Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ


     H Iππασία είναι μία ασφαλής διαδικασία όταν ο Ιππέας καταφέρνει να διατηρεί την ισορροπία του υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες ευσταθείας πάνω στη ράχη ή και στη σέλλα του Ίππου του και οι Έφιππες Πολεμικές Τέχνες που διδάσκονται στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δίνουν μεγάλη έμφαση σ'  αυτό.


     Η άσκηση της ανασύρσεως βέλους που είναι καθιερωμένη για όλους τους μαθητές της Σχολής μας, είναι μία άριστη εισαγωγή για την ανάπτυξη της αισθήσεως ισορροπίας του Ιππέως, υποχρεώνοντάς τον σε μία διαδοχική κατάσταση αντίξοων συνθηκών ευσταθείας προκειμένου να καταφέρει, τελικώς, να ανασύρει το βέλος εν κινήσει.


     Στο χθεσινό μάθημα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ο αρχάριος μαθητής ανέλαβε να εκτελέσει την άσκηση της ανασύρσεως βέλους ξεκινώντας από το απατηλό αίσθημα της ενισχύσεως της ισορροπίας καθώς, αρχικώς, άρχισε να σκύβει και χαμηλώνοντας, έτσι, το κέντρο βάρους του με το βλέμμα προς το βέλος που τον περίμενε καρφωμένο στο έδαφος, έτοιμος να το αρπάξει. 


     Όσο πλησίαζε προς τον στόχο-βέλος και βυθίζονταν για να το πιάσει, ενώ διευθετούσε το σώμα του ώστε η "ανασύρουσα χείρα" να βρεθεί προς το βέλος, άρχιζε και η αντιφατική ισορροπιστική αίσθηση με το, μεν, χαμήλωμα του κέντρου βάρους να εδραιώνει ακόμη καλύτερα το αίσθημα ισορροπίας αλλά, παραλλήλως, η εκτροπή του σώματος προς τη πλευρά του βέλους να διαταράσσει τελικώς την ισορροπία του Ιππέως σε βαθμό κρίσιμο.


     Προς αντιστάθμιση της εκτρεπτικής μετακινήσεως του κέντρου βάρους από την μετατόπιση του κορμού προς τη πλευρά του βέλους για να έχει πρόσβαση προς το βέλος η "ανασύρουσα χείρα" ο Ιππέας, ενστικτωδώς, προσπαθεί μεν να επιτρέψει στην "ανασύρουσα χείρα" να προσεγγίσει το βέλος αλλά και να αντισταθμίσει την αναγκαστική μετατόπιση του κορμού του προς τη πλευρά του βέλους με μία αντίστοιχη μετατόπιση του υπολοίπου σώματός του προς την αντίθετη πλευρά. Έτσι, για να συνεχίσει να παραμένει ισορροπώντας επί του, εν κινήσει, Ίππου του θα πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζει τις διαδοχικές καταστάσεις ισορροπίας του διαχειριζόμενος τη θέση και τη στάση του κορμού, των χειρών και των ποδών του, μέχρι να καταφέρει να ανασύρει επιτυχώς το βέλος!


     Το να αναδείξεις τελείους Ιππείς, όπως επιχειρεί η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι υπόθεση καθημερινής μελέτης του αντικειμένου και εκπαιδευτικού μόχθου ο οποίος διέρχεται από πλείστα όσα στάδια και κλιμακώσεις. Και είμαστε περήφανοι που αυτό το καταφέρνουμε καθημερινώς επί δέκα χρόνια και με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.