Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"



     Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" έχει αποκτήσει, πια, μια "δυναμική" που την έχει αναδείξει σε ..."τοπόσημο" της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να αποτελεί "πόλο" προσελκύσεως ενδιαφερομένων για την Ιππική και από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Αυτό το προσέξαμε και κατά την τελευταία εκπαιδευτικήν ημερίδα της Σχολής, όταν καλοδεχούμενοι επισκέπτες από την Τρίπολη, την Σπάρτη, τον Μελιγαλά κλπ κατέφθασαν στο  Ιππευτήριο της Σχολής για να χαρούν το πολιτιστικό αγαθό της Ιππασίας!

     Όλοι χάρηκαν αυτό για το οποίο προσήλθαν χάρη στην επιτυχέστατη διαχείριση της ...κρίσεως από τον Αρχηγό της Σχολής, Εκπαιδευτή Αθανάσιο Ψωρομύτη και τους βοηθούς του, κυρίως δε, χάρη στον ιδανικό Ίππο της Σχολής ...Βασίλη ο οποίος αποτελεί, πλέον, υπόδειγμα ασφαλούς τετραπόδου!

     Σ΄ αυτή την ημερίδα τα, πολλά, παρόντα παιδιά είχαν την ...τιμητική τους κι αυτό είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για μια Σχολή σαν τη δική μας.

     Ευφυώς σκεπτόμενος ο τοπικός Αρχηγός εφάρμοσε συνδυαστικές ασκήσεις Γυμνιππευτικής και Σωμασκίας για όλα τα παιδιά που ίππευσαν, ώστε να οξυγονωθούν, αλλά και να προσλάβουν "γεύση" Ιππασίας.

     Το ασκησιολόγιο που εφάρμοσε ο Αθανάσιος Ψωρομύτης στα παιδιά της ημερίδος ήταν πραγματικά σοφό, προσφέροντάς τους ευεξία και ενίσχυση ισορροπίας, όχι μόνον σωματικής!

     Κυρίως, ως πατέρας και εμπειρότατος παιδαγωγός, ο τοπικός Αρχηγός, ενθαρρύνει την συνεργασία των μαθητών του σε ένα κοινό έργο κοινωνικής, πλέον, αξίας, πέραν των ιππικών δεδομένων, εξίσου χρήσιμο για την παιδαγωγική νεαρών πολιτών.

     Δυστυχώς, σε αυτή την πολυπληθούς συμμετοχής ημερίδα, τα Στελέχη και οι τακτικοί μαθητές "αδικήθηκαν" ως προς την προσδοκώμενη έκταση εκπαιδευτικής προσφοράς που επιθυμεί ο τοπικός Αρχηγός και για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται μία επιπλέον ημερίδα ειδικώς γι αυτούς. Ωστόσο και στις συγκεκριμένες κατηγορίες διαπιστώσαμε μικρή μεν, πάντως, πρόοδο!   

     Είναι παρατηρημένο ότι με τα γερά "θεμέλια" που βάζει η Σχολή μας στα πρώτα μαθήματα των αρχαρίων, η "γεωμετρία προόδου" επιτυγχάνεται κατά κανόνα ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες κι αυτό το είδαμε κι αυτή την φορά.

     Λίγο έως πολύ κι αυτή την φορά όλοι κέρδισαν σε εμπειρία ιππικής προόδου, αν και πολύ υλικό, λόγω του προχωρημένου της ώρας και της απουσίας φυσικού φωτός, χάθηκε.

     Εκείνο, όμως, που έχει σημασία για μας είναι τα μικρά "ορόσημα" που απομένουν από κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα, ώστε να σχεδιασθούν με επιτυχία και οι επόμενες.

     Ωστόσο, αυτή τη φορά προήχθη και η Τοξοβολία για όλους.

      Και όταν λέμα "όλους", φυσικά, εννοούμε κι αυτούς που ήρθαν για πρώτη φορά!

     Πως, άλλωστε να αφήσει έξω από την ωφέλεια και την χαρά αυτής της αρχέγονης λυτρωτικής πολεμικής τέχνης τον οποιονδήποτε σε πλησιάζει για να την απολαύσει.

     Μέσα στο εκπαιδευτικό πνεύμα της Σχολής των "Ελλήνων  Κενταύρων" και αυτή η ημερίδα, προανακρούει τα καλύτερα που έπονται με τις λαμπρές δυνατότητες που έχουν, πλέον, αναδειχθεί για το μεσσηνιακό μας Παράρτημα με την εργασία του η οποία έχει αναγνωρισθεί, απ΄ ό,τι φαίνεται, σε μεγάλη έκταση στη Πελοπόννησο.

     Και θα πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον τετράποδο Βασίλη μας για την προσφορά του σε όλους, με υπομονή και αποδοχή συμπεριφερόμενος ως ο πλέον έμπειρος Δάσκαλος για τον οποίο θα ήταν ιδιαιτέρως υπερήφανη η σύγχρονη ...Εκπαίδευση της οποίας οι λειτουργοί θα είχαν πολλά να διδαχθούν από τον σχολικό Ίππο μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.