Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΙΠΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΙΣ ΧΑΑΝ ΞΑΝΑΚΑΛΠΑΖΕΙ


     Μία υπαίθρια παράσταση που εκτυλίσσεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από το Ουλάανμπααταρ και αναπαριστά τον Τσίγκις Χααν και τους πεντακόσιους παντοδύναμους Ιππείς του κατά την διάρκεια του 13ου αιώνος οι οποίοι, οπλισμένοι με σπαθιά, λόγχες, τόξα και βέλη πολέμησαν εναντίον εχθρών καταμεσής της στέππας. Η παράσταση αυτή απαντά στα ερωτήματα όσων απορούν με ποιο τρόπο το Ιππικό του Τσίγκις Χααν κατάφερε να θέσει τα θεμέλια μιας αυτοκρατορίας που κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας κατά τον 13ο-14ο αιώνα, τη μεγαλύτερη γνωστή αυτοκρατορία! Η παράσταση αυτή προάγει την ιστορία και την στρατιωτική αρετή της Μογγολίας, διατηρεί υγιείς και καλογυμνασμένους εκατοντάδες στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους και πρωταγωνιστούν στην εν λόγω παράσταση, τέλος δε, φέρνει τουρίστες όπως και δημόσια έσοδα διότι κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται 41 παραστάσεις με τιμή εισιτηρίου ενηλίκων 68 δολλάρια! Δυστυχώς η Ελλάδα με μια τόσο μεγάλη ιστορία  δεν «ανεκάλυψε» την Μάχη του Μαραθώνος, της Σαλαμίνος, των Θερμοπυλών για να οργανώσει κάτι ανάλογο, προτιμώντας να δανείζεται χρήματα! Μόνον μια φορά κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο Ναζιστικός στρατός διοργάνωσε στην περιοχή του Μαραθώνος μία αναπαράσταση της Μάχης και ένα αρχαιολογικό συνέδριο, ασφαλώς, δωρεάν. Τίποτε δεν διοργανώθηκε από πλευράς Ελληνικών Αρχών! Οι Μογγόλοι είναι αληθινά, ευφυείς και υπερήφανοι!


CHINGGIS KHAAN’s CAVALRY RIDES AGAIN

     An open-air performance, to be held 55 km from Ulaanbaatar, which shows Chinggis Khaan and 500 of his thirteenth century powerful cavalrymen armed with swords, spears, bows and arrows fighting against enemies in the middle of the steppe. This performance will be of a great interest to anyone who wonders how Chinggis Khaan’s cavalry managed to lay foundations for an empire governed much of Euroasia in the thirteenth and fourteenth centuries, the largest land empire the world has ever known. This performance promotes Mongolia’s national history and military virtue, keeps fit and well-trained hundreds of soldiers who serve and being the protagonists of aforementioned show, finally, brings tourists as well as state revenues because every summer there are 41 performances and ticket price for adults is 68 dollars! Unfortunately, Greece with such a great history doesn’t "discover" the Battle of Marathon, Salamis or Thermopylae to organize something similar, preferring to borrow money! Only once during second world-war, the Nazi Wehrmacht organized a performance in Marathon place reenacting the great Battle there as well as an archaeological conference, of course, for free. Nothing was organized from the Greek authorities there selves.  Mongolians are really clever and proud! 


      Όχι, μη φαντασθείτε ότι στην εκμαυλισμένη νεο-γραικία (αυτή που διοικείται από διορισμένους τροϊκανούς κατόπιν ευνουχισμού της πλειονότητος των κατοίκων της) αναβιώνουν οι λαμπρές Ελληνικές Παραδόσεις, όπως του Θεσσαλικού ή του Μακεδονικού Ιππικού! Αυτά στη νεο-γραικία θεωρούνται ...φασιστικά και αποφεύγονται ως "politically incorrect" με εντολές των ξένων τοκογλύφων που την διοικούν μέσω των τοποτηρητών τους! Στη μακρυνή Μογγολία, όμως...


     Στη σημερινή Μογγολία, το Ιππικό του Τσίγκις Χααν (το όνομά του γραμμένο με την παραδοσιακή Μογγολική καλλιγραφία, παραπλεύρως) ξανακαλπάζει! Σ' αυτή την αχανή χώρα με πληθυσμό μόνον 2.700.000 κατοίκων και με τις πλέον αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μέσα στις οποίες δοκιμάζεται σκληρά ο άνθρωπος, όχι μόνο τιμάται η εθνική Παράδοση αλλά τιμάται ως Εθνάρχης και ο Τσίγκις Χααν, αυτός που οι "πολλοί" θεωρούν σαν "αιμοσταγή κατακτητή" ή "σφαγέα" αλλά, προσφάτως, αναγνωρίσθηκε από το παγκόσμιο Κοινό ως μέγιστος Στρατηλάτης!   


     Μόλις 55 χιλιόμετρα έξω από την Μογγολική πρωτεύουσα Ουλάανμπααταρ, σε μια τεράστια στεππώδη έκταση με ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες θεατών, αναβιώνει η εποχή και το μεγαλείο του Τσίγκις Χααν από πεντακόσιους (!) εφέδρους Μογγόλους στρατιώτες οι οποίοι, αντί να ...ανιούν "αυτοκτονώντας" στις σκοπιές τους, εκγυμνάζονται έφιπποι κι εκπαιδεύονται ώστε να "πρωταγωνιστούν" στο μεγαλειώδες υπερθέαμα το οποίο τιμά, την Μογγολική Ιστορία και Παράδοση, αναπτύσσει τον Μογγολικό τουρισμό, αποφέρει δημόσια έσοδα και δίνει και λόγο υπάρξεως σε στρατευσίμους οι οποίοι, διαφορετικά, θα ήσαν απλώς "βάρος" δημοσίου προϋπολογισμού!
     Παρακολουθήσαμε αυτό το ιππικό υπερθέαμα όταν είχαμε αφιερώσει ένα εκπαιδευτικό ταξίδι ιππικής αρχαιολογίας στη χώρα του "γαλανού Ουρανού" του Τσίγκις Χααν. Επί δύο ώρες παραμείναμε καθηλωμένοι από τη δράση που εξελίσσονταν σε απόσταση αναπνοής από την κερκίδα μας και απολαύσαμε μία εξαίρετη σκηνογραφία, χορογραφία, ιστορική απόδοση, όλα αυτά που προσδοκούσαμε από μία τέτοια παράσταση!


     Μέσα σε ένα κουρνιαχτό σκόνης, πεντακόσιοι έφιπποι πολεμιστές, καλπάζοντας και τοξεύοντας, ανάμεσα σε βαλλίστρες, γιούρτες, κάρα, καμήλες, Σαμάνους μάγους και ό,τι συνθέτει έναν ασιατικό πολεμικό λαό, ανεπαρέστησαν το πολεμικό μεγαλείο της Μογγολίας.


Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑΤΟΣ 

Μέρος Α': Η πρόκληση

     Στην αχανή Μογγολική στέππα ένα σύνταγμα Ιππικού της αόρατης στρατιάς του Τσίγκις Χααν αναλαμβάνει να διεξαγάγει μιαν αποστολή.


     Το σύνταγμα αυτό αποτελείται από χίλιους καλο-εκπαιδευμένους έφιππους πολεμιστές υπό την αρχηγία του Μούκαλι, ενός από τους ηγήτορες του στρατού του Μεγάλου Τσίγκις Χααν.


     Μόλις τερματίζεται η αποστολή, οι ανιχνευτές μεταφέρουν την πληροφορία ότι ο εχθρός απειλεί να περάσει τα σύνορα της χώρας και ο Τσίγκις Χααν πρέπει να αναλάβει αμέσως δράση.


     Ο Μούκαλι διατάσσει να ηχήσουν αμέσως τα τύμπανα του πολέμου. Όσο οι στρατιώτες προετοιμάζονται για την επερχόμενη αναμέτρηση, οι Σαμάνοι επικαλούνται τη βοήθεια των πνευμάτων, χορεύοντας εκστασιασμένοι μπροστά στο λάβαρο του πολέμου με τις μαύρες ιππουρίδες.


     Ο στρατός ορκίζεται πίστη στον Τσίγκις Χααν και στη νίκη!


Μέρος Β': Η μάχη

     Οι προφυλακές του εχθρού πλησίασαν, πια, το σύνταγμα του Μούκαλι. Οι δύο αντίπαλοι παρατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο και οι απεσταλμένοι των δύο στρατοπέδων αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις.


     Οι κήρυκες του Μούκαλι προτείνουν την αποφυγή της αιματοχυσίας αλλά οι αντίπαλοι επιμένουν στο πόλεμο. Και η μάχη αρχίζει!


     Αρχικά, συγκρούονται οι δυνάμεις των δύο εμπροσθοφυλακών αλλά γρήγορα ανεξαρτητοποιούνται δύο μικρά τμήματα του στρατού του Μούκαλι αποτελούμενα, το καθένα, από εκατό εφίππους για να εγκλωβίσουν τον αντίπαλο κυκλώνοντάς τον από τα πλευρά του.


     Αυτή η "τακτική της ηλάγρας" στη Μογγολική στρατιωτική ορολογία ονομάζεται "μπουκχ σεγιούουρ σεγιιν", δηλαδή, "τα κέρατα του ταύρου".


    Έτσι, οι γραμμές του εχθρού άρχισαν να διαλύονται και ο στρατός του Μούκαλι να αναλαμβάνει τον έλεγχο της καταστάσεως.


     Παρά ταύτα, ο εχθρός αντεπιτίθεται και ο Μούκαλι ο οποίος δεν αιφνιδιάστηκε αλλά ανέμενε την αντεπίθεση, διέταξε τον Χούιλνταρ Τσέτσεν να οδηγήσει το σώμα των επιλέκτων Ιππέων του "Μάνγκουντ" κατά του εχθρού και με την υποστήριξη των μεγάλων βαλλιστρών που ήσαν προνοητικά έτοιμες, οι Μογγόλοι επιτίθενται και εξοντώνουν τον αντίπαλο.


Μέρος Γ': Στη μεγάλη γιούρτα

     Η Χόελουν, μητέρα του Μεγάλου Τσίγκις Χααν και η Μπορτέ Κχατούν, η πανέμορφη σύζυγός του, περιμένουν να επιστρέψει ο νικητής Αρχηγός.


     Γρήγορα εμφανίζεται στον ορίζοντα να επιστρέφει η στρατιά των νικητών σέρνοντας αιχμαλώτους.


     Προηγείται ο Αρχηγέτης Τσίγκις Χααν και οι δύο πιστοί επιτελείς του, ο Μπόορτς και ο Σικχικχουταγκ. Στη θέα τους ο λαός ζητωκραυγάζει και ο μεγαλόψυχος και δίκαιος Τσίγκις Χααν διατάσσει να απελευθερωθούν αμέσως όσι αιχμάλωτοι γονάτισαν μπροστά στους Μογγόλους ζητώντας συγγνώμη! 


     Οι ελευθερωμένοι αιχμάλωτοι εκτιμώντας την χειρονομάι του Μογγόλου Αρχηγέτη εντάσσονται στις τάξεις του νικηφόρου Μογγολικού στρατού.


     Ο Τσίγκις Χααν παρασημοφορεί τον Μούκαλι και του απονέμει τον τίτλο του Μεγάλου Πρίγκιπος Γκχο που θα διοικεί πλέον μια μεγάλη στρατιά δέκα χιλιάδων ανδρών.  Μέρος Δ': Ο γιορτασμός της νίκης

     Ο πόλεμος για τους Μογγόλους αποτελεί σύνθεση τριών στοιχείων: της Ιππικής Τέχνης, της Πάλης και της Τοξοβολίας. Έτσι, από τότε οι Μογγόλοι γιορτάζουν την νικηφόρα μάχη με ιππικούς, παλαιστικούς και τοξευτικούς αγώνες οι οποίοι αποτελούν την "τριλογία" του ετήσιου εθνικού τους εορτασμού που φέρει την ονομασία "Νάανταμ" που διεξάγεται με την παρουσία του εκάστοτε Αρχηγού της χώρας στο Εθνικό Στάδιο του Ουλάανμπααταρ και στη στέππα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μογγολική πρωτεύουσα. Αυτός ο εθνικός εορτασμός αποτελεί μιαν αξέχαστη εμπειρία για όσους είχαμε την τύχη να τον παρακολουθήσουμε και θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας από τις προσεχείς παρουσιάσεις στο Ιστολόγιό μας.


     H Φύση κάνει τις αλάνθαστες επιλογές της! Λαοί που σέβονται τον εαυτό τους, που τιμούν τις Παραδόσεις και την Ιστορία τους, που γυμνάζουν και κρατούν "καθαρή", γυμνασμένη και υγιή τη νεολαία τους, θα επιβιώσουν! Οι υπόλοιποι που ντρέπονται για τον εαυτό τους επιτρέποντας την αλλοτρίωσή τους από αλλοφύλους θα εξαφανιστούν. Ανάμεσα στους πρώτους οι Μογγόλοι, αυτός ο ολιγάριθμος πολεμικός λαός με την τεράστια Ιστορία και Παράδοση, κυρίως, με την εξέχουσα φυλετική αντίληψη για επιβίωση! Δυστυχώς για τη Δύση και για τους λαούς της ισχύουν τα ακριβώς αντίθετα! Οι Μογγόλοι δεν παριστάνουν απλώς ένα "θέαμα" αλλά το βιώνουν και το αποδίδουν με πραγματικές ικανότητες που προϋποθέτουν καθημερινή εκγύμναση και διατήρηση του "ετοιμοπόλεμου" των πρωταγωνιστών. Στη Δύση, το πολύ-πολύ, κάποιοι βουτυρόκωλοι μπεμπέδες να τυλιχτούν με ό,τι υφασμάτινο βρουν μπροστά τους για να βγάλουν "ενσταντανέ" και να νοιώσουν ολίγον ..."πρόγονοι", ολίγον "πολέμαρχοι", πάντοτε μέσα στο όριο του ...καναπέ τους! Ας είμαστε όλοι καλά και ο πανδαμάτωρ χρόνος τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι θα "γαληνέψει" όσους ζουν ερήμην της ζωής, αγνοώντας τις μεγάλες φυσικές Αξίες! Κι αυτό θα είναι δώρημα σε όσους θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, όπως οι Μογγόλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.