Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ"
ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


     Ένας νεαρός Συνασκούμενός μας εκπατρίσθηκε από την ανικανότητα των "κυβερνητών" αυτού του τόπου και, πλέον, ως διακεκριμένο μέλος της φοιτητικής κοινότητος των Ελλήνων της Δανίας, μιλά για την Ελλάδα και τους λόγους του εκπατρισμού του. Είθε οι ένοχοι να συναισθάνονται την ενοχή τους!

Αφιέρωμα του "The Caller" στο 3ο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων: 
Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα και εξηγούν το γιατί


Δημήτρης Αλεξίου, 
Δανία

«Η χαοτική κατάσταση στην σχολή μου, ήταν η τελευταία απογοήτευση που πήρα από την Ελλάδα»

     Ο Δημήτρης Αλεξίου έφυγε από την Ελλάδα το 2014 κατά την διάρκεια των σπουδών του στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

     «Το τμήμα μας θα άλλαζε σε Διοίκηση Επιχειρήσεων λόγω περικοπών και ήμασταν οι τελευταίοι που θα σπουδάζαμε Εφαρμογές Ξένων γλωσσών στην διοίκηση και το εμπόριο.»

     Γενικά επικρατούσε ένα αλαλούμ με το πρόγραμμα σπουδών εκείνη την περίοδο. Χάναμε μαθήματα, δεν είχαμε κάνει γερμανικά για ένα ολόκληρο εξάμηνο λόγω καθυστέρησης πληρωμών των ωρομίσθιων καθηγητών, και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μορφωνόμουν επαρκώς. Όλη μου η προσπάθεια να δώσω πανελληνίες ξανά μετά απο 4 χρόνια και τα χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια πήγαν χαμένα, και ήταν η τελευταία απογοήτευση που πήρα απο την Ελλάδα μπορώ να πώ«.

     Κάπου εκεί ο ίδιος παραδέχεται, ότι μετά από σκέψεις πολλών μηνών, αποφάσισε να φύγει στην Δανία για σπουδές. Πως του φάνηκε λοιπόν η χώρα;

     «Μία πολύ διαφορετική χώρα και κουλτούρα από την Ελλάδα. Ειλικρινά εξεπλάγην από το επίπεδο σπουδών εδώ, καθώς το πρόγραμμα στο οποίο αποφοίτησα ήταν 2 χρόνια, κατώτερο πτυχίο από αυτό που έκανα στην Ελλάδα, όμως το επίπεδο σπουδών πολύ ανώτερο και πήρα πιο εξειδικευμένες γνώσεις, μαθαίνοντας θεωρίες που χρησιμοποιούνται στον αναπτυγμένο κόσμο αυτή την στιγμή.

     Το σύστημα εκπαίδευσης είναι πολύ διαφορετικό, δεν υπάρχει αποστήθιση ορισμών και ολάκερων βιβλίων αλλά συνεχές ανεπίσημες εργασίες και επίσημη εργασία με προφορική άμυνα σε κάθε μάθημα. Η κύρια διαφορά οι ομάδες study groups 3-5 ατόμων που εναλλάσονται πολλαπλές φορές το εξάμηνο. Δεν μπορείς να πας απροετοίμαστος ή αδιάβαστος στα άλλα μέλη γιατι θα είναι αμελές εκ μέρους σου, ο ένας παρακινεί τον άλλο και οι γνώσεις μοιράζονται. Είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό σύστημα στον κόσμο.»

     Πως του φαίνεται όμως η καθημερινότητα εκεί; Και πως λειτουργεί το κράτος στην Δανία;

     «Είναι η χώρα με την μικρότερη διαφθορά, και μπορείς να ηρεμήσεις και να αισθανθείς ασφαλής απο πολλές απόψεις. Αυτό μπορείς να το δείς και στην ψυχολογία των ανθρώπων… ένα παράδειγμα είναι ότι στην δανέζικη εξοχή οι ντόπιοι αφήνουν πανέρια με φράουλες στην άκρη του δρόμου και ένα ταμπελάκι με τιμή και όποιος ενδιαφέρεται αφήνει τα λεφτά σε ένα κουτί και παίρνει μια σακούλα με φράουλες. Κανείς δεν κλέβει το κουτί με τα λεφτά ή κάτι τέτοιο, παρ’όλο που το σημείο είναι έρημο.

     Το φορολογικό σύστημα είναι ψηφιακό. Δηλαδή μπορεί να πληρώνεσαι 14 ευρώ την ώρα (κατώτατος μισθός) αλλά το ποσοστό φόρου κρατείται αυτομάτως από την πληρωμή σου κάθε μήνα.

     Εμείς ως ξένοι φοιτητές, σύμφωνα με την τροπολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούμαστε επίδομα σπουδών ως ίσοι με τους Δανούς, αλλά με την προϋπόθεση πως δουλεύουμε 11 ώρες την εβδομάδα έτσι ώστε να συντηρούνται οι υποδομές του κράτους πρόνοιας. Αν κάποιος δεν το τηρήσει καλείται να επιστρέψει το επίδομα. Έχει δυστυχώς συμβεί σε πολλούς ξένους φοιτητές διότι το σύστημα αυτό δεν είναι ελαστικό, και οι Δανοί έχουν ως δεδομένο την εναλλαγή πολλών εργασιών.

     Μετά την αποφοίτηση, ο κάθε απόφοιτος δικαιούται απευθείας ένταξη στο ταμείο ανεργίας μέχρι 2 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι κάθε βδομάδα στέλνει 4 βιογραφικά σε εργοδότες και καλείται σε συνεντεύξεις με αυτούς. Επίσης συμμετοχή σε επαγγελματικά workshops τα οποία χορηγεί η οργάνωση του ταμείου ανεργίας και δωρεάν εντατικά μαθήματα Δανικής γλώσσας σε κρατικό τύπου φροντιστήριο.

     Η κρίση έχει βλάψει την Δανία τα τελευταία χρόνια, και πολλοί Δανοί και ξένοι φοιτητές καταλήγουν ευτυχώς μεν στο ταμείο ανεργίας, δυστυχώς όχι άμεσα στην αγορά εργασίας με την πρόφαση ότι δεν ξέρουν την γλώσσα (αν είναι ξένοι). Όμως οι δουλειές έχουν μειωθεί και η Δανία είναι σχετικά μικρή χώρα και δεν προσφέρει τόσες πολλές επιλογές.»

     Θα πρότεινε όμως ο Δημήτρης και σε άλλους Έλληνες να φύγουν στην Δανία;

     Ως ξένος φοιτητής μπορώ να πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να έρθει κανείς εδώ. Τα ψυχικά αποθέματα για να τα καταφέρει κάποιος πρέπει είναι μεγάλα και δεν έχουν παραμείνει όλοι οι συμφοιτητές μου εδώ.

     Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά αγγλικά, ενώ αν θέλεις να μάθεις την επίσημη γλώσσα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πολύ διάβασμα, καθώς τα δανέζικα είναι μία δύσκολη γλώσσα.


     Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος θέλει πραγματικά να τα καταφέρει και να νιώσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αυτόν, αυτή είναι μία χώρα που μπορεί να του τις δώσει.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.