Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ!



     Η Τοξοβολία δεν «εφευρέθηκε» για να εφαρμοσθεί στα παρκέ κλειστών αιθουσών αλλά στο πιο άγριο και παγωμένο φυσικό τοπίο όπου ο αρχαίος άνθρωπος προορίζονταν να επιβιώσει υπό τις πλέον αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.  Και η Ιππική υπήρξε η κατ’ εξοχήν υπαίθρια δραστηριότητα του ανθρώπου μιας και ο Ίππος ποτέ δεν «χώρεσε» σε …δωμάτια! Γενικώς, οι υψηλές αυτές Τέχνες ουδέποτε "απευθύνονταν" σε ...φοβικά πλάσματα τα οποία η φυσική επιλογή αφάνιζε και αφανίζει στο διάβα των αιώνων...


     Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» ακολουθούμε τις φυσικές επιταγές τόσο στη Παραδοσιακή Τοξοβολία όσο και στην Ιππική για να υπηρετήσουμε την αρχέγονη Πολεμική Τέχνη που ασκούμε από το 2005. Και το κάνουμε προσεκτικά, συστηματικά και με τις πολύτιμες συμβουλές κορυφαίων ειδημόνων, χωρίς αυτοσχεδιασμούς και τσαπατσουλιές γνωστές στον …Μεσογειακό χώρο.


     Τόσο η Τοξοβολία, όσο και η Ιππική αποτελούν υψηλές Τέχνες λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούν για να τις ασκήσει κάποιος σωστά σε μία εποχή της οποίας η …«ταχύτητα» δεν επιτρέπει …τελειότητα! Παρά ταύτα, οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» φθάσαμε πια, με αυτοπειθαρχία, σκληρές καθημερινές Προπονήσεις, κυρίως, με ομαδικό πνεύμα, να μπορούμε να αναδεικνύουμε άριστους Τοξότες, Ιππείς και Εφιπποτοξότες πιστεύοντας ότι μόνο με συστηματική εργασία μπορούμε να μιλήσουμε για σοβαρή ενασχόληση με μία Πολεμική Τέχνη!


     Μας εντυπωσιάζει ένα τοξευτικό αποτέλεσμα όπως φαίνεται στον παραπάνω στόχο ο οποίος εβλήθη από αρχαρίους Τοξότες που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα σε ορεινό και πολύ επικλινές έδαφος, από απόσταση 15 μέτρων.


     Όμως, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο ή προϊόν …αυτοσχεδιασμών, αλλά το «απόσταγμα» μιας σοφής συστηματικής καθοδηγήσεως από ειδήμονες Συμβούλους οι οποίοι, όχι απλώς κατέχουν την Τοξοβολία αλλά την προσεγγίζουν με θρησκευτική ευλάβεια όπως την προσεγγίζουμε κι εμείς που μάθαμε να πειθαρχούμε, να εργαζόμαστε και να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας πέραν του «εγώ» το οποίο πάντοτε αφήνει την πικρή γεύση της ματαιότητος.


     Ποτέ δεν ανοίξαμε χορδή χωρίς την προβλεπόμενη προθέρμανση, ποτέ δεν βιαστήκαμε να «κεντράρουμε» το βέλος, ποτέ δεν ανταγωνιστήκαμε (παρά μόνον τον εαυτό μας…) ποτέ δε φανταστήκαμε εαυτούς ως …«Δασκάλους» αλλά υπακούσαμε άριστους Δασκάλους για την επιλογή των οποίων είμαστε υπερήφανοι, φτάνοντας πια σε ένα σημείο να απολαμβάνουμε τους καρπούς της πειθαρχημένης προσπαθείας μας.


     Μας εντυπωσιάζει ένα εφιπποτοξοτικό αποτέλεσμα όπως φαίνεται στη παραπάνω εικόνα όπου, ο Εφιπποτοξότης (άριστος Ιππέας και Τοξότης!) υπερπηδώντας ένα εμπόδιο και απογειωμένος, στην κορυφή της τροχιάς του, τοξεύει επί στόχου!


     Όμως, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν Facebook-ικής «δράσεως» αλλά σκληρής ασκήσεως στο Ιππευτήριο και στη Γραμμή Βολής με αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αφόρητη σωματική κόπωση, εξοντωτική προσήλωση στη παραμικρή λεπτομέρεια γιατί κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο τόσο για τον Ιππέα όσο και για τον Ίππο!


     Είναι το αποτέλεσμα μιας κορυφαίας συνεργασίας Ίππου και Ιππέως την οποία επιτυγχάνει ο άνθρωπος με ανείπωτο καθημερινό κόπο και προσπάθεια, στο παγωμένο ή ζεστό Ιππευτήριο, με ήλιο ή με βροχή και όχι με απλή βάσανο του πληκτρολογίου!





     Οι τέσσερις, παραπάνω, φωτογραφίες δείχνουν κάτι «ασήμαντο» για ένα «κοινό μάτι» αλλά κάτι πολύ αξιοπρόσεκτο και αξιοθαύμαστο για ένα «έμπειρο μάτι» στην Ιππική: την Χαρά να διέρχεται βαλβίδες, μία βασική επίπεδη άσκηση Ιππικής το μυστικό της οποίας είναι η απόλυτη τήρηση ευθείας διελεύσεως από το κέντρο των βαλβίδων και η οποία εκτελείται πάντοτε από τους μαθητές μας γυμνιππευτικώς και χωρίς στομίδα. Ίσως ο μέσος αναγνώστης αυτού του κειμένου δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει «γυμνιππευτικώς και χωρίς στομίδα», εμείς θα σημειώσουμε, απλώς, ότι, στην Ελλάδα, είμαστε η μόνη Σχολή η οποία εκπαιδεύει "ούτω πως" Ιππείς.


     Εν προκειμένω η Χαρά δίνει ρεσιτάλ διευθύνσεως για να καταλήξει κι αυτή στο, παραπάνω, τέλειο εφιπποτοξοτικό αποτέλεσμα με την, κυρίως, άριστη ευδιαθεσία που βλέπουμε στο πρόσωπό της!


     Όμως οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», δεν αρκούμεθα απλώς να είμαστε "ισότιμοι" με τα διεθνώς "ισχύοντα" και ...καθιερωμένα! Προχωρούμε ακόμη πιο πέρα τόσο στη Τοξοβολία όσο και στην Ιππική για να καταλήξουμε σε μιαν ακόμη πιο προχωρημένη Έφιππη Τοξοβολία! Κάποιοι πασχίζουν να παραβιάσουν ανοιχτές θύρες επιμένοντας στο ...αυτονόητο, ότι, δηλαδή, οι Έλληνες δεν ανεκάλυψαν την Έφιππη Τοξοβολία όπως δεν ανεκάλυψαν και τον ηλεκτρισμό! Όμως ο Έλληνας καθηγητής Σαντορίνης "προχώρησε" τόσο πολύ μια ξένη ανακάλυψη για να καταλήξει στο Ραντάρ (!) ενώ οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελλήνων Θρακών και Κρητών Εφιπποτοξοτών, καθώς και το εφιπποτοξοτικό παράδειγμα των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως, γινόμαστε ολοένα και πιο ..."κάρρονες" των ξένων στην Έφιππη Τοξοβολία, αφήνοντας άλλους να ...αμπελοφιλοσοφούν!    Σε ένα παλιότερο "συγκριτικό" δημοσίευμά μας ...αποτολμήσαμε μία σύγκριση με ένα από τα καλύτερα Κέντρα διδασκαλίας της Τοξοβολίας σε μία από τις "κοιτίδες" της. Τα συμπεράσματα εδώ


     Ως προς την ίδια την Έφιππη Τοξοβολία, είμαστε διεθνώς ίσως η μόνη Ομάδα η οποία ασκεί τα Μέλη της σε απολύτως ορεινό, βραχώδες και επικλινές έδαφος μέχρι και το επίπεδο του τροχασμού (και τούτο για την ασφάλεια των γυμνιπόδων Ίππων μας, κάτι που οι γνώστες αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει αυτό...)! 


     Έτσι, ευγνώμονες πρωτίστως στους Δασκάλους μας, τον Κάσσαι Λάιος, τους νυν Ιάπωνες Εκπαιδευτικούς Συμβούλους μας και τον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή Θεόδωρο Αντικατζίδη που συχνά συμβουλευόμαστε,  χωρίς μεσογειακές προχειρότητες και ανόητους αυτοσχεδιασμούς, μόνον με σοβαρότητα, πειθαρχία, σκληρή και καθημερινή εργασία, εμείς οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" μπορούμε να εννοήσουμε την Παραδοσιακή Τοξοβολία, την Ιππική και, κυρίως, την Έφιππη Τοξοβολία! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.