Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ...ΤΣΙΡΚΟ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ...ΤΣΙΡΚΟ



     Ναι, μπορούμε να είμαστε η, βραβευμένη ως καλύτερα οργανωμένη Ομάδα παγκοσμίως, αλλά, ταυτοχρόνως κι ένα χαρούμενο ...τσίρκο μέσα στην καθημερινή χαρά του οποίου η μαχητικότητα όχι μόνον δεν μειώνεται, αλλά κι επαξάνεται...οσημέραι!


     Κι αυτές οι πολυπληθείς συνάξεις στις εκπαιδευτικές μας ημερίδες, μπορεί να μην επιτρέπουν σε όλους να ιππεύσουν, αλλά είναι παρατηρημένο ότι ωφελούν τους πάντες στο να ενισχύσουν την ιππική τους αυτοπεποίθηση και να ενσωματωθούν βαθύτερα στο ομαδικό πνεύμα το οποίο, τελικώς, άγει προς την εφιπποτοξοτική (και όχι μόνον...!) πρόοδο! Και όταν λέμε "τους πάντες", οίκοθεν νοείται ότι συμπεριλαμβάνουμε και τον αδέσποτο τετράποδο ο οποίος, κάθε φορά που εμφανιζόμαστε στη Κοιλάδα μας, συντάσσεται αμέσως μαζύ μας και συμμετέχει στη δράση μας πειθαρχώντας ακόμη και στην ομαδική φωτογραφία όπου, μόνος του, παίρνει την θέση του! Διότι, μπορεί στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" να ενθαρρύνεται το ...τσίρκο, όμως, η τάξη και η πειθαρχία διατηρείται απαρεγκλίτως ακόμη και στα (δήθεν) άλογα (...) πλάσματα!


     Κατ' αυτή την εκπαιδευτικήν ημερίδα οι πρώτες τρεις ώρες ήσαν ..."έφιππες" αλλά φάνηκε ότι δεν κούρασαν διόλου το ...ανθρώπινο δυναμικό μας το οποίο, προκαλώντας και υπερνικώντας τον παράγοντα "κόπωση" συνέχισε ένα αυτοσχέδιο όσο και ...άγριο ασκησιολόγιο χωρίς, μάλιστα την παρουσία του Ιδρυτή της Ομάδος ο οποίος αναζητά ευκαιρία να καταδείξει στους "Έλληνες Κενταύρους" ότι τα καταφέρνουν μια χαρά και χωρίς την πρωσσική ...συνοφρύωσή του!


     Κατά την διάρκεια αυτού του προπονητικού ...extension, υλοποιήθηκε το "Παιγνίδι των Ζώων", εμπνεύσεως της εξαιρετικής μας Ρίας η οποία επεχείρησε να εισαγάγει στην κινησιολογία των ζώων τους Συνασκουμένους μας.


      Τι άλλο, άλλωστε, θα περίμενε κανείς από μία Δασκάλα Χορού όπως η Ρία η οποία "μεταφράζει" τα πάντα σε ρυθμική κίνηση.


     Ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό από την συγκεκριμένη δράση, κρατήθηκε για να μας υπενθυμίσει ότι οι 'Έλληνες Κένταυροι" μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα απ΄ όσα νομίζουμε και είναι απαραίτητο να αφήσουμε την εκπαιδευτική μας φαντασία αχαλίνωτη (όπως αφήνουμε τον Ίππο μας) ώστε να καταφέρουμε όσα και ...αυτός! 


     Ο πανδαμάτωρ χρόνος, δυστυχώς, σήμερα επέτρεψε σε πολύ λίγους να χαρούν την ίππευση του ιδανικού σχολικού Ίππου μας, αλλά τα οφέλη παρέμειναν για όλους πολλαπλά.


     Την προθέρμανση, για σήμερα, του Ίππου μας ανέλαβε ο Αντώνης "ξυπνώντας" τον από τον σταυλικό ..."λήθαργο" με μία διαβαθμιστική κίνηση που κατέληξε σε καλπασμό με τον Αντώνη μας να ιππεύει με τα μάτια κλειστά!


     Λίγο πριν, ο Αντώνης εφίππευσε δι εφάλσεως, αλλά την φορά αυτή και με τα μάτια κλειστά!


      Οι τρεις εξαιρετικοί φίλοι μας που καλωσορίσαμε σήμερα στη Κοιλάδα, ο Αλέξανδρος, η Δέσποινα και η Γιώτα, νόμισαν ότι ήρθαν για να διδαχθούν αλλά, στην πραγματικότητα, ήρθαν για να μας διδάξουν, ο καθένας, τις δικές του σημαντικές αλήθειες που είναι πολύτιμα διδάγματα για όλους μας.


     Με άρνηση δυνατότητος εφιππεύσεως ξεκίνησε η Γιώτα νομίζοντας ότι τα χέρια της είναι ...αδύναμα για να "ανεβάσουν" το σώμα της επί του Ίππου! Παρά ταύτα, η απολύτως φυσική της ιδιοσυστασία ακύρωσε τους φόβους της και με πολύ περισσότερη, της αναμενόμενης, άνεση βρέθηκε επάνω στη ράχη του Ίππου, μεταφέροντας μαζύ της και το χαμόγελό της.

     Ογκώδες ζώο ο Ίππος και, όπως όλα τα ογκώδη, προκαταλαμβάνει όποιον το πλησιάζει αποθαρρύνοντάς τον από κάθε σκέψη …κατακτήσεως. Πολύ πιο δυνατός από τον Άνθρωπο, έως δέκα τέσσερις φορές, ο Ίππος μας γεννά αισθήματα …αποφυγής και οπισθοχωρήσεως, μέχρι την στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι, εκτός από την ισχύ της δυναμικής αντιπαραθέσεως το όπλο μας της  ε υ φ υ ί α ς  μπορεί να μας αναδείξει νικητές της όποιας αναμετρήσεως μαζύ του!  Ογκώδης και η περιρρέουσα ηλιθιότητα του όχλου που παραχαράσσει και διαστρεβλώνει την φυσική πραγματικότητα παράγοντας τυραννία και πώς να αντιμετωπίσεις την πολλαπλασίως περισσότερη ισχύ δισεκατομμυρίων ηλιθίων οι οποίοι, εξ ολιγονοίας, «βλέπουν» το μαύρο ως …άσπρο και απαιτούν να το δεις έτσι κι εσύ ο «βλέπων»; 


     Η Γιώτα μας, πρώτη φορά έφιππη και με το Τόξο στο χέρι, κατάφερε να υπερβεί τους ενδοιασμούς της, κατακτώντας, τελικώς, τον Ίππο, αλλά και την περιρρέουσα μαζικήν ηλιθιότητα, ανακαλύπτοντας το δικό της μονοπάτι με αυτοπεποίθηση και χαμόγελο!

     Πρώτη φορά με το Τόξο στο χέρι και, μάλιστα, εφίππως κι όμως, ο άνθρωπος τα καταφέρνει ικανοποιητικά και με ασφάλεια, διότι κάποια βιώματα δεν …μαθαίνονται αλλά είναι «εγγεγραμμένα» στο γονιδίωμά μας κατά το διάβα των αιώνων, με την Έφιππη Τοξοβολία ένα από αυτά. Και, στην Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» προσπαθούμε να «ανασύρουμε» αυτή την «εγγραφή» αντί να κουράζουμε με ακαδημαϊκές διδασκαλίες, όπως κάναμε και σήμερα καλωσορίζοντας τον Αλέξανδρο στην πρώτη του επαφή με τον Ίππο και το Τόξο όπου και τα κατάφερε άψογα!

     Με μία ιδανική εφίππευση δι εφάλσεως με κεραυνοβόλο ταχύτητα καθιστώντας ανίκανο τον φωτογραφικό φακό να την καταγράψει, αλλά και με ενστικτώδη σεβασμό προς την ράχη του Ίππου επικαθήμενος με διακριτικότητα και προσοχή αξιοθαύμαστη, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε τη δική του σχέση με τον Ίππο!

     Βοηθούμενος σημαντικά από τις προσεγγίσεις του Αντώνη, ο Αλέξανδρος χειρίσθηκε τον Ίππο του κατά τον καλύτερο τρόπο και, κυρίως, "εισέπραξε" το "μήνυμα" της Ιππασίας το οποίο σε κάποια στιγμή το ψιθύρισε: "Η Ιππασία σε αναμορφώνει αριστοκρατικά!".

     Αξιοποιώντας το καλογυμνασμένο σώμα του, ο Αλέξανδρος, καθ΄ όλη την διάρκεια του εισαγωγικού του μαθήματος χειρίσθηκε στην εντέλεια τον Ίππο του χωρίς καμιάν υστέρηση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Αντώνη.

     Ένα ακόμη, φύσει, ευγενέστατο πλάσμα, η Δέσποινα, είχε σήμερα την πρώτην επαφή της με τον Ίππο και την Ιππασία, δίνοντάς μας την εικόνα μιας ...εκ γενετής Αμαζόνας, με ένα κάθισμα ασφαλέστατο από την πρώτη στιγμή της εφιππεύσεώς της και με χειρισμούς που δείχνουν ένα "εγκεφαλικό" άτομο το οποίο, σε κάθε διαχείριση κρίσεως, πρώτα μελετά και μετά δρα.

     Ενστικτωδώς "γεωμετρημένη", με ένα από τα καλύτερα καθίσματα που θα μπορούσαν να είναι υποδείγματα ιππεύσεως σε εγχειρίδια Ιππασίας, η ...πρωτοείσακτη Δέσποινα, απλώς, μας παρουσίασε μια "γεωμετρία σκέψεως" πίσω από την κατανομή του σωματικού της βάρους επί της ράχεως του Ίππου!

     Χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις του εκτελούντος χρέη Εκπαιδευτή Αντώνη και χωρίς ο Ίππος μας να δείχνει την οιανδήποτε επιβάρυνση, η Γιώτα, ο Αλέξανδρος και η Δέσποινα απεκάλυψαν έναν αιτιώδη σύνδεσμο σχέσεως με την Ιππασία και μας ξαναθύμισαν για ποιον λόγο μία συγκεκριμένη εθνική Ομάδα κατέκτησε  ό λ α  τα χρυσά μετάλλια στους λαμπρότερους Ολυμπιακούς αγώνες, εκείνους, του Βερολίνου του 1936.

      Και στους "Έλληνες Κενταύρους" γνωρίζουμε πολύ καλά αυτόν τον μυστηριακόν "αιτιώδη σύνδεσμο"  όντες υπερήφανοι ως φορείς του, αλλά και σε θέση να τον μεταλαμπαδεύσουμε (μάλιστα,  δ ω ρ ε ά ν!) σε όποιον επιδιώκει την αναμόρφωσή του, αλλά και την υπαρξιακή του ανάταση!

     Την ιππικήν ημερίδα "έκλεισε" το εισαγωγικό μάθημα στην νεαρή Αδριανή το οποίο έκανε η Ρία μας με ιδιαίτερο "φίλτρο" ως μητέρα και η ίδια.

     Και με ένα σύστημα εκπαιδεύσεως το οποίο, απλώς, αυτοεπιβεβαιώνεται και καταρρίπτει συνεχώς τα δικά του "ρεκόρ". η νεαρή Αδριανή ακολούθησε την ..."πεπατημένη", κατακτώντας ασφαλές κάθισμα κι επιτυγχάνοντας, ήδη από αυτό το πρώτο εισαγωγικό μάθημα, ικανοποιητικό τοξευτικό αποτέλεσμα.

    Απαραίτητος, πλέον, στην ομαδική μας ζωή και ο Μάνος ο οποίος μεριμνά για την σωμασκία των Μελών μας στα οποία προσφέρει την προσωπική του εμπειρία γυμναζόμενος διαρκώς ως λάτρης της φυσικής Γυμναστικής.

     Βασικό "κρηπίδωμα" και της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδος, ο αγαπημένος μας Αντώνης ο οποίος, με γνώση και σύνεση, προσθέτει "ώρες πτήσεως" στο ατομικό του ...log book ως μέλλων Εκπαιδευτής, όπως και όλα τα Στελέχη της Ομάδος μας.

    Με την αφανή αλλά εργωδέστατη διαδικασία αναδείξεως Εκπαιδευτών της Σχολής μας και ο Αντώνης φαίνεται να ωθείται δραστικά προς την κατεύθυνση του μελλοντικού Εκπαιδευτή, κάτι που τον υποστηρίζει καθοριστικά και το Ήθος του το οποίο είναι εμφανές στην όλη του συμπεριφορά αλλά και μεθοδολογία η οποία καταλήγει, πάντοτε, επ΄ ωφελεία του μαθητή του. 

     Ομοίως και η Ρία η οποία, ως προοριζόμενη και αυτή για τα καθήκοντα Εκπαιδευτή, σήμερα τόσο στην έφιππη ημερίδα όσο και στην άμιππη, επέδειξε τα ..γνωστά της προσόντα, εκπαιδεύοντας την νεαρή Αδριανή, αλλά και διευθύνοντας το ωφελιμότατο "Παιγνίδι των Ζώων". 


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.