Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ 
ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ …


     Το Σάββατο που μας πέρασε ξεκίνησε λίγο απότομα για τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό των Ελλήνων Κενταύρων. Στις 08.00 πετάχτηκαν αλαφιασμένοι από τα κρεβάτια τους ακούγοντας τον ήχο από το χαλάζι που χτύπαγε με μανία τα παράθυρα τους. Ο Εφιπποτοξότης Γεώργιος, που προσφάτως ανέλαβε χρέη Υπαρχηγού, και είχε επιφορτιστεί με το καθήκον της σημερινής προπόνησης καθώς η ώρα περνούσε και τόσο ο καιρός όσο και τα συχνά καιρικά δελτία προμήνυαν κακοκαιρία τηλεφώνησε στον Αρχηγό Κωνσταντίνο για να συζητήσουν αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η εβδομαδιαία Προπόνηση.
     – Ακόμα και αν σταματήσει η βροχή, το βρεγμένο χώμα θα είναι πρόβλημα, είπε ο Γεώργιος
     – Άπαξ και σταματήσει η βροχή, η Προπόνηση θα γίνει κανονικά ! απάντησε ο Κωνσταντίνος !


     Η θέληση και η επιμονή των Κενταύρων τους δικαίωσε για άλλη μια φορά και ο ήλιος έλαμψε πάνω από την Αττική και ειδικότερα το κέντρο των Αθηνών όπου πραγματοποιούν τις Προπονήσεις τους. Ο Ιδρυτής της Ομάδος καλωσόρισε τον νέο Υπαρχηγό και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο Εφιπποτοξότης Γεώργιος υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει τόσο τη θέση που ανέλαβε όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο που του την εμπιστεύτηκε. Και βεβαίως, τον προκάτοχο και αγαπημένο φίλο του, Εφιπποτοξότη Μάριο, ο οποίος διετέλεσε με επιτυχία Υπαρχηγός τον τελευταίο χρόνο.


     Στο προπονητικό κομμάτι, η αγαπημένη μας Χρυσούλα ανέλαβε την προθέρμανση των Συνασκουμένων για τις απαιτητικές ασκήσεις που θα καλούνταν να εκτελέσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγάπη της Χρυσούλας για την τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας δεν περιορίζεται σε μια εβδομαδιαία Προπόνηση αλλά επεκτείνεται σε πολλές εκφάνσεις του καθημερινού της βίου. Το Σάββατο κατέφτασε στο χώρο προπόνησης 2 ώρες πριν το προβλεπόμενο ζητώντας από τον Κωνσταντίνο να της δείξει κάποιες ασκήσεις ώστε να βελτιώσει τις ικανότητες τόξο στην τοξοβολία όσο και στην ιππασία. Παρά την κούραση της, η όρεξη της για προπόνηση ήταν για άλλη μια φορά φανερή στο πρόσωπό της. 


     Αφού πραγματοποίησαν τις προθερμαντικές βολές οι Συνασκούμενοι, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες ασκήσεις. Το πρόγραμμα αυτού του Σαββάτου περιλάμβανε ασκήσεις ταχείας όπλισης και ταχυβολίας.


     Οι πρώτες δύο ασκήσεις δεν περιλάμβαναν βολές με το τόξο. Στην πρώτη άσκηση οι Συνασκούμενοι εξασκήθηκαν στην εγκαθίδρυση του βέλους στην χορδή σε στάση, βελτιώνοντας βαθμιαία τον χρόνο όπλισης. Μόλις ο Αρχηγός Βολής, έκρινε ότι όλοι είχαν φτάσει σε μια ικανοποιητική ταχύτητα προχώρησε στην δεύτερη άσκηση …


… κατά την οποία έπρεπε η όπλιση του Τόξου να γίνει σε κίνηση, ειδικότερα μάλιστα σε δεξιόστροφο κύκλο.


     Και επειδή οι ασκούμενοι δεν συνάντησαν καμιά δυσκολία, ο Γεώργιος έκρινε πως ήταν ώρα να αρχίσουν οι βολές. Συνεχίζοντας τον δεξιόστροφο κύκλο ξεκίνησαν να ρίχνουν από ένα βέλος κάθε φορά που περνούσαν μπροστά από το στόχο. Όλοι οι Συνασκούμενοι είχαν καλά αποτελέσματα σε αυτή την άσκηση. Είτε επρόκειτο για έναν έμπειρο και ικανότατο Τοξότη όπως ο Πρωτεσίλαος …


… είτε επρόκειτο για τον 13χρονο Ορφέα ο οποίος από την πρώτη του προπόνηση έδειξε ότι μπορεί να τοξεύσει σε κίνηση (στη δεύτερη απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το αποτέλεσμα αυτό) …


… είτε επρόκειτο για τον Συνασκούμενο Δημήτριο ο οποίος μετά από χρόνια απουσίας από την Τοξοβολία εκμεταλλεύτηκε την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα για να ασκηθεί ξανά στην Παραδοσιακή Τοξοβολία.


     Και το αποτέλεσμα φάνηκε με μόνο δύο βέλη να φεύγουν εκτός στόχου !


     Η άσκηση συνεχίστηκε με τον Αρχηγό Βολής να ζητάει αυτή την φορά τόξευση σε αριστερόστροφο κύκλο, κάτι που αποτελεί επιπρόσθετη δυσκολία στην απλή τόξευση σε κίνηση. Σε αυτή την κίνηση ο τοξεύων πρέπει είτε να προσεγγίσει το στόχο περπατώντας προς τα πίσω …


… είτε να πραγματοποιήσει μια στροφή 180° μοιρών περνώντας μπροστά από το στόχο. Ο Γεώργιος άφησε το ελεύθερο στους ασκούμενους να χρησιμοποιήσουν όποια από τις δύο τεχνικές προτιμούσαν.


     Η εβδομαδιαία Προπόνηση ολοκληρώθηκε με τους Κενταύρους ξανά στη Γραμμή Βολής να τοξεύουν όλοι μαζί σε στάση πλαγίας. Και αν με το πέρας της Προπόνησης ο Εφιπποτοξότης Γεώργιος άκουσε πολλά ‘’ευχαριστώ’’ από τους Συνασκουμένους του στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που ένιωθε ευγνώμων για την προσοχή, την σοβαρότητα και την αφοσίωση που έδειξαν όλοι τους κατά τη διάρκεια της Προπόνησης. Σε μια χώρα ομαδικής παράκρουσης, επίδειξης βαρβαρότητας, οικονομικών σκανδάλων και ημιμαθών που θεωρούν τους εαυτούς τους παντογνώστες είναι ευτυχία να βλέπεις έστω λίγους ανθρώπους να μπορούν να επικοινωνήσουν, να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να συνυπάρξουν αρμονικά.

Γεώργιος Μυλωνόπουλος
Υπαρχηγός  Ομάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.