Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΞΟΘΥΡΙΔΩΝ & ΟΧΥΡΩΤΙΚΗΣ 
ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ


     Το Παλαμήδι, του οποίου η ονομασία προέρχεται από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1711-1715 για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Ενετών με κτήτορα τον Ενετό Προβλεπτή (Provveditore) του Ναυπλίου Agostino Sagredo.


     Το κάστρο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο του Παλαμηδίου, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο.      Το κάστρο σχεδίασε ο Zιαξίχ (Giaxich) και κατασκεύασε ο Γάλλος Λασάλ (La Salle) επί τη βάσει ενός συστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων (ντάπιες), οι οποίοι αναπτύσσονται κλιμακωτά στον άξονα Δύσης-Aνατολής και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη.


      Oι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου (Επαμεινώνδα, Μιλτιάδη, Λεωνίδα, Ανδρέα, Ρομπέρ, Φωκίωνα, Θεμιστοκλή και Αχιλλέα) είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.


     Τύχη αγαθή μας επέτρεψε να επισκεφθούμε για πολλοστή φορά το υπέροχο αυτό φρουριακό αρχιτεκτόνημα και να αφιερωθούμε, τη φορά αυτή στη μελέτη των τοξοθυρίδων αλλά και κανονιοθυρίδων του.


     Η τοξοθυρίδα, ως "στόχος" εκπαιδευτικός των "Ελλήνων Κενταύρων" πάντοτε κρατά το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας και το Παλαμήδι μας δίνει άφθονα, εν προκειμένω, παραδείγματα.


     Πραγματικά, μέσα σε αυτό το οχυρωτικό μνημείο, οι τοξοθυρίδες ξαφνιάζουν με την ευφυέστατη επιλογή θέσεων και διαμορφώσεων, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία.


     Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι υπάρχουσες τοξοθυρίδες του Παλαμηδίου διατηρούνται σε μία κατάσταση τόσο "parlante" ώστε να μας βοηθούν στην εξαγωγή των ακριβέστερων συμπερασμάτων προκειμένου να "τις μεταφέρουμε" στη καθιερωμένη εκπαίδευση της Ομάδος μας.


     Δε παραλείψαμε να μελετήσουμε και πολλά άλλα "στοιχεία" που διατηρούνται μέσα σε αυτό το φρουριακό συγκρότημα προς διεύρυνση των ιστορικών μας γνώσεων περί Πολέμου.


     Σε τούτο τον οχυρωτικό "θησαυρό", μπορούμε να πούμε ότι επιβεβαιώσαμε και πάλι την ορθότητα των μέχρι τούδε συμπερασμάτων μας περί της τοξοθυρίδος και της πολεμικής χρηστικότητός της.


     Διότι στην Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας των "Ελλήνων Κενταύρων" κάθε πτυχή εκπαιδεύσεως των Μελών μας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ορθότητα ιστορικής τεκμηριώσεως με επιτόπια έρευνα και μελέτη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.