Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ


     Επαναφέροντας στο νου παλιές σημειώσεις σε "ξεχασμένα" βιβλία που μας στηρίζουν στο εσωτερικό "μονοπάτι" της Τοξοβολίας, το "Kyudo" του Hideharu Onuma με τους Dan και Jackie de Prospero, "σκιαγραφεί" τόσο βαθιά αυτή την αρχέγονη πολεμική τέχνη όπως μόνο ο μεγάλος Yukio Mishima θα μπορούσε να κάνει:

     "Κάθε ένας που υπηρετεί το Kyudo προτιμά να ευστοχεί παρά να αστοχεί ' προτιμά να πλήττει τον στόχο παρά να αποτυγχάνει. Όμως, επειδή ο στόχος είναι απλώς χαρτί και ξύλο και το Ιαπωνικό Τόξο δεν χρησιμοποιείται πια για κυνήγι ή για πόλεμο, ένα απλό πλήγμα του στόχου φαίνεται χωρίς σημασία. Το Kyudo αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα ενθαρρύνοντάς μας να αντιμετωπίσουμε τον στόχο ως αντανάκλαση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας ώστε η βολή να αποτελεί μία δράση προς την κατεύθυνση της ανακαλύψεως των αυτο-ορίων μας. Η προοπτική αυτή θέτει τα αγωνιστικά συναισθήματά μας προς μία θετικήν αξιοποίηση και δίνει ένα βαθύτερο νόημα στην εκτόξευση του βέλους μας. Ίσως κάποτε πλήττουμε τον στόχο αλλά αστοχούμε έναντι του εαυτού μας. Άλλες φορές, αντιθέτως, ευστοχούμε επί του εαυτού μας αλλά αποτυγχάνουμε να πλήξουμε τον στόχο. Ο σκοπός μας είναι να ευστοχούμε ταυτοχρόνως τόσον επί του στόχου όσο και επί του εαυτού μας ελπίζοντας ότι ο ήχος της τροχιάς του βέλους μας θα μας κρατά αφυπνισμένους απέναντι σ΄εκείνο που λέγεται "όνειρο ζωής" επιτρέποντάς μας να βλέπουμε όσο γίνεται πιο καθαρά, πιο απαραμόρφωτα, το βάθος της υπάρξεώς μας."

[κλικάρετε στην εικόνα]

     Σκέψεις αφιερωμένες με ευγνωμοσύνη στην Sensei Shidoshi-Ho-Yon-Dan Elise Elle η οποία μου έκανε την Τιμή να απολαύσω το μάθημα της προς την Ομάδα των ασκουμένων στο Kunoichi, μαθητριών της!

Α.Η.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.