Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΤΟΞΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

 ΤΟΞΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


    Mετά από τρεις μήνες στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" και έντεκα συνεδρίες ως εκπαιδευόμενος της πανεπιστημιακής Καθηγήτριας Δρς Φοίβης Σπέη η οποία διευθύνει το "Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Ιππικής ΧΕΙΡΩΝ" που λειτουργεί στους κόλπους της Ομάδος μας, ο Βασίλης είναι, πια, ένας από εμάς, ένας από τους 500 τόσους... "Έλληνες Κενταύρους" και, μάλιστα, πολύ πιο πάνω από πολλούς διότι ο Βασίλης μπορεί, πλέον, να τοξεύει, να ιππεύει μέχρι το επίπεδο του τροχασμού και σήμερα, υπό την καθοδήγηση της αγαπημένης μας Φοίβης κατάφερε να τοξεύσει και έφιππος εν κινήσει με ...κλειστά μάτια!



     Ο σημερινός Βασίλης δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το επιφυλακτικό παιδί που δεν ήθελε επ΄ ουδενί να ιππεύσει και, κυρίως, να επικοινωνήσει άνετα με τα Μέλη της Ομάδος! Σήμερα ιππεύει και διευθύνει αποτελεσματικά τον Ίππο του, ακόμη και με ανάποδο κάθισμα αλλά και με κλειστά μάτια καταφέρνοντας, συν τοις άλλοις και να τοξεύσει αλλά, κυρίως, να επικοινωνεί εγκάρδια κι ευγενικά με όλους μας, να μας λέει αστεία και να μας στέλνει μηνύματα, ανταλλάσσοντας συναισθήματα με μιαν Ομάδα την οποία, πλέον νιώθει δική του.


     Αυτή η επιτυχής κατάληξη ήταν το ευκταίο αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπαθείας της Φοίβης της οποίας η μεθοδικότητα δικαιώθηκε! Και, σήμερα, όπως και κάθε φορά, η Φοίβη ξεκίνησε την συνεργασία της με τον Βασίλη με μια διδασκαλία "εδάφους" πολύ πριν ο νεαρός εκπαιδευόμενος εφιππεύσει. 


     Το μένδειο κάθισμα (ανάποδο) στο οποίο ο Βασίλης, πια, τα καταφέρνει άψογα, κρίθηκε απαραίτητο για την βαθμιαία εισαγωγή του στα ...δύσκολα που θα ακολουθούσαν και, πράγματι, αυτή η ίππευση βοήθησε πολύ τον Βασίλη ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του.


     Ακολούθησαν οι προσομοιώσεις τοξεύσεων σε μένδειο κάθισμα, λίγο πριν το μανδήλι καλύψει τα μάτια του Ιππέως.


     Και όταν το μανδήλι έκλεισε τα μάτια του Βασίλη, ο νεαρός εκπαιδευόμενος είχε ήδη αποκτήσει και ασφαλές κάθισμα, αλλά και αρκετήν αυτοπεποίθηση ώστε να μπορεί να συνεχίσει και με τόξευση εν κινήσει με κλειστά μάτια. όμως, η μεθοδικότατη Φοίβη και η βοηθός της Ρία δεν βιάστηκαν...


     Ο Βασίλης βρέθηκε και πάλι να διευθύνει τον Ίππο του με κλειστά μάτια και μένδειο κάθισμα, επιπλέον, προσομοιώνοντας τοξεύσεις. Τώρα, πια, ήταν έτοιμος!


     Και όταν επεχείρησε την πρώτη του πραγματική τόξευση διεθύνοντας τον κινούμενο Ίππο του με κλειστά μάτια και καλή τεχνική, ο Βασίλης δικαίωσε τις μεθόδους της Φοίβης η οποία, με ένα σημείωμά της μας ενημερώνει:

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΠΠΙΚΗΣ "ΧΕΙΡΩΝ"

     Ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο προσαρμοσμένου προγράμματος φυσικής ιππικής και έφιππης τοξοβολίας.

     Παρατηρώντας σήμερα τον Βασίλη να τοξεύει έφιππος και με δεμένα μάτια, πλήρως συντονισμένος στις οδηγίες που δεχόταν, με σιγουριά, αίσθημα ασφάλειας και εμφανή απόλαυση της δραστηριότητας, οι πρώτες συναντήσεις φαντάζουν πολύ μακρινές. Τον πρώτο καιρό εμφάνιζε άρνηση και έπειτα έντονο δισταγμό να εφιππεύσει και εντονότατες επιφυλάξεις στην παραμικρή κίνηση του Ίππου. Εφίππευε με τη συνδρομή καρέκλας, αφίππευε με την στήριξη ατόμου στο έδαφος. Σταδιακά παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση φτάνοντας στο σημείο να εφιππεύει χωρίς καρέκλα και να αφιππεύει ανεξάρτητα. 

     Επιπλέον ενώ αρχικά το ασκησιολόγιο περιοριζόταν  σε έφιππη θέση μεν αλλά με τον Ίππο σε στάση, ο Βασίλης έφτασε στο σημείο να τροχάζει δίχως να νιώθει την ανάγκη να στηρίζει τα χέρια του και στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να τοξεύει έφιππος.  Ομοίως αυξήθηκε η αντοχή στη δραστηριότητα από 15 λεπτά παραγωγικής ενασχόλησης σε σχεδόν 60 λεπτά.

      Η φυσική κατάσταση, η στάση κορμού, η ευλυγισία εμφανίζουν σαφέστατη βελτίωση.

     Ανύπαρκτο είναι πλέον το αρχικό στρες και η ανησυχία σχετικά με το άλογο όπως και απουσιάζει πλέον η αρχική ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης του ίδιου σχετικά με το τι μπορεί να καταφέρει. Ίσως γιατί -όπως διαπιστώσαμε όλοι- διαπίστωσε και ο ίδιος πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Πως τους μύες του χαρακτήρα τους γυμνάζεις ξεπερνώντας εμπόδια και προκλήσεις. Και αυτά είναι ίσως και τα σπουδαιότερα μαθήματα που μας διδάσκει ο Βασίλης.

Δρ. Φοίβη Σπέη»



ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.