Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 
ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΣΕΚΟΥΡΙΩΝ


     H πολυπρισματική εκπαίδευση των "Ελλήνων Κενταύρων" ακολουθώντας το πνεύμα του ομοτέχνου Οργανισμού "Kassai" από τον οποίο προέρχεται, ενθαρρύνει πολλές παράλληλες δεξιότητες των Μελών της Ομάδος μας, όπως και την χειροτεχνία. Ήδη, έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτού του Ιστολογίου αρκετά ενδιαφέρουσες χειροποίητες ανακατασκευές ιστορικών όπλων, ενδυμασιών, παρελκομένων, μερών ιπποσαγής κλπ, Στην προκειμένη περίπτωση "μπήκαμε" στο εργαστήριο του Συνασκουμένου μας Σταύρου Γεωργάκη για να δούμε πως κατασκευάζει πολεμικά τσεκούρια χειρός [Hatchets / tabar].  


     Οι κατασκευές του Σταύρου Γεωργάκη χαρακτηρίζονται από την χρήση ολομέταλλων μερών [πλην της ξύλινης χειρολαβής] τα οποία ο ίδιος κατεργάζεται και συγκολλά με οξυγονοκόλληση, φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τίποτε σ΄ αυτές τις αισθητικότατες κατασκευές δεν είναι 'διακοσμητικό' ή ψεύτικο, αλλά κάθε απαρτίζον μέρος χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα, μάχιμη λειτουργικότητα και ποικιλία σχεδιασμού.


     Ας δούμε μια σειρά φωτογραφιών από τις φάσεις κατασκευής των τσεκουριών του Σταύρου Γεωργάκη και τον ίδιο εν ώρα εργασίας.     Και, κάπως έτσι, ο σύγχρονος ...Wēland, ή Völundr, ή Wiolant, ο πάλαι ιερός σιδηρουργός της νορδικής μυθολογίας που κάποτε κατασκεύασε τον αλυσιδωτό θώρακα του Beowulf, τώρα μπορεί να κρατά στα χέρια του την ατσάλινη κεφαλή του τσεκουριού που μόλις δημιούργησε.

     Και όπως ήταν φυσικό, ο Εκπαιδευτής του Σταύρου, κατά την διάρκεια του τελευταίου μαθήματός του, δεν παρέλειψε να του δώσει να κρατήσει και ένα από τα δημιουργήματά του ως ισορροπιστικό αντίβαρο βαθαίνοντας το "κάθισμά" του, πριν το χρησιμοποιήσει προς ...αποκεφαλισμό των εχθρών.


     Δύο από τα εξαιρετικά δημιουργήματά του ο Συνασκούμενος Σταύρος Γεωργάκης τα προσέφερε ευγενώς στο εκπαιδευτικό οπλοστάσιο της Ομάδος και βεβαίως, ο Αρχηγός μας Κωνσταντίνος Δαμιανάκης δεν έχασε την ευκαιρία να απολαύσει την αίσθηση του κρατήματός τους. Ποιος ξέρει, μετά την κόσα μάλλον δείχνει ότι ανεκάλυψε νέο μέσο "αποκεφαλισμού" παραβατών του Κανονισμού λειτουργίας της Ομάδος... Θα δείξει... 


     Οι "Έλληνες Κένταυροι" συγχαίρουν τον Συνασκούμενο Σταύρο Γεωργάκη για το ιστορικώς ακριβές και αισθητικότατο αποτέλεσμα των δημιουργημάτων του και τον ευχαριστούν για την ευγενή προσφορά του των δύο εξ αυτών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.