Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ..."ΑΛΛΟΙ"


     H Eλληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", η μόνη στο είδος της στην Ελλάδα, λειτουργεί αδιακόπως επί δέκα ολόκληρα χρόνια προάγοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό, με 535 Μέλη, με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις και ένα πρωτοποριακό έργο διεθνώς ανεγνωρισμένο, χωρίς να καταδεχθεί ούτε μία δραχμή δημοσίου χρήματος! Και όχι τυχαίως, η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αξιολογήθηκε σε διεθνές επίπεδο (Διεθνείς Αγώνες Κίνας, 2012) ως η καλύτερα οργανωμένη Ομάδα παγκοσμίως, δεχόμενη και, σχετικό, βαρύτιμο βραβείο! 


     Με τέσσερα παραρτήματα εκ των οποίων το ένα στη Κύπρο και με ειδική Σχολή για τυφλούς τοξότες στο Παράρτημά μας της Καλαμάτας, με παρουσιάσεις ακόμη και σε ειδικά έντυπα μέσα του εξωτερικού και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες αλλά και σημαντικές ιστορικές κινηματογραφικές παραγωγές, υπογραμμίζουμε σε όσους ξένους (και ιθαγενείς) αμφισβητίες την ικανότητα των Ελλήνων να εκπροσωπούμε επάξια τις δύο αρχαιότερες τέχνες της Ανθρωπότητος, τη Τοξοβολία και την Ιππική και να προάγουμε επί μία συναπτή δεκαετία την Έφιππη Τοξοβολία την οποία η, διεθνής, UNESCO θεωρεί παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά!


     Ο μακρύς κατάλογος των επιτευγμάτων και δράσεων της Ομάδος μας εμφανίζεται στο υποπόδιο αυτής της σελίδος και είναι εύγλωττος της αφιερώσεως όλων των Μελών της στις εθνικές μας Παραδόσεις τις οποίες αναδεικνύουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπου κι αν βρισκόμαστε.


     Τα δύο σκέλη του αντικειμένου μας περιλαμβάνουν την Ιππική και την Παραδοσιακή Τοξοβολία, απαιτώντας όχι μόνον υψηλή τεχνογνωσία αλλά και υψηλότατες δαπάνες ώστε να μπορούν να προσφερθούν όπως επί δεκαετία προσφέρονται χωρίς καμία κερδοσκοπική πρόθεση στα Μέλη μας και αυτό σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας με άντληση πόρων εκ των ενόντων. 


     Ο τρόπος λειτουργίας της Ομάδος μας βασίζεται στην πλήρη αποφυγή υλικής κερδοφορίας, αντιθέτως, στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που ενισχύουν, μάλιστα, όχι μόνον την ανάδειξη των δεξιοτήτων των Μελών μας αλλά και έναν ακόμη φορέα, πέραν του δικού μας. Συγκεκριμένα, σκεφθήκαμε να μη δεσμευτούμε με την εγωιστική δημιουργία μιας δικής μας εγκαταστάσεως με ιδιόκτητους χώρους και με ιδιόκτητους Ίππους αλλά να συνεργασθούμε με έναν ήδη υπάρχοντα Όμιλο σεβόμενοι και ιππεύοντας τους δικούς του, ευημερούντες, Ίππους. 


     Έτσι, με μία ευφυέστατη επιλογή, οι δικοί μας μαθητές απολαμβάνουν την τεράστια εμπειρία της "γνωριμίας" με διάφορους χαρακτήρες Ίππων αυξάνοντας τις ιππικές ικανότητές τους, ενώ ο Όμιλος με τον οποίο συνεργαζόμαστε αυξάνει τον κύκλο των λειτουργικών του εργατωρών με το όφελος που αυτό συνεπάγεται.Έτσι, με δεοντολογική υπευθυνότητα και  αλτρουιστική αλλά και λογιστική σκέψη, επιλέξαμε να   σ υ ν ε ρ γ α σ θ ο ύ μ ε   με έναν αδελφό Ιππικό Όμιλο  και όχι να κατασκευάσουμε ακόμη ένα ανταγωνιστικό "μαγαζάκι", αναπτύσσοντας την Ομάδα μας και υποστηρίζοντας τον αδελφό Όμιλο, κάτι που κάνουμε επί χρόνια με αμοιβαία συναδέλφωση, αμοιβαίο σεβασμό και άψογη συνεργασία, λόγος για τον οποίο είμαστε ευγνώμονες στον ιδιοκτήτη του Ομίλου κ. Τάσο Μυλωνάκο ο οποίος μας τιμά εμπιστευόμενος τους πολύτιμους Ίππους του στη Σχολή μας!


     Οι Έλληνες, όντως, μπορούμε και να συνεργαζόμαστε και να παράγουμε Πολιτισμό με επίμοχθη εργατικότητα, πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και συμπνοίας, εν αντιθέσει με όσα ανοήτως νομίζουν κάποιοι... και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ως Έλληνες, έστω και εν μέσω μυριάδων γραικύλων, καταφέρνουμε να αξιοποιούμε τα φυλετικά μας προσόντα συνεισφέροντας στις Παραδόσεις και στο Πολιτισμό μας! Και ενώ εμείς είμαστε "αυτό", οι ..."άλλοι" είναι το εντελώς διαφορετικό...


      Κι ενώ το εφιπποτοξοτικό μας αντικείμενο παραμένει αποκλειστικότητα της Ομάδος μας για την Ελλάδα, τα δύο επιμέρους συνθέτοντα μέρη του, η Ιππασία και η Τοξοβολία, αποτελούν στη χώρα μας αντικείμενα δύο πολυδάπανων και αμφιλεγόμενων Ομοσπονδιών που υπάγονται στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.. με ό,τι διαπλεκόμενο αυτό συνεπάγεται!)  και τροφοδοτούνται με πακτωλό δημοσίου χρήματος: την Ομοσπονδία Ιππασίας (Ε.Ο.Ι.) και την Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ε.Φ.Ο.Τ.). Οι δύο Ομοσπονδίες εκπροσωπούν χρηματοβόρα συγκροτήματα, με πολυάνθρωπους μηχανισμούς αμειβομένων γραφειοκρατών και "παραγόντων" τεκμαρτής, συχνά, διαφθοράς, η, στη καλύτερη περίπτωση αργομισθίας! 

Ο τότε Πρόεδρος της Ε.Ο.Ι. Ισίδωρος Κούβελος
που ξέχασε να δηλώσει την εξαγωγή στο εξωτερικό 1.000.000 δολλαρίων!

     Οι δύο Ομοσπονδίες του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. λειτουργούν σε πανάκριβες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με πλήθος παρατρεχάμενων υπαλλήλων και κοστοβόρων ...σαλονάτων διοργανώσεων οι οποίες, συχνά, δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αθλητικό τους αντικείμενο. Τα μέλη των δύο Ομοσπονδιών καταβάλλουν τα μύρια όσα παράβολα, συνδρομές, εισφορές κλπ κλπ χωρίς καμία ουσιαστική ανταποδοτική υποστήριξη και η καθημερινότητα του κόσμου που εμπλέκεται με αυτές τις δύο Ομοσπονδίες δε φαίνεται να είναι και τόσο ...χαρωπή. Το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των δύο αυτών Ομοσπονδιών, στο εσωτερικό των δύο αθλημάτων που, "ούτω πως", πατρονάρουν το βλέπουμε σε δύο δικές τους πηγές. 


     Αναφορικώς με τα της Ιππασίας μας τα περιγράφει ένα και μόνο τεύχος του περιοδικού "ΙΠΠΑΣΙΑ" του μόνου ειδικού εντύπου στο είδος του, το οποίο κυκλοφορεί επί 30 χρόνια με αντικείμενο τη παρουσίαση της Ιππασίας που καλλιεργεί η ίδια η Ομοσπονδία Ιππασίας. Όλως τυχαίως έπεσε στα χέρια μας ένα τεύχος του το οποίο εν ολίγοις σε όλες τις σελίδες του, σε όλα τα ειδησάριά του, καταγράφει μία ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ παρά τους πακτωλούς δημοσίου χρήματος που απορροφά ετησίως η Ομοσπονδία Ιππασίας! Ας ...σεργιανίσουμε:



KAKOΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ






ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ





ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ






ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ






ΑΤΥΧΙΑ





ΠΑΤΩΣΑΝ






ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ






ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ






ΣΤΡΑΒΗ ΡΟΤΑ






ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ






ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ






ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ





ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ


     Σε ό,τι αφορά στη Τοξοβολία, αντλούμε"εικόνα" από μία ειδική ανάρτηση των μελών του τμήματος Τοξοβολίας του ιστορικού "Π.Α.Ο." τα οποία περιγράφουν μιαν "εικόνα" απερίγραπτης παρακμής και απογνώσεως. Ολόκληρη η ανάρτηση βρίσκεται εδώ όπου παραπέμπουμε τον αναγνώστη μας προς αποφυγήν επαναλήψεων. Βεβαίως, από μία παρελθούσα (2006) συνεργασία μας με την Ομοσπονδία Τοξοβολίας έχουμε άμεση γνώση της αθλίας οικονομικής διαχειρίσεως δημοσίου χρήματος από τους τότε "παράγοντές" της, κάτι που δημοσιοποιήσαμε εδώ, αλλά, δε θα σταθούμε στις πασίγνωστες και πασίδηλες λαμογιές των "αθλητικών παραγόντων"  των δημοσίων φορέων.


     Εκείνο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι παρά την εποχική "δυστοκία" της ηθικής παρακμής αλλά και των capital controls, οι Έλληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε και στην απαραίτητη προαγωγή των εθνικών Παραδόσεών μας, αλλά και προς τον παγκόσμιο Πολιτισμό με υπεύθυνο, σοβαρό και αποτελεσματικό έργο. Όπως μας άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος μας Νίκος Καζαντζάκης:


«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: 
"Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" 
Πολέμα!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.