Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ
ΕΠΙ ΠΕΔΙΟΥ


     Η ανάγκη προσδέσεως του Ίππου επί πεδίου είτε σε περιπτώσεις ομαδικής μετακινήσεως Ίππων, είτε για εκστρατευτικούς, είτε για άλλους λόγους και η απαιτούμενη προσωρινή στάθμευσή τους εκτός οργανωμένης σταυλικής εγκαταστάσεως, υπαγορεύουν την λύση μιας ασφαλούς και "ευέλικτης" τακτικής εύκολα εφαρμόσιμης σε υπαίθριους χώρους και, μάλιστα, με όσο το δυνατόν απλά και ευκόλως μεταφερόμενα προαπαιτούμενα.

     Δυστυχώς, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της πρόχειρης προσδέσεως του Ίππου με ένα επίγειο, "έρπον', σχοινί το οποίο καταλήγει σε έναν πάσσαλο βυθισμένο στο έδαφος, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σταθερό σημείο (κορμό δένδρου κλπ) μπορεί να υπάρξει στον χώρο. Αυτός όμως ο τρόπος είναι πολύ επικίνδυνος διότι ο Ίππος, καθώς κινείται συχνά εμπλέκει τους κυνήποδές του στο σχοινί αυτό με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των άκρων του (σχοίνιασμα).

     Στις σελίδες που ακολουθούν σε φωτογραφική αναπαραγωγή (κλικάρετε στις εικόνες για καλύτερη ανάγνωση) βλέπουμε μια στρατιωτική προσέγγιση ομαδικής προσδέσεως Ίππων στον Ελληνικό Στρατό.







     Ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προσδέσεως Ίππων επί πεδίου είναι ο παραδοσιακός μογγολικός, όπως εμφανίζεται στη συνέχεια σε ένα σύγχρονο βιβλίο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το "ευαγγέλιο" της Ιππικής και του ίππου στη Μογγολία. Ο τρόπος αυτός είναι ασφαλέστατος και εύκολος να εφαρμοσθεί οπουδήποτε, με ελάχιστα υλικά τα οποία μεταφέρονται με την οικοσκευή των νομάδων. 



     Toν, ούτως ειπείν, "μογγγόλικο" τρόπο προσδέσεως η Ομάδα μας τον συνιστά ανεπιφυλάκτως λόγω του υψηλού βαθμού αποφυγής τραυματισμών των προσδεδεμένων Ίππων, της ασφαλείας προσδέσεως αλλά και της ανέσεως που παρέχει στον Ίππο, αναλόγως, βεβαίως, του κατά περίπτωση μήκους του σχοινίου προσδέσεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.