Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

 "Η ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ" 



     " Η ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ " υπήρξε ο πρώτος συγκροτημένος Οργανισμός για την ανάδειξη των ιππικών "πραγμάτων" στη Χώρα μας.



     Ιδρύθηκε με την από 11ης Απριλίου 1901 απόφαση του Βασιλέως Γεωργίου Α' ο οποίος ενέκρινε το από 26ης Οκτωβρίου 1900 Καταστατικό της το οποίο υπέγραφαν διακεκριμένες, αριστίνδην και ουχί πλουτίνδην, προσωπικότητες της εποχής εκείνης με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Σ.Κ. Ρώμα ως Πρόεδρο, τον Αλέξανδρο Δ. Σούτσο ως Α' Αντιπρόεδρο, τον Μιλτιάδη Μενελ. Νεγρεπόντη ως Β' Αντιπρόεδρο και τον Αλέξανδρο Μαύρο ως Ελεγκτή. Ο Οργανισμός αυτός είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Πρίγκηπος Ανδρέου. Ο ακριβής σκοπός της "Φιλίππου Κοινωνίας"  όπως τον αναγράφει το Καταστατικό της στο άρθρο 1 ήταν:   


     Τα Ιδρυτικά Μέλη αυτού του πρωτοφανούς, για τις τότε κοινωνικές συνθήκες, Οργανισμού ήσαν πολλά και σημαντικά, ο δε παρατιθέμενος κατάλογος ονoμάτων, για τους γνώστες, είναι μοναδικός της ποιότητος και του κύρους όσων τότε, ησχολούντο περί τα Ιππικά:








       Εν αντιθέσει με τους σημερινούς τυχαρπάστους τζογαδόρους γραικύλους οι οποίοι επιδιώκουν τον προσπορισμό ιδίων χρηματικών κερδών από την απάνθρωπη εκμετάλλευση του Ίππου είτε στον ιπποδρομιακό, είτε στον ψευδο-"αθλητικό" τομέα, οι Έλληνες ευπατρίδες της εποχής εκείνης ενδιεφέροντο για την βελτίωση του γένους των Ίππων, όπως αναφέρεται σε μία διευκρινιστική επιστολή απευθυνόμενη με την ευκαιρία της καταθέσεως κρατικού προϋπολογισμού με προβλεπόμενη επιχορήγηση προς την "Φίλιππο Κοινωνία" του ποσού των 3.000 δραχμών.


     Οι ευγενείς Ιδρυτές της "Φιλίππου Κοινωνίας" δεν θέλησαν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τα απαιτούμενα κονδύλια του μεγαλειώδους έργου που ανέλαβαν αλλά για την χρηματοδότηση αυτού του εργώδους Οργανισμού επινόησαν την μέθοδο της χρηματοδοτήσεώς του από την συνεισφορά ...μιας δραχμής από κάθε Έλληνα. Έτσι, ήδη από την 1η Μαρτίου 1901 απευθύνουν έκκληση προς τους απανταχού Έλληνες με την οποία τους καλούν σε χρηματοδότηση ...μιας δραχμής για την υλοποίηση του μεγάλου ιππικού σκοπού:



     Επιπλέον, στις 25 Ιουνίου 1901, απέστειλαν σχετικήν επιστολή προς όλους τους κατά τόπους παράγοντες στην οποία τους παρώτρυναν για την ίδια χρηματοδότηση:


     Ως επεξηγηματικό της ως άνω επιστολής, στις 12 Νοεμβρίου 1901, εκδόθηκε τρισέλιδο φυλλάδιο με αναλυτικές πληροφορίες για το "σκεπτικό" της βελτιώσεως των Ελληνικών Ίππων και της αποδόσεως καλυτέρων γενών επί τη βάσει των αναγκών των αγροτών της επαρχίας και όχι μόνον...




     Η "Φίλιππος Κοινωνία" διοργανώνει τους πρώτους "γυμνικούς, ποδηλατικούς και ιππικούς αγώνες" στη Λάρισα στις 25-28 Σεπτεμβρίου 1901 και αμέσως (9 Σεπτεμβρίου 1901) στέλνει τις προσκλήσεις στους επισήμους. 


     Παραλλήλως εκτυπώνεται και ένα λεπτομερέστατο πρόγραμμα των αγώνων το οποίο διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αξίζει να μνημονευθεί η ακροτελεύτια παράγραφος υπό μορφή "Δηλώσεως":



     Έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε για τους πρώτους συντεταγμένους Ιππικούς Αγώνες στην Ελλάδα και μάλιστα, όχι στην αθηναϊκή πρωτεύουσα αλλά στην Επαρχία! Όμως, ο μεγάλος αυτός Οργανισμός, οργανώνει ακόμη καλύτερα την ανάπτυξη των εν Ελλάδι Ιππικών πραγμάτων, οργανώνοντας λεπτομερέστερα την Ιπποπαραγωγή.


     Στις 10 Ιουνίου 1902 δημοσιεύεται ο Προσωρινός Κανονισμός των Ιππικών Εκθέσεων της "ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ" καθώς και ο Προσωρινός Κανονισμός των Οχειοστασίων της.


     Με τον πρώτο Κανονισμό τίθενται οι πρώτες βάσεις της ενισχύσεως της εγχώριας Ιπποπαραγωγής με την διευκρίνιση περί του τι θεωρείται ως "Ελληνικός Ίππος" και την έναρξη ειδικού γενεαλογικού μητρώου Ελληνικών Ίππων από την, τότε, ελεύθερη Ελλάδα. Με τον δεύτερο τίθενται, επίσης, οι πρώτες βάσεις των διαδικασιών βέλτιστης αναπαραγωγής με την εκτροφή και συντήρηση οχείων Ίππων (επιβητόρων) προς διάθεσή τους για επιβάσεις με φορβάδες ενδιαφερομένων ιδιωτών.


     Έκτοτε η Ιππική προοδεύει με ασύλληπτους ρυθμούς στην Ελλάδα. Η εγχώρια Ιπποπαραγωγή αναπτύσσεται κάθετα!Αξιωματικοί του Ελληνικού Ιππικού στέλνονται στην Γαλλική Ιππική Ακαδημία της Σωμύρ για να σπουδάσουν, αξιόλογοι Ιππολόγοι, Ιππιατροί και Πεταλωτές αναδεικνύονται από τις σχολές του εξωτερικού και του εσωτερικού, εκπαιδευτικά εγχειρίδια συγγράφονται από Έλληνες ειδικούς και δημοσιεύονται, Ιπποδρομιακοί Αγώνες οργανώνονται υπό τις καλύτερες συνθήκες με μαζική συμμετοχή και ...σήμερα;




      Σήμερα ένας δημοκρατικότατος  αλήτης "υπουργός πολιτισμού", ο Παύλος Γερουλάνος, κλείνει και την τελευταία Ιππική Σχολή (Κ.Ε.ΙΠΠ) με την πρόφαση των "περικοπών δαπανών", το Ολυμπιακό Ιππικό κέντρο Μαρκοπούλου μαζύ με τον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου ρημάχτηκαν μεθοδικά για να ξεπουληθούν εύκολα ως οικόπεδα στους ξένους ενώ "αρχηγός κράτους" δεν είναι πια ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' αλλά ο Κάρολος Παπούλιας, ο δανειστής του αμερικανού αρχιαλήτη Ανδρέα Παπανδρέου με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Σε μια χώρα μουνουχισμένων "Πολιτών" ουδεμία προσδοκία αναπαραγωγής Αξιών απομένει διότι οι όχειοι νόες αποτελούν, πια, παρελθόν μέσα στον κ(Υ)νοβουλευτικό βόθρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.