Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ








     Η Αναστασία μας κάνει την τιμή να μας προσφέρει την παρακάτω μετάφραση, ενός πολύ σημαντικού Κορεατικού εγχειριδίου Παραδοσιακής Τοξοβολίας του οποίου το περιεχόμενο δεν αφορά, απλώς, σε όσους ασχολούνται ειδικώς με την Κορεάτικη Παραδοσιακή Τοξοβολία αλλά σε όλους γενικώς τους Παραδοσιακούς Τοξότες ώστε να εμβαθύνουν στο τοξευτικό αντικείμενο. Το κείμενο που ακολουθεί παραπέμπει στις Προγονικές Αξίες που διέπουν τα εσωτερικά αγωνίσματα και οι οποίες πρέπει να τιμώνται από τις Κοινωνίες οι οποίες θέλουν να επιβιώσουν μέσα στον αδυσώπητο χρόνο! Αναστασία σε ευχαριστούμε θερμά!








Τα 9 δόγματα
της Κορεάτικης Τοξοβολίας.

Να ζείς με καλές και σωστές πράξεις
Να είσαι ειλικρινής και ταπεινός
Να είσαι διακριτικός στις πράξεις και αποφασιστικός
Να διατηρείς τους καλούς τρόπους
Να είσαι τίμιος και δίκαιος για να πράττεις έντιμα
Να είσαι ήρεμος όταν τοξεύεις
Να είσαι δυνατός στο σώμα και στο πνεύμα
Να μήν ζηλεύεις ποτέ τον νικητή
Να μην τοξεύεις με κάποιου άλλου το τόξο



Βασικές Αρχές της τοξοβολίας



1.- Να εξετάζεις το περιβάλλοντα χώρο και την διεύθυνση του ανέμου
2.- Άνοιξε τα πόδια σου στο πλάτος των ώμων. Εάν είσαι δεξιόχειρας, ευθυγράμμισε το αριστερό πόδι με την αριστερή κάτω γωνία του στόχου και φέρε το δεξί πόδι διαγώνια του αριστερού σε σχέση με τη κάτω δεξιά γωνία του στόχου. Επιβεβαίωσε ότι το στήθος είναι έξω και η κοιλιά σφιγμένη.
3.-  Ώθησε κρατώντας το τόξο με το χέρι του τόξου και τράβηξε με το χέρι που έλκει φυσικά όπως απλώνεται η ουρά της τίγρης όταν κυνηγά. Το χέρι του τόξου και το χέρι που έλκει,για να αφεθεί το βέλος, πρέπει να συνεργάζονται συντονισμένα όπως όταν στίβουμε τα ρούχα.
4.- Αντικατοπτρίζεται η στάση του σώματος με την κατάσταση του πνεύματος; Aν αστοχήσεις eίναι δικό σου to λάθος! 




Η ΝΕΥΡΩΔΗΣ ΔΥΝΑΜΗ
Η τοξοβολία στην Κορέα είναι πιθανόν τόσο αρχαία όσο και η ίδια η χώρα. Τό τόξο ήταν ένα ζωτικό κομμάτι της υπεράσπισης της χώρας από την αρχαία εποχή μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα. Σήμερα, ωστόσο, η τέχνη της κατασκευής τόξων έχει γίνει πολύ σπάνια.
                                                             Από τον Lee Kyong-eun
     Η Κορέα κατείχε την τοξοβολία, πραγματικά και αδιάλλειπτα, από την προϊστορική εποχή. Χρησιμοποιόταν κατά τη περίοδο των Τριών Βασιλείων, που έληξε το 668 π.χ.Χ. (όταν το Βασίλειο Silla νίκησε τα Βασίλεια Baekje και Goguryeo, συνενώνοντας τη χώρα). Κατά τη περίοδο Choson (1392-1910), η Κορέα υιοθέτησε ένα εξεταστικό σύστημα στρατιωτικής θητείας από την Κίνα το οποίο συμπεριλάμβανε εστίαση στις δεξιότητες της τοξοβολίας και το οποίο συνέβαλε στην ανάπτυξη της Κορεάτικης τοξοβολίας σαν μια πρακτική πολεμική τέχνη.
     Επίσης, η περίοδος Choson προσέδωσε μία ειδική διάσταση στην Κορεάτικη τοξοβολία,  εμφανίζοντάς την ως τρόπο πολιτιστικής καλλιέργειας των Κομφουκιανών Αξιών που αφορούν την  κοινωνική τάξη και ηθική.
     Τα ιδιωτικά πεδία βολών καθιερώθηκαν μετά την ιαπωνική εισβολή του  Ηideyoshi κατά τα τέλη του 16ου αιώνα, και οι λέσχες τοξοβολίας που δημιουργήθηκαν λειτούργησαν ως μηχανισμός για την διατήρηση των Παραδόσεων της Κορεάτικης πολεμικής και τελετουργικής τοξοβολίας. Μια μικρή πτώση  ενδιαφέροντος για την τοξοβολία προέκυψε κατά τη μετάβαση του Κορεάτικου στρατού στα μοντέρνα πυροβόλα όπλα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα: ωστόσο, δόθηκε νέα κατεύθυνση από τον βασιλιά Kajong στις αρχές του 20ου αιώνα, σαν ένας τρόπος να υποστηρίξει τις φυσικές δραστηριότητες, διατηρώντας την πολιτιστική έμφαση στην τελετουργία και ευγένεια. Με αυτόν τον τρόπο η τέχνη της κατασκευής τόξων συνέχισε να ανθίζει.
     Τα παραδοσιακά Κορεάτικα τόξα είναι του τύπου σύνθετων τόξων, κατασκευασμένα με πυρήνα μπαμπού, κεράτινη κοιλιά, ενίσχυση στη ράχη με τένοντες (νεύρα)  και ξύλινα αυτιά και χειρολαβή, και είναι αξιοσημείωτα για την εξαιρετική τους ευκαμψία.
     Βαρύτερα τόξα, χρησιμοποιούμενα στο κυνήγι και οπλισμό, συχνά είναι κατασκευασμένα μόνο από ξύλο και τένοντες (νεύρα)  αλλά με το ίδιο ευλύγιστο σχήμα. Τα βέλη είναι τυπικά κατασκευασμένα από μπαμπού με φτερά φασιανού  και σιδερένιες αιχμές: αυτά που χρησιμοποιούνται στη μοντέρνα παραδοσιακή τοξοβολία, συνήθως, φέρουν αιχμές στρογγυλεμένες με μηχανική βούρτσα.
     Δύο είδη τόξων χρησιμοποιούνται στην Κορεάτικη παραδοσιακή τοξοβολία. Το πρώτο, το πιό παραδοσιακό, είναι το κεράτινο τόξο γνωστό σαν «Gahk goong” στα Κορεάτικα. Το δεύτερο είναι η ελασματοποιημένη εκδοχή του κεράτινου τόξου, γνωστό σαν «Gae ryahng goong” στα Κορεάτικα.  Το κεράτινο τόξο είναι κατασκευασμένο από διαφόρων ειδών υλικά.

     Η κοιλιά είναι κατασκευασμένη από κέρατο νεροβούβαλου , ο πυρήνας  από μπαμπού, τα «αυτιά» απο ακακία ή μουριά, η λαβή από οξιά: είναι ενισχυμένη με τένοντα που καλύπτεται από φλοιό σημμύδας και το καθένα από αυτά συγκρατείται με ψαρόκολλα.

     Το ελασματοποιημένο τόξο είναι, επίσης, κατασκευασμένο από διαφορετικά υλικά. Η κοιλιά  είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό υλικό που οι Κορεάτες αποκαλούν «πολτό μαύρου χαρτιού»: εξομοιώνει το κέρατο που υπάρχει στο κεράτινο τόξο και είναι αρκετά ανθεκτικό. Τα εσωτερικά ελάσματα είναι κατασκευασμένα είτε από σφένδαμο είτε από μπαμπού (εξαρτάται από το μοντέλο), άνθρακα και δύο στρώματα γιαλιού. Τα «αυτιά» είναι κατασκευασμένα από ακακία, όπως ακριβώς και στο κεράτινο τόξο και η ράχη είναι καλυμένη με φλοιό σημμύδας όπως ακριβώς και στο κεράτινο τόξο. Αν και τα κέρατα του νεροβούβαλου δεν είναι υλικά που παράγονται στην Κορέα, ο λόγος που το Κορεάτικο τόξο είναι τόσο μοναδικό είναι η ικανότητα του να παράγει μεγάλης έκτασης ένταση εξ’αιτίας της δύναμης του. Η μέση απόσταση που ένα βέλος εξακοντίζεται από αυτό το τόξο φθάνει τα 500 μέτρα και είναι 10 φορές μεγαλύτερη από μουσκέτο. Μπορεί να φθάσει και αποστάσεις 900 μέτρων. Αυτές είναι πολύ μακρύτερες από τις αποστάσεις που μπορούν να φθάσουν τα συμβατικά μοντέρνα τόξα. Επί πλέον και η απόσταση και η ταχύτητα του βέλους μπορούν να ελέγχονται από τη τεχνική του τοξότη.
     Το “gahk goong” είναι τόσο μικρό και ελαφρύ που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικό. Για να παραχθεί αυτό το τόξο, διατηρώντας πιστά την παράδοση, πρέπει να ακολουθήσει διαδικακία από 10 σε 20 σταδίων. Στο πρώτο στάδιο, το κέρατο του νεροβούβαλου τοποθετείται σε μία λεπτή ξύλινη πλάκα. Στην ξύλινη πλάκα, τένοντες από αγελάδα διαχωρίζονται σε πολλά μικρά νήματα και κολλούνται με ψαρόκολλα σε στρώματα πάνω στη ξύλινη πλάκα. Αυτοί οι τένοντες είναι πολύ ελαστικοί και έχουν την ικανότητα να αντέχουν σε αρκετή ένταση χωρίς να σπάνε. Κάθε στρώμα, από τους επιστρωμένους τένοντες, πρέπει να έχει στεγνώσει πρίν απλωθεί το επόμενο στρώμα για να μήν χάσει το τόξο το σχήμα του. ‘Ετσι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να συμπληρωθεί η επίστρωση κάθε τόξου.

     Το ύψος αυτών των τόξων είναι περισσότερο από μέτρο. Για να συμπληρωθεί το τόξο πρέπει να προσαρμοστεί η χορδή. Η χορδή χρειάζεται να αντικαθίσταται συχνά, εξαιτίας της μεγάλης έντασης που εφαρμόζεται στο τόξο κατά τη διάρκεια της χρήσης. Μετά τη χρήση, η χορδή πρέπει να αφαιρείται από το τόξο. Μια λεπτή επίστρωση από ξύλο εφαρμόζεται στο μέσον του τόξου, η οποίο τυλίγεται με μετάξι κεντημένο με χρυσό για να προστατεύει το χέρι του χρήστη και να παρέχει καλύτερη λαβή.

     Αν και η τοξοβολία είναι μια μακράς διάρκειας ενασχόληση στην Κορέα, από την εποχή του κυνηγιού και του πολέμου δεν είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, τα τόξα εξαφανίζονται γρήγορα.

  Η 23η άθικτη πνευματική κληρονομιά της πόλης Seoul, ο κύριος Moo-suk Kwon συνεχίζει τη κατασκευή τόξων με τον παραδοσιακό τρόπο, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του και του παππού του. Γεννήθηκε σε μιά οικογένεια στη Ye-chon, επαρχία Kyong-buk που είναι πολύ γνωστή για τη παραδοσιακή κατασκευή τόξων. Κατά τη νεαρή του ηλικία ποτέ δεν σκέφθηκε ότι θα συνέχιζε την οικογενειακή κληρονομιά.

«Σκεπτόμουν ότι η κατασκευή τόξων δεν ήταν το αντικείμενο μου. Ταξίδεψα στην Seoul και βρήκα μια συνηθισμένη δουλειά σε μιά εταιρεία. Μια φορά, όταν ταξίδευα προς το σπίτι για διακοπές, ο αδελφός μου ανέφερε ότι η κατασκευή τόξων εξαφανίζεται. Επίσης συνειδητοποίησα ότι είχε αποφασίσει να μην περάσει την παράδοση στα παιδιά του. ‘Ενοιωσα  φοβερά λυπημένος και ένοιωσα υπεύθυνος για να διατηρήσω την τέχνη ζωνταντή. Είμουν πάνω από 40 ετών όταν άρχισα να μελετώ την κατασκευή τόξων» είπε.

  Όσο μάθαινε τις τεχνικές της κατασκευής τόξων, έφθασε στο σημείο να γνωρίζει το ιστορικό πλαίσιο και εθνικό πνεύμα σχετικά με το τόξο. Η γνώση αυτών των τεχνικών τον έκανε να εκτιμήσει και να αγαπήσει την κατασκευή τόξων ακόμη πιό πολύ. Μετά, ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, διδάσκοντας τοξοβολία και τις διάφορες τεχνικές της.

     Ο Kwon έκανε  πολλών ειδών έρευνες για την κατασκευή τόξων στο Παραδοσιακό Πολιτισμό. Διδάσκει τοξοβολία στην Αστυνομική και Στρατιωτική Ακαδημία και επίσης προσπαθεί να ιδρύσει τμήμα τοξοβολίας στην Yenben, Κίνα, με την ελπίδα να αναπτύξει το ενδιαφέρον για το Κορεάτικο τόξο. Ακόμα, ένα από τα όνειρα του είναι να ιδρύσει ένα πεδίο βολής τοξοβολίας για τις Κορεο- Αμερικaνικές κοινότητες και Αμερικανούς στην Washington D.C.

«Η τοξοβολία είναι ένα επιστημονικό άθλημα, κάνει κάποιον δυνατό, διορθώνει τη στάση του σώματος και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Οταν κάποιος εστιάζει το στόχο, σφίγγει το σώμα στιγμιαία και μετά το χαλαρώνει, βελτιώνοντας έτσι τη κυκλοφορία του αίματος. Με το να σφίγγει και να χαλαρώνει τους μυς του ανακουφίζει την αρθρίτιδα» είπε.

     Η τοξοβολία φαίνεται να είναι ένα ήπιο άθλημα  αλλά είναι δυναμικό και ο καθένας μπορεί να το απολαύσει. Νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες. Ο Kwon επιθυμεί να προωθήσει αυτό το άθλημα. Μπορεί κάποιος να το κάνει και μόνος του για να ανακουφίσει το άγχος. Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που ανέπτυξαν ενδιαφέρον για το άθλημα και το ενδιαφέρον συνεχίζει να αυξάνεται. Η επιστημονική προσέγγιση για τα αθλήματα επίσης εξαπλώνεται για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και διατήρησης των μυών χωρίς υπερβολικές κινήσεις.

     Η κύρια αιτία που ο Kwon ελπίζει ότι θα αναβιώσει τη τοξοβολία είναι εξαιτίας του δυνατού εθνικού πνεύματος σ’ αυτήν. Ο σκοπός της τοξοβολίας δεν είναι μόνο να κατακτήσουμε τις τεχνικές, αλλά επίσης ακολουθώντας το πνεύμα των προγόνων να εστιάσουμε και στην ανάπτυξη του νού. Πεδία τοξοβολίας υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα μεταδίδοντας ανάλογα αυτές τις διδαχές και τους κανόνες. Όταν κάποιος δεν είναι ικανός να χτυπήσει τον στόχο, περισσότερη εξάσκηση και συγκέντρωση του νού θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Αυτή η αλήθεια διδάσκει ηρεμία του νου και σύνεση. Η πρωταρχική εκπαίδευση έγκειται στην ίσια στάση του σώματος που σημαίνει εσωτερική αξιοπρέπεια και χάρη. Το Κορεάτικο πνεύμα και η ιστορία συνενώνονται στην τοξοβολία. Όσο περισσότερο τη γνωρίζεις τόσο νοιώθεις το πνεύμα που είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια. «Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό περισσότερο γνωστό στους ξένους» είπε.

     Ενώ η Κορέα του σήμερα είναι γνωστή σαν χώρα με υψηλή τεχνολογία και  βιομηχανία, ο Κwon θέλει οι άλλοι να ξέρουν ότι οι Κορεάτες έχουν δυνατό πνεύμα και παράδοση που διαρκεί συνεχώς επί πολλούς αιώνες. «Φυσικά, είναι το συνεχές όνειρο μου να έχω περισσότερο νέους ανθρώπους συνειδητοποιώντας την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση μεταδίδοντας τους τις τεχνικές και τη γνώση» είπε.





              Εγχειρίδιο Τεχνικής της ΚορεάτικηςΤοξοβολίας

    Στην Κορέα  το τόξο χρησιμοποιόταν κυρίως σαν στρατιωτικό όπλο και η βελτίωση  και της γνώσης και της τεχνικής έχουν εντυπωσιάσει τον κόσμο πάρα πολύ.

     Από την περίοδο των Τριών Κρατών μέχρι τη Δυναστεία Chosun, οι Κορεάτες χρησιμοποίησαν την τοξοβολία  για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους από τους Ιάπωνες. Σε καιρό ειρήνης, οι Κορεάτες χρησιμοποίησαν την τοξοβολία για εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως επίσης και να καλλιεργήσει τον νού των ανθρώπων. Η τοξοβολία είναι ακόμη η καρδιά του πολιτισμού της χώρας.

     Καθώς η τοξοβολία δεν χρησιμοποιόταν μόνο για κυνήγι και για το στρατό αλλά επίσης και για την εκπαίδευση του έθνους, έχει γίνει τώρα μεγάλο εθνικό άθλημα. Ακόμη, όλα τα εγχειρίδια οδηγιών, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ δυσνόητα για τους ερασιτέχνες. Τώρα διδάσκω τη βασική «στάση» της τοξοβολίας για περίπου δέκα χρόνια, έχω συγκεντρώσει τη γνώση για το πως και ελπίζω να βοηθήσω τους αρχάριους να μάθουν τοξοβολία.

     Πάνω απ’ όλα, θα ήθελα να τονίσω στους αρχάριους ότι πρέπει να χτίσουν γερές βάσεις, πριν πραγματικά τοξεύσουν. Χωρίς αυτές, είναι μεν δυνατόν να χτυπήσουν τον στόχο αλλά ποτέ με στάση κομψότητας και αξιοπρέπειας. Για να μην απογοητεύεσαι σε κάθε τόξευση, να είσαι υπομονετικός και κυρίαρχος των θεμελιωδών κανόνων.

     Η τοξοβολία πρέπει να αρχίζει με ευγένεια και να τελειώνει με αρετή. Πάντοτε να έχεις στο μυαλό σου τα εννέα δόγματα  και τις βασικές αρχές της τοξοβολίας που θα σου είναι χρήσιμα στο να έχεις ειρήνη και στο να βελτιώσεις τις φυσικές σου ικανότητες. Πιστεύω ότι η τοξοβολία είναι ό,τι καλλίτερο για την βελτίωση και του σώματος και του νου και πιστεύω ότι η παραδοσιακή τοξοβολία μας θα εξασφαλίσει τη θέση του πιο δημοφιλούς αθλήματος μέσα και έξω από το έθνος μας.

     Αν και οι βασικές αρχές της τοξοβολίας έχουν μεταφερθεί δια μέσου των γενεών, είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τους αρχάριους.

     Πάνω απ’ όλα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τους πνευματικούς και σωματικούς όρους. Είναι αδύνατο να υποδείξουμε ακριβώς πότε η τοξοβολία έγινε εθνικό άθλημα, αλλά μπορεί να βρεθεί στην περίοδο King Biru του Baekje  το 330 π.χ.Χ. Οι άνθρωποι (πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι) συγκεντρώνονταν και τόξευαν βέλη μέσα στο παλάτι κατά τη 1η και 15η κάθε μηνός.

     Άν και μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι το τόξο χρησιμοποιόταν  μόνο για τους σκοπούς του στρατού και του κυνηγιού, εμφανίσθηκαν, κατά τις αρχές της τελευταίας δυναστείας στην Κορέα, διαφορετικά είδη τόξων για αθλητικούς σκοπούς. Τα τόξα  για τους σκοπούς του στρατού και του κυνηγιού σταδιακά αντικαταστάθηκαν από την εισαγωγή όπλων. Τότε τα τόξα για αθλητικούς σκοπούς μεταδόθηκαν μέχρι σήμερα.

     Τι κάνει η τοξοβολία για την πνευματική και φυσική υγεία μας? Μπορεί να περιγραφεί σαν ένα μονότονο άθλημα που δένει μυαλό και σώμα μαζί με τη σύσφιξη ολόκληρου του σώματος και της κάτω κοιλίας. Όταν τεντώνουμε ολόκληρο το σώμα κάθετα με το να στεκόμαστε ολόισια και τραβώντας σιγά τη χορδή του τόξου οριζόντια, όλοι οι μυς χρησιμοποιούνται και ελέγχεται η αναπνοή. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ μεγάλη συγκέντρωση και, ως εκ τούτου, η επαναλαμβανόμενη διαδικασία θα φέρει ηρεμία στο μυαλό και θα βελτιώσει τη φυσική δύναμη, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί από άλλα αθλήματα.

     Η τοξοβολία μπορεί να φαίνεται σιωπηλή και ήρεμη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα δυναμικό και περιεκτικό άθλημα που περιέχει τη σοφία και το πνεύμα των προγόνων.

     Βασιζόμενος στη δεκαετή εμπειρία διδασκαλίας και ερευνών μου, ταξινόμησα τη βασική στάση της τοξοβολίας σε οκτώ διαφορετικές κινήσεις και ελπίζω να βοηθήσει τους αρχάριους στο να μάθουν τα θεμελιώδη. Περιμένω και θα καλοδεχτώ συμβουλές και ενημερώσεις που θα με εξυπηρετήσουν στο να βελτιώσω αυτό το εγχειρίδιο.



Οι Στόχοι της Τοξοβολίας

  Οι στόχοι της τοξοβολίας μπορεί να λεχθεί ότι έχουν άποψη σωματική, πνευματική, συναισθηματική και ηθική, και είναι οι εξής:

1.-Η τοξοβολία βοηθά στο σωστό παράστημα με ίσια πλάτη και φουσκωμένο στήθος.
    -Μια σταθερή και σωστή στάση είναι κρίσιμη στο να πετύχουμε το στόχο στη τοξοβολία.

2.-Η τοξοβολία βοηθά στη βελτίωση του νευρικού συστήματος και στην αντοχή των μυών  αναπτύσσοντας την ελαστικότητα των μυών.
    -Η τοξοβολία χρησιμοποιεί κάθε μυ του σώματος και απαιτεί επαναλαμβανόμενη διαδικασία έντασης και χαλάρωσης των μυών.

3.-Η τοξοβολία βοηθά στην ενδυνάμωση των εσωτερικών οργάνων και φέρνει αρμονία στο σώμα με βαθειά αναπνοή.
  - Η επαναλαμβανόμενη  διαδικασία έντασης και χαλάρωσης των μυών βοηθά στη κυκλοφορία του αίματος και η διαδικασία της στόχευσης βοηθά στον έλεγχο της αναπνοής με την κάτω κοιλιά. Συνολικά, η τοξοβολία βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας της καρδιάς- πνευμόνων όπως επίσης και των εσωτερικών οργάνων.

4.- Η τοξοβολία βοηθά στην ανάπτυξη της ισορροπίας μέσα από τη διαδικασία της ώθησης-κρατήματος του τόξου και ανοίγματος της χορδής.
  -Η καλή ισορροπία που βασίζεται στη σωστή στάση του σώματος είναι αναγκαία για το χτύπημα του στόχου. Αυτό οδηγεί σε καλλίτερη στάση του σώματος.

5.- Η τοξοβολία βοηθά στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος όπως επίσηςστη ψυχική δύναμη και αντοχή.
     -Επειδή είναι ένα άθλημα που απαιτεί και σωματική και πνευματική δύναμη και προ πάντων πνευματική συγκέντρωση, οικοδομεί χαρακτήρες και σεβασμό για τους αντιπάλους ή τους συνασκούμενους.

6.- Η τοξοβολία βοηθά στην συναισθηματική σταθερότητα και αναπτύσσει αγωνιστικό πνεύμα.
   -Το να χτυπήσεις το στόχο είναι αδύνατον με συναισθηματική αστάθεια ή με διάσπαση της προσοχής. Έτσι απαιτείται συναισθηματική σταθερότητα δεμένη με πνευματική συγκέντρωση: αυτό φέρνει συναισθηματική σταθερότητα.

7.- Η τοξοβολία βοηθά στην ανάπτυξη προληπτικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια του εαυτού μας και των άλλων.
   -Τα εργαλεία της τοξοβολίας είναι επικίνδυνα χωρίς σωστό χειρισμό. Γι’αυτό το λόγο, η τοξοβολία αναπτύσσει προσεκτικές συμπεριφορές.

8.- Η τοξοβολία βοηθά στο να επιτυγχάνουμε γνώση και κατανόηση της χρησιμοποίησης των εργαλείων της τοξοβολίας.
   - Επειδή χρησιμοποιεί τόξα και βέλη των οποίων τα χαρακτηριστικά χρειάζονται να γίνουν σε βάθος κατανοητά και διαχειριζόμενα. Η τοξοβολία αναπτύσσει την διανόηση και τη σοφία.

9.- Η τοξοβολία βοηθά στην κατανόηση της παραδοσιακής τοξοβολίας, φέρνοντας συναισθηματική σταθερότητα, μαθαίνοντας τα χαρακτηριστικά της, τις σωματικές επιδράσεις, άσκηση και τους κανονες της.

10.- Η τοξοβολία  αναπτύσσει την διαγωγή και τη συνήθεια να κάνεις καλή  χρήση του ελεύθερου χρόνου σου και να σε οδηγεί σε υγιεινή ζωή.
      - Η τοξοβολία είναι το είδος του αθλήματος που οδηγεί σε καλλίτερη κοινωνική ζωή και έχει υγιεινή και γερή στάση απέναντι στη ζωή. Η παραδοσιακή τοξοβολία περιέχει το πνεύμα και τη σοφία των προγόνων με τόσο μεγάλη ιστορία που αντανακλάται στον καθένα. Παρότι φαίνεται σαν ένα ατομικό άθλημα, χτίζει ομαδικό πνεύμα και το προγονικό λόγιο πνεύμα. Επίσης βελτιώνει τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις. Το πρωταρχικό της αντικείμενο είναι να ξανα-ζωντανεύει και να επιδιώκει τη πραγματική ζωή.



Παραδοσιακή Τοξοβολία  και Υγεία

       Η παραδοσιακή τοξοβολία δεν είναι μόνο χρήσιμη για να βελτιώνει τη σωματική δύναμη  αλλά και να ανακουφίζει από αρρώστιες. Για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από γαστροεντερικές ανωμαλίες ή προβλήματα πέψης μπορούν να γιατρευτούν πλήρως εάν δεσμευθούν με τη τοξοβολία για ένα χρόνο. Αναζωογονεί τη λειτουργία καρδιάς και πνευμόνων, μπορεί δε καινα θεραπεύσει τη φυματίαση. Επίσης βοηθά στο να φέρει σε φυσιολογικά επίπεδα τη ψηλή ή χαμηλή πίεση του αίματος όπως επίσης και να θεραπεύσει τον διαβήτη.  

     Είναι πραγματικά ένα θαυμαστό άθλημα αφού αποτρέπει τις αρρώστιες των ενηλίκων ή και την απώλεια της ζωτικής δύναμης εξαιτίας του άγχους.

   ΄Οσο σιωπηλό και ήσυχο μπορεί να φαίνεται, είναι ένα δυναμικό άθλημα που απαιτεί τεράστια πνευματική συγκέντρωση και ένταση των μυών.

     Συχνά λέγεται ότι η τοξοβολία τονώνει τη σεξουαλική δύναμη και τα αισθήματα ανανέωσης που αντανακλούν στην υγεία του σώματος.

     Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς η τοξοβολία έχει τόσο θεραπευτικές επιδράσεις εάν δοθεί προσοχή στη στάση. Το γεγονός ότι άνθρωποι στα εξήντα τους και εβδομήντα ή σαράντα και πενήντα κυριαρχούν στά πεδία της τοξοβολίας σε όλη τη χώρα και το 30% από αυτούς ξεπέρασαν διάφορες αρρώστιες μέσα από την τοξοβολία  είναι ένα καλό παράδειγμα για τη θετική επίδραση στην υγεία.

     Θέτοντας το περιεκτικά, πρώτα αναζωογονεί τα εσωτερικά όργανα και την καρδιά και τους πνεύμονες με μια σειρά διαδικασιών έντασης κάθε μυ από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, σφίγγοντας τη κάτω κοιλία στην έλξη της χορδής και παίρνοντας βαθειά ανάσα για να γεμίσει το στήθος. Έπειτα βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει με τη χαλάρωση των μυών όταν απελευθερώνονται τα βέλη. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, βελτιώνεται η φυσική κατάσταση και ακόμα θεραπεύει τις παραπάνω αναφερόμενες αρρώστιες.

     Οι Κινέζοι περιέγραψαν τον Κορεάτη σαν ένα καλό τοξότη και ο Κορεάτης χρησιμοποίησε την τοξοβολία όχι μόνο στο κυνήγι και στο στρατό αλλά επίσης και στην σωμασκία σε καιρό ειρήνης. Μέσα από τη παραδοσιακή τοξοβολία που διατηρεί τη ψυχή και το πνεύμα των προγόνων, η θαυμάσια επίδραση της μπορεί να έχει πρακτική στη βελτίωση της υγείας, θεραπεία ασθενειών και αποτροπή των ασθενειών των ενηλίκων.

     Τα ευγενικά, μαλακά, εύκαμπτα όπως επίσης και δυνατά χαρακτηριστικά της, που δεν μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα, τη κάνει μοναδική και κυριαρχούσα μεταξύ των αθλημάτων του κόσμου.

     Σύμφωνα με την ιστορία των Τριών Βασιλείων, επί Kokuryo ιδρύθηκε ένα εκπαιδευτικό κέτρο ονομαζόμενο «Kyung-Dang» για να ενθαρρύνει τη νεολαία στη τοξοβολία. Στη Baekje, οι άνθρωποι (πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι) μαζεύονταν και τόξευαν βέλη μέσα στο παλάτι την  πρώτη και τη δέκατη πέμπτη ημέρα κάθε μήνα. Ο Shilla διατήρησε μονάδα τοξοτών σαν μέρος του στρατιωτικού συστήματος. Είναι εμφανές ότι οι τοξότες είναι οι θεμελιωτές της χώρας στην Κορεάτικη ιστορία.

     «Ko ju mong», ιδρυτής του Kokuryo, κατασκεύασε τόξο και βέλη για κυνήγι στην ηλικία των οκτώ ετών και η επιδεξιότητα του στην τοξοβολία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της χώρας.




Φροντίδα του τόξου με Θερμοστατική αποθήκευση

     Το τόξο είναι είναι τρωτό στην υγρασία επειδή έχει κατασκευασθεί από φυσικά οργανικά υλικά. Έτσι, είναι ζωτικό να το προστατεύουμε από την υγρασία και το νερό. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να φυλάσσεται σε ζέστη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  κατά την εποχή του καλοκαιριού όπου η υγρασία αυξάνεται λόγω της διάρκειας των βροχών.

     Η φύλαξη σε ζέστη έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο για την προστασία του τόξου αλλά και για τη βελτίωση της επαναφοράς της δύναμης και της ελαστικότητας του τόξου μετά την τοξοβολία. Η διατήρηση σε θερμότητα διαφέρει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τα διαφορετικά επίπεδα επιδράσεων, στις αλλαγές θερμακρασίας και υγρασίας, στα υλικά του τόξου που επηρεάζουν τη λειτουργία του τόξου.

     Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της θερμοστατικής θήκης πρέπει να παραμένει γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου την άνοιξη και το φθινόπωρο, 32 με 33 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και 25 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Την εποχή των βροχών, η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 2 με 3 βαθμούς Κελσίου ψηλότερη από τη συνηθισμένη και πρέπει να δοθεί προσοχή στη προφύλαξη από υγρασία. Η λειτουργία και η αντοχή του τόξου εξαρτάται από τη συντήρηση του.

     Πάντοτε αποθηκεύεται το τόξο σε σφραγισμένη αδιάβροχη θερμοστατική θήκη. Συνιστάται η αποθήκευση του τόξου σε θερμαινόμενη θήκη μετά την τοξοβολία μέχρι την επόμενη χρήση.

     Το τόξο χρειάζεται να θερμαίνεται για 4 με 7 ώρες την άνοιξη και το φθινόπωρο, το καλοκαίρι το ελάχιστο για 8 ώρες μετά την εξάσκηση και 3 με 4 ώρες το χειμώνα για να ανακτήσει πλήρως τη λειτουργία του.

     Προτιμάται να διατηρείται η θερμαντική θερμοκρασία 2 με 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από την συνηθισμένη εποχιακή θερμοκρασία. Προσοχή στο να μην θερμαίνεται το τόξο σε υψηλότερη θερμοκρασία για λιγότερο χρονικό διάστημα επειδή αυτό επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία και την αντοχή του τόξου.

     Επίσης, ένα καλός τρόπος για τη διατήρηση του είναι να βγαίνει έξω κατά καιρούς ώστε να κρυώνει και να μπαίνει ξανά μέσα στη θερμαντική θήκη.

     Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της θερμοστατικής θήκης πρέπει να παραμένει γύρω στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου την άνοιξη και το φθινόπωρο, 31 με 34 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, και 23 με 25 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Για αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνει ξεχωριστή θερμοστατική θήκη και να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προστασία από την υγρασία και να διατηρηθεί η θερμοκρασία 3 με 4 βαθμούς Κελσίου χαμηλώτερα από το συνηθισμένο.  Τέτοιου είδους ξεχωριστή αποθήκευση είναι σημαντική όταν  το τόξο δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δεν υπάρχει θερμοστατικός αποθηκευτικός χώρος στο πεδίο της τοξοβολίας, συνιστάται προσωπικό αποθηκευτικό κουτί. Το αποθηκευτικό ντουλάπι ή κουτί, για προσωπική χρήση, πρέπει να έχει στο εσωτερικό λάμπα θέρμανσης και το τόξο και η λάμπα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά.

     Το ιδανικό είναι να κατασκευασθεί ένα ντουλάπι ή κουτί από πεύκο ή με επίστρωση (καπλαμάς) και να έχει συνδεθεί σ’ αυτό μια πυρακτωμένη λάμπα. Ή ένας αυτόματος θερμοστάτης εάν είναι πρόχειρος.
    


Προφυλάξεις κατά την όπλιση του Τόξου

1.        Μόλις βγάλεις έξω  από τη θερμοστατική θήκη το τόξο, το αφήνεις να κρυώσει τελείως.

2.     Πρίν οπλίσεις ένα τόξο, καθαρίζεις το δάπεδο και τοποθετείς ένα μαξιλάρι. Βεβαιώνεσαι ότι δεν υπάρχει άμμος ή ξένη ουσία που θα επικαθήσει στη ράχη του τόξου.

3.     Οταν οπλίζεις ένα τόξο, κρατάς και τα δύο άκρα (“Ko-ja”) σταθερά έτσι ώστε να μην ξεφύγουν από τη λαβή σου ή αναπηδήσουν πλευρικά και βεβαιώσου ότι και οι δύο “O-kum” είναι λυγισμένες εξίσου το ίδιο.

4.     Αφού αγκιστρώσεις μια χορδή βεβαιώσου ότι το τόξο είναι σταθερό κρατώντας το “Sam-sam-yi” και τη χορδή, και λικνίζοντας  εμπρός και πίσω τα “Ko-ja” κάτω από τα γόνατα. Κράτησε κάτω τα “Ko-ja” στο πάτωμα και περίμενε για 10 με 15 δευτερόλεπτα μέχρι το τόξο να ηρεμήση τελείως και μετά χαμήλωσε το τόξο με ευκαμψία. Είναι σημαντικό να κρατάs το “Sam-sam-yi” και τη χορδή έτσι ώστε το “Sam dong” (Joom-tong και Mok-so) να παραμένει χαμηλό.

5.     Όταν το τόξο δεν είναι ίσιο μετά το αγκίστρωμα της χορδής, το ισιώνετε θερμαίνοντας τις περιοχές της κάμψης.



Πράγματα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι αρχάριοι.

     Άσχετα με την προτίμηση του χεριού, οι αρχάριοι πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα πόδια τους στο πλάτος τών ώμων κοιτάζοντας τον στόχο. Εάν είσαι δεξιόχειρας, ευθυγράμμισε το αριστερό πόδι με την κάτω αριστερή γωνία του στόχου και πήγαινε πίσω το δεξί πόδι διατηρώντας το στο πλάτος του ώμου. Βεβαιώσου ότι το βάρος σου στηρίζεται και στα δύο πόδια εξίσου. Σήκωσε το χέρι –του-τόξο σαν να κόβει στη μέση το στόχο και το στήθος και φούσκωσε τα πλευρά σου προς τα πάνω, όπως ξετυλίγεται η βεντάλια, έτσι ώστε η κοιλιά σου ωθείται προς τα μέσα και τα εσωτερικά σου όργανα ανεβαίνουν στο στήθος.

     ΄Οταν το σώμα τεντώνεται απόλυτα κάθετα, σήκωσε τον αγκώνα του χεριού που έλκει στο υψηλότερο σημείο και τράβηξε τη χορδή. Συγκεκριμένα, όταν το χέρι που έλκει τη χορδή τραβηχτεί και η εισπνοή είναι στο υψηλότερο σημείο, βεβαιώσου ότι ο αγκώνας γυρίζει προς τα πίσω έτσι που να ανοίγει το στήθος αντί προς το χέρι που έλκει τη χορδή. Με αυτό τον τρόπο, το βέλος φεύγει από το τόξο με τη πλήρη δύναμη του καθώς το χέρι που έλκει τη χορδή την αφήνει και το στήθος ανοίγει.

     Όταν εισπνέεις, προσπάθησε να κρατάς τα εσωτερικά σου όργανα επάνω προς το στήθος και σταμάτησε την αναπνοή. Αυτό κάνει τους μύς να «μυρμηγκιάζουν» για να σταματήσουν την έλξη ή να σε κάνουν να εκπνεύσεις προτού η χορδή έχει πλήρως εκταθεί. Γι΄αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσεις να έλκεις τη χορδή ακόμα και όταν αφήσεις το βέλος. Με αυτόν τον τρόπο, η δύναμη έχει ολόκληρη μεταφερθεί στο βέλος. Επίσης είναι μια σημαντική τεχνική να μάθεις να σύρεις το χέρι που έλκει κοντά στη βάση του λαιμού (σ.μ.: στη γραμμή που αρχίζει το τριχωτό της κεφαλής) έτσι ώστε το βέλος να εφάπτεται τελείως με το μάγουλο, και να γύρεις το τόξο 15 μοίρες διαγώνια έτσι ώστε το κάτω μέρος της χορδής να αγγίζει το πάνω μέρος του στήθους. Αυτή η τεχνική εξαπλώνει τη δύναμη του τόξου και έτσι επαυξάνει την δύναμη επαναφοράς του τόξου.

     Πάρα πολύ σημαντικό, οι αρχάριοι πρέπει να θυμούνται ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τοξοβολία είναι να έχουν τη σωστή στάση πριν σταθούν στο πεδίο της τοξοβολίας.
Να μην βάζεις πολύ δύναμη στον ώμο. Οι αρχάριοι έχουν την τάση να σπρώχνουν τον ώμο μπροστά, όπως στο δυτικό τρόπο, με αποτέλεσμα το χέρι του τόξου και το χέρι που έλκει τη χορδή να βρίσκονται σε μία ευθεία. Αυτό εμποδίζει τη πλήρη μεταφορά της δύναμης ή είναι η αιτία που το βέλος πετά ψηλά. Όταν τοξεύεις να σπρώχνεις το τόξο με τη ράχη του χεριού και όχι ο ώμος να σπρώχνει το χέρι που κρατά το τόξο. Απαιτείται να ωθείς το χέρι του τόξου προς τη διεύθυνση του στόχου για να έχεις τη σωστή στάση. Σε αυτό το σημείο, βεβαιώσου ότι η θέση του κάτω μέρους του χεριού του τόξου βρίσκεται στο ύψος του φρυδιού και το ισορροπείς (το τόξο) με το χέρι που έλκει τη χορδή για να εμποδίσεις τον ώμο να προεξέχει.

     Όταν σηκώνεις το τόξο, αφού έχεις πάρει τη στάση κοιτώντας προς το στόχο, είναι υποχρεωτικό για τους αρχάριους, να ευθυγραμμίσεις το χέρι-του-τόξου με το μέσον του στόχου και το στήθος, αντί να ωθείς εμπρός τον ώμο. Τοποθέτησε το κάτω “Koja πάνω από τη μέση και το πάνω “Koja” 15 μοίρες διαγώνια του χεριού της χορδής, ύψωσε το χέρι-του-τόξου στο ύψος του μετώπου  και ώθησε το με δύναμη, έλκοντας τη χορδή αργά, και τελικά τοξεύεις όταν οι μύς όλου του σώματος βρίσκονται ακόμη σε ένταση. 
    
      Όταν απελευθερώνεις το βέλος το στήθος πρέπει να μεγαλώνει. Μια μικρή βοήθεια για μια μαλακή αλλά παντοδύναμη μεταφορά (σ.μ.: δύναμης στο βέλος) είναι να χρησιμοποιήσεις τη ράχη του χεριού-του-τόξου για να ωθήσεις το τόξο και μετακίνησε τον αγκώνα του χεριού της χορδής προς τα πίσω και ελαφρά προς τα  κάτω.

     Αφού απελευθερώσεις το βέλος, κάθησε ακίνητος μέχρι το βέλος να αρχίσει να κατεβαίνει από το υψηλότερο του σημείο και ξαναπάρε την αρχική θέση χαμηλώνοντας αργά και το τόξο και τα χέρια.

     Συνήθως γίνεται παρανόηση ότι το χέρι της χορδής είναι πιο σημαντικό από το χέρι του τόξου για την τόξευση. Στην πραγματικότητα, αδύναμο χέρι του τόξου έχει σαν αποτέλεσμα αδύναμη άφεση, άσχετα με το επίπεδο της τεχνικής. Έτσι, είναι αδύνατο να δοθεί περισσότερη έμφαση από αυτή, ότι, και να το έχεις όλη την ώρα στο μυαλό σου, το να ωθείς το χέρι του τόξου με όλη σου τη δύναμη είναι κρίσιμο για μαλακή και δυνατή άφεση και ακρίβεια.

     Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι ζωτικό να συνεχίζεις να έλκεις τη χορδή μέχρι την άφεση. Ποτέ να μην σταματάς την έλξη της χορδής ακόμα και όταν αυτή έχει πλήρως τεντωθεί. Αλλοιώς, μια ακατάλληλη μεταφορά δύναμης προκαλεί στο να πετάξει το βέλος χαμηλά ή να μην κατορθώσει να φθάσει τον στόχο.

     Όταν το τόξο έχει πλήρως τεντωθεί, προτείνεται στους αρχάριους, να τοποθετήσεις το χέρι του τόξου ελαφρά ψηλότερα από τη γραμμή των ματιών  και το χέρι της χορδής στο ύψος του ώμου, έτσι ώστε όταν κάποιος κοιτάει από πίσω, η ράχη του χεριού του τόξου να είναι ένα δάχτυλο ψηλότερα.  Και το χέρι της χορδής πρέπει να είναι κοντά στη βάση του λαιμού για καλλίτερη ακρίβεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το σώμα πρέπει να είναι ακίνητο όπως η ρίζα ενός δένδρου από την έλξη της χορδής έως την άφεση και το χέρι του τόξου παίζει ρόλο σκοπεύτρου.

     Συνιστάται, οι αρχάριοι να σκοπεύουν πιο μακριά από τον στόχο στην αρχή. Η μικρή απόσταση μπορεί να αντισταθμιστεί  θέτοντας το χέρι του τόξου ψηλότερα. Εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει τότε εξασκήσου περισσότερο στη βασική στάση. Οι αρχάριοι μπορεί να βοηθηθούν με το να ασκηθούν στο “Joo-sal” (σύνδεσε με ένα μακρύ σχοινί το βέλος με ένα μαξιλάρι) για να πετύχουν καλλίτερη στάση και ακρίβεια.














Πλήρης στάση τόξευσης για αρχαρίους 

     Τα παρακάτω εξηγούν πως να πετύχεις τη σωστή στάση, βήμα προς βήμα, από την όρθια στάση έως τη τόξευση. Θα είναι χρήσιμα για να μάθεις τη σωστή στάση σύμφωνα  με τις βασικές αρχές της τοξοβολίας.

1.- Θέση ποδιών
   Στάσου ίσια κοιτώντας τον στόχο. Εάν είσαι δεξιόχειρας, ευθυγράμμισε το αριστερό πόδι με την κάτω αριστερή γωνία του στόχου. Άνοιξε τα πόδια σου στο πλάτος των ώμων  και φέρε το δεξί πόδι, διαγώνια πρός το αριστερό, στην ευθεία της δεξιάς γωνίας του στόχου. Βεβαιώσου ότι η άκρη του δεξιού ποδιού είναι πίσω από αυτήν του αριστερού ποδιού.

2.- Κάτω μέρος του σώματος
Αφού έχεις πάρει ίσια στάση και έχεις τοποθετήσει τα πόδια στις σωστές θέσεις, ισιώνεις τα πόδια ωθώντας και τα δύο γόνατα προς τα πίσω, μαζεύεις σφιχτά τα δάκτυλα των ποδιών πάνω στο έδαφος, πιέζεις τους γλουτούς και σφίγγεις τους πρωκτικούς σφιγκτήρες. Τότε ολόκληρο το κάτω σώμα θα είναι εντελώς σκληρό και τεντωμένο. Βεβαιώσου ότι το βάρος του πάνω σώματος υποστηρίζεται εξ ίσου και από τα δύο πόδια. Προσέχεις να μην ωθείς προς τα πίσω του γλουτούς μαζί με τα γόνατα.

3.- Βασική στάση για το σήκωμα του τόξου
Όταν το κάτω σώμα είναι εντελώς σκληρό και τεντωμένο και οι πρωκτικοί σφιγκτήρες είναι ασφαλώς σφιγμένοι, τοποθετείς τη κάτω “Koja” του τόξου μεταξύ λαιμου και ζώνης, ευθυγραμμίζεις το χέρι του τόξου με το μέσον του στήθους και του στόχου και γέρνεις το τόξο περίπου 15 μοίρες δεξιόστροφα.

4.- Στάση πριν την τόξευση
Αφού έχεις πάρει τη στάση «σηκώνουμε το τόξο», ανεβάζεις και τα δύο χέρια στο ίδιο ύψος όπως επίσης και τον αγκώνα του χεριού της χορδής. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν τα πλευρά όπως ξετυλίγεται η βεντάλια και η κοιλιά υποχωρεί προς τα πίσω.  Οι αρχάριοι, συνιστάται, να σηκώνουν το χέρι του τόξου μέχρι που το κάτω μέρος του χεριού βρίσκεται στο ύψος των φρυδιών. Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «Ύψωσε το τόξο όπως όταν βάζεις μια κανάτα με νερό στο κεφάλι».

5.- Τόξευση
Βεβαιώσου ότι ωθείς τον αγκώνα του χεριού του τόξου μπροστά και έλκεις το χέρι της χορδής όσο πιο κοντά μπορείς στη βάση του λαιμού αφού έχει ξεπεράσει το πάνω μέρος του αυτιού. Σε αυτό το σημείο, το κάτω μέρος του αντίχειρα του χεριού του τόξου υποστηρίζει τη “joom-tong”) (λαβή) και τα δάκτυλα εκτός από τον δείκτη ο οποίος πρέπει να κρατά δυνατά το τόξο σαν να επρόκειτο να το σπάσει. Βεβαιώσου ότι η ράχη του χεριού του τόξου ωθεί και κρατά δυνατά και ότι η ράχη του χεριού της χορδής κοιτάει τον ουρανό καθώς έλκει επαρκώς πρός τον ώμο προς την βάση του λαιμού.  Να μην σταματήσεις να έλκεις τη χορδή ακόμα και αν είναι εντελώς τεντωμένη. Να θυμάσaι ότι η σωστή άφεση επιτυγχάνεται όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της έλξης. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: «να τοξεύεις όπως όταν στίβεις υγρά ρούχα».

6.- Άφεση
Η στάση της άφεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική  ώστε να επιτευχθεί ακρίβεια. Όταν η λαβή του χεριού του τόξου είναι όσο πιο σφιχτή γίνεται και έχεις πάρει τη βαθύτερη εισπνοή, γύρισε πίσω και προς τα κάτω τον αγκώνα και χρησιμοποιώντας τη ράχη του χεριού της χορδής απελευθερώνεις το βέλος.  Ξανά, το χέρι του τόξου  υποστηρίζει δυνατά το τόξο και το χέρι της χορδής πρέπει να κινείται καθώς ο αγκώνας έλκεται προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, το στήθος φυσικά θα ανοίξει και το βέλος θα εκτοξευθεί σχηματίζοντας σταθερή πορεία. Ο αγκώνας είναι πολύ σημαντικός στην άφεση.

7.- Στάση μετά την άφεση
Διατήρησε τη στάση της άφεσης μέχρι το ιπτάμενο βέλος φθάσει στη κορυφή της πορείας του. Όταν αρχίζει να κατεβαίνει, χαμήλωσε και τα δύο χέρια απαλά και με χάρη. Είναι σημαντικό, οι αρχάριοι να γνωρίζουν πώς να περιμένουν τη σωστή στιγμή να χαμηλώσουν τα χέρια ώστε να διατηρήσουν αξιοπρέπεια. Είναι κρίμα που πολλοί τοξότες ακόμα αποτυγχάνουν στο να κανουν αυτό.

8.- Άσκηση μετά την τόξευση στο πεδίο τοξοβολίας
Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν  ότι στάση μετά την άφεση είναι το τελευταίο στάδιο και δεν περιμένουν τους συνασκούμενους τοξότες να τελειώσουν την τόξευση, είναι απαράβατη αρχή να δείξεις σεβασμό στους άλλους τοξότες με το να μείνεις στη θέση σου και σιωπηλός μέχρι αυτοί να τελειώσουν την άσκηση. Είναι βασικός κανόνας και ευγένεια να μπαίνεις και να βγαίνεις από το πεδίο με συνασκούμενους τοξότες.

*Ερωτήσεις για τις παραπάνω οκτώ κινήσεις θα απαντηθούν με τις παρακάτω εξηγήσεις που αφορούν τα μέρη του σώματος.

Σώμα
Το σώμα πρέπει να έχει ίσια και όρθια στάση κοιτώντας τον στόχο έτσι ώστε το μέτωπο να κοιτά απ’ευθείας τον στόχο όπως επίσης και τα δύο χέρια.
*Προσοχή: Ν’ αποφεύγεις να στέκεσαι διαγώνια ή πλάγια στο στόχο επειδή αυτή είναι δυτικού τύπου στάση.

Πόδια
Τα πόδια πρέπει να βρίσκονται ανοιγμένα στο πλάτος των ώμων κοιτώντας τον στόχο. Εάν είσαι δεξόχειρας, ευθυγράμμισε το αριστερό πόδι με την κάτω αριστερή γωνία του στόχου και φέρε το δεξί πόδι διαγώνια του αριστερού κατά μήκος της κάτω δεξιάς γωνίας του στόχου.  Βεβαιώσου  ότι το βάρος του σώματος υποστηρίζεται εξίσου και από τα δύο πόδια.

Κάτω Κοιλιά
Σφίξε τους πρωκτικούς σφιγκτήρες και ίσιωσε τα πόδια ωθώντας τα γόνατα προς τα πίσω. Έτσι το κάτω μέρος του σώματος θα είναι τεντωμένο και σταθερό από τα δάκτυλα των ποδιών σου μέχρι τη κάτω κοιλιά.
*Προσοχή: Να μην προεξέχουν οι γλουτοί σου όταν θα ισιώνεις τα πόδια ωθώντας τα γόνατα πίσω. «Γράπωσε» με τα δάκτυλα των ποδιών το έδαφος και ίσιωσε τα πόδια ωθώντας τα γόνατα προς τα πίσω. Έτσι οι μυς από την κάτω κοιλιά μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών θα είναι τεντωμένοι και σφικτοί.

Στήθος
Βεβαιώσου ότι το στήθος είναι εντελώς φουσκωμένο και η κοιλιά σφιγμένη. Όταν σηκώνεις το τόξο, ίσιωσε όλο το σώμα και άνοιξε τα πλευρά όπως ξετυλίγεται η βεντάλια, έτσι η κοιλιά υποχωρεί προς τα πίσω και τα εσωτερικά όργανα ανεβαίνουν προς το στήθος, ευρύνοντας το στήθος και σφίγγοντας τη κοιλιά.  Όταν εισπνέεις, η κάτω κοιλιά δεν πρέπει να χαλαρώνει. Μερικοί λένει ότι το άδειο στήθος και η σφιγμένη κοιλιά είναι σημαντικά για τη σωστή στάση αλλά αυτό θα έπρεπε να διερμηνεύεται σαν φουσκωμένο και ανοικτό στήθος και σφιγμένη κοιλιά.
Ειρωνικά, συχνά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο χαλάρωμα της κοιλιάς που γίνεται προσπάθεια να γίνει σφισμένη. Αυτό, περαιτέρω, προξενεί χαλάρωση  της έντασης των μυών του κάτω σώματος. Ειδικά σε αυτό πρέπει να δώσεις προσοχή, όταν εισπνέεις να μην χαλαρώνει η κοιλιά, ώστε να έχεις καλή στάση.

Σαγόνι
Βάλε το σαγόνι σου στον ώμο του χεριού του τόξου.
Εάν το κεφάλι γέρνει όπως γέρνει και το τόξο περίπου 15 μοίρες διαγώνια, το σαγόνι τραβιέται προς τον ώμο. Εάν το σαγόνι κρέμεται κάτω ή γυρίζει προς το χέρι της χορδής, τότε η χορδή θα χτυπήσει το μάγουλο. Γι’αυτό, είναι χρήσιμη συμβουλή να γέρνεις τη χορδή και το κεφάλι σαν να ξεκουράζονται σε μαξιλάρι κοιτώντας το βέλος και το στόχο σε μια ίσια γραμμή.

Κλείδωση του ώμου
Jook-meo-ri” σημαίνει κλείδωση του ώμου του χεριού του τόξου.
Κράτησε τους ώμους επίπεδους και τράβηξε το σαγόνι προς τον ώμο.
Οι αρχάριοι έχουν την τάση να ωθούν τους ώμους μπροστά όταν σηκώνουν το τόξο και έλκουν τη χορδή, κάνοντας τη κλείδωση του ώμου να προεξέχει. Αυτή είναι δυτικού τύπου στάση και πολλές φορές είναι η αιτία που η χορδή χτυπά το χέρι. Πρόσεξε να μην χρησιμοποιείς τον ώμο όταν έλκεις τη χορδή του τόξου.  Τράβηξε πίσω τον καρπό του χεριού του τόξου και γύρισε τον αγκώνα του βραχίονα του χεριού του τόξου και χρησιμοποίησε τη ράχη του χεριού του τόξου να σφίξει σταδιακά τους μυς της ράχης του χεριού. Βεβαιώσου να τοποθετείς το χέρι του τόξου στο μέσον του στήθους και του στόχου και να κρατάς το τόξο δυνατά υποστηρίζοντάς το περισσότερο με τη ράχη του χεριού παρά σπρώχνοντας το με το χέρι του τόξου και μετά να έλκεις τη χορδή με το άλλο χέρι. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να πετύχεις μια καλή στάση χωρίς να προεξέχει ο ώμος.

Λαιμός
Ίσιωσε και τέντωσε το λαιμό φυσιολογικά. Μην σφίγγεις ή καμπυλώνεις το λαιμό. Όταν τοξεύεις, προσπάθησε να μην σφίγγεις το λαιμό. Αλλοιώς, το πρόσωπο θα κοκκινίσει και θα είναι κακό για την υγεία. Μείνε σε φυσική στάση όταν τεντώνεις τον λαιμό.

Αγκώνας
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βεβαιώσου ότι σηκώνεις τον αγκώνα όταν σηκώνεις το χέρι της χορδής και το χέρι του τόξου στο ίδιο ύψος. Όταν τοξεύεις, γύρισε τον αγκώνα του χεριού του τόξου και σήκωσε αυτόν του χεριού της χορδής. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις την κίνηση «στίβουμε τα βρεγμένα ρούχα» ώστε να σηκώνεις τον αγκώνα αρκετά  και να έλκεις τη χορδή εντελώς.

Χέρι του τόξου
Το χέρι του τόξου είναι το χέρι που κρατά το τόξο.
Το κάτω μέρος του αντίχειρα του χεριού τουτόξου (“ban ba dak”) πρέπει να υποστηρίζει τη (“Joom-tong”) λαβή και τα δάκτυλα εκτός από τον δείκτη που πρέπει να κρατά το τόξο σφιχτά σαν να το έσπαγε. Η χαλαρή λαβή θα κάνει το τόξο να γυρίσει στη γραμμή ζωής του χεριού και τη χορδή να χτυπήσει το μάγουλο ή τον βραχίονα και το βέλος να πετάξει χωρίς δύναμη. Θυμήσου να χρησιμοποιείς το “ban ba dak” και τα δάκτυλα εκτός από τον δείκτη για μια καλή λαβή. Μην κρατάς δυνατά το τόξο από την αρχή. Καλλίτερα σταδιακά να σφίγγεις τη λαβή καθώς έλκεις τη χορδή του τόξου. Όταν η λαβή είναι όσο πιο σφιχτή γίνεται τότε απελευθέρωσε το βέλος. Μια άλλη συμβουλή είναι να έλκεις πίσω τον καρπό πριν τοξεύσεις και να γυρίζεις τον αγκώνα του χεριού του τόξου όταν τοξεύεις  όπως όταν στίβεις υγρά ρούχα.

Χέρι που έλκει
Το χέρι της χορδής είναι αυτό που κρατά και έλκει τη “Kkak-jee”. Για να τοξεύσεις, τοποθέτησε τη χορδή “Kkak-jee και κράτησε τη  τυλίγοντας γύρω τον αντίχειρα με τον δείκτη και τα μεσαία δάκτυλα. Όταν τοξεύεις, βεβαιώσου ότι κρατάς τους αγκώνες ψηλά, χρησιμοποιείς αγκώνα και χέρι αντί για τον καρπό, και έλκεις το χέρι της χορδής όσο μπορείς κοντά στη βάση του λαιμού ώστε το χέρι να ξεπερνά το πάνω μέρος του αυτιού.
Όταν η χορδή είναι σε πλήρη έλξη, το χέρι της χορδής  πρέπει να είναι λίγο ψηλότερα από τον ώμο και ο αγκώνας ελαφρά χαμηλώτερα από τον ώμο. Εάν ο αγκώνας είναι ψηλότερα από τον ώμο ή εάν το χέρι είναι πολύ ψηλά, η χορδή χαλαρώνει. Έτσι δώσε προσοχή στο ύψος του χεριού που έλκει και του αγκώνα. Επί πλέον, βεβαιώσου ότι το χέρι του τόξου και το χέρι που έλκει βρίσκονται στο ίδιο ύψος όταν σηκώνεται το τόξο. Ανασήκωσε  και τους δύο αγκώνες ψηλά και τόξευσε σαν να στίβεις υγρά ρούχα για μια καλή στάση. Και πάντοτε να θυμάσαι τις οδηγίες για το χέρι που έλκει.

Η ράχη του χεριού 
Επιβάλλεται να χρησιμοποιείς τη ράχη του χεριού για να ωθείς και στηρίζεις το τόξο. Πρέπει να αποφύγεις με κάθε κόστος τη χρησιμοποίηση ή γύρισμα του σώματος.
Πρέπει πάντοτε να θυμάσαι ότι η ράχη του χεριού είναι η αφετηρία της διαδικασίας για την ένταση (σφίξιμο) των μυών από τα δύο χέρια σε ολόκληρο το σώμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.