Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΙΠΠΟΔΑΜΑΣΤΑΙ 3


     Σπανιότατο έντυπο η στρατιωτική εφημερίδα του 19ου αιώνος "ΟΝΗΣΑΝΔΡΟΣ" και ελάχιστα τα διασωζόμενα αντίτυπά της, προ εικοσαετίας, καταφέραμε να διασώσουμε και μία σειρά τους από χέρια επίορκων "διαχειριστών" που τα προόριζαν για δημοπράτηση στο εξωτερικό, εντάσσοντάς τα στα βιβλιοστάσια της Βιβλιοθήκης των "Ελλήνων Κενταύρων" προς χρήση της Ομάδος μας.

     Εκπληκτική η ύλη αυτού του περιοδικού συγγράμματος με πολυποίκιλη ιστορική πληροφόρηση επί εθνικών, κοινωνικών και στρατιωτικών ζητημάτων της περιόδου της κυκλοφορίας του και από τις σελίδες του αντλούμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε και να αξιοποιήσουμε στο παρόν Ιστολόγιο.



     Αυτή την φορά θελήσαμε να σταθούμε σε ένα δημοσίευμα του Γ' τόμου του "ΟΝΗΣΑΝΔΡΟΥ" ( φυλλάδιο 33, σ. 407, 1ης 12ου 1865) το οποίο παρουσιάζει την δομή ενός από τους κορυφαίους στρατούς της εποχής εκείνης, του Πρωσικού, παρατηρώντας την δύναμή του στην οποία μετρούμε 132 στρατηγούς, χιλιάδες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς κλπ κλπ και μόνον 3(!) Ιπποδαμαστές, δηλαδή, Εκπαιδευτές Ίππων! 

     132 στρατηγοί αλλά μόνον 3(!) Εκπαιδευτές Ίππων σημαίνει πολλά για όλους εμάς οι οποίοι έχουμε αφιερωθεί στην ευημερία (εν η και η εκπαίδευση) του Ίππου! Και για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πάψουμε να επιμένουμε ότι, για την απόλαυση οιασδήποτε ιππικής δραστηριότητος, όπως η Έφιππη Τοξοβολία, προέχει η ικανότητα του ενασχολουμένου να μπορεί ο ίδιος να εκπαιδεύσει τον Ίππο του ανεξαρτήτως κάθε ιππευτικής δεξιότητος η οποία ιεραρχείται ως δευτερεύουσα.


     Και για τον λόγο αυτό, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" εκ της αρχής της λειτουργίας της δίνει έμφαση στην εκαπίδευση του νεολέκτου Ίππου ώστε να διαθέτει αυτάρκεια διαθεσίμων καταλλήλων Ίππων. Και, με την επιστροφή μας στο Ιππευτήριο από το μεθοδευμένο ...curfew του πολυθρύλητου ...κορωναϊού, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση του νέου Ίππου ο οποίος άρχισε προ ημερών να σταυλίζεται στην εγκατάστασή μας, θα οργανώσουμε μία σειρά δωρεάν μαθημάτων για τα Μέλη μας ώστε, όσο γίνεται περισσότεροι να "υποψιασθούν" για τις μεθόδους και την διαδικασία της εκπαιδεύσεως  Ίππου Σχολής αλλά και Ίππου Έφιππης Τοξοβολίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.