Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

"ΕΜΕΙΣ ΓΙ' ΑΛΛΟΥ ΚΙΝΗΣΑΜΕ..."

"ΕΜΕΙΣ ΓΙ'  ΑΛΛΟΥ ΚΙΝΗΣΑΜΕ..."




     Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την μετάβαση σε μία εργασία σχετική με την Ομάδα αλλά εκτός Ιππευτηρίου και ο Αντώνης μας προσήλθε, όπως ήταν φυσικό με αμφίεση "εκτός Ομάδος" με τα ωραία του jeans κλπ κλπ. Και μόλις έφθασε και ρίξαμε μια ματιά στον ηλιόλουστο ουρανό ο Αντώνης "εκσφενδόνισε" την ιδέα της ανακατευθύνσεως και της μεταβάσεως (πού αλλού;) προς το Ιππευτήριο για μια ...απρογραμμάτιστη αλλά πάντα καλοδεχούμενη Προπόνηση και την μετάθεση της εργασίας για αργότερα. Υπέροχη ιδέα αλλά, "τι' σήμαινε; 


     Για τον Εκπαιδευτή η ιδέα του Αρχηγού της Ομάδος ήταν καλοδεχούμενη αλλά ο ίδιος ποτέ δεν ξεκινά ένα μάθημα ή μια Προπόνηση που, προηγουμένως, δεν έχει προσχεδιάσει διότι θεωρεί ως παράγοντα ατυχήματος τους εκπαιδευτικούς αυτοσχεδιασμούς επί Ιππευτηρίου. Η πρόταση του Αντώνη, όμως, ήταν ...πρόκληση για την εκπαιδευτική ετοιμότητα του Εκπαιδευτή ο οποίος, αμέσως, την αποδέχθηκε διότι, πριν απ΄όλους, εκπαιδεύεται ο Εκπαιδευτής και η επιθυμία του Αρχηγού, πέραν το τότι είναι πάντα σεβαστή, αποτελούσε και πρόκληση βαθνολογήσεως του ίδιου του Εκπαιδευτή ο οποίος, πάραυτα, "σήκωσε το γάντι" και συμφώνησε με τον Αντώνη για Προπόνηση! Ο Αντώνης χάρηκε και ζήτησε να περάσουν ασπό το σπίτι του για να αλλάξει τα jeans, όμως ο Εκπαιδευτής του επέτρεψε να συνεχίσει να τα φορά μιας και η ημερίδα ήταν "εκτός προγράμματος" λέγοντάς του "Μην ανησυχείς, θα δηλώσουμε ότι μας εμπνέουν τρίτοι...". Ο Αντώνης, όμως,ως συνεπής Αρχηγός Εφιπποτοξοτικής Ομάδος, σεβόμενος την "ετικέτα" της πολεμικής τέχνης μας επέμεινε και περάσαμε από το σπίτι του όπου και άλλαξε με την εμφάνιση της Ομάδος τα jeans τα οποία, διεθνώς, δεν είναι επιθυμητά στην Έφιππη Τοξοβολία.


     Αν και σε κάποια στιγμή ο Εκπαιδευτής σκέφτηκε να αξιοποιήσει την περίσταση με μία εξάσκηση στις σπαθιστικές αποκρούσεις βελών των οποίων την πειραματική έρευνα συνεχίζει, εν τούτοις, ...έξις δευτέρα φύσις, κατέληξε στην επιλογή μιας ιππικής Προπονήσεως με επίκεντρο το αντικείμενο που προηγείται αυτή την περίοδο στη Σχολή μας, δηλαδή, την βελτιστοποίηση του σχολικού Ίππου μας ως προς την μείωση του εκρηκτικού καλπασμού του αλλά και την εξοικείωσή του με την Έφιππη Τοξοβολία κι έτσι, ο Αντώνης μας βρέθηκε με τον Ίππο ανά ...χείρας!


     Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο των Προπονήσεων του Αρχηγού της Ομάδος μας μετά τις επιτυχέις εξετάσεις του ως Εφιπποτοξότη, είναι η εξέλιξή του ως μέλλοντος Εκπαιδευτή και του παρέχονται, πλέον, οι κατευθύνσεις που πρέπει να διέπουν έναν Εκπαιδευτή ενσωματωμένες στο πρόγραμμα της εκπαιδεύσεώς του. Οπότε και το σημερινό μάθημα είχε αυτόν τον χαρακτήρα, πάντοτε με το πλεονέκτημα την εξατομίκευση της ημερίδος! Και όταν έχεις το προνόμιο εξατομικευμένων μαθημάτων αυτής της ποιότητος περιεχομένου η "άφιξη" στον επιθυμητό "προορισμό" δεν είναι δύσκολη. Και σήμερα, ο Αντώνης, "προσανατολίσθηκε" στην, ακόμη ακριβέστερη διαδικασία χειριστικής μεταδόσεως στον Ίππο των ζητουμένων συμπεριφορών του κινήσεως και ταχύτητος.


     Ξεκινώντας από μία ιδανική εφίππευση δι εφάλσεως όπως ο Αντώνης μπορεί να εκτελέσει, ο Ίππος τέθηκε στο πνεύμα της εργασίας του που δεν ήταν άλλο από την ήρεμη συνεργασία του με τον Άνθρωπο - αναβάτη του. Και ο Αντώνης ανταποκρίθηκε, όπως πάντοτε, με ακρίβεια στις οδηγίες του Εκπαιδευτή του βοηθώντας τον Ίππο να "ευθυγραμμισθεί" με τις ανθρώπινες απαιτήσεις.


     Η ταχύτητα σχεδιασμού ενός προπονητικού περιεχομένου υπήρξε κι εδώ κρίσιμος παράγοντας αλλά ο Εκπαιδευτής, αμέσως, χάραξε τις "συντεταγμένες" της σημερινής ημερίδος χωρίζοντας τον στίβο σε δύο μεγάλες ευθείες που αποτελούν οι μεγάλες πλευρές του χώρου εργασίας και αναπτύσσοντας το ασκησιολόγιο επάνω σε αυτές τις δύο ευθείες ώστε να διευκολύνει τον Ίππο να εστιάσει καλύτερα την προσοχή του κινούμενος επάνω σε αυτές. Και ο Αντώνης βοήθησε με τους σωστούς χειρισμούς του.


     Η απαιτούμενη αλληλο-εμπιστοσύνη μεταξύ Ίππου και Ανθρώπου επετεύχθη πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και ο Αντώνης ενίσχυσε την ιππευτικήν αυτοπεποίθησή του


     Αρκετά βήματα εμπρός έγιναν και στην Έφιππη Τοξοβολία βοηθώντας τον Αντώνη σε ηρεμότερους χειρισμούς και βελτίωση της εφιπποτοξοτικής στάσεώς του, με την παράλληλη διατήρηση των ορθών χειρισμών (ελέγχου και διευθυντικών) προς την κατεύθυνση της μειώσεως καλπαστικής ταχύτητος του Ίππου. Σήμερα ο Αντώνης "βαρέθηκε" να ακούει τον Εκπαιδευτή του να του δίνει οδηγίες λεπτομερέστερης διευθύνσεως και χειρισμών οι οποίες, όμως ήσαν απαραίτητες για την βελτίωση της όλης συμπεριφοράς του Ίππου.


    Και, κάπως έτσι φθάσαμε στην εφιπποτοξοτική πράξη, με τον Ίππο να έχει διδαχθεί διεύθυνση και ταχύτητα και με τον Αντώνη να εισάγεται βαθύτερα στη σχέση του με τον συγκεκριμένο Ίππο, μέχρι που οι συνέπειες στα ευαίσθητα σημεία λόγω του ανεπισάκτου και μετά από αρκετή διάρκεια ιππεύσεως,τον έκαναν να ταλαιπωρείται μέχρι σημείου αφιππεύσεως!


     Παρά ταύτα και παρά τις "οδύνες" εκ του ανεπισάκτου στην έδρα του Ιππέως, στο καταληκτικό οπτικοακουστικό υλικό της ημερίδος ο Αντώνης καταβάλλει ...ηρωική προσπάθεια και επιδεικνύει άριστο κάθισμα. Κάθε φορά που ιππεύουμε το κέρδος είναι ανυπολόγιστο κι ο Αντώνης ο οποίος επιδιώκει συχνά Προπονήσεις, κάθε φορά αναδεικνύεται και ακόμη καλύτερος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.