορφα πράγματα μπορούν να γίνουν σε ένα χώρο όπως το πανέμορφο Ιππικό Κέντρο Πλατέος, σ΄ αυτή την γαλήνια "γωνιά" της ελληνικής επαρχίας...


     Και στο τέλος κι αυτής της  εξαιρετικής ημερίδος με Έφιππη Τοξοβολία, εκπαίδευση βλεπόντων και τυφλών μαθητών αλλά και υποδοχή και μύηση αγαπητών επισκεπτών ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο-λιχουδιά για τον Ίππο μας από έναν ευγενή παράγοντα της τοπικής φρουταγοράς, με ιδιαίτερην ευαισθησία αλλά κι αισθητική τον οποίο ευχαριστούμε θερμά! Ομολογουμένως, τέτοιαν συγκινητική έκπληξη δεν έχουμε ξανανιώσει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.