Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΨΥΧΩΝ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΟΙ ...ΙΚΑΝΟΤΑΤΕΣ!


ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΨΥΧΩΝ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, 

ΟΙ ...ΙΚΑΝΟΤΑΤΕΣ!


     Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το Ιστολόγιο το παρακολουθούν πάμπολλοι "επισκέπτες" όχι μόνον αγαθών προθέσεων αλλά και παμπόνηρων, οι οποίοι καραδοκούν στη "γωνία" για να παρακολουθήσουν την συμπεριφορά των Ίππων που χρησιμοποιούμε ώστε κατόπιν να πλαγιοκοπήσουν τον Ιππαγωγό τους και να ζητήσουν να αγοράσουν ή να ...νοικιάσουν για δική τους χρήση θεωρώντας ότι αφού εμείς ήδη τους εκπαιδεύσαμε όπως εκείνοι δεν μπορούν, θα μπορούσαν να τους απολαύσουν εν συνεχεία των ...κορόιδων! Όμως, οι συγκεκριμένοι "παμπόνηροι" δεν κατάλαβαν ότι εκείνο το οποίο κάνει ευχείριστους όλους τους Ίππους που χρησιμοποιούμε και, μάλιστα από την πρώτη στιγμή, είναι η εκπαιδευτική τεχνογνωσία την οποία κατέχουμε μετά από μία εικοσαετία βαθύτατης σπουδής του αντικειμένου και η οποία, κατ΄ αρχήν, μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον Ίππο και να του "περάσουμε" συγκεκριμένες οδηγίες Φυσικής Ιππικής τις οποίες, εάν ο Ίππος δεν έχει ανά πάσα στιγμή, επιστρέφει στις κακές του "συνήθειες", γενόμενος δύσχρηστος από τον Ιππέα ή και κατά περιπτώσεις μη συνεργάσιμος!

     Ακολουθώντας το σύστημα της Σχολής μας, επί 15 χρόνια, ιππεύουμε μόνον ξένους Ίππους τους οποίους, από την πρώτη επαφή, καθιστούμε ασφαλείς και συνεργάσιμους χωρίς την άσκηση καμιάς ψυχοπνευματικής ή σωματικής βίας ή καταναγκασμού, κάνοντάς τους να αντιληφθούν και να ευθυγραμμισθούν με τις επιταγές της ασφαλούς και αποτελεσματικής ιππεύσεως μόνον δια του "λόγου" ("κατευθύνσεων") τον οποίο εκπέμπει η "γλώσσα του σώματος" και η "στρογγυλή κίνηση" προ και πέριξ του Ίππου, κάτι που αγνοούν οι "παμπόνηροι" ..."ετοιματζήδες" και "χρήστες", ενίοτε και ...ουσιών! 

     Και το αποτέλεσμα είναι, Ίπποι οι οποίοι επέδειξαν υποδειγματική διαγωγή στα δικά μας "χέρια", στα "χέρια" της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", απομακρυνόμενοι από εμάς και στα "χέρια" τρίτων ("παμπόνηρων") να αποδειχθούν επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για Ιππασία και, εν γένει, ιππικό έργο.

     Έτσι, στη Σχολή μας, για όποιον προσέχει επιμελώς την δραστηριότητά μας, γίνεται αντιληπτό ότι, αμέσως μόλις υποδεχόμαστε έναν νέο Ίππο, ή, έναν νέο μαθητή, ξεκινάμε την μεταβίβαση βασικών οδηγιών Φυσικής Ιππικής υπό συγκεκριμένους κανόνες, ώστε Ίππος (ανεξαρτήτως συμπεριφοράς) και Ιππέας (ανεξαρτήτως επιπέδου ικανοτήτων) να διασυνδεθούν και να συνεργασθούν στο πανέμορφο "παιγνίδι" της Ιππασίας με ρυθμό και αρμονία. Και είναι αυτό το "μονοπάτι" που αγνοούν οι "παμπόνηροι" οι οποίοι θέλγονται από το αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούν να ανακαλύψουν και τον κοπιαστικό "δρόμο" που οδηγεί σε αυτό.

     Αυτή την πάγια τακτική μας ακολουθήσαμε από χθες, όταν πρωτοσυναντήσαμε τον "Πάνθηρα", όπως τον "βάφτισε" η Νικολέτα μας, το ψηλό και δυνατό τετράποδο του οποίου αφαιρέσαμε αμέσως τη βασανιστική και απάνθρωπη στομίδα με την οποία επί χρόνια είχε μάθει να εργάζεται, το βασανιστικό και απάνθρωπο μαστίγιο και τα ομοίως βασανιστικά και απάνθρωπα σπιρούνια, εμπιστευόμενοι, αμέσως, στη ράχη του ακόμη και μία νεαρή μαθήτριά μας η οποία βρίσκονταν προ ενός Ίππου για πρώτη φορά στη ζωή της καταφέρνοντας ακόμη και να τον διευθύνει. Και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, ο Πάνθηρας, με την ειδική "αγωγή" μας, ανταποκρίθηκε άριστα σε κάθε προσδοκία μας, υποδεχόμενος την Ρία, την Ελένη και την Αγλαία, στην πρωινή εκπαιδευτική ημερίδα της Σχολής μας!

     Το πανέμορφο πρωινό μας ξεκίνησε, πολύ νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα, λες και όλοι βλέπαμε στον ύπνο μας τον Σταύλο, με μία προσεγμένη Ιπποκομία του αγαπημένου μας τετραπόδου με την Αγλαία και την Ελένη να τραγουδάνε την "Μέρα της Μαίρης" και ως άλλες "Μαίρες ...Παναγιωταρά" να προετοιμάζουν τα βρεγμένα πετσετάκια για να καθαρίσουν και να δροσίσουν το πρόσωπο του Πάνθηρα μετά το ...αγουροξύπνημα και το ...breakfast του!

     Όλα αυτά πριν φτάσει στον Σταύλο και η Ρία, ερχόμενη από άλλη κατεύθυνση, με κοινή συνάντηση το Ιππευτήριο, με τον Ίππο να απολαμβάνει τις περιποιήσεις των δύο Συνασκουμένων μαθητριών αλλά και πολλές "αλογοκαραμέλες" που του χάρισαν στιγμές ...gourmet ευτυχίας.

      Και με τον Εκπαιδευτή να βάζει τις "τελευταίες πινελιές" φροντίδος προ εργασίας στον Πάνθηρα, η ημερίδα ξεκίνησε στον στίβο αφού, βεβαίως, προηγήθηκαν και για τις τρεις Συνασκούμενες οι προβλεπόμενοι ατομικοί Κύκλοι Προσεγγίσεως αφού και οι τρείς συναντούσαν, σήμερα, για πρώτη φορά το εντυπωσιακό τετράποδο!

     Πρώτο βήμα, έτσι για να υποψιάζουμε τους "παμπόνηρους", η "ομογενοποίηση της αγέλης" (ανάθεμα κι αν καταλάβουν... κι αν καταλάβουν και προσπαθήσουν να ...μιμηθούν, ανάθεμα κι αν καταλάβουν τον τρόπο...) με την προβλεπόμενη ακολουθία ρυταγωγήσεως (τώρα είναι που τους ρίξαμε στα βαθιά...) η οποία, συγχρόνως, προθερμαίνει τα ...συμβαλλόμενα "μέρη"!

     "Χα, ωραία..." θα πουν οι "παμπόνηροι"..."...βουτάμε το αλόγατο και τρέχουμε"... Χαχα, κάντε το και θα δείτε τα κεραμίδια από ...ψηλά, προσπαθώντας να αντιγράψετε ενώ εμείς προσφέρουμε  δ ω ρ ε ά ν  και αδιακρίτως σε όλους αυτή την τεχνογνωσία, κηδόμενοι της ευημερίας του Ίππου και μόνον!...

     Κι έχοντας ακεραιώσει την ομογενοποίηση της αγέλης, ακούγεται και ο "πυροβολισμός του αφέτη" για την έναρξη του κυρίως μαθήματος.

     "Ομογενοποίηση αγέλης", "κυρίως μάθημα"...μα τι είναι όλα αυτά τα "στάδια" για τους "παμπόνηρους"; Τι νόημα μπορεί να έχουν για να μη μας ξαναστείλουν μήνυμα όπως εκείνο "Έκανα αυτό που κάνατε και σεις αλλά με κλώτσησε και μου έσπασε το καλάμι."; Σας το έσπασε διότι "του την σπάσατε" επειδή, αντί να ρωτήσετε, απλώς, μιμηθήκατε σαν πίθηκος χωρίς να φαντάζεστε ότι δεν αρκεί η "ξεπατικοσούρα" της εικόνας αν δεν υποστηρίζεται από θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία. 

     Έτσι, με ακέραια όλα τα ...καλάμια μας και χωρίς να ...καβαλήσουμε κανένα καλάμι, εφαρμόζοντας μια τεχνογνωσία που την υπηρετούμε επί δεκαπέντε χρόνια με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, "πέσαμε στα βαθιά".

     Με την μάθηση ..."κόρη" της επαναλήψεως, ξεκινήσαμε την ημερίδα μας με την επανάληψη της εξοικειώσεως του Πάνθηρος με το Τόξο και την τόξευση, ανεξαρτήτως εάν και χθες που επιχειρήσαμε την ίδια δοκιμασία του Ίππου μας αυτός απεδείχθη άμεμπτος! Κι αυτή ήταν μια επιπλέον δοκιμασία ως εγγύηση της ασφαλούς συμπεριφοράς του νεολέκτου Ίππου σε ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει σήμερα, με τη πρώτη χρήση Τόξου στη ράχη του.

     Παραλλήλως, με την ωφελιμότητα της επαναλήψεως για τον Ίππο, η επαναληφθείσα διαδικασία ωφέλησε και τις σημερινές παριστάμενες εκπαιδευόμενες ώστε να αποκτήσουν μια πρώτην "υποψία" των τεχνικών εξοικειώσεως του Ίππου με το Τόξο και την τόξευση.

     Εντελώς ελεύθερος ώστε να μπορεί να αντιδράσει όπως θα μπορούσε να νιώσει αν αισθάνονταν φόβο ή ενόχληση, ο Πάνθηρας, παρατηρούσε ηρεμότατος τα βέλη να σφυρίζουν κάτω από την κοιλιά του κι ένιωθε τις ριπές του αέρα από την πτήση τους να τον ...δροσίζει, απαθέστατος και με πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Εκπαιδευτή!

     Για όνομα όλων των ...ολυμπίων θεών, συμπεριλαμβανομένου και του υετίου νεφεληγερέτη, ας αποφύγουν οι "παμπόνηροι" κάθε μίμηση! Και αυτή η προτροπή μας είναι τόσο αυτονόητη ώστε δεν χρήζει καμιάς περαιτέρω αποσαφηνίσεως... 

     Και, ιδού, η, αμφίχειρας, Ρία να ξεκινά την σχέση της με την Έφιππη Τοξοβολία, κατακτώντας, κατ΄ αρχήν, το παραδεκτό "κάθισμα" της Φυσικής Ιππικής! Αγαπημένοι μας "παμπόνηροι" ...κοπιαδόροι, μιλάμε για πολύ απλά "πράγματα" των οποίων, όμως, το "παζλ" συντίθεται από αμέτρητα "πλακίδια" κάθε άλλο παρά της ...πλάκας.


     Πρώτη φορά έφιππη και με το Τόξο ανά χείρας, η εντυπωσιακής εμφανίσεως και κινησιολογίας Ρία (της οποίας τα μεγαλύτερα ψυχοπνευματικά χαρίσματα για όποιον την γνωρίσει είναι "εκκωφαντικώς" αισθητά...) έγινε ακόμη εντυπωσιακότερη με τις προσομοιώσεις τοξεύσεως που επεχείρησε επιτυχέστατα διερχόμενη υπεράνω βαλβίδος! Εδώ, πλέον χαρήκαμε περισσότερο μια φτασμένη ...χορεύτρια κλασικού μπαλέτου παρά μια σκληροτράχηλη Αμαζόνα και προσέξαμε πόσο η πνευματική της διάσταση συνέβαλε στην εξισορρόπηση της αμφιχειρίας της σε ένα τελικό, συμμετρικότατο, αποτέλεσμα. Και πόσα "πράγματα" για τον Άνθρωπο μπορεί να αποκαλύψει η Ιππασία...

     Ευνοημένη από την τέλεια σωματοδομή της αλλά και την φυσική όσο και δυνατή ψυχοσύνθεσή της, ακολούθησε η ευγενέστατη Ελένη με την βοήθεια της Ρίας, εκτελώντας το πρόγραμμά της.

     Η Ελένη, αμέσως, υιοθέτησε το "κάθισμα" που της υπέδειξε η Ρία και κατάφερε και αυτή να διευθύνει σωστά τον Πάνθηρα, εκτελώντας το προβλεπόμενο ασκησιολόγιο, υποβοηθούμενη από την εξαιρετική ψυχική της διάθεση που διετήρησε καθ΄ όλη την ημερίδα μας.


      Καμία δυσκολία για την Ελένη και η διέλευση υπεράνω βαλβίδος χωρίς κανένα απρόοπτο, ακόμη και άνευ ηνιών, κρατώντας Τόξο.

     Εν τέλει, άψογη και κατά τις τοξευτικές προσομοιώσεις της, η Ελένη , διερχόμενη υπεράνω βαλβίδος μας έδειξε ένα άριστο συντονισμό πνεύματος και σώματος που εγγυάται το καλύτερο ξεκίνημα της Έφιππης Τοξοβολίας!   

      Παρά τις δυσκολίες εφιππεύσεώς της στον πανύψηλο Πάνθηρα, η Αγλαία, μόλις "κάθισε" στη ράχη του τον πήγε ...αρχηγικότατα "καρότσι"!

     Κατακεκλυσμένη από φίλιππα συναισθήματα, όπως όλα τα Μέλη της Ομάδος μας, η Αγλαία δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να διευθύνει και να ελέγξει τον Ίππο ασχέτως αν και στη περίπτωσή της, η προχωρημένη Αμαζόνα Ρία, ήταν ευγενέστατα δίπλα της με συμβουλές και ενθαρρύνσεις.

     Η Αγλαία, χαρακτήρας δυναμικότατος (να οραματίζεται την αντικατάσταση της πολυτελούς της Mercedes με ...αγροτικό με καρότσα!) χειρίσθηκε τον Ίππο τόσο πολύ ουμανιστικά, ισορροπώντας την απαιτούμενη από την περίσταση "αρχηγικότητα" με τρυφερότητα εντολών, δίνοντας την εικόνα του κανόνος του Ιππαγωγού!

     Κι όταν σε κάποια στιγμή ο Εκπαιδευτής της, για να δοκιμάσει τις αντοχές της, της είπε να αφιππεύσει διότι το μάθημά της είχε τελειώσει, εκείνη μόνο που δεν του ...όρμησε, λέγοντάς του πολύ μειλίχια ότι θα ήθελε να ιππεύσει ακόμη περισσότερο! Κι έτσι...

     ...Με την γνωστή αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία και μεθοδικότητά της η Αγλαία όχι μόνον διήλθε υπεράνω βαλβίδος με τα χέρια στην έκταση αλλά και προχώρησε και στις τοξευτικές προσομοιώσεις, ακολουθώντας το γενικό πρόγραμμα.

     Ημέρες πραγματικής ιππικής δημιουργικότητος αλλά και χαράς με υπέροχα τετράποδα και δίποδα πλάσματα στο Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων", ακόμη και σε δυσκολότατες "ανάδρομες" αστρολογικές περιόδους, μας θυμίζουν ότι τα ωφέλιμα, τα όμορφα και παραγωγικά, αποτελούν "θηρεύσιμα δωρήματα" για όσους, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, επιδιώκουν το "καλό"! Και οι 'Έλληνες Κένταυροι", εν μέσω της περιρρέουσας παρακμής, επιδιώκουμε και παραμένουμε ως μια νησίδα διαρκώς ακμάζουσα!


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.