Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30ή ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 17:00

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 30ή ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 17:00



     
Η παρουσίαση του βιβλίου "Ζεν και η Τέχνη της Τοξοβολίας" του Γερμανού φιλοσόφου - καθηγητή Eugen Herrigel την οποία υπό μορφή εφαρμοσμένων αναλύσεων επιχειρεί ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης, είναι ένα εγχείρημα που επιχειρείται -υπό την συγκεκριμένη μορφή- για πρώτη φορά παγκοσμίως και πρόθεση του επιχειρούντος είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη του αντικειμένου. Έτσι, ο επιχειρών Ιδρυτής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" επικαλείται ως αρωγούς πληροφοριών, παραλλήλως προς το παρουσιαζόμενον έργον και άλλες έγκριτες πηγές, βεβαίως, εκ της περιόδου του  Εθνικοσοσιαλισμού, όταν η τότε Γερμανική πολιτεία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διάδοση του Ζεν στη Δύση! 

     Μεταξύ των επικουρικών πηγών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την παρουσίαση είναι και το συλλογικό μνημειακό έργο υπό τον τίτλο “Japan – Handbuch” το οποίο υπήρξε έκδοση με την συνεργασία του «Ιαπωνικού Ινστιτούτου του Βερολίνου»  (εκδ. Steiniger, 1941) υπό την διεύθυνση εκδόσεως του καθηγητή M. Ramming. Μία καθιερωμένη "πηγή" στην παγκόσμια βιβλιογραφία, περί τον Ιαπωνικό Πολιτισμό και όσα τον αφορούν, συγγεγραμμένο με την επιστημονικήν εγκυρότητα που χαρακτηρίζει τις Εθνικοσοσιαλιστικές εκδόσεις εκείνης της εποχής. 


     Στον πίνακα των συνεργατών, όλοι κορυφαίοι επιστήμονες της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας και αριστείς στο ευρωπαϊκό πνευματικό "γίγνεσθαι", εντοπίζουμε, φυσικά και το ονοματεπώνυμο του Eugen Herrigel ο οποίος, όμως, δεν είναι και ο συντάκτης του λήμματος "Ζεν" το οποίο συνέγραψε ο καθηγητής Δρ. Helmut von Glasenapp.


     Στην συγκεκριμένη έκδοση ο Eugen Herrigel έχει συγγράψει το λήμα "Bogenschiessen" (Τοξοβολία) στο οποίο περιγράφει την, βεβαίως, Ιαπωνική Τοξοβολία καθ΄ όλες τις εκφάνσεις της και κατά ένα τρόπο λίαν πληροφοριακό και, οπωσδήποτε, εγκυρότατο.


     Αυτή η σπουδαία έκδοση, λοιπόν, η οποία δεν παραλείπει να ευρετηριοποιήσει με την γερμανική μεθοδικότητα, ακόμη και όλους τους χρησιμοποιούμενους όρους κατά την γραφή της κινεζικής προελεύσεώς τους, ανασύρεται από την Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" ώστε να λειτουργήσει ως ακόμη μία "βακτηρία" υποστηρίξεως του εγχειρήματός μας και, στην ημερίδα αυτής της Κυριακής, 30ής Οκτωβρίου 2022, θα συμπεριληφθούν πολλά στοιχεία για το καθόλου ζενικό "περίγραμμα" το οποίο θα μας απασχολήσει, πέραν των όσων σημαντικών ο ίδιος ο Eugen Herrigel μας αποκαλύπτει για την μυστηριακή φύση του Ζεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.