Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2022

ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ,

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2022



     Ιδανικό ιππικό μάθημα είναι αυτό στο οποίο ελαχιστοποιείται ο ρόλος του Εκπαιδευτή, οι εκπαιδευόμενοι ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερο την διδακτικότητα του σχολικού Ίππου και απολαμβάνουν χαρούμενοι ένα παιγνίδι μέσα στη φύση, ενώ, ταυτοχρόνως εντείνονται οι απαιτήσεις του ασκησιολογίου. Αυτός είναι και ο κανόνας των μαθημάτων της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» ο οποίος κυριάρχησε και στη τελευταία εκπαιδευτική μας ημερίδα!

     Πρώτη του καλοκαιριού 2022, αυτή η ημερίδα, μας βρήκε ακόμη περισσότερους και, κυρίως, καλύτερους, με δύο επιπλέον πρωτοείσακτους που τους καλωσορίσαμε στο εισαγωγικό τους μάθημα, τον Γεώργιο και την Φαίη, αλλά με λιγότερο «πράσινο» που άρχισε, πια, να εξαφανίζεται υπό την αύξηση των θερμοκρασιών και της ηλιοφανείας.

     Παρά την εξαφάνιση της πυκνής βλαστήσεως που καταχαρήκαμε επί τρεις μήνες, η νέα μορφή που παίρνει το Ιππευτήριό μας παραμένει φυσική κι εντυπωσιακή παρά την «τσουρουφλισμένη νότα» της γης. Το τοπίο του στίβου μας εξακολουθεί να παραμένει φυσικό και …απέραντο, όπως το θέλουμε.

     Όπως πάντοτε επεξηγηματικός και αναλυτικός, ο Αρχηγός μας Εφιπποτοξότης Αντώνης Διαγούπης φρόντισε ώστε, πρώτος απ΄ όλους να ασκήσει εαυτόν, προετοιμαζόμενος για την ανάδειξή του ως Εκπαιδευτή και καλωσόρισε τους υπόλοιπους εκπαιδευομένους με την δέουσα παρουσίαση του προγράμματος της ημερίδος. 

     Ο καλός μας σχολικός Ίππος εμφανίσθηκε ακόμη καλύτερος από πριν και στα χέρια των μαθητών του έδειξε την ευτυχία του με μία συμπεριφορά που καλύτερη δεν θα μπορούσε να γίνει.

 

     Η νεαρή μας Διώνη, παρά την αρχαριότητά της, ανέλαβε το έργο της επισάξεως δείχνοντας ότι γνωρίζει και την σχετικήν ορολογία και, υπό την επίβλεψη του Αρχηγού ολοκλήρωσε την προσπάθειά της σε πολύ σύντομο χρόνο. 

     Κι ενώ η Διώνη φρόντιζε να επισάξει, ο Αρχηγός προτίμησε λίγη σκιά μιας κι ο ήλιος, πια, δεν αστειεύεται στην Αττική κι ο ανθεκτικότατος Μπάλιος μας είναι πάντοτε πρόθυμος να σκιάσει τους φίλους του! Συμβαίνουν κι αυτά…

     Μαζύ με τον Αντώνη και η Δέσποινα εμφανίζει ένα ταλέντο μέλλοντος Εκπαιδευτή και η παρουσία της πλάι στον Αρχηγό Ομάδος μέσα στον στίβο την αναδεικνύει σε έναν πολύτιμο βοηθό της ομαδικής εκπαιδευτικής προσπαθείας.

     Βαθύ «κάθισμα» κι ανάπτυξη της ευκαμψίας, μαζύ με «φρεσκάρισμα» των απαιτήσεων επισάξεως για την Διώνη, προέβλεπε η σχεδίαση του μαθήματός της από τον Αντώνη και όχι μόνον…

     Σήμερα η Διώνη τοποθετήθηκε σε ναϊτικήν ίππευση ώστε, μαζύ, της η Δέσποινα να επιχειρήσει μιαν ακόμη δυσκολότερη άσκηση.

     Αυτή τη φορά, η Δέσποινα, ενώ εφίππευσε σε ναϊτική στάση, ανορθώθηκε σε ορθοστάδην στρέφοντας και σε …μένδεια για να συνεχίσει έτσι …παιγνίδια με την μπάλλα!

 

     Μια άσκηση που απαιτεί υψηλό ισορροπιστικόν αυτοέλεγχο επί αρκετήν ώρα μέχρι να ληφθεί η τελική, σωστή, στάση και που για την Δέσποινα κράτησε πολύ λιγότερο από το υπολογιζόμενο.

     Στην πραγματικότητα αυτό στο οποίο υπεβλήθη η Δέσποινα είναι ένα αυτοτελές μάθημα Γυμνιππευτικής (Voltige) και μία βασική άσκηση Djigitovka για τα οποία ο ασκούμενος χρειάζεται χρόνο, όμως, η Δέσποινα με την γνωστή αυτοπειθαρχία της δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστα λεπτά ώστε και στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα να καταλήξει, αλλά και να θεμελιώσει ισορροπία η οποία της επέτρεψε, μετά ταύτα, να συνεχίσει τα παιγνίδια της με την μπάλλα.

 

     Ικανότατη, στο εισαγωγικό μάθημά της και η νεαρή Φαίη, μας ενημέρωσε εξ αρχής ότι ιππεύει για πρώτη φορά και ότι δεν έχει ξανακρατήσει Τόξο στα χέρια της… Κι όμως! Με την βοήθεια της Δέσποινας, η Φαίη διηύθυνε τον Ίππο ακόμη και με κλειστά μάτια.

     Από την πλευρά του ο ευρηματικότατος Αντώνης επινόησε έναν δικό του τρόπο να ελέγχει τον Ίππο με αρχάριο μαθητή χωρίς να αφαιρεί καθήκοντα ηνιοχείας του μαθητή, αλλά και χωρίς ο Ίππος να μένει ανεξέλεγκτος. Τον τρόπο μας τον δείχνει η παραπάνω φωτογραφία και αξίζουν συγχαρητήρια στον Αντώνη ο οποίος για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι μπορεί να υπεισέλθη βαθύτατα σε θέματα εκπαιδεύσεως! 

 

     Και με το «νεότευκτο» σύστημα ρυταγωγήσεως του Αντώνη, η Φαίη κατάφερε να εξασκηθεί τόσο καλά στην διεύθυνση Ίππου, σ΄ αυτό το εισαγωγικό μάθημά της, ώστε να ανακαλύψει κι αυτή με την σειρά της τον «ώμο εντός» κατά την διάρκεια της εκτελέσεως στροφών! Σπουδαία, πραγματικά, η ομαδική φυσιοκεντρική σκέψη για μια Σχολή όπως η δική μας!

 

     Εντυπωσιακή, από την πρώτη τόξευσή της η Φαίη, κατάφερε να τοξεύσει τα βέλη της κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι ήταν ήδη …Τοξότρια, βασιζόμενη στην υψηλή αντίληψή της και τον αυτοέλεγχό της και, μάλιστα, εν κινήσει! Όσο για φόβο; Αυτήν την δυναμική πιτσιρίκα μάλλον ο φόβος την …φοβάται!

     Για το τέλος αφέθηκε ο πρωτοεισαγόμενος Γεώργιος ο οποίος, αρχικώς, φάνηκε επιφυλακτικός και με την αναπνοή υπό «ανάσχεση», όπως συμβαίνει συνήθως με όλους στο «βάπτισμα» της Ιππασίας.

     Επειδή, όμως, ο Αντώνης κατέχει τις καλύτερες «συνταγές» για κάθε περίπτωση, σε πολύ σύντομο χρόνο ο Γεώργιος είχε ξεπεράσει κάθε επιφύλαξη κι άρχισε να χαίρεται τον Ίππο παίζοντας με τα μπαλλάκια και …τραγουδώντας ωραίες μπαλάντες που κάποτε ακούγαμε στις εκπομπές του …Γιώργου Παπαστεφάνου. Αυτός ο εφευρετικός Αντώνης μπορεί να σε περάσει κι απ΄ την “Eurovision” για να σε κάνει …Ιππέα, αλλά, στο τέλος, θα σε κάνει!

     Κάτι τα ωραία τραγούδια, κάτι τα μπαλλάκια, κάτι το καλά γυμνασμένο σώμα του Γεωργίου ο οποίος έδωσε «στίγμα ευκαμψίας» αγγίζοντας άνετα την μύτη του υποδήματός  του, όλα συνέβαλαν στο να θέσουν τα θεμέλια μιας άριστης καταλήξεως. 

     Και ποια ήταν αυτή η «άριστη κατάληξη» σε ένα εισαγωγικό μάθημα Έφιππης Τοξοβολίας; Μα, φυσικά, η εν κινήσει Έφιππη Τοξοβολία του πρωτοεισαγόμενου, ανεξαρτήτως αν αυτός ούτε είχε ξανά ιππεύσει, ούτε είχε ποτέ πιάσει Τόξο στο χέρι του!

     Πάντα ψηλά ο πήχης στη Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» και πάντα με ασφάλεια ώστε να παραμένει «σήμα κατατεθέν» της 17χρονης λειτουργίας των «Ελλήνων Κενταύρων» ο  μ η δ ε ν ι κ ό ς  δείκτης ατυχημάτων* ο οποίος κάποιους τους προβληματίζει, αλλά εμείς είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους για να τους εξηγήσουμε τα …αυτονόητα!   

     Ως κατακλείδα της ημερίδος μας, οι καλπασμοί του Αρχηγού μας στην πλήρη ταχύτητα του ιπποδρομιακού μας Thoroughbred κι αυτό τα λέει όλα… μάλλον, «σχεδόν όλα», διότι ο Αντώνης μας, όχι μόνον κάλπασε σε πλήρη ταχύτητα τον ταχύτατο Μπάλιο μας, αλλά και σε όλους τους καλπασμούς του κατάφερνε με άνεση να ακινητοποιεί ομαλότατα τον … «ιπτάμενο» Ίππο στο ίδιο, ακριβώς, προκαθορισμένο σημείο της ελεύθερης ευθείας, πάντοτε χωρίς στομίδα και, βεβαίως, γυμνιππευτικώς! ΕΥΓΕ! Αντώνη και …συγγνώμη για κείνο που σου είπα, ότι, δηλαδή, ήδη μπορείς να λάβεις μέρος σε αγώνες Έφιππης Τοξοβολίας με Ίππους χαμηλών ταχυτήτων! Όχι! Ανετότατα, μπορείς να λάβεις μέρος και σε αγώνες με Ίππους υψηλών ταχυτήτων και, μάλιστα, με αξιώσεις διακρίσεως υπό έναν όρο: Αν ξανακούσεις κάποιον να λέει ότι θεωρεί απαραίτητη τη στομίδα να του τη φορέσεις του ιδίου και, μάλιστα, με διπλές Γερμανικές ηνίες!


__________________

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ, ή, ΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ..."ΜΥΣΤΙΚΟ"

* Μήπως η επίτευξη αυτού του μηδενικού δείκτη ατυχημάτων τον οποίο, συχνά, επικαλούμεθα μας προξενεί μιαν ακούσια ή και εκούσια έπαρση; Κάθε άλλο! 

     Συχνά αναφερόμεθα στους δύο άξονες επί των οποίων προσπαθούμε να "κινούμεθα" στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", στην αλήθεια και στην δικαιοσύνη, ενώ υπογραμμίζουμε διαρκώς ότι ο εχθρός μας δεν βρίσκεται απέναντί μας αλλά ...μέσα μας, όντας ο ατελής εαυτός μας.


     Στην αρχαία ηλιακή Ινδική θρησκεία Ζαϊνισμό (Jainism) ερμηνεύεται το μονοπάτι προς την ανάδειξη θείας συνειδήσεως μέσω μιας ανελισσόμενης αυτοβελτιώσεως ώστε ο Άνθρωπος, τελικώς, να αναδειχθεί σε Ζάινα (Jina) δηλαδή, σε κυρίαρχο επί του ατελούς εαυτού του δια του συνεχούς ασκητισμού ο οποίος άγει μακράν κάθε επιθυμίας, εγωισμού, αλαζονείας ή και θυμού! Και με έμβλημά του, από αρχαιοτάτων χρόνων, την ιερή Σβάστικα, ο Ζαϊνισμός είναι εκείνος (και όχι ο θνητός διάκονός του) ο οποίος προλαμβάνει ο,τιδήποτε αρνητικό. 

     Εμείς, σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά μας μπορώντας πλέον να το κάνουμε μιας κι έχουμε διαβεί τα αβαθή της κοίτης του μεγάλου ποταμού, ενάντια στο θυελλώδες ρεύμα. Δεν έχετε παρά να αξιολογήσετε την "πληροφορία" και να πράξετε κατά συνείδηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.