Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

ΣΤΗ ΖΕΥΞΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΟΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΙΠΠΕΥΤΗΡΙΟΥ

 ΣΤΗ ΖΕΥΞΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΟΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΙΠΠΕΥΤΗΡΙΟΥ

     "Επιβάτες" ενός νέου χρόνου με τον οποίο θα συμπορευθούμε και, ακριβώς, στη ζεύξη του με τον παλιό που αφήνουμε ξωπίσω, επανεκκινήσαμε τα μαθήματα Ιππευτηρίου της Σχολής των Αθηνών, ξεκινώντας από το περιεχόμενο του μηνύματος του Ιδρυτή της Ομάδος που δεν θέλει "ευχολόγια επί τω Νέω Έτει", αλλά την προτροπή για μία ειλικρινή διάγνωση και ιεράρχηση των ατομικών χαρακτηροδομικών ελαττωμάτων ενός εκάστου εξ ημών με στόχο, στο τέλος του χρόνου που μόλις αρχίζει, να έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε, έστω, ένα εξ αυτών!

     Παράξενη, πραγματικά, εισαγωγή, για την επανεκκίνηση μαθημάτων Ιππευτηρίου μιας Σχολής πολεμικών τεχνών όπως αυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" αλλά, όχι και τόσο, κρίνοντας από την ικανότητα του Ίππου να διακρίνει πολύ ουσιωδέστερα και κρισιμότερα σημεία στους χαρακτήρες όσων τον πλησιάζουν και, αναλόγως, να τους αντιμετωπίζει! Πράγματι, αυτά τα τετράποδα πλάσματα με τα οποία η ευτυχής επιλογή μας "προίκισε" τη ζωή μας με ευθύνη αλλά και απόλαυση, μας οδηγούν, πολλαπλώς, σε αυτοβελτίωση κι η επανεκκίνηση των μαθημώτων Ιππευτηρίου της Σχολής μας καθίσταται ακόμη μία σημαντική ευκαιρία...


     Ήδη από νωρίς η "μαμά" του Μπάλιου μας, η Αγγελικούλα είχε δώσει τον καλύτερο εαυτό της στη φροντίδα του τετράποδου τον οποίο βρήκαμε μετά από πολύ καιρό σε άριστη κατάσταση αλλά και πεντακάθαρο αφού τα χεράκια της μικρής Αγγελικής είχαν φροντίσει με επιμέλεια για την καθαριότητα και ευπρέπεια κάθε σημείου του σώματος του Ίππου!

     Το περιεχόμενο του σημερινού "επανεκκινητικού" μαθήματος το οποίο επιχειρήθηκε χωρίς καν να είναι έτοιμος ο νέος προπονητικός μας χώρος, ήταν τόσο σημαντικό όσο η καθέλκυση ενός σκάφους που θα ξεκινήσει μιαν ωκεάνια πορεία. Προορίζονταν για τον παρόντα Αρχηγό Ομάδος Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη και περιελάμβανε την εισαγωγική διαδικασία της πρώτης επαφής με έναν Ίππο Σχολής, της αξιολογήσεώς του αλλά και της ισχυρής δοκιμασίας του για την ορθή εκτίμηση των δυνατοτήτων του ώστε να ανταποκριθεί στα απαιτητικά καθήκοντά του.

     Αν και "προσωποποιημένο" αυτό το "επανεκκινητικό" μάθημα και, εν πολλοίς, με αυξημένες απαιτήσεις εξειδικευμένης αντιλήψεως, φάνηκε κατανοητό από όλους με πρώτον τον Ίππο, ενώ κύλησε σε μιαν ροή απίστευτης αρμονίας δείχνοντας την "κοινή συχνότητα εκπομπής" των παρόντων, ανεξαρτήτως επιπέδου ιππικής εκπαιδεύσεως, φύλου και ηλικίας. 

     Και σήμερα "ζητήθηκαν" πολλά και δυσκολότατα από τον τετράποδο Ίππο μας με πρώτο και σημαντικότερο να διατηρήσει την εργασιακή αυτοσυγκέντρωσή του σε ένα πεδίο τρομερών πειρασμών βοσκής, με ένα ολόφρεσκο χορτάρι που τρέλλαινε με την θεριεμένη όψη και τις μυρωδιές του ακόμη κι μάς τους σαρκοφάγους. Κι ο Ίππος, πράγματι μας εξέπληξε!

      Eπιμένοντας στο "ab ovo", σήμερα, μετά τα εισαγωγικά της προσεγγίσεως του Σταύλου και της επισκοπήσεως της γενικής καταστάσεως του Ίππου, δώσαμε την πρέπουσα έμφαση στην εκπαιδευτική σημασία της εναρκτήριας φωτογραφίας και τους κανόνες που την διέπουν. Κι όπως ρίξαμε στα βαθιά τον Ίππο χωρίς να το καταλάβει, ρίξαμε στα ακόμη ...βαθύτερα τον Αρχηγό μας αναθέτοντάς του, μέσα σ΄ αυτό το απίστευτο περιβάλλον, να ελέγξει από εδάφους τον Ίππο του ...πετώντας, ταυτοχρόνως, ελάχιστα πάνω από τη ράχη του κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (μ.ε.α., drone) κρατώντας στα χέρια του συραγωγέα, τηλέφωνο και χειριστήριο του μ.ε.α.... 

      Η αλήθεια είναι ότι η αυξημένη υποκριτική ικανότητα του Εκπαιδευτή προκαλεί μια συγκαλυπτική σύγχυση μην αφήνοντας, συχνά, να αποκαλυφθεί η θρασεία πρόθεσή του να επιχειρήσει τα ...ανήκουστα κι όλοι τον παίρνουν στα σοβαρά. Στο τέλος, όμως, αυτή η σοβαροφάνειά του είναι που σώζει την κατάσταση κι όλα βαίνουν κατ΄ ευχήν και, κυρίως, εν προόδω... 

     Ας πούμε κανείς δεν καταλαβαίνει πότε "από μέσα του" αυτός ο Εκπαιδευτής κυλιέται στο χώμα από τα γέλια όταν λέει κάτι για να σφυγμομετρήσει τους ακροατές του αν τον παίρνουν στα ...σοβαρά, κανείς, εκτός από τα υπέροχα αλογάκια που τον καταλαβαίνουν αμέσως κι αρχίζουν κι αυτά να κυλιούνται στα χορτάρια μ΄ αυτά που τον ακούνε να εντέλλεται...αλλά στο τέλος.... Γι αυτό και σήμερα όταν ο τετράποδος Μπάλιος άκουσε τον Εκπαιδευτή να ζητά από τον Αντώνη να τον ελέγξει μέσα σε μια τέτοια κατάφυτη γη της ...επαγγελίας, πετώντας από πάνω του κι ένα μ.ε.α., δεν άντεξε κι άρχισε να κυλιέται στα χορτάρια! 

     Ευτυχώς, όμως που ο Αντώνης αν και ευφυέστατος έχει αγαθή ψυχή και δεν καταλαβαίνει το "παιγνίδι" που γίνεται γύρω του από τον παππού και τον τετράποδο κι έτσι επικεντρώθηκε στην πολλαπλή αποστολή του με πλήρη επιτυχία! Χωρίς να το καταλάβει, διαχώρισε προτεραιότητες, ανέπτυξε δίχα χειριστικές απαιτήσεις, εναρμόνισε απρόβλεπτες αντιθέσεις κι έφερε αποτέλεσμα κάνοντας ...αυτά που κάνει ένας Αρχηγός (συχνά, ισορροπιστής κι ακροβάτης, της σκηνής του Jean Genet...) καταφέρνοντας να ελέγξει και τον Ίππο του κάνοντάς τον, μάλιστα κι ευτυχή, αλλά και το μ.ε.α. του το οποίο τελικώς δεν έπεσε στα κεφάλια μας...

     Κατόπιν, τέσσερις διαφορετικοί χειριστές ζήτησαν από τον τετράποδο Μπάλιο να επικεντρωθεί σε συραγώγηση φθάνοντας σε σημείο να καλπάζει εκεί που με όλη του την χαρά θα έπεφτε κατά γης να βοσκήσει το υπέροχο χόρτο που έφτανε μέχρι τη ...κοιλιά του!

      Όχι , ούτε τούτο ήταν εύκολο για το αγαθό αλογάκι, ούτε για τους χειριστές του ειδικώς, λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι το τετράποδο είναι ιδιαιτέρως λαίμαργο, αλλά τα ..."αδύνατα παρ΄ ανθρώποις, δυνατά παρά τοις Κενταύροις...!". 

     Έτσι, ο Μπάλιος πέρασε από έναν - έναν τους χειριστές του και απέδειξε ότι η επαγγελματική του ...αξιοπρέπεια είναι σκάλες ανώτερη, π.χ., από τους χαμαίτυπους αλήτες του "Συμβουλίου της Επικρατείας" που έχουν εξευτελίσει κάθε έννοια ανθρώπινης φυσιολογίας! Ο Μπάλιος, ούτε για μια στιγμή δεν υπέκυψε σε "πάθη" και, εν ώρα εργασίας, απέδειξε ότι ούτε η λαιμαργία (...χόρτου) μπορούσε να τον κλονίσει! Πόσο συχνά τα ζώα είναι ανώτερα "ανθρώπων"..., μα πόσο...!

      Εξαιρετική η Αγγελική στη συραγώγηση κι ο Μπάλιος έδειχνε να σέβεται ιδιαιτέρως τις εντολές της "μαμάς" ξεχνώντας τα προκλητικά ...γρασίδια και τα ολόφρεσκα χόρτα...

     Σήμερα, υποδεχθήκαμε και την Άσπα η οποία (όπως μας ενημέρωσε και η ίδια) αν και έχει αγάπη στα αλογάκια, εν τούτοις το μέγεθός τους της προξενούσε ένα φυσικό δέος που την κρατούσε σε απόσταση από το να μπορεί να τα χαρεί. Σήμερα, η Άσπα όσο παρατηρούσε τους υπόλοιπους Συνασκουμένους της αναμένοντας την σειρά της να χειρισθεί τον Μπάλιο, αυτό το δέος διογκώνονταν σε άγχος ώσπου ανέλαβε τον ...Μπάλιο και όλα ξαφνικά ...θεραπεύθηκαν.

     Εντυπωσιακό, αλλά η Άσπα συραγώγησε επιτυχέστατα τον Μπάλιο (και υπό συνθήκες διόλου εύκολες!) και όχι μόνον...

     Εν συνεχεία, η Άσπα ρυταγώγησε τον Μπάλιο με εξαιρετικούς χειρισμούς χωρίς να ενοχλήσει ούτε για μια στιγμή τον Ίππο ο οποίος την ακολούθησε πειθήνια, πάντοτε υπό την επίβλεψη του Αρχηγού της Ομάδος μας τον οποίο χαρήκαμε από μακριά να εμπνέει με την στάση του σώματός του και την αυτοπεποίθηση των κινήσεών του την  α φ ο β ί α  στον μαθητή του, προσέχοντας να μην είναι "υπερπροστατευτικός" αλλά και να διατηρεί την ετοιμότητα επεμβάσεως εάν και εφ΄ όσον χρειασθεί. Φαίνεται ότι εκεί στο αμερικανικό Stanford Univ. όπου σπούδασε διδάχθηκε και ...Ιππική, αλλά μας το κρύβει!

     Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας... γι αυτό και τον θεωρούμε αναπόσπαστο συνεργάτη του Εκπαιδευτή. Κι αυτός ο φωτογραφικός φακός προλέγει μια πρωταθλητικήν ανέλιξη του Αρχηγού μας και, μάλιστα σε σύντομο χρόνο, κάτι που ευχόμαστε κι επιδιώκουμε για όλα τα Μέλη της Ομάδος μας μεταξύ των οποίων έχουμε ήδη εντοπίσει αξιότατους Εφιπποτοξότες!

      Όμως, η σημερινή πρόοδος της σχέσεως της Άσπας με τον Ίππο, δεν ολοκληρώνεται εδώ, διότι η Άσπα ζήτησε και να ιππεύσει, αλλά και να εκτελέσει τις πρώτες γυμνιππευτικές διατάσεις όπως προβλέπεται σε κάθε "βάπτισμα"... 


     Η Άσπα, καθ΄ όλη την σημερινή της επαφή με τον Μπάλιο επέδειξε αξιοπρόσεκτη γενναιότητα η οποία φάνηκε σε όλες της τις κινήσεις!

     Και στο τέλος, η Άσπα έμαθε να αφιππεύει και "από τον αυχένα", κάτι απαραίτητο στο γυμνιππευτικό ασκησιολόγιο που σύντομα θα εκτελεί! 


     Το ίδιο ενθουσιώδης με τους υπολοίπους κι ο αγαπημένος μας Βασίλης ζήτησε να χειρισθεί τον Μπάλιο κι ο Αντώνης, ως αυθεντικός Αρχηγός και μέλλων Εκπαιδευτής αφιερώθηκε στον Βασίλη.

     Είναι η λεπτομέρεια που κάνει τον Εκπαιδευτή και σήμερα αυτή τη "λεπτομέρεια" την εντοπίσαμε στον Αντώνη.

     Αυτή η λεπτομέρεια δείχνει από τώρα πόσους έχει να βοηθήσει ο Αντώνης ως Εκπαιδευτής και, κυρίως, πόσο πολύ όλο αυτό το άθροισμα της βοηθείας προς τρίτους θα βοηθήσει τον ίδιο στην πρωταθλητική πορεία του... Και κάπως έτσι, ο Βασίλης μας ζήτησε να εφιππεύσει, αλλά και να καλπάσει (!) κάτι που το αφήσαμε για την επόμενη φορά!

     Πραγματικά, όποιος κατάλαβε την, προς αυτόν, μεγάλην ωφέλεια του ..."ωφελώ άλλον" είναι ο  μεγάλος κερδισμένος της ζωής κι ο Αντώνης φαίνεται να είναι ένας από αυτούς... 

     Στην απολογιστική αναφορά της σημερινής ημερίδος ο Εκπαιδευτής δεν είχε να πει τίποτε διότι όλα τα είχαν δείξει εμπράκτως όλοι κατά την διάρκειά της και όλοι, στο τέλος συμφώνησαν στην αρμονία που βίωσαν. Ήταν μια πρωτοχρονιάτικη παράσταση Ουγγαρέζικης Οπερέττας κάποιου έργου του  Kálmán Imre στη σκηνή της Budapesti Operettszínház, με ακρίβεια καλλιτεχνική, απέραντο κέφι και χαρά! Βλέπετε κι εμείς γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά, με τον δικό μας τρόπο!

     Ακόμη μια ημερίδα ουσιαστικής εξετάσεως του Αρχηγού Ομάδος Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη και όχι απλώς, "επανεκκινήσεως μαθημάτων Ιππευτηρίου", έληξε με "ιαματικήν" αρμονία για όλους, για τον Ίππο αλλά και όλους τους παρόντες! Υπό συνθήκες διόλου εύκολες και με, επιπλέον, εμβόλιμες μεθοδευμένες δυσκολίες, με μία "σύνθεση" αποτελούμενη από προχωρημένους αλλά και πρωτοείσακτη μαθήτρια, όλα έληξαν κατ΄ ευχήν και με τα χαμόγελα όλων, ιδίως, με το χαμόγελο του αγαπημένου μας Αντώνη που ακτινοβολεί την εύλογην ικανοποίησή του για την έκβαση της ημερίδος. Και, όπως είπαμε, ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την καταγραφή της αλήθειας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.