Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ 
ΤΗΣ "ΓΛΩΣΣΑΣ" ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ


     Στην Ιππική και, δη, στην Ιππασία υπάρχουν ανθρωπο-Δάσκαλοι πολλοί και μεγάλοι, καθένας με τη 'λάμψη" των ικανοτήτων του. Κανένας όμως δεν καταφέρνει να φτάσει τον μεγαλύτερο Δάσκαλο ο οποίος είναι ο ίδιος ο Ίππος. Και όσο οι ανθρωπο-Δάσκαλοι αρκούνται στις υποκειμενικές προσεγγίσεις τους ερήμην της διδασκαλίας την οποία παρέχει ο ίδιος ο Ίππος, η Ιππική θα υστερεί κάτι που για να αποκατασταθεί χρειάζεται ο Άνθρωπος, είτε ως Δάσκαλος είτε ως μαθητής, να αποκωδικοποιήσει την "γλώσσα" του Ίππου και να την υιοθετήσει στην επικοινωνία του μαζύ του, ώστε να αποφεύγει καταστάσεις σαν αυτές που παρουσιάσθηκαν στο σημερινό πρώτο μέρος της ημερίδος μας.


     Η Χρυσούλα ξεκίνησε το μάθημά της με εργασία εδάφους, όπως πάντα και με μία άριστη ανταπόκριση του Ίππου της από την πρώτη στιγμή. Όλα έδειχναν ένα ιδανικό ξεκίνημα και μία ανάλογη συνέχεια του μαθήματος, όμως...


     Η αγαπημένη μας Χρυσούλα είναι ένας σπάνιος χαρακτήρας όσο και πολύ ιδιόρρυθμος. Συνεπέστατη σε όλα, ικανότατη με ό,τι καταπιάνεται αλλά και εμμονικώς σκληρή με τον εαυτό της, θεωρώντας ότι είναι υποχρεωμένη να καταφέρνει άριστα το κάθε τι εξ αρχής άλλως ...δεν αξίζει. Από το μυαλό της δεν μπορεί να περάσει ότι και η ίδια έχει δικαίωμα και στο λάθος και στην αποτυχία αλλά πάντα θα πρέπει να επιμένει  α γ ό γ γ υ σ τ α  μέχρι την τελική επιτυχία. Και με την πρώτη αντιξοότητα αρπάζει τον ...γκασμά και κατεδαφίζει το κτίσμα της...Και κάτι τέτοιο επεχείρησε και στην συνέχεια του μαθήματός της όταν διεπίστωσε ότι ο Ίππος της δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές της (τουλάχιστον σε αυτές που η ίδια θεωρούσε αρκετές, χωρίς προηγουμένως να έχει αφιερώσει χρόνο στην κατανόηση της "γλώσσας" του συγκεκριμένου, όχι εύκολου, Ίππου...). Έτσι, όταν μετά από κάποιες προσπάθειες της Χρυσούλας ο Ίππος της, επιτέλους, κατάλαβε το τι του ζητούσαν και κάλπασε, έδειξε τόσο χαρούμενος για το ότι ερμήνευσε τον Άνθρωπο με αποτέλεσμα η Χρυσούλα, μη γνωρίζοντας την 'γλώσσα" του Ίππου της να εκλάβει την χαρά του ως ...δυσαρέσκεια και να αφιππεύσει λυπημένη για την ...αποτυχία της! 


     Τον Ίππο τον παρέλαβε η επόμενη μαθήτρια, η Δήμητρα, η οποία απόλαυσε ένα εξαιρετικό μάθημα από έναν Sepp σε άριστη ψυχολογία η οποία κάθε άλλο παρά επαλήθευε την "άποψη' της Χρυσούλας ότι ήταν ...δυσαρεστημένος. Και αυτά τα φυσικά συμβαίνουν εκεί όπου η γνώση της "γλώσσας" και της ψυχολογίας του Ίππου παραμένει "terra incognita", όπως είναι αναμενόμενο από κάθε αρχάριο...


     Κι ενώ η Δήμητρα περιχαρής με ένα ευτυχισμένο Ίππο και με έναν ευδαίμονα Εκπαιδευτή  ξεκινούσε το μάθημά της, στην ..."κερκίδα" η λυπημένη Χρυσούλα προσπαθούσε να διασκεδάσει την ...θλίψη της παίζοντας αμήχανα με τον γλυκύτατο ανεψιό της... 


     Υποδειγματική η Δήμητρα στις προθερμαντικές διατατικές ασκήσεις της ετοιμάζονταν για ένα ακόμη καλοσχεδιασμένο μάθημα από τον Κωνσταντίνο, πάντοτε πάνω στην ράχη ενός Ίππου ο οποίος κάθε άλλο παρά έδειχνε ...δυσαρεστημένος, όπως νόμιζε η ..."εκτός νυμφώνος" Χρυσούλα μας.


     Μεθοδικότατα ο Κωνσταντίνος ασχολήθηκε με το να δείξει στη Δήμητρα το ιδανικώς, εφίππως,  "τοξεύειν" σε βάδην και η ευφυέστατη Δήμητρα 'τσίμπησε" αμέσως το ..."μήνυμα. 


     Κάπως έτσι, με την πλήρως "υποψιασμένη" Δήμητρα, η εικόνα των πρώτων τοξεύσεών της από βάδην έδωσαν ιδανικό αποτέλεσμα, με έναν Sepp έως και ...όλβιο, εν αντιθέσει με την κρίση της αγαπημένης μας Χρυσούλας που τον ήθελε "δυσαρεστημένο".


     Αυτοεξόριστη στη ..."κερκίδα" η Χρυσούλα άρχισε να ξεπερνά να ξεπερνά τις "αγκυλώσεις" της με τη βοήθεια του συμπαθέστατου νεαρού ανεψιού της που έχοντας καταλάβει την "ψυχολογία" της θείας του, της έκανε χαριτωμένες γκριμάτσες για να την διασκεδάσει... Κι όπως φάνηκε αργότερα όλη αυτή η μεσολαβήσασα "διαδικασία" είχε το τελικό της ...happy end.


     Η Δήμητρα συνέχισε τις έφιππες τοξεύσεις της σε βάδην με εξαιρετικές έλξεις και αφέσεις χορδής, καθώς και με γεωμετρημένο τελικό άνοιγμα της αφήνουσας χείρας, κάτι που καταγράφεται "ανάγλυφα" στις επόμενες τρεις φωτογραφίες όπου αποτυπώνεται μια άριστη διδασκαλία η οποία έγινε πλήρως κατανοητή και υιοθετήθηκε με ακρίβεια επάνω σε έναν Ίππο κάθε άλλο παρά ..."δυσαρεστημένο'. Κι έτσι η Δήμητρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το μάθημά της!




     Η τελειομανής Χρυσούλα μας, όμως, ούσα και ευφυέστατη, παρατηρώντας την συμπεριφορά του Ίππου κατά την διάρκεια του μαθήματος της Δήμητρας, είχε διορθώσει, εν τω μεταξύ, την αρχική εσφαλμένη της άποψη περί ...δυσαρεσκείας του Ίππου της εξ αιτίας δικής της ...ανικανότητος χορηγήσεως ορθών εντολών και είχε αρχίσει να ...οραματίζεται την επιστροφή της στο στίβο αλλά χωρίς και να εκτίθεται, ξέροντας ότι ο Εκπαιδευτής της κάθε άλλο παράενδοτικός είναι σε άκριτες συμπεριφορές μαθητών. Η πονηρά αλώπηξη, λοιπόν, άρχισε να το πηγαίνει λαου-λάου και χρησιμοποίησε ως ...Δούρειο Ίππο τον ανεψιό για, τάχα μου τάχα μου μια βολτίτσα επάνω στον ...δυσαρεστημένο Ίππο., όπερ και εγένετο. Αμέσως μετά...


     Αμέσως μετά. τα εκφραστικότατα ματάκια της εγγονής στράφηκαν στον Εκπαιδευτή παππού με ...ικεσία σημίτη τοκογλύφου που ήθελε πάση θυσία τις λίρες του ...ανυποψίαστου πελάτη και του είπε: "Να κάνω μια τελευταία προσπάθεια;" Και ο παππούς που δεν θα μπορούσε να χαλάσει χατήρι στα εγγόνια του αλλά ούτε και να φανεί ενδοτικός στις γαλιφιές τους, πήρε το σκληρό του ύφος και της είπε: "Έστω, αλλά θα κάνεις αυτό κι αυτό κι αυτό και θα είναι μία και μοναδική προσπάθεια. Ή επιτυγχάνεις, ή αποτυγχάνεις μέχρι το επόμενο μάθημα!". Άστραψε από τη χαρά της η Καζακστανή, κατέγραψε επακριβώς στο εγκεφαλικό της "τσιπάκι" τις οδηγίες του παππού, σάλταρε πάνω στον ..."δυσαρεστημένο"  Ίππο και εξετέλεσε με απόλυτην επιτυχία την καλπαστικήν έξοδο μέσα στο όριο διαδρομής και με άνεση ...Kassai. Τόσο ..."δυσαρεστημένο" Ίππο δεν έχουμε ξαναστναντήσει.


     Λοιπόν, προς γενική γνώση και συμμόρφωση, για να επιστρέφει μετά τα μαθήματά του ο παππούς σε κατάσταση νιρβάνας σπίτι του, εφεξής, δεν θέλει να ακούει υποκειμενικές απόψεις αρχαρίων ΟΥΤΕ ΓΙ' ΑΣΤΕΙΟ διότι θα τους στέλνει, πάραυτα, στη ..."κερκίδα". Ο παππούς συνιστά περισσότερο και από την ίππευση, την εμβάθυνση στη γλώσσα και επικοινωνία με τον Ίππο, στην υποβολή της οιασδήποτε ερωτήσεως, αλλά αποκλείει την "κρεβατομουρμούρα" στο στίβο διότι θα ..."πυροβολεί" στο ψαχνό ακόμη και τις εγγόνες του στις οποίες έχει ιδιαίτερη αδυναμία. ...Δημοκρατικά πράγματα! Γκέγκε;


"Επόμενη στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.