Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΣΠΑΘΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ ΒΕΛΩΝ: ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΓΧΕΜΑΧΟΥ

 ΣΠΑΘΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ ΒΕΛΩΝ:


ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ  ΑΓΧΕΜΑΧΟΥ



     Αθροίζοντας τα συμπεράσματα από την, μέχρι τώρα, διεξαχθείσα έρευνα της ασκήσεως των σπαθιστικών αποκρούσεων βελών και, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικώς στις γραπτές σημειώσεις που θα δημοσιευθούν, επιλέξαμε ως το ιδανικότερο όπλο την Σπαθομάχαιρα την οποία, σήμερα, εισάγουμε για πρώτη φορά στο πρακτικό πεδίο.


     Αυτό το αγχέμαχο, κατά την σημερινή, πρώτη του δοκιμασία, απεδείχθη σωστή επιλογή διότι ευκολύνει τον αρχάριο εκεί που πρέπει και τον δυσκολεύει, επίσης, εκεί που πρέπει!


     Έτσι, λοιπόν, με ..."χρησιδάνειο" από την μουσειακή μας συλλογή, επιλέξαμε μία ρωσική σπαθομάχαιρα του 18ου αιώνος και την δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη άσκηση, βαθμολογώντας την αποτελεσματικότητά της κατά τις αποκρούσεις των βελών.


     Ευχρηστία λόγω διαμορφώσεως λαβής, επαρκώς πεπλατυσμένο έλασμα και ελαφρύ βάρος τα πλεονεκτήματά της ενω, βραχύτερο μήκος από μια κανονική Σπάθη με μικρότερη κάλυψη προσβαλλομένου πεδίου το μειονέκτημά της, την καθιστούν αρκετά κατάλληλη για αρχαρίους, όπως προείπαμε, διότι τους ευκολύνει στον χειρισμό, αλλά και τους δυσκολεύει στην κάλυψη πεδίου θέτοντάς τους σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητος.


     Οι επικρατούσες χειμερινές καιρικές συνθήκες στη Κοιλάδα της Ομάδος μας, με την ελαφρά χιονόστρωση αλλά και την χαμηλή θερμοκρασία και με επικρατούντα βορειοδυτικό άνεμο 5kts, δεν έδειξαν να εμποδίζουν στο παραμικρό την υλοποίηση του προσχεδιασμένου προγράμματος πειραματικής έρευνας.


     Ακόμη και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (μ.ε.α.) που χειρίσθηκε ο τοξεύων Αρχηγός της Ομάδος μας, Εφιπποτοξότης Αντώνης Διαγούπης, λειτούργησε με αρκετή σταθερότητα και πολύ καλή εικόνα, αιωρούμενο σε ύψος περίπου δύο μέτρων παρά κάποιες υπολογίσιμες ριπές πλαγίου ανέμου. Με την ίδιαν αξιοπιστία λειτούργησε και όλος ο εξοπλισμός της ημέρας, οπλομαχητικός και τοξευτικός.  
  

     Συν τω χρόνω, αρχίζει να συντονίζεται ο Τοξότης με τον Σπαθιστή κι αυτό τεκμηριώνεται όταν καθέ φορά πολλαπλασιάζονται οι επιτυχείς αποκρούσεις.


     Όμως, σήμερα, για εκπαιδευτικούς λόγους σε κάποια στιγμή άλλαξαν οι "ρόλοι" και ...κεφάλι η προστατευτική προσωπίδα. Σ'  αυτή τη άσκηση τα μετέχοντα ζεύγη θα πρέπει να εναλλάσσουν ρόλους ώστε να γίνεται πιο κατανοητή η διάδραση καθενός και να γνωρίζουν το εύρος χειρισμών του άλλου με γνώμονα την τελική επιτυχία κάθε αποκρούσεως.


     Κι έτσι, η σημερινή εναλλαγή ρόλων, οδήγησε τελικώς σε καλύτερο αποτέλεσμα! Aλλά, ουδέν καλόν αμιγές κακού και τούμπαλιν.


     Ο παιδιόθεν Σπαθιστής και αποκρούων στην παρούσα άσκηση, δυστυχώς και πάλι δεν κατάφερε να κυριαρχήσει επί του "αγρίου" σπαθιστικού ...παρελθόντος του με αποτέλεσμα το ατόπημα της θραύσεως ενός βέλους κατόπιν εσφαλμένης ενστικτώδους τμητικής καταφοράς με την κόψη της Σπαθομάχαιρας αντί της ενδεδειγμένης αποκρούσεως με την πεπλατυσμένη πλευρά του ελάσματός της.


     "Όποιος μικρομάθει δε γεροντοαφήνει" και ξανά στο προσκήνιο ο προβληματισμός που μας έδωσε "τροφή σκέψεως" προηγουμένως (βλ.: "ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΕΛΟΣ"). "Έξις, δευτέρα φύσις!" αλλά, όταν στην Οπλομαχία θέλγεσαι από βίαιες καταφορές δεν ξεμαθαίνεις εύκολα... και τα βέλη κοστίζουν! Θα τα αναλύσουμε όλα τούτα στο εγχειρίδιο της ασκήσεως που συγγράφεται.


     Σ΄ αυτή την πρακτική ημερίδα εντοπίσαμε και την ιδανικότερη "γωνία αναμονής βέλους" του αγχεμάχου, λόγω του μικροτέρου τόξου τροχιάς που θα πρέπει να διαγράψει. ώστε να έρθει σε επαφή με το βέλος του οποίου να εξασφαλίζεται, έτσι, η επιτυχής απόκρουση.


     Υπ΄ αυτή την γωνία ο καρπός του αποκρούοντος διαγράφει την μικρότερη κίνηση (τόξο) για να αγγίξει το βέλος, με όλα τα συνεπαγόμενα πλεονεκτήματα, αλλά, ενώ η γωνία αυτή θεωρείται ως πλεονεκτούσα (και είναι!) δεν είναι η ιδανική για την "αλήθεια" της ασκήσεως.


     Παρά τα πλεονεκτήματά της, αυτή η "γωνία αναμονής βέλους" αποτελεί "στήσιμο" της ασκήσεως και θα πρέπει να αποφεύγεται διότι "εγκλωβίζει" τον αποκρούοντα σε μια περιορισμένη και, κυρίως, τυποποιημένη κίνηση καρπού η οποία, χρονιζόμενη και στους ρυθμούς τοξεύσεως, μετατρέπει την άσκηση σε έναν νεκρό "μετρονόμο" αφαιρώντας της την γοητεία, αληθοφάνεια μάχης αλλά και ωφέλεια την οποία της επιτρέπει η ελεύθερη θέση της σπαθηφόρου χειρός του Σπαθιστή. 


     Την συγκεκριμένη λαβή και συνεπαγόμενη γωνία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε "ψευδολαβή" και θα πρέπει να την αποφεύγουμε αφήνοντας ελεύθερη την σπαθηφόρο χείρα μας να αναμένει το βέλος, εάν θέλουμε να εκτελέσουμε με ωφέλεια την άσκηση υπό συνθήκες πραγματικής μάχης! Όμως, ΠΡΟΣΟΧΗ:


     Η ελεύθερη σπαθηφόρος χείρα ευνοεί τις τμητικές καταφορές ακόμη και σε Σπαθιστές οι οποίοι δεν έχουν, προηγουμένως, εμπεδώσει την χρήση της Σπάθης "εγγράφοντάς" την στο υποσυνείδητό τους. Οι, δια βίου, προσλαμβάνουσες πληροφορίες και η φύση του όπλου αμέσως μόλις "εγκαθιδρυθεί" στο χέρι, παραπέμπουν σε τμητική καταφορά με καθοδηγητικό στοιχείο την κόψη του αγχεμάχου κι αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία!


     Κατά την σημερινή μας ημερίδα μας εξέπληξε η φωτογραφική ικανότητα της δωδεκάχρονης Συνασκουμένης Αγγελικής η οποία χειρίστηκε με ακρίβεια την Οlympus Tough που χρησιμοποιούμε! Η φωτογραφική αντίληψη και η εξάσκησή της είναι πολύ ωφέλιμη στις πολεμικές τέχνες διότι αναπτύσσει στοχαστικό ένστικτο πέραν της αναπτύξεως εικαστικής δημιουργίας, γι αυτό, η Σχολή μας ενθαρρύνει την επικέντρωση των μαθητών της και σ΄ αυτόν τον τομέα. 


     Η επί του πεδίου έρευνα της ασκήσεως θα συνεχισθεί διότι αναφύονται πολλοί, ακόμη, τομείς οι οποίοι θα πρέπει να "φωτισθούν" και η συγκεκριμένη άσκηση των σπαθιστικών αποκρούσεων βελών δείχνει μιαν εμπεριεχόμενη σημαντικότητα που αξίζει να "χαρτογραφηθεί" σε όλη της την έκταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.