Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ ΙΠΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΙΣ ΚΧΑΑΝ ΞΑΝΑΚΑΛΠΑΖΕΙ!


ΤΟ ΙΠΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΙΣ ΚΧΑΑΝ ΞΑΝΑΚΑΛΠΑΖΕΙ!

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

[Συνέχεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού μας στη Μογγολία]     Το να μιλάς για "ιστορικές αναπαραστάσεις" σε μια χώρα, σαν τη σημερινή Ελλάδα, η οποία διέρχεται περίοδο εσχάτης πολιτισμικής παρακμής ακούγεται, επιεικώς, ως ...σαρκασμός!

     Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ιστορικές αναπαραστάσεις αποτελούν για όλο τον πολιτισμένο κόσμο ένα σημαντικό βοήθημα μελέτης της Ιστορίας και εμβαθύνσεως στο αυθεντικό της πλαίσιο.

     Ακόμη και στη μακρυνή Μογγολία, διάφορες ιστορικές αναπαραστάσεις όχι μόνο διοργανώνονται, συνεχώς, σε όλη την χώρα αλλά και, συχνά με την υποστήριξη του κράτους, προάγονται σε επίπεδο μονίμων διοργανώσεων στις οποίες προσέρχονται περιηγητές από όλο τον κόσμο για να τις παρακολουθήσουν, αφήνοντας γενναίο "συνάλλαγμα" στην εθνική οικονομία και κατανοώντας περισσότερο την Ιστορία της Μογγολίας και, ειδικώς, τον μεγάλο Πολιτισμό που παρήγαγε ο Μογγόλος γενάρχης Τσίγκις Κχάαν και οι διάδοχοί του.  

     Μία από αυτές τις διοργανώσεις ιστορικών αναπαραστάσεων είναι και το αναπαραστατικό υπερθέαμα "Το Ιππικό του Τσίγκις Κχάαν, ξανακαλπάζει!" που διεξάγεται κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο λόγω των ισχυουσών τοπικών καιρικών συνθηκών, σε μια τεράστια έκταση στην οποία έχουν διαμορφωθεί εγκαταστάσεις υποδοχής κοινού, 55 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Ουλάανμπαατάρ.

Sakaiya Taichi 
(1935 - 2019)

     Αυτό το υπερθέαμα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006 στη περιοχή Sergelen Soum, της επαρχίας Tuv της Μογγολίας, με την ευκαιρία του επισήμου εορτασμού των 800 χρόνων από ιδρύσεως του μογγολικού κράτους από τον Τσίγκις Κχάαν, υλοποιώντας το όραμα ενός φημισμένου ...Ιάπωνος συγγραφέως, του Sakaiya Taichi, δείχνοντας πόσους λαούς συγκινεί η λαμπρή Ιστορία της μεγάλης Μογγολίας και πόσο μπορεί να εμπνεύσει το παγκόσμιο πνευματικό κοινό το μεγαλείο του κατακτητή γενάρχη της.

     Η θεαματική αναπαράσταση "Το Ιππικό του Τσίγκις Κχάαν, ξανακαλπάζει!" λαβαίνει χώρα σε μία εκτεταμένη στεπώδη έκταση με την ονομασία Takhiltiin Enger της περιοχής Sergelen της επαρχίας Tuv.

     Στον χώρο αυτού του υπερθεάματος φθάνουν οι επισκέπτες, είτε με ειδική συγκοινωνιακή γραμμή (shuttle buses) που αναχωρεί από το κέντρο της πρωτεύουσας, είτε με ιδιωτικά μέσα. Εμείς, όπως καθ΄ όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού μας στην Μογγολία και με την άριστη οργανωτική φροντίδα του αθηναϊκού ταξιδιωτικού Γραφείου "Cel Tours" κινηθήκαμε με το δικό μας μέσο, συνοδευόμενοι από τον μόνιμο εξαιρετικό διερμηνέα μας και τον, επίσης, εξαιρετικό οδηγό μας χωρίς την αρωγή των οποίων το ταξίδι μας θα ήταν απλός "τουρισμός".


Ο εξαιρετικός διερμηνέας μας.
ο οποίος μας μετέφερε ανεκτίμητες πληροφορίες συνδέοντάς μας με τον "τόπο".


Ο εκπληκτικός οδηγός μας
 με τον οποίο διασχίσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα στέπας..

     Σε όλο αυτό το μοναδικό ιππικό υπερθέαμα κυριαρχεί ο εμβληματικός Μογγολικός Ίππος, προβάλλοντας το μεγάλο ιστορικό "κεφάλαιο" της ιπποτρόφου Μογγολίας η οποία επάνω σε αυτό το πανέμορφο πλάσμα, κατακτώντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ίδρυσε την μεγαλύτερην αυτοκρατορία της Ιστορίας!

     Και μπορεί επάνω σε αυτό το μικροκαμωμένο πλάσμα ο Ιππέας να φαίνεται κυρίαρχος και τεράστιος, όμως, όποιος έχει ιππεύσει έναν Μογγολικόν Ίππο έχει καταλάβει την πραγματική ...ιπποδύναμη ανάμεσα στα σκέλια του κι ένα πεισματάρικο όσο και ανθεκτικό πλάσμα που μπορεί να τον μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου!

     Εδώ, 500 έφιπποι και πεζοί σκηνικοί συντελεστές, με ζώα, άμαξες, καταπέλτες και αφθονία όπλων και πλούσιων σκηνικών (εντυπωσιακές γιούρτες κλπ), ζωντανεύουν με τον καλύτερο τρόπο ένα σενάριο διαρθρωμένο σε τρείς πράξεις (η ιστορική πρόκληση, η μάχη, η νίκη) οι οποίες εκτυλίσσονται πειστικότατα μπροστά στα μάτια των θεατών που σε κάποιες στιγμές νομίζουν ότι παρακολουθούν το δρώμενο "από μέσα" και νιώθοντας "ζωντανά" τη σκόνη από τους ξέφρενους καλπασμούς των πρωταγωνιστών.  


     Η διάρκεια του υπερθεάματος είναι μιάμιση ώρα και σε αυτό το διάστημα ο θεατής παραμένει καθηλωμένος στην τεράστια υπαίθρια "σκηνή" αισθανόμενος ότι αποτελεί "μέρος" της, καλπάζοντας κι αυτός πάνω σε κάποιον από τους 500 ατίθασους Ίππους της.

     Το όλο υπερθέαμα τελεί υπό την αιγίδα του Μογγολικού Στρατού ο οποίος παρέχει τους σκηνικούς συντελεστές και έχει αναλάβει τις οργανωτικές λεπτομέρειες, ακόμη και το κατάβρεγμα της απέραντης χωμάτινης εκτάσεως ώστε να μην ενοχλεί τους θεατές η σκόνη από τους ατελείωτους καλπασμούς.

     Και διαφημίζεται στο εσωτερικό και εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο και με πολύ προσεγμένα έντυπα τα οποία βρίσκονται παντού, σε αεροδρόμια, σταθμούς και τουριστικά γραφεία!

     Έτσι, η Μογγολία, με περιορισμένα τα έξοδα που, κανονικά, απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση, προβάλλει διεθνώς την εθνική Ιστορία της, αλλά και εισπράττει από τους ξένους επισκέπτες ένα σημαντικό ποσό που ενισχύει την εθνική οικονομία διότι το εισιτήριο, εδώ, δεν είαι διόλου ευκαταφρόνητο!

     Αυτή η μεγαλειώδης παράσταση από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου κάθε χρόνο, επαναλαμβάνεται σαράντα φορές με εισιτήριο 48 δολλαρίων για τις απλές θέσεις και ...68 δολλαρίων για τις "καλές" θέσεις ενώ, πάντα, όλες οι θέσεις όλων των παραστάσεων είναι πλήρεις!

     Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς τι σημαίνει για τα έσοδα μιας χώρας όπως η Μογγολία μόνον μια τέτοια ιστορική αναπαράσταση χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψη πάμπολλες παρόμοιες σε όλη την χώρα.

      Περί τίνος, όμως, ακριβώς πρόκειται αυτό το πολεμικό υπερθέαμα "Το Ιππικό του Τσίγκις Κχάαν ξανακαλπάζει!" και τι προσέφερε σε εμάς που, κυριολεκτικώς, μας μάγεψε;

     Μία επική ιστορική αναφορά στο πολεμικό μεγαλείο του Μογγολικού λαού η οποία συνιστά και ένα εξαίσιο δείγμα Ιππικού Θεάτρου αποτελεί αυτό το αισθητικότατο εγχείρημα που ξαφνιάζει θετικότατα το θεατή.

     Εμπεριέχει όλα τα συστατικά μιας πλήρους θεατρικής παραστάσεως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η επιλογή του φυσικού εδάφους ως μιας "open air" σκηνής του προσδίδει αληθοφάνεια παρασύροντας τον θεατή ώστε, αν και καθισμένος να αισθάνεται "συμπρωταγωνιστής".

     Οι πολυπρόσωποι σκηνικοί συντελεστές και το απέραντο του φυσικού σκηνικού εκστασιάζουν τον θεατή ο οποίος εύχεται να είχε ...περισσότερα μάτια ώστε να "ρουφάει" το θέαμα.

      Κι εδώ το φαινομενικώς "ακριβό" εισιτήριο αποδεικνύεται ...πάμφθηνο για τον θεατή ο οποίος απολαμβάνει μια πανδαισία φυσικών δρωμένων με Ίππους, μάγους, πολεμιστές, καμήλες, γιούρτες, άμαξες, στολές, όπλα και πολλά άλλα, μέσα σε μια τρικυμία χρωμάτων και ανταυγειών, συχνά, μεταφυσικών λόγω της παρεμβολής των νεφών της άμμου...

     Η σκηνοθεσία άψογη όπως και η σκηνική κίνηση πεζών κι εφίππων αλλά και αμαξών και μάλιστα με τέτοια "γεωμετρία" ώστε ο θεατής απ΄ όπου κι αν κάθεται να μπορεί να χαίρεται ολόκληρη την τεράστια σκηνή χωρίς να χάνει κανένα σημείο της.

     Ευφυέστατα, στο σενάριο ενσωματώνονται όλες οι Παραδόσεις του Μογγολικού έθνους και οι πτυχές της πολεμικής αρετής του.

     Η Έφιππη Τοξοβολία και οι Μογγόλοι Εφιποποτοξότες έχουν την τιμητική τους!

     Η ίδια η Παραδοσιακή Τοξοβολία των Μογγόλων, εδώ αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο, οπτικοποιημένο κατά τον αυθεντικότερο τρόπο.

     Η Πάλη, η οποία τιμάται και προάγεται ιδιαιτέρως από τους Μογγόλους δεν παραλείπεται σε τούτη την παράσταση.

     Ακόμη και η σύλληψη αγρίων Ίππων με την βοήθεια της "uurga" του μακρού εύκαμπτου ξύλου με την θηλειά στην άκρη.

     Και αυτή η περιπετειώδης σύλληψη ενός Ίππου ελευθέρας βοσκής, με ό,τι αυτό σημαίνει, επιδεικνύεται περιγραφικότατα στα μάτια του θεατή ο οποίος εντυπωσιάζεται από την γενναιότητα αλλά και το πείσμα των Μογγόλων όταν θέλουν να κατακτήσουν ένα νέο Ίππο που τον διακρίνουν ως "πολεμιστήριο" ανάμεσα σε ένα τυχαίο κοπάδι.

     Το ίδιο εμφαντική και η παρουσίαση των Τεγκριστών (Σαμάνων) θεραπευτών και μια απόδοση Τιμής στον Τεγκρισμό τον οποίο εξακολουθούν οι Μογγόλοι να σέβονται ως κύριο μέρος της εθνικής τους Παραδόσεως.

     "Που", όμως, "κινούνται" τα σκηνικά και η όλη σκηνογραφία μιας τέτοιας παραστάσεως;

     Ασφαλώς και δεν περιμένει κανείς σε μια τέτοια υπερπαραγωγή να υπάρχουν 500 αυθεντικές ...σέλλες εποχής 13ου αιώνος και, βεβαίως, δεν υπάρχουν. 

     Όμως, το "στήσιμο" των Ιππέων ήταν τέτοιο ώστε το μάτι του εμπείρου θεατή να μην ενοχληθεί διόλου από την εικόνα των συγχρόνων σελλών που έφεραν οι Ίπποι. Και με την ίδια σκηνογραφική λογική επελύθησαν πολλά ακόμη παρόμοια ζητήματα.  

     Πολύ καλή η επί σκηνής κίνηση και οι καλπαστικές "χορογραφίες", ευνοούμενες από το φυσικό έδαφος και την απεραντοσύνη της υπαίθριας σκηνής επί της οποίας, ακόμη και ο ήχος από τους τροχούς της άμαξας του Τσίγκις Κχάαν που την έσερναν βούβαλοι συμπλήρωνε την "αλήθεια" της σκηνογραφίας.

     Η όλη σκηνική διδασκαλία άριστη, μέχρι σημείου να είναι άριστα "δεδιδαγμένοι" και οι Ίπποι επί σκηνής αυτοπειθάρχησαν τόσο καλά στο ρόλο του ...σκοτωμένου που παρέμεναν ακίνητοι και ατάραχοι όσο γύρω τους μαίνονταν η "μάχη" και οι καλπασμοί των ομοίων τους!

     Το ίδιο πετυχημένος και ο όλος χώρος που φιλοξενούσε αυτό το υπερθέαμα, με χώρους παραλλήλων δρωμένων και πωλητών εξαιρετικών τοπικών ιστορικών προϊόντων, αλλά και με τα απαραίτητα κέντρα εστιάσεως προς εξυπηρέτηση του πολυπληθούς κοινού.

     Στον χώρο αυτό κυριαρχεί η αναπαράσταση μιας σκηνής tipi του Τεγκριστή (Σαμάνου) θεραπευτή προς Τιμή της φυλής των Tsaataan που βρίσκεται στη Βόρεια Μογγολία και χρησιμοποιεί σκηνές tipi και όχι κυκλικές ger όπως οι υπόλοιποι Μογγόλοι. Η Μογγολία τιμά ιδιαιτέρως τη φυλή των Tsaataan η οποία υπέστη γενοκτονία από τους κομμουνιστές εξ αιτίας της εμμονής της να παραμείνει σε σκηνές στη γη των πατέρων της, αντί να υποκύψει και να την εγκαταλείψει εγκαθιστάμενη σε σοβιετικά τσιμεντόκλουβα που κατασκεύασαν οι κομμουνιστές στη πρωτεύουσα ώστε να "νομιμοποιούν" την αυτάρεσκη και απατηλή "προοδευτική ρητορική" τους. Κι εδώ ο επισκέπτης παρατηρεί την ιστορική δικαίωση μιας φυλής που επέμεινε στις παραδόσεις της αρνούμενη να υποκύψει στους σοβιετοκομμουνιστές. 

     Στον ίδιο χώρο και επί μιας υπερυψωμένης σκηνής με όλο τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, επιλεγμένα λαϊκά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα  παρουσίαζαν τη δουλειά τους στους επισκέπτες κι εδώ, αξίζει να μνημονεύσουμε ότι η μουσική της Μογγολίας, οι χοροί της και, κυρίως η Όπερά της είναι μοναδικά, παγκοσμίως! 

    Ένα μοναδικό "σχολείο" πολλών και σημαντικών γνώσεων για την Έφιππη Τοξοβολία και τις Έφιππες Πολεμικές Τέχνες, αλλά και μια μεγάλη όσο και πρωτόγνωρη διδασκαλία Ιππικού Θεάτρου ήταν για μας η παρουσία μας σε τούτη την επικήν ιστορικήν αναπαράσταση.

      Κι εκεί διδαχθήκαμε τα μύρια όσα προς εφαρμογή στη δική μας Σχολή αλλά και στη Σχολή Ιππικού Θεάτρου, μη διστάζοντας να δηλώσουμε την ευτυχία μας για την επιλογή των καλυτέρων "Δασκάλων" για ό,τι γνωρίζουμε!Όλες οι φωτογραφίε πλην εκείνης του Sakaiya Taichi προέρχονται από την παράσταση και είναι λήψεις της Ομάδος μας.

Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.