Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΜΑΣΤΙΓΑ ΑΦΟΒΙΑΣ

ΜΑΣΤΙΓΑ  ΑΦΟΒΙΑΣ



     Η μάστιγα αφοβίας αποτελεί ένα βοήθημα με το οποίο αναπτύσσεται η αφοβία του Ίππου βάσει μιας μεθοδολογίας που διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στην πραγματικότητα αποτελεί προέκταση της χρήσεως της μάστιγος κροταλισμού που είναι ένα όργανο παραγωγής κροταλισμών, χωρίς την παρουσία Ίππου, με το οποίο, ταυτοχρόνως, γίνεται και επίδειξη δεξιοτεχνίας χρήσεως της κοινής μάστιγος.


     Στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ο χειρισμός της μάστιγος αφοβίας κρίνεται απαραίτητος για την βελτίωση του χαρακτήρος του Ίππου αποενοχοποιώντας φόβους αιφνιδιαστικών κινήσεων και ήχων που σε κάθε άλλη περίπτωση θα τον τρόμαζαν. 


     «Βιρτουόζοι» στη χρήση της μάστιγος αφοβίας είναι οι Ούγγροι Csikós, οι παραδοσιακοί αλογατάρηδες της μεγάλης πεδιάδος (Puszta) της Ουγγαρίας, στην οποία και ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" είχε την πρώτη γνωριμία του με αυτό το μέσον, όταν πρωτοβρέθηκε για εκπαίδευση σε μία από τις σημαντικότερες φάρμες αυτής της περιοχής.



      Οι προσεγγίσεις της μάστιγος αφοβίας είναι πολλές και ποικίλες, όπως προανεφέρθη, από τόπο σε τόπο και ισάριθμες και οι αντιλήψεις εφαρμογής της. Επί παραδείγματι, στην Αυστραλία ακολουθείται μια εξοικειωτική προσέγγιση με επίκεντρο την από του εδάφους πλήρη επαφή της μάστιγος με όλο το σώμα του Ίππου ώστε αυτός να την αποδεχθεί ως "παρουσία" και να κατανοήσει την ακινδυνότητά της, κατόπιν δε η μάστιγα αφοβίας καθίσταται αντικείμενο εφίππου χειρισμού σε στάση αλλά και κίνηση.
 

     Αντιθέτως, στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ενδιαφερόμεθα να βαθμολογήσουμε την αντίδραση του Ίππου στα  α π ο τ ε λ έ σ μ α τ α  των κινητικών και κροταλιστικών χειρισμών της χωρίς ο Ίππος να την έχει γνωρίσει και να την έχει αποδεχθεί, δηλαδή, παραλείποντας κάθε εξοικειωτική προδιαδικασία, φροντίζοντας, αμέσως μετά την εφίππευση τα πόδια του χειριστή της να μην εφαρμόσουν κανένα σφίξιμο επί του Ίππου, ει δυνατόν να μην τον αγγίξουν και, επ΄ ουδενί, η μάστιγα κατά την χρήση της να χτυπήσει ή και να αγγίξει οιοδήποτε σημείο του σώματος του Ίππου!  
  

     Καθ΄ όλη την διάρκεια της έφιππης χρήσεως της μάστιγος αφοβίας παρατηρούμε τα αφτιά του Ίππου να παραμένουν σε θέση αταραξίας και το ζώο να μην επιδείξει καμιάν αντίδραση ανησυχίας ή επιφυλάξεως και, κυρίως, να μην κινηθεί νευρικά.


     Βαθμιαίως αναπτύσσεται μία τεχνική κατά την οποία ο χειριστής μετατοπίζει το "κέντρο βάρος του χειρισμού" από τον βραχίονα στον καρπό ώστε οι κινήσεις να γίνουν λεπτότερες και δεξιότερες, αλλά και να παραχθούν ηχηροί κροταλισμοί.


     Στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" θεωρούμε ως την καλύτερη διδασκαλία αμίππου μάστιγος (εδάφους) αυτή του Αυστραλού Michael Murphy, παλαιά μεν αλλά κλασική ως προς το ασκησιολόγιο.


     Σήμερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας ημερίδος, εφαρμόσαμε την μάστιγα αφοβίας στον Ίππο της Σχολής μας με άριστα αποτελέσματα!


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.