Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

O "Oρθός Δρόμος"  δεν είναι τίποτε περισσότερο
από το να έχεις επίγνωση των ατελειών σου,
να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου ανά πάσα στιγμή
και να πασχίζεις να τις διορθώσεις σ΄ όλη σου τη ζωή..
[Χαγκακούρε, η τέχνη του Σαμουράι, β. 1ο].


     Μία     διδασκαλία "σπονδυλώνεται" επάνω στον άξονα μιας ή περισσοτέρων ωφελειών για τον διδασκόμενο και, οπωσδήποτε, κάθε διδασκαλία Παραδοσιακής Τοξοβολίας σχεδιάζεται επί τη βάσει της αναπτύξεως του ενστίκτου του διδασκομένου.


     Η "φύση" της Παραδοσιακής Τοξοβολίας, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο παραχωρήσεως στον Άνθρωπο (και όχι στη τεχνολογία!) της λειτουργικής επιτυχίας, αποβλέπει στην προτεραιότητα του ενστίκτου επί της οποίας εδράζεται και, εν γένει, η αποτελεσματικότητα της δράσεως όλων των επί γης πλασμάτων.


     Γι αυτό και η επιμελής σχεδίαση μιας Προπονήσεως Παραδοσιακής Τοξοβολίας, όπως προβλέπεται πάντοτε στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" προϋποθέτει τον ορισμό συγκεκριμένου σκοπού και επί τη βάσει αυτού την σχεδίαση του ασκησιολογίου το οποίο να "κατευθύνει" τους προπονουμένους προς τον τιθέμενο στόχο, ο οποίος, σήμερα, ήταν, ασφαλώς, η ανάπτυξη του ενστίκτου.


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν φειδόμεθα κόπου, δεν αυτοσχεδιάζουμε και δεν "παριστάνουμε" αλλά είμαστε αφιερωμένοι σε μία λειτουργικότητα-προϊόν συστηματικής ερεύνης και τεκμηριώσεως. Γι αυτό και οι ομαδικές προπονητικές συνευρέσεις μας στη Γραμμή Βολής δεν έχουν καμία σχέση με BBQ ή με καταπόσεις ...φραπέ σε συνοικιακή καφετέρια αλλά με την εργασία επί ενός εκπαιδευτικού "σχεδιάσματος" προς όφελος εαυτών επί του τοξευτικού αντικειμένου.


     Ίσως, το πλαίσιο των ομαδικών μας Προπονήσεων δεν έχει την παρείστικη ελαφρότητα των συνήθων, αναλόγων, ομάδων και θυμίζει περισσότερο σχολείο και λιγότερο παιδική χαρά, όμως, οι υψηλές τέχνες δεν υπηρετούνται με λογικές "τραμπάλας" ή "τσουλήθρας" αλλά με συστηματική αφιέρωση και προσήλωση.


     Έτσι, στην εξαγγελία της σημερινής Προπονήσεως, όπως ανακοινώθηκε εγκαίρως στα Μέλη μας, ο σχεδιασμός βασίσθηκε σε έξι "σπονδύλους" των οποίων η αλληλουχία είχε ως κατάληξη το προσδόκιμο ωφελιμιστικό αποτέλεσμα της αναπτύξεως του ενστίκτου:


     Ι. Το ασκησιολόγιο της επομένης Προπονήσεώς μας θα ξεκινήσει από το σημείο που τελείωσε η προηγούμενη και θα αναπτυχθεί αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ αιχμής βέλους και στόχου για τον υπολογισμό της προσκρούσεως και την μετατόπιση στόχου (σχέση με την χορδή, τεχνική) αλλά και επιδιώκοντας διεύθυνση (ευστοχία). Έτσι τα μπαλάκια, πλέον, τοποθετούνται πιο μέσα από το χείλος του τραπεζιού αλλά και αντιμέτωπα διευθυνόμενα το ένα κατά του άλλου σε αντιστοιχούσες ευθείες μέχρι προσκρούσεως.


     ΙΙ. Ακολουθεί ομαδική τόξευση επί στόχου σε απόσταση οκτώ μέτρων.


     ΙΙΙ. Συνεχίζουμε με βάδην και με Τόξα, στο κυκλοτερές (προς τα αριστερά και δεξιά) βλέποντας και με κλειστά μάτια.


     IV. Επιστρέφουμε στην Τοξοβολία εξ Επαφής και επαναλαμβάνουμε το Ι.


     V. Ακολουθεί ομαδική τόξευση επί στόχου σε απόσταση δέκα μέτρων και ταχύτερους χρόνους.


     VI. Ολοκληρώνουμε με επανάληψη του ΙΙΙ αλλά με εικονική άφεση και κραυγή.


     Ενώ μέχρι και την προηγούμενη Προπόνηση οι Συνασκούμενοι "εργάσθηκαν" επάνω στη σχέση τους με την χορδή και το άνοιγμά της (Τοξοβολία εξ Επαφής) καθώς και με την ανάπτυξη του ενστίκτου (βάδιση στο κυκλοτερές με κλειστά μάτια και διαχείριση Τόξου) χωρίς συμβατική τόξευση, στη σημερινή Προπόνηση "εισάγονται" στην σύγκληση προς την ευστοχία (όχι, απλώς, σχέση με την χορδή και κίνηση των σφαιριδίων αλλά και αντιμέτωπη διεύθυνσή τους), εμβάθυνση στην ανάπτυξη του ενστίκτου (χειρισμό Τόξου με εικονική άφεση και κραυγή) με την συνεπικουρία δύο συμβατικών ομαδικών τοξεύσεων επί αποστάσεων οκτώ και δέκα μέτρων.


     Η πλήρης ανάλυση του ασκησιολογίου της σημερινής Προπονήσεως θα απαιτούσε εκτενέστατην αναφορά και η παρουσίαση των δράσεων της Ομάδος μας από το παρόν Ιστολόγιο δεν έχει αυτό τον σκοπό! 


     Απλώς, εν προκειμένω θα συνοψίσουμε ότι το σημερινό ασκησιολόγιο είναι εκ των ουκ άνευ για κάθε μυούμενο στην Παραδοσιακή Τοξοβολία και οι ανάλογες εφαρμογές σε προηγούμενες εκπαιδευτικές ημερίδες έδειξαν άριστα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας πολλούς Συνασκουμένους σε πολύ καλούς Τοξότες. 


     Γι αυτό και σήμερα μετά από κάθε άσκηση, στον ατομικό "απολογισμό έργου" που έκανε κάθε Συνασκούμενος, ήταν εμφανέστατη η διαρκής πρόοδος όλων μέχρι σημείου να διαμορφωθεί τέτοια ευφορία σε όλους ώστε στο τέλος της ημερίδος όλοι να παραμείνουν στη Γραμμή Βολής για να συνεχίσουν τοξεύσεις μέχρι τη δύση του ηλίου. Μια ιδανική προεργασία καταλήγει πάντοτε σε ένα ιδανικό αποτέλεσμα!


     Και για όλα τα παραπάνω, στους "Έλληνες Κενταύρους" σχεδιάζουμε με πολύ προσοχή τις εκπαιδευτικές μας ημερίδες αποτρέποντας την προσέλευση σε αυτές όσων δεν ενσυναισθάνονται την αναγκαιότητα της ασκήσεως αλλά επιθυμούν, απλώς, να περάσουν "καλά"! Αντιθέτως, καλοδεχόμαστε όσους προσέρχονται επιδιώκοντας την ψυχική, πνευματική αλλά και σωματικήν ωφέλειά τους, υπέρ των οποίων σχεδιάζουμε και τις δράσεις μας.Υστερόγραφο:

     Μία αθέατη, ανιδιοτελής, επιτελική εργασία βρίσκεται πίσω από κάθε δράση της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων προσεκτικά διεκπεραιωμένη με στόχο την ψυχοπνευματικήν ωφέλεια των Μελών μας!  Γι αυτήν την εργασία κανείς δεν διεκδικεί "ευχαριστήρια" και, αντ΄ αυτών, είναι αρκετή μία φράση η οποία ακούστηκε από τον αγαπημένο μας Μελέτη που ήρθε από το Παράρτημα της Καλαμάτας αναφερόμενος στον επικεφαλής του παραρτήματος της Κερκύρας Χριστόφορο (τον οποίο δεν γνωρίζει προσωπικώς) και για τον οποίο είπε: "Βλέπω ότι ο Κασφίκης 'απογείωσε' την Σχολή του!" Κι αυτό είναι αρκετό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.