Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Исторически Парк     Για όσους δεν το γνωρίζουν, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Ιστορικό Πάρκο στον  κ ό σ μ ο, δεν βρίσκεται ούτε στις Η.Π.Α., ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Κίνα, αλλά, ...δίπλα μας, στην γειτονική μας Βουλγαρία! 


     Το Ιστορικό Πάρκο της Βουλγαρίας βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πανέμορφη πόλη της τουριστικότατης Βάρνας η οποία, ως επίνειο, φιλοξενεί μία από τις φημισμένες Ναυτικές Ακαδημίες της Ευρώπης και, αυτό το Ιστορικό Πάρκο, εκτείνεται σε ...500 στρέμματα μέσα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να "παρακολουθήσει" επτά θεματικές πτυχές της Βουλγαρικής Ιστορίας και συγκεκριμένα, την Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, τους Θράκες, τους Ρωμαίους, τους Πρωτο-Βουλγάρους, τους Σλαύους, το πρώτο Βασίλειο των Βουλγάρων και το δεύτερο Βασίλειο των Βουλγάρων, επιχειρώντας ένα διαδραστικό "ταξίδι" 10.000 ετών και πέντε διαφορετικών ιστορικών περιόδων!


     Ο διευθυντής αυτού του Ιστορικού Πάρκου, ο 47χρονος Αξιωματικός του Βουλγαρικού Στρατού κ. Милен Петров (Μιλέν Πετρόφ) μας εισάγει και μας ξεναγεί στο "όραμα" αυτού του δημιουργήματος και αξίζει να παρακολουθήσουμε ένα "σκεπτικό" που εντυπωσιάζει:


     Οι εγκαταστάσεις του Ιστορικού Πάρκου αποτελούν ένα, παγκοσμίως, μοναδικό αναπαραστατικό, αρχιτεκτονικό, αλλά και "γαιωδετικό"  επίτευγμα, στο οποίο η κάθε λεπτομέρεια  βοηθά τον επισκέπτη να "ενσωματωθεί" στην ιστορική, θεματικήν, "αλήθεια"! Και η όλη σχεδίαση του έργου έγινε με την ιδιαίτερη σοβαρότητα που απαιτεί ένα μεγαλεπίβολο αποτέλεσμα:


     Όχι μόνον η έκταση, αλλά και η προσδοκώμενη ποιότητα του αποτελέσματος, υπήρξαν ...τρομακτικές παράμετροι. Αυτό καθαυτό το εργοτάξιο, με τον όγκο και τις απαιτήσεις του, προκαλεί κατασκευαστικό "ρίγος" και, ευτυχώς, που με μεγάλη μεθοδικότητα οι εμπλεκόμενοι προεννόησαν ώστε να βιντεοσκοπήσουν εξ αρχής την πρόοδο των εργασιών ώστε να έχουμε μία μικρήν ιδέα περί των παραμέτρων του εγχειρήματος:


     Παρακολουθώντας προσεκτικά τις πτυχές των εργασιών, μας εντυπωσιάζει η μεθοδικότητα αλλά και ο σεβασμός και στην τελευταία κατασκευαστική λεπτομέρεια ώστε να διατηρηθεί η διαχρονική στατική ενός δομικού έργου αλλά και η ιστορική αισθητική που απαιτεί η αποστολή του:


     Και, υπ΄ αυτές τις σοβαρότατες προϋποθέσεις το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, με την αρχιτεκτονική λεπτομέρεια να αναδεικνύεται σε πραγματική φαντασμαγορία:


     Με 500 στρέμματα αφιερωμένα στον Ευρασιατικό Πολιτισμό, το Ιστορικό Πάρκο αποτελεί επίκεντρο μιας ενότητος ιστορικών δράσεων που συντελούν καθοριστικά στην αγωγή του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, κυρίως, των νεαρών Βουλγάρων οι οποίοι μυούνται στην εθνική Ιστορία τους, ενώ, στον ίδιο χώρο χιλιάδες επισκέπτες εισάγονται στο "πνεύμα" 10.000 χρόνων Ιστορίας υπό τις αισθητικότερες προϋποθέσεις όπου καμία προχειρότητα ή κακοτεχνία δεν εντοπίζεται!


     Στο Ιστορικό Πάρκο "η χαρά του αναβιωτή" βρίσκει το καλύτερο "λίκνο" της και οι διοργανώσεις ιστορικών αναπαραστάσεων αφήνουν μία μοναδικήν αίσθηση ποιότητος αλλά και αρκετό συνάλλαγμα στον τόπο.


     έκκα" της Πολεμικής Αρετής των Βουλγάρων, το Ιστορικό Πάρκο κρατά ζωντανές τις στρατιωτικές παραδόσεις ενός πολεμικού λαού ο οποίος επιμένει να ευημερεί εθνικώς παρά την αβελτερία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.


     Εδώ, όλες οι παρουσιαζόμενες και υπηρετούμενες Πολεμικές Τέχνες προσεγγίζονται με την πρέπουσα σοβαρότητα και με όλες εκείνες τις συνοδούς προϋποθέσεις που δεν τια αναδεικνύουν, απλώς, αλλά τις καθιστούν ελκυστικές στους συγχρόνους ώστε να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν στις σύγχρονες κοινωνίες καρπούμενοι τα πάμπολλα οφέλη τους.


     Ιππασία, Τοξοβολία, Μεσαιωνική Σπαθασκία, Πειραματική Αρχαιολογία, Ιερακοθηρία, Ιστορική Ενδυματολογία, Νομισματική, Ναυσιπλοία, Τελετουργική Οινογνωσία, αλλά και πολλά άλλα, μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί σ΄ αυτό το εμβληματικό Πάρκο.


     Όμως, όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν "τίτλους" ...επιτροχάδην "περιεχομένων" αλλά μια θεματολογία η οποία διακονείται με επιστημονική σοβαρότητα και πληρότητα.


     Αξίζει να σταθούμε και στην ποιότητα της περιρρέουσας εμπορικότητος ενός τέτοιου εγχειρήματος και προσπερνώντας τις κλασικές, για την περίπτωση επιστασίες φιλοξενίας και εστιάσεως, να προσέξουμε καλύτερα το "Κατάστημα" του Ιστορικού Πάρκου όπου θα δούμε να πωλούνται στους επισκέπτες μοναδικές ανακατασκευές αρχαιολογικών ευρημάτων προσεκτικότατα αναπαραγμένα και εκτεθειμένα με τον σεβασμό προς την ιστορική σημασία που μεταφέρουν. Εδώ, καμία προχειρότητα δεν μπορεί να εντοπισθεί και η πειστικότητα της αρχαιολογικής "αλήθειας" ανακαλύπτεται ακόμη και στα ράφια του "Καταστήματος" της εγκαταστάσεως.


     Κι έτσι, σ΄ αυτή την πανέμορφη "γωνιά" μιας προοδεύουσας Βουλγαρίας παράγεται  Π ο λ ι τ ι σ μ ό ς  επ΄ ωφελεία ενός λαού ο οποίος τιμά τις Παραδόσεις του με μόχθο, γνώση και συνείδηση!


     Η εν λόγω εγκατάσταση η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συγχρόνου Βουλγαρικού, εθνικού μνημείου, άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 2019) και ήδη έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον της Βουλγαρικής κοινωνίας και όχι μόνον...


     Αυτός ο ιδανικός τόπος έχει "δρομολογηθεί", πλέον, για πολύ υψηλούς στόχους όχι μόνον για τον Βουλγαρικό αλλά για ολόκληρο τον Ευρασιατικό Πολιτισμό και οι "Έλληνες Κένταυροι", έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την, ήδη, επαφή μας με την Βουλγαρία και τον Πολιτισμό της στέλνουμε στο Исторически Парк τις θερμότερες ευχές μας για την ευόδωση της υψηλής αποστολής του και ευχαριστούμε την Διοίκησή του για την ευγενή πρόσκληση με την οποία μας ετίμησε, υποσχόμενοι να το απολαύσουμε από κοντά!


     Και αναφερόμενοι στην Ομάδα μας και στην Πατρίδα μας, διαμετρικώς αντίθετη προς την χαρά που αισθανόμαστε για το, παραπάνω, λαμπρό επίτευγμα των αγαπητών μας Βουλγάρων γειτόνων, είναι η  θ λ ί ψ η  μας για την "διαχείριση του εθνικού μας Πολιτισμού" που, κατά τρόπον αναίσχυντο, διαπράττει το νεώτερο ελλαδικό κράτος από την μετά-οθωναίαν εποχή, αρκούμενο να τουριστικοποιεί και να εμπορεύεται τον λαμπρό Πολιτισμό των Ελλήνων, χωρίς καμία διάθεση να τον αναπτύξει με δημιουργήματα όπως το Βουλγαρικό Ιστορικό Πάρκο. 


     Αυτό το επαναλαμβάνουμε με οργή και πικρία, ειδικώς, για το σημερινό "Υπουργείο Πολιτισμού" το οποίο ούτε καν μας απήντησε σε γραπτή και δημόσια πρόταση που του απευθύναμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την υπουργό περί άλλα να τυρβάζει, ενώ παραμένει αδιάφορη ακόμη και ενώπιον του ρημάγματος των ακριβοπληρωμένων "ολυμπιακών εγκαταστάσεών" μας με κατάληξη να είναι πλημμυρισμένο και το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και να μην εισακούονται ούτε καν οι κραυγές απογνώσεως του πρωταθλητή μας Λευτέρη Πετρούνια! Παρά ταύτα, ακόμη και εν μέσω ερειπίων, ως "Έλληνες Κένταυροι" θα εξακολουθούμε να κρατάμε υψωμένο το λάβαρο των εθνικών Παραδόσεών μας αναμένοντας πλέον εναρέτους, όπως οι Βούλγαροι γείτονές μας!    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.