Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΙ
Η ΕΝΑΤΗ "ΜΑΝΤΡΑ"


     Την προσεχή Κυριακή, 3η Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώνονται για μία ακόμη φορά οι εξετάσεις ενός μαθητή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" προκειμένου να αναδειχθεί σε Εφιπποτοξότη, βασική αναγνώριση για μία Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας και σε αυτόν τον μαθητή μας, τον Γεώργιο ευχόμεθα όλοι καλήν επιτυχία. Με την ευκαιρία αυτή, όμως, θα πρέπει να θυμηθούμε και το βαθύτερο νόημα των εξετάσεων που ισχύουν για την διαπίστευση του Εφιπποτοξότη στην Ομάδα μας και το τι πραγματικά αυτές οι εξετάσεις σηματοδοτούν.


     Όπως είναι γνωστό η μοναδική Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι" έλκει την καταγωγή της και διατηρεί τις ρίζες της στον Ουγγρικό Οργανισμό "Kassai" ο οποίος αναγνωρίζεται παγκοσμίως και ως το λίκνο της σύγχρονης Έφιππης Τοξοβολίας, με ό,τι αυτό σημαίνει, κυρίως, ως προς την αναγνώριση μιας απροσωπόληπτης, αξιοκρατικής, ιεραρχίας η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει μια όμαιμη, ομόδοξη και ομότροπη ανθρώπινη κοινωνία, μικρή ή μεγάλη.


     Έτσι, από τον Οργανισμό "Kassai" διδαχθήκαμε να αναπτύσσουμε την δομή της Ομάδος μας κατά τρόπον απολύτως δίκαιο και αξιοκρατικό, επί τη βάσει της αναδείξεως γενναίων πολεμικών χαρακτήρων με ουσιαστικές μαχητικές δεξιότητες, ακολουθώντας και ανάλογη παιδαγωγική διδασκαλία βεβαίως, δε, με τους διδασκομένους να καλούνται να επαληθεύσουν την θετική έκβαση αυτής της διδασκαλίας που δέχθηκαν.


     Μιλώντας, όμως, για "διδασκαλία", πέραν από την δευτερεύουσα σημασία των πρακτικών δεξιοτήτων, αναφερόμεθα σε έναν τομέα βαθύτατης ουσίας διότι η διδασκαλία της Σχολής μας ταυτίζεται με την ένατη "Μάντρα" της βουδιστικής θεωρήσεως η οποία ορίζει τα εξής: "Αυτοί οι οποίοι αφιερώνονται σε υλικές πράξεις θα πέσουν στα πιο βαθιά σκοτάδια αγνοίας, αλλά η τύχη εκείνων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της δήθεν γνώσεως, είναι ακόμη χειρότερη". ["ΣΡΙ ΙΣΟΠΑΝΙΣΑΝΤ", A. Tσ. Μπακτιβεντάντα, Σουάμι Πραμπουπάντα, The Bhaktivedanta Book Trust, 1978].


     Και οι επικείμενες εξετάσεις όπως και όλες οι εξετάσεις των μαθητών της Σχολής μας, πέραν των άλλων, πληρούν και το πνεύμα της ένατης "Μάντρα" ως ακρογωνιαίο λίθο της διδασκαλίας μας. 


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" τα πάντα είναι θεσμοθετημένα με Κανονισμούς συντεταγμένους όχι από ένα πρόσωπο αλλά από ένα πολυπρόσωπο Συμβούλιο που ενσαρκώνει τη λειτουργία μιας Απέλλας, μιας Δημογεροντίας, ή και ενός "Κύκλου" νομαδικής φυλής, που συνθέτουν οι εμπειρότεροι της μικρής κοινωνίας την οποία στηρίζουν. Ομοίως και οι εξετάσεις είναι θεσμοθετημένες και κεκανονισμένες από το ίδιο Συμβούλιο με κριτήρια δικαίου και λογικής, ώστε, επικεφαλής της Ομάδος μας να είναι η τάξη των Εφιπποτοξοτών από την οποία αναδεικνύεται ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Με άλλα λόγια, στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν μας ενδιαφέρει απλώς οι μαθητές μας να θωρακίζονται με γνώση και δεξιότητες αλλά, κυρίως, με την ενστικτώδη ικανότητα να αποφεύγουν ό,τι ψευδές σε όλα τα επίπεδα του βίου και όχι μόνον των γνωστικών αντικειμένων του διδακτικού κα εκπαιδευτικού προγράμματός μας. Έτσι πορευόμαστε σε όλα τούτα τα διψήφια χρόνια της λειτουργίας της Ομάδος μας και φαίνεται ότι πορευόμαστε στον ολόσωστο δρόμο κρίνοντας από τα αποτελέσματα των χαρακτήρων των Στελεχών μας.


     Και όπως τα πάντα στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" έτσι και οι εξετάσεις των μαθητών της είναι και πρέπει να είναι δημόσιες και, μάλιστα, ενώπιον και οιουδήποτε εκτός Ομάδος ενδιαφερομένου, ώστε να τεκμηριώνεται το απροσωπόληπτο, το αδιάβλητο και, εν τέλει, το δίκαιο του αποτελέσματος. Μόνον έτσι εμπεδούται η Ιεραρχία στην συνείδηση των Μελών μας αλλά και η σοβαρότητα της λειτουργίας της Ομάδος μας στην ευρύτερη, δημοκρατικώς, αναξιοκρατική κοινωνία η οποία και μπορεί να διδαχθεί από την Πλατωνική κοινωνία των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Την προσεχή Κυριακή, λοιπόν, είστε όλοι -ανεξαρτήτως εάν αποτελείτε Μέλη της Ομάδος μας ή όχι...- προσκεκλημένοι από τον Αρχηγό της Ομάδος μας στις εξετάσεις του αγαπημένου μαθητή μας Γεωργίου του οποίου θα κριθούν οι ηθικές, θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τις οποίες ο Εκπαιδευτής του και Υπαρχηγός Ομάδος Μάριος Ευθυμιάδης, ο Αρχηγός Ομάδος και Αρχιεκπαιδευτής Κωνσταντίνος Δαμιανάκης αλλά και όλη η Ομάδα ως "κοιτίδα" παιδαγωγικής, του μετέδωσαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.