Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

ΔΙ ΕΦΑΛΣΕΩΣ και ...ΕΝ ΥΠΤΙΑ!


     Προχωρώντας την ενστικτώδη Τοξοβολία ένα σημαντικό βήμα πιο μπροστά, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" επεχείρησε με την τακτική εβδομαδιαία ομαδική της Προπόνηση της 25ης Οκτωβρίου 2015, να πειραματισθεί στην τόξευση από ύπτια στάση αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τις τοξευτικές ικανότητες των Μελών της αλλά και μελετώντας μια τέτοια τόξευση υπό συνθήκες πραγματικής τοξομαχίας όπου η απόκρυψη των τοξοτών κρίνεται ως κρίσιμη για τη προστασία τους.


     Ωστόσο, ο Αρχηγός της Ομάδος μας απασχολήθηκε με το πως θα διευκολύνει τους αρχάριους μαθητές του να εξασκηθούν στη πλέον άνετη εφίππευση δι' εφάλσεως, όπως προβλέπει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Έτσι, σχεδίασε και κατεσκεύασε ένα επινόημα, δηλαδή, μια λαβή εφαρμοζόμενη στον Ίππο με τη στερέωση ενός μεταβλητού επόχου, ώστε ο μαθητής, δράττοντάς την, να ευκολύνεται στην έφαλσή του. 


     Αφιερώνοντας τη γόνιμη σκέψη του αλλά και κάμποσες προσωπικές ώρες, ο Αρπάλυκος, έδειξε ότι μεριμνά κατά τον καλύτερο τρόπο για την ασφάλεια και την πρόοδο των μαθητών του, αλλά και των Ίππων της Σχολής μας οι οποίοι, πλέον, με την εφαρμογή του νέου επινοήματος δε θα βαρύνονται από τις πιέσεις των χειρών των μαθητών επί της ράχεώς τους κατά την έφαλσή τους, ενώ οι μαθητές θα μπορούν, πλέον, να εφιππεύουν με περισσότερην ασφάλεια και λιγότερο κόπο.    


     Οι πρώτες δοκιμές του νέου επινοήματος του Αρπάλυκου απεδείχθησαν ιδιαιτέρως επιτυχείς σε μια εκπαιδευτική ημέρα με πολλά μαθήματα αρχαρίων κατά τα οποία μαθητές διαφορετικών σωματοτύπων και μυικών ικανοτήτων επιβεβαίωσαν την ευεργετική χρηστικότητα του επινοήματος του Αρχηγού μας.


     Έτσι, με την άσκηση της εφάλσεως με τη βοήθεια του επινοήματος του Αρπάλυκου, ξεκίνησαν όλα τα μαθήματα, σήμερα, στο Ιππευτήριο, με πρώτο τον Μάριο ο οποίος, απλώς, συνέχισε να αποδεικνύει ότι προορίζεται για άριστος Εφιπποτοξότης!


     Στις αναγκαστικές διατάσεις της εφιππεύσεως δι εφάλσεως υπεβλήθη και η Αμαλία η οποία απέδειξε ότι, πράγματι, μπορεί να καταφέρει "τόξα κινήσεων" που ίσως δε πίστευε και η ίδια. Και αυτό τεκμηριώνει την γυμναστική αξία της Ιππασίας την οποία, οι εκτός χώρου αγνοούν! Διότι η Ιππασία  γ υ μ ν ά ζ ε ι  μεθοδικώς και δεν είναι μία απλή έφιππη "βόλτα"...


     Έτσι και η Αμαλία κατάφερε να συνεργασθεί άριστα με την "Άρια", υπό τη διδασκαλία του Αρπάλυκου, σε πολύ δύσκολους κλειστούς καλπασμούς, χωρίς, φυσικά, σέλλα και λοιπά ..."διαχωριστικά" Ίππου και Ιππέως. 


     Το ίδιο αποτελεσματικός στις ασκήσεις του προγράμματός του και ο νεαρός μας Δημήτρης, στον οποίο ευχόμαστε για τη σημερινή ονομαστική του εορτή, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί με ευγένεια και, κυρίως, με σοφία χειρισμών, να πείσει ένα πλάσμα 14 φορές πιο δυνατό από τον ίδιο να συνεργασθεί μαζύ του!


     Η Εφιπποτοξότρια και, έμπειρη πια, Αμαζόνα μας, η μικρή μας Κατερίνα δε δυσκολεύτηκε και αυτή διόλου να εκτελέσει με την "Άρια" πολύ μικρούς καλπαστικούς κύκλους με άψογο κάθισμα και χειρισμούς...


     ...ενώ η εγκεφαλική Μαρίλη μας, στρατιωτικώ τω τρόπω, πέρασε την "Άρια" με τέτοιαν ακρίβεια πάνω από τις βαλβίδες όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία!


     Ελκυστική η "Άρια" δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο και τον Πρωτεσίλαο ο οποίος δε παρέλειψε να τη χαρεί κι αυτός με άψογο κάθισμα αλλά και ...καπέλλο! Λέτε οι "Έλληνες Κένταυροι" να αναθεωρήσαμε την άποψή μας για το ..."καπέλλο Ιππασίας";


     H σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα ήταν γόνιμη για την Ομάδα μας διότι σήμερα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε ακόμη ένα νέο Μέλος που ξεκίνησε να ιππεύει μαζύ μας.


     Ο Κωστής, που επιβεβαιώνει τη κρίση μας για τις ιππικές ικανότητες των νεαρών Ελλήνων, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του με τον Αρπάλυκο ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το νέο μαθητή του. 


     Με το Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων" να ξεχειλίζει από νεανικό σφρίγος αλλά και σεμνή αυτοπειθαρχία, τα σημερινά μας μαθήματα υπήρξαν πραγματική απόλαυση για όσους είχαμε τη χαρά να τα παρακολουθήσουμε. Και η περίπτωση του Κωστή υπήρξε ο ωραιότερος "επίλογος" των όσων προηγήθηκαν. 


     Ακολουθώντας το περιεχόμενο του πρώτου μαθήματος, από τον "Κύκλο Προσεγγίσεως" μέχρι την εφίππευση δι'  εφάλσεως και ό,τι άλλο προβλέπεται, ο Κωστής κατάφερε να εκτελεί αμέσως χωρίς καμία ανάγκη χρονοβόρων επαναλήψεων και διορθώσεων αξιοποιώντας τον χρόνο του μαθήματός του και μη καταπονώντας ασκόπως τον Ίππο του.


     Με λίγα λόγια, ο Κωστής μας, στο πρώτο του μάθημα, κατάφερε να διευθύνει και σε Μένδειο "κάθισμα" τον Ίππο του όταν οι περισσότερες Σχολές Ιππασίας αρκούνται στο να μπορεί ο μαθητής να κρατά σωστά τις ...ηνίες!


     Σήμερα, όπως και σε κάθε προπονητική ημερίδα, δώσαμε ισόβαρη έμφαση στην ιππική όσο και στη τοξευτική πρόοδο της Ομάδος μας κι έτσι δεν αρκεστήκαμε, μόνον, στη πρόοδο των μαθητών μας στην Ιππασία αλλά και "σχεδιάσαμε" την αντίστοιχη πρόοδό τους και στη Τοξοβολία, εισάγοντας για πρώτη φορά την ομαδικώς ύπτια στάση τοξεύσεως.


     Από καταβολής της Ομάδος μας (2005) μέχρι σήμερα, συχνά ασκούμεθα στην ατομική ύπτια στάση τοξεύσεως, αλλά ποτέ δεν είχαμε αποτολμήσει να την επεκτείνουμε και σε έναν ομαδικό σχηματισμό, λόγω των παραμέτρων ασφαλείας που διαμορφώνουν σημαντικό παράγοντα δυσκολίας. Όμως, η δεκαετής, σχεδόν, σωρευμένη τοξευτική εμπειρία των "Ελλήνων Κενταύρων" μας επέτρεψε, σήμερα, να αποτολμήσουμε την προέκταση της ατομικής υπτίας τοξεύσεως και σε ομαδική και, μάλιστα, με αξιοπρόσεκτην επιτυχία.


     Με "ραχοκοκκαλιά" του ομαδικού σχηματισμού τους έμπειρους Τοξότες μας, σήμερα, η Γραμμή Βολής κατάφερε να τοξεύσει με ασφάλεια αλλά και ικανοποιητικήν ευστοχία "υπείκουσα" στους τυμπανισμούς, αλλά και στις οδηγίες, του Αρπάλυκου.


     Ασφάλεια, αρμονία, ευστοχία και υπό συνθήκες οι οποίες κάθε άλλο παρά "αθώες" απεδείχθησαν, όπου βέλη υπτιασμένων Τοξοτών εκτοξεύονταν "ξυστά" επάνω από πρόσωπα άλλων υπτιασμένων! Κι όμως, η εμπειρία μιας τεχνογνωσίας δέκα, σχεδόν, χρόνων, όχι μόνον απέτρεψε κάθε δυσάρεστο αλλά και χάρισε στιγμές ψυχικής ωφελείας σε όσους συμμετείχαν σ'  αυτή τη Προπόνηση. 


     Ας σημειωθεί ότι και ο Κωστής τόξευσε με επιτυχία μετά από μία σύντομη εισαγωγή του στην υψηλή τέχνη της Παραδοσιακής Τοξοβολίας...


     ...όπως και ο επίσης νεοείσακτος Μάριος ο οποίος, πλέον, μετά από ελάχιστα μαθήματα, δείχνει να έχει αποκτήσει τεχνική πρωταθλητή με ανάλογη ευστοχία!


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" επιχειρούμε την ψυχική και πνευματική ωφέλεια των Μελών μας αξιοποιώντας το "εφαλτήριο" μιας αρχέγονης πολεμικής τέχνης που την μελετήσαμε και την βιώσαμε πριν θελήσουμε να τη προσφέρουμε στους μαθητές μας.


     Σ'  αυτή την Ομάδα θελήσαμε να φανούμε χρήσιμοι στη ψυχοπνευματική ισορροπία Συνανθρώπων μας οι οποίοι το αξίζουν, ανεξαρτήτως, φύλου, ηλικίας και πεποιθήσεων πλην μιας: τη πίστη στην αναγκαιότητα της αυτοβελτιώσεως, άνευ της οποίας ουδείς μπορεί να προαχθεί στη ζωή.


     Άλλωστε, αυτός ήταν και ο πυρήνας της εισηγήσεως του Ιδρυτή της Ομάδος στο, πρόσφατο. Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο στο οποίο προσεκλήθη η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Σήμερα, με αυστηρή αυτοκριτική, επαληθεύουμε τη δικαίωση των αρχικών προσδοκιών μας στο πρόσωπο κάθε εφίππου και τοξεύοντος Μέλους των "Ελλήνων Κενταύρων" και... 


     ...η ικανοποίησή μας μεγαλύνεται βλέποντας τους "επερχομένους" και, πολύ αξιότερους των παρερχομένων να μεταλαμπαδεύουν το δόγμα της ανιδιοτελούς αριστοκρατικής αλληλεγγύης, το δόγμα των "Ελλήνων Κενταύρων", στους συνοδοιπόρους αυτής της δημοκρατικότατης πολιτισμικής "νύχτας" που διανύουμε...  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.