Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΩΝ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΩΝ






     Η παραπάνω αλληλουχία των τριών φωτογραφιών προέρχεται από την τελευταία εκπαιδευτική ημερίδα τυφλών Εφιπποτοξοτών και όποιος προσέξει "αυτό" το οποίο αποκαλύπτει, σίγουρα θα εκπλαγεί: Η μη βλέπουσα, έφιππη, εκπαιδευόμενη, χωρίς να προσανατολίζεται, καν, προς τον στόχο (όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε βλέπων, στη θέση της) και αδιαφορώντας για το "που" βρίσκεται ο στόχος, τοξεύει απολύτως  ε ν σ τ ι κ τ ω δ ώ ς  με το αποτέλεσμα που καταγράφεται!

     Η μη βλέπουσα εκπαιδευόμενη δεν αγωνιά για την θέση του στόχου και λειτουργεί με τη σιγουριά του ...υπνοβάτη πολύ πιο αποτελεσματικά από έναν βλέποντα, πετυχαίνοντας τον στόχο παρ' όλες τις, πρόσθετες, δυσκολίες της έφιππης καταστάσεώς της. Δεν έχει καμία ανάγκη να δει τον στόχο, αλλά το ένστικτο την οδηγεί σε μια πολύ αποτελεσματικότερη "θέαση": Να χειριστεί την κατάσταση ώστε η αιχμή του βέλους της να βλέπει τον στόχο διότι, άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο κι αυτό το καταφέρνει άριστα δια του ενστίκτου!

     Άραγε, πόσοι από εμάς που βλέπουμε θα είχαμε αυτή την άνεση, αλλά και ευστοχία; Πόσοι από εμάς που βλέπουμε θα μπορούσαμε, έφιπποι, να καταργήσουμε την όρασή μας κλείνοντας τα μάτια μας και να επιδείξουμε μια τέτοιαν άνεση χειρισμού Τόξου, καταφέρνοντας ανάλογο αποτέλεσμα ευστοχίας;

     Και αυτό, ακριβώς, είναι η μεγάλη προσφορά της Σχολής Τυφλών Εφιπποτοξοτών για τους μαθητές της οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντικά το ένστικτό τους προς, μερικήν έστω, αναπλήρωση της οράσεώς τους η οποία, όμως, δεν φαίνεται να είναι και τόσο ..."μερική"!

     Τούτο, δε, το σημαντικό όφελος της αναπτυξεως του ενστίκτου δεν τους "παρακολουθεί" μόνον στην Έφιππη Τοξοβολία, αλλά και σε όλη την καθημερινότητά τους! Κι όλα αυτά χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά του επικεφαλής της Σχολής Αθανασίου Ψωρομύτη και του βοηθού του Χρύσανθου Δρίτσα! 


     H Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών λειτουργεί στο πλαίσιο των 
"Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας"  στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος (Μεσσηνίας) του οποίου την χρήση  προσφέρει ευγενώς ο εντόπιος
κ. Γεώργιος Τζαβάρας, 
είναι δε η μοναδική, παγκοσμίως, Σχολή του είδους της. 
Εκπαιδεύει από το 2016, δωρεάν, μη βλέποντες μαθητές στην Ιππασία, Τοξοβολία και Έφιππη Τοξοβολία και το έργο της έχει προβληθεί από την, διεθνώς, εγκυρότερη Γερμανική επιθεώρηση Τοξοβολίας 
(Traditionell Bogenschiessen).
Περισσότερα: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.