Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
ΤΟΥ ΕΦΙΠΠΟΥ ΜΑΧΗΤΗ


     H προπονητική προετοιμασία ενός εφίππου μαχητή για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες αποτελεί την κορυφαία διαδικασία όπου ο Προπονητής θα πρέπει να εναρμονίσει δύο, ταξιδερμικώς, διαφορετικές υπάρξεις σε ένα κοινό αποτέλεσμα, κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις προπονητικών προετοιμασιών αθλητών όπου το αντικείμενο της προπονητικής μέριμνας είναι ένας και μόνος αθλητής. Και στη περίπτωση των εφίππων πολεμικών τεχνών υπεισέρχεται και ένας τρίτος επιβαρυντικός παράγοντας που ουσιαστικώς ακυρώνει την πρωτογενή προπονητική διαδικασία διότι ο έφιππος μαχητής προπονείται, μεν, στην έδρα του με έναν συγκεκριμένο Ίππο αλλά δεν θα αγωνισθεί με τον ίδιο Ίππο στους αγώνες όπου, αναγκαστικώς και για οικονομικούς λόγους, δε θα μπορεί να μεταφέρει τον ίδιον Ίππο με τον οποίο προπονήθηκε αλλά θα παραλάβει επιτόπου έναν άγνωστό του Ίππο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, στη περίπτωση του Αρπάλυκου, ο οποίος προετοιμάζεται για διεθνείς αγώνες στη Τουρκία που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Έφιππης Τοξοβολίας τον προσεχή Οκτώβριο, ο Προπονητής του θα πρέπει να σταθμίσει μύριες όσες παραμέτρους ασφαλείας (πρωτίστως!) προπονουμένου και Ίππου και, ασφαλώς αμέτρητες παραμέτρους προόδου του προπονουμένου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στους αγώνες που θα συμμετάσχει.


     Πρώτη μέριμνα του Προπονητή είναι η ακριβής διάγνωση των δύο εμπλεκομένων ψυχολογιών, Ίππου και προπονουμένου! Όχι τυχαίως, προτάσσεται η σημαντικότητα της ψυχολογίας του Ίππου από τον οποίο εξαρτάται το 51% της όλης προπονητικής επιτυχίας και το μάτι του Προπονητή θα πρέπει να βρίσκεται επικεντρωμένο στον Ίππο καθ'  όλη τη διάρκεια της προπονητικής διαδικασίας ώστε να καταφέρει ορθή και έγκαιρη αντίδραση σε κάθε απρόσμενη μεταβολή που πάντα είναι πιθανή υπό τις στρεσογόνες συνθήκες μιας Προπονήσεως. Κατόπιν, ο Προπονητής θα πρέπει με το δεύτερο "μάτι" του να παρακολουθεί δίκην "μόνιτορ" τον προπονούμενό του και να "σφυγμομετρά" την θετική ψυχολογία του και την καμπύλη της κοπώσεώς του η οποία, πέραν ενός ορίου, είναι γενεσιουργός παράγων ατυχήματος. Πέραν δε του παράγοντος των ψυχολογιών των δύο εμπλεκομένων, ο Προπονητής θα πρέπει να σταθμίσει και την σωματική κατάστασή τους η οποία δεν θα πρέπει να δείχνει εξ αρχής τίποτε λιγότερο της αρίστης. Παρά ταύτα και για τους δύο (Ιππέα και Ίππο) οι προθερμαντικές διατατικές ασκήσεις είναι απολύτως απαραίτητες όπως απαραίτητος είναι και ο κλιμακούμενος ρυθμός δυσκολίας στην εκτέλεση του ασκησιολογίου της κάθε Προπονήσεως. 


     Ακριβώς έτσι και στη περίπτωση του προπονουμένου Αρπάλυκου, αν και στους αγώνες θα εφιππεύσει με σέλλα, στη Προπόνησή του θα ξεκινήσει γυμνιππευτικώς, χωρίς σέλλα ώστε να βελτιώσει το "κάθισμά" του και να το κάνει βαθύτερο και ασφαλέστερο. Η συστηματικότητα της προπονητικής διαδικασίας στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ"  π ο τ έ  δε θα παραβλέψει καμία λεπτομέρεια που εγγυάται την ασφάλεια και την πρόοδο των μαχητών της. 


     Αφού κριθεί η βαθύτητα του "καθίσματος" του προπονουμένου και η άριστη σχέση του με τον Ίππο καθώς και η συνεργασιακή διασύνδεση του Ίππου με τον προπονούμενο και μόνον τότε,  θα αρχίσει η κυρίως Προπόνηση!


     Το ένα από τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχει ο Αρπάλυκος στη Τουρκία θα είναι το "MAMLUK" η ιστορική, δηλαδή, τόξευση των Μαμελούκων η οποία χαρακτηρίζονταν από την αποτελεσματικότητα και καλπαστικήν ευστοχία προς όλες τις διευθύνσεις γύρω από τον Ίππο. Δυσκολότερη βολή για έναν δεξιόχειρα (όπως ο Αρπάλυκος, αλλά και η πλειονότητα των αγωνιζομένων) η τόξευση "Jarmaki" η οποία απαιτεί από έναν δεξιόχειρα να τοξεύσει  α ν τ ι θ έ τ ω ς  από την φυσική τάξη χειρισμού τόξου/βέλους, δηλαδή, προς τα εμπρός δεξιά του Ίππου! Έτσι, ο Προπονητής θα ορίσει ως προτεραιότητα την πρόοδο του προπονουμένου σε αυτήν ακριβώς την τόξευση, αφού βεβαίως, προηγουμένως, ο προπονούμενος έχει δείξει άριστη αποτελεσματικότητα σε όλες τις απλούστερες τοξεύσεις του προπονητικού του ασκησιολογίου.


     Η σημερινή προπονητική μας κατάληξη ήταν ένα αποτέλεσμα πολύ ανώτερο των προσδοκιών μιας πρώτης διακρίσεως σε πραγματικές αγωνιστικές συνθήκες! Ο Αρπάλυκος, συνεργαζόμενος άριστα με τον Προπονητή του και με τον Ίππο του κατάφερε ένα λαμπρό, απόλυτο, στοχαστικό αποτέλεσμα επί του, μ ό λ ι ς, 30 εκτμ. στόχου του κατά πολύ μικρότερο του πραγματικού και με βολές με τόσην ισχύ ώστε να εγγυώνται επιτυχία εξίσου και υπό τις απαιτητικότερες αγωνιστικές συνθήκες.     Διόλου τυχαία η ικανοποίηση του Αρπάλυκου, του Ίππου αλλά και του Προπονητή του, από την σημερινή Προπόνηση! Το αποτέλεσμα δικαίωσε απολύτως την προπονητική διαδικασία και ήδη υπόσχεται την διάκριση  του Αρπάλυκου στους επικείμενους διεθνείς αγώνες. Όμως, κανείς δεν υπογράφει "συμβόλαιο διακρίσεως" διότι ουδείς μπορεί να προδικάσει την άριστη ψυχολογία του Αρπάλυκου στους αγώνες του Οκτωβρίου, όπως επίσης ουδείς μπορεί να εγγυηθεί και την καταλληλότητα του Ίππου ο οποίος, επιτόπου, θα του χορηγηθεί για να αγωνισθεί! 


     Σε κάθε περίπτωση, κατά τεκμήριο, η προπονητική διαδικασία του Αρπάλυκου ελέγχεται ως επιτυχής και το φωτογραφικό πλέον και όχι μια υποκειμενική κρίση τεκμαίρει αυτή την επιτυχία. Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" πράττουν το δέον γενέσθαι, ενω το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί υπό ασταθμήτων υπερκειμένων παραγόντων! Εμείς, ως Σχολή και Ομάδα πράττουμε το χρέος μας ασχέτως εάν το άθροισμα των παραμέτρων της, πέραν ανθρωπίνων δυνατοτήτων ελέγχου, αιτιοκρατίας θα κρίνει το τελικόν αποτέλεσμα.


     Καταφέρνουμε το δέον γενέσθαι και αυτή η επίτευξη μας γεμίζει χαρά. Η πρόοδος όλων μας είναι δεδομένη! Ας αφήσουμε κάτι και στις ..."επιλογές" της αιτιοκρατίας της οποίας τα μεγέθη εκφεύγουν των ορίων των ανθρωπίνων προβλέψεων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.