Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΙΠΠΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΖΑΚΩΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, 1899

 

ΙΠΠΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΖΑΚΩΝ 

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, 1899

 

                                                                 (click on)

     Ακόμη και η άπταιστη γνώση μιας ξένης γλώσσας όπως, π.χ., των Ρωσικών δεν είναι επαρκής ώστε να μπορέσει κανείς να κατανοήσει ένα τόσο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο όπως η Ιππασία των Κοζάκων διότι η ορολογία που περιέχει δημιουργεί ζητήματα μεγάλης δυσκολίας κατανοήσεως. Ομοίως, ούτε και η, αναμφισβητήτως, πλούσια εικονογράφηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια διότι η στατική, δυσδιάστατη, εικόνα περιορίζει δραματικά το μήνυμα που επιχειρεί να δώσει.

     Ωστόσο, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο το  οποίο αφορά στην Ιππασία των Κοζάκων παρέχει πολλές πληροφορίες στο προσεκτικό «μάτι» αποκαλύπτοντας, κυρίως, «διαδικαστικές» προσεγγίσεις που σχετίζονται με την εφίππευση, το «κάθισμα», την τήρηση των όπλων και άλλων παραμέτρων των οποίων η σύνθεση των πληροφοριών αποδίδει συμπέρασμα για την γεωμετρία της ιππεύσεως η οποία αποτελεί το θεμέλιο της Djigitovka η οποία αποτελεί και βασικό εκπαιδευτικό μας ενδιαφέρον ως ένα πολύ ιδιαίτερο «κεφάλαιο» έφιππης ισορροπίας και, βεβαίως, Γυμνιππευτικής.

     Ανεξαρτήτως εάν εμείς δεν χειριζόμαστε Schaschka, αλλά Τόξο, Σπάθη, Δόρυ κλπ η έφιππη ισορροπία αποτελεί έναν σημαντικό «κοινό παρονομαστή» στον οποίο όλοι όσοι καταγινόμαστε με τα διάφορα είδη εφίππων πολεμικών τεχνών προσβλέπουμε με αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή.

     Αυτό το, πολύ σημαντικό για την Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων», εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που εκδόθηκε το 1899 στην Αγία Πετρούπολη περιέχει, πράγματι, θησαυρό πληροφοριών οι οποίες, ως φαίνεται, «λειτουργούν» κρίνοντας από την παραπάνω φωτογραφία μαθητή μας και, με την πάντοτε επιδιωκόμενη μεταφραστική συνδρομή, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διδασκαλία μας.

     Άλλωστε, αυτές οι μικρές «ψηφίδες» όσο δυσνόητες κι αν είναι, στο τέλος, «αποκωδικοποιούνται» βάσει των συμφραζομένων της Ιππικής και λαμπρύνουν το όλο ιππικό «μωσαϊκό» της Ανθρωπότητος του οποίου κάθε απότμημα έχει την δική του βαρύνουσα σημαντικότητα για όποιον ενδιαφέρεται να προσεγγίσει σωστά τον Ίππο.

     Ήδη, επί πολλά χρόνια, τα διδάγματα αυτής της παλιάς εκδόσεως της Αγίας Πετρουπόλεως μας «συμπαραστέκουν» σε ένα πολύ σημαντικό ισορροπιστικό ασκησιολόγιο το οποίο συνιστά την απαρχή της Djigitovka.

     Tα «συνιστώμενα» αυτού του εγχειριδίου εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές ημερίδες της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» και, όπως, συνεχώς αποδεικνύεται και υλοποιήσιμα είναι και πολύ χρήσιμα.

 

     Όταν ο Ιππέας μάθει να ισορροπεί και να διευθύνει τον Ίππο ανεβάζοντας, κατά πολύ, το κέντρο βάρους του, ασφαλώς, αναδεικνύεται πολύ ωφελημένος. 

     Και ως ρηξικέλευθη Σχολή, η δική μας, ποτέ δεν θα πάψει να αξιοποιεί κάθε επωφελές ιππικό δίδαγμα του παρελθόντος, βασιζόμενη στην πλούσια Ιππική Βιβλιοθήκη μας την οποία θεωρούμε «στυλοβάτη» των προσπαθειών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.