Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ

ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ


     Τα φρούρια και τα κάστρα, αντιθέτως απ΄ ό,τι νομίζουν πολλοί, δεν είναι τόποι τουρισμού, τόποι διασκεδάσεως και αναψυχής, τόποι για μια ..."σέλφι" και για BBQ. Δεν είναι τόποι για συγχρωτισμό με πολυεθνικά γκρουπάκια τουριστών που γυροφέρνουν αμήχανοι μέχρι να δουν τον αρχηγό τους να τους οδηγεί πίσω στο πούλμαν... Αυτά τα συναρπαστικά κτίσματα είναι ζωντανές "αγκαλιές" που κρύβουν μέσα τους ιστορία αιώνων, συχνά αιματηρή η οποία εμπνέει ευλάβεια στον επισκέπτη!
     Στα φρούρια και στα κάστρα δοκιμάστηκαν οι αντοχές του Ανθρώπου και κυμάτισαν σημαίες Αξιών που τις υπερασπίστηκαν, συχνά μέχρις εσχάτων αμύντορες με ανατριχιαστικήν αυταπάρνηση σαρκάζοντας το πεπρωμένο.
     Μέσα στα τείχη τους, στους προμαχώνες και τα οχυρά τους, περιφέρονται ολοζώντανες οι σκιές των πολεμιστών τους κι ο επισκέπτης θα πρέπει να τις σέβεται, να κινείται διακριτικά και να παραμερίζει ευγενικά όταν τον ζυγώνουν αυτές οι αεικίνητες οπτασίες που ενοχλούνται από την είσοδο κάθε ξένου.
     Στα φρούρια και στα κάστρα, εμείς οι "Έλληνες Κένταυροι" μπαίνουμε με σεβασμό προσκυνητή που προσέρχεται για να κοινωνήσει των αχράντων της Ιστορίας, μυστηρίων. Εισερχόμενοι σωπαίνουμε και παραμένοντας διαλογιζόμαστε τις στιγμές της μεγαλοσύνης τους νιώθοντας βιωματικά τα όσα διαδραματίσθηκαν στα όριά τους. Και βγαίνοντας, αθροίζουμε τα οφέλη της επαφής με το παρελθόν που μας δίνουν τις συντεταγμένες του χάρτη του μέλλοντός μας.
      Από τα φρούρια και τα κάστρα, εμείς οι "Έλληνες Κένταυροι" αντλούμε ηρωικά διδάγματα εφαρμόσιμα στη καθημερινότητά μας, καθώς συνεχίζουμε το ίδιο δρομάρικο "άνυσμα" των προγόνων μας Ελλήνων Στρατιωτών της Δύσεως κι απ΄ αυτά ανακαλύπτουμε απαντοχές που μας κρατάνε σε εγρήγορση ακατασίγαστης μαχητικότητος.
     Εδώ, με σεβασμό στο χώρο κι ακουμπώντας προσεκτικά ακόμη και το πιο ασήμαντο λιθαράκι, θα δοκιμάσουμε τα όπλα μας και η αύρα του χώρου θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις τεχνικές μας γιατί τα πνεύματα των προγόνων μας (όπως λέει κι ο Δάσκαλος Kassai Lajos) εδώ μας ξανανταμώνουν και μας συμπαραστέκονται. Κι αυτοί ξέρουν...

     Κι όπως αυτοί ξέρουν, ξέρουμε κι εμείς να κρατάμε την κρέμα της κρέμας ουσιαστικών διδασκαλιών, δοκιμασμένων στο παρελθόν και να τις μεταφέρουμε όπου ασκούμεθα, ευλογούμενοι από "εκείνους"... Διότι, όλα, μα όλα, είναι μια "όσμωση" που σαρκώνεται στη σιωπή και οδηγεί στην τελείωση κι αυτό, εμείς οι "Έλληνες Κένταυροι" το ξέρουμε πολύ καλά... και το εφαρμόζουμε, χρόνια τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.