Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ"


     Όταν η ομορφιά του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζεις σου επιτρέπει να χαίρεσαι τη φύση και την δράση, δεν χρειάζεσαι να απομακρύνεσαι για "διακοπές" ούτε να διακόπτεις τις δραστηριότητές σου, αλλά αντιθέτως παραμένεις στον τόπο σου και υποδέχεσαι και τους μαθητές σου συνεχίζοντας το προπονητικό σου πρόγραμμα ...in situ όπως έκανε και ο Αρχηγός του Παρατήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος", Εφιπποτοξότης Γ. Σταυριανόπουλος - Ιφικράτης, απολαμβάνοντας και τον τόπο του και την δράση του! Ας χαρούμε τις δύο εκπαιδευτικές ημερίδες που διεξήγαγε, όπως τις περιγράφει στην έκθεσή του:

     "Κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε οι Έλληνες Κένταυροι Χαλκίδος πραγματοποιήσαμε δύο προπονήσεις.

     Η πρώτη διεξήχθη την Τετάρτη 12.08.2020 στην αυλή της έδρας στην Χαλκίδα, όπου η Δέσποινα κατέφθασε από Αθήνα και ασκηθήκαμε στην τόξευση επί μικρής επιφάνειας στόχων. Αξιοποιώντας τον χρόνο των διακοπών μας, πραγματοποιήσαμε ασκήσεις σε έναν φυσικό χώρο όπου η ποιότητα των στόχων προσέφερε πέραν του πνευματικού χαρακτήρα και διάθεση παιχνιδίσματος. Κάθε βολή παρακινούσε σε περαιτέρω συνέχεια της προπόνησης με σκοπό την πλήξη μικρών σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι. Τόσο ως μονάδες αλλά και από κοινού ομαδική τόξευση διατήρησαν το χαμηλό επίπεδο ομιλίας και άγχους υπενθυμίζοντας ότι η όλη διαδικασία απαιτεί πρωτίστως πνευματική ηρεμία. Και αυτό το συμπεράναμε όταν συνειδητοποιήσαμε κατόπιν την πάροδο δύο ωρών προπόνησης που φάνηκαν ως λεπτά της ώρας.

    Το Σάββατο το πρωί, 15.08, στην παρέα μας προστέθηκε η Νικολέτα, η οποία μόλις κατέφθασε από Αθήνα αναχωρήσαμε για Β. Εύβοια με σκοπό να περιηγηθούμε στις ομορφιές της δεύτερης μεγαλύτερης νήσου της Ελλάδας και να απολαύσουμε την προπόνηση σε ένα κατεξοχήν φυσικό τοπίο στην καρδιά ενός ποταμού στο Προκόπι Ευβοίας, παρέα με την Μαρίνα μας, η οποία λόγω διακοπών βρίσκεται στην περιοχή αυτή.

    Αναζητήσαμε ένα μέρος διαφορετικό, που να προσφέρει κάτι πρωτόγνωρο. Μόλις εντοπίσαμε το σημείο αυτό, αμέσως σταθμεύσαμε αποθέσαμε τον εξοπλισμό και κάναμε μία σύντομη περιήγηση στο σημείο για να το βιώσουμε καλύτερα. Απαραίτητη προϋπόθεση η αφαίρεση των υποδημάτων για να βιώσουμε την ενέργεια του τοπίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πατήσαμε πάνω σε πέτρες, λάσπη και νερό. Τίποτε πιο απολαυστικό απο το να διαπερνά η Φύση το σώμα μας και να τελείται εν γνώση η αγνοία μας μια φυσική τελετή καθαρμού. Η φυσική ισορροπία αποτέλεσε και τον άξονα πάνω στον οποίο ασκηθήκαμε. Ισορροπήσαμε πάνω σε πέτρες, νερό τρεχούμενο και λάσπες, πάνω σε κλαριά και πεσμένους κορμούς δέντρων. Τοξεύσαμε σύμφωνα με την ροή  του ποταμού καθώς το βέλος της ζωής συμπορεύεται με την φυσική ροή του ποταμού που αυτό συμβολίζει. Μετά την λήξη της προπόνησης παραμείναμε εντός του ποταμού να απολαύσουμε κάθε δυνατή στιγμή κατά την εκεί παραμονή μας. Αναμφίβολα η μέρα αυτή αποτελεί σταθμό για τις ως τώρα προπονήσεις παρέχοντας ένα πλαίσιο ιδεών για προπονητικές εξορμήσεις.

      Αφού αποχαιρετίσαμε την Μαρίνα στην οικία της στο ιερό αυτό, από φυσικής σκοπιάς, μέρος, επιστρέψαμε στην Χαλκίδα με θετικότατη διάθεση και γνώση του τι στερείται ο σύγχρονος άνθρωπος ζώντας μακριά από την φύση."

     Όμορφες και δημιουργικές στιγμές, όπως οι "Έλληνες Κένταυροι" μπορούμε και τις χαιρόμαστε στην καθημερινότητα της Ομάδος μας!

     Δυστυχώς, όμως, κάποιοι άλλοι εκφυλίζουν σε "ολυμπιακή" ...δηθενιά μια τόσο φυσιοκεντρική δραστηριότητα, εμπορικοποιώντας την μέσα σε παγερές τσιμεντένιες "εγκαταστάσεις" που ανεγείρονται όχι για την αθλητική πρόοδο ασκουμένων αλλά την εμπορικοποίηση της Αθλήσεως και την αποφυσικοποίηση της Γυμνάσεως!  

     Και, παρ΄ όλο ότι αυτός είναι ο θλιβερός κανόνας των μοντέρνων πλαισίων "α(θ)λητισμού", η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" επιμένει να επικεντρώνει την προσπάθειά της μέσα στο υγιές φυσικό πλαίσιο προσφέροντας στους μαθητές της καθαρό οξυγόνο και φυσικές συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να αναδειχθούν πραγματικοί Τοξότες και πραγματικοί Ιππείς!

     Κι αυτή είναι η υπεροχή μας, η δική μας "συμμαχία" με την ζωογόνο φύση λοιδορώντας κάθε "μεταμοντέρνα" ψευδαίσθηση που ευτελίζει την Άθληση και καθηλώνει τον αθλούμενο σε επίπεδο κοινού ..."καταναλωτή" της αμηχανίας των παραγόντων διαφόρων "ομοσπονδιών"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.