Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

"ΣΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΚΟΝΗ..."

"ΣΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΚΟΝΗ..."



«Σαν δεις στον ορίζοντα σκόνη,

οπλές αν κροτούν βουερές,...»

https://horsebackarcherygr.blogspot.com/2018/09/o-cd-o-k-cd.html


     Έτσι αρχίζει ο Ύμνος των «Ελλήνων Κενταύρων» τον οποίο μελοποίησε ο έξοχος Κύπριος Συνθέτης Κωνσταντίνος Στυλιανού και οι καλπασμοί του Μάνου μας δικαιώνουν πλήρως των στίχων το αληθές: Κάθε που καλπάζει και τοξεύει ο Μάνος μας η σκόνη φτάνει μέχρι τη πλατεία ...Συντάγματος «ταίζοντας» τους 301 μητραλοίες του κΕνοβουλίου! Και αυτό το απολαύσαμε και κατά την σημερινή εκπαιδευτικήν ημερίδα με τους ολοένα και πιο ...σαρωτικούς καλπασμούς του Μάνου ο οποίος, με το μαχητικό ταμπεραμέντο του, παρασύρει τον Ίππο του σε τρελλά...γκάζια! 

     Και αυτή την περίοδο, πλέον, ο Μάνος έχει υποβληθεί σε ένα ασκησιολόγιο «καλπαστικής βελτιώσεως», θα λέγαμε, με ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα το οποίο ο ίδιος δεν κατάλαβε: Έφθασε σε σημείο εξόδου σε καλπασμό από το πρώτο βήμα, κάτι πολύ χρήσιμο και απαιτητικό ειδικώς κατά την συμμετοχή σε αγώνες. Και ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε την σκηνή η οποία αποτελεί απαρχή ακόμη περισσότερων βελτιώσεων. Η διδασκαλία της Έφιππης Τοξοβολίας φθάνει πολύ μακριά και περιλαμβάνει πολλές «πτυχές» ιδιαιτέρως ...συναρπαστικές!

     Η εκπαίδευση στο ο,τιδήποτε δεν είναι παρά η βαθμιαία δόμηση γνώσεων και δεξιοτήτων η οποία προϋποθέτει την σύναψη πολλών παραμέτρων με μεθοδικότητα και σε βάθος χρόνου και, όπως κάθε δόμηση, απαιτεί την προσεκτική τοποθέτηση "λίθου επί λίθο" ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες "κατακρημνίσεις" του οικοδομήματος...  

     Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας να κάνουμε με ένα "σκληρά" γυμνασμένο σώμα σε αντίθεση με την χαλαρότητα και ευκαμψία που προϋποθέτει η Ιππασία, η σωστή εκπαίδευση του Ιππέως προϋποθέτει διαρκείς αναπροσαρμογές τακτικών ώστε και να αποφύγουμε "απώλειες" της ήδη δυναμικής γυμνάσεως και να επιτύχουμε την ευκαμψία που χαρακτηρίζει τον έφιππο Τοξότη και ο Μάνος μας προκαλεί σε ανιχνεύσεις νέων "μονοπατιών"... 

     Τελικώς, η αυτοπειθαρχία του συγκεκριμένου εκπαιδευομένου και η φυσιοκεντρικότητά του αποτελούν εγγυήσεις για την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος!

     Μετά από μια απουσία προς διεκπεραίωση ατομικών υποχρεώσεων, η Ταξιαρχία, επιστρέφοντας στο Ιππευτήριο μας δίδαξε ότι κάθε εκπαιδευτικό "διάκενο" μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε ένα βήμα προόδου επιτυγχάνοντας, σήμερα, τις πρώτες της διελεύσεις "εμποδίου", βεβαίως, με όλες τις επιφυλάξεις του απολύτως αρχαρίου, αλλά με αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα!

     Και, λέμε "διελεύσεις" διότι δεν επρόκειτο περί εμποδίου αλλά περί διαμορφώσεως η οποία παρέπεμπε τον αρχάριο σε αυτό που κατόπιν θα του εμφανισθεί ως πραγματική υπερπήδηση, έτσι, για να μη μπερδευόμαστε!

     Ακόμη ένας ευγενής και αυτοπειθαρχημένος χαρακτήρας στην Σχολή μας, η Ταξιαρχία, απέδειξε και σήμερα ότι "δουλεύοντας" με τον εαυτό της ξεπερνά φόβους και αναστολές ερχόμενη σε ολοένα και στενότερη επαφή με τον Ίππο, τον εννοεί βαθύτερα και συνεργάζεται μαζύ του ολοένα και αποτελεσματικότερα!

     Και η πρόοδος της Ταξιαρχίας τούτη την φορά ήταν εμφανής σε όλα τα στάδια του μαθήματός της, ακόμη και στην άσκηση της ασφαλούς εγκαταλείψεως (αφιππεύσεως) Ίππου!

     Ξαναβρίσκοντας την επαφή της με την Έφιππη Τοξοβολία, η Ταξιαρχία, σήμερα, εκτός των άλλων, τόξευσε ικανοποιητικότατα, κρατώντας ρυθμό και με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια τεχνικής.

     Και τόξευσε πολύ περισσότερο απ΄ όσο αναμένεται από κάποιον που επιστρέφει μετά από απουσία Ιππευτηρίου, πάντοτε το ίδιο σωστά.  

    Αυτή τη φορά η Ταξιαρχία εμπνεόμενη από τις εφιππεύσεις δι εφάλσεως του Μάνου, του ζήτησε να την καθοδηγήσει ώστε να εξασκηθεί και η ίδια σε παρόμοιες εφιππεύσεις και, βεβαίως, ο Μάνος έσπευσε να την βοηθήσει.

     Γνωστός ..."σαλταδόρος" δι εφάλσεως, ο Μάνος, θυμίζει εκείνους του κατοχικούς γαβριάδες οι οποίοι σαλτάριζαν στα οχήματα των Γερμανών για να κλέψουν τη ρεζέρβα και να την κάνουν σόλες παπουτσιών με αποτέλεσμα οι Γερμανοί συχνά να τους τσακώνουν και να τους σφαλιαρίζουν κάνοντάς τους μεταπολεμικούς ..."ήρωες" που διεκδικούσαν αποζημιώσεις με ατζέντη τον Μανώλη Γλέζο! 

     Και, σήμερα, ο Μάνος απέδειξε ότι μπορεί να διδάξει την ..."τέχνη" του, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ταξιαρχίας η οποία μπόρεσε, σε πρώτη φάση, αν όχι να εφιππεύσει, τουλάχιστον, να ...απογειωθεί! 

     Ευχάριστη "νότα" κατά την σημερινή ημερίδα η παρουσία της εξαιρετικής Εκπαιδεύτριας κ. Έλσας Στραβάκου η οποία εκπαιδεύει στην Ιππασία πανεπιστημιακούς φοιτητές και με την οποία είχαμε εξαιρετική συνεργασία στο Κ.Ε.ΙΠΠ. το οποίο διέλυσε κατά εγκληματικό τρόπο ο μητραλοίας "υπουργός" Παύλος Γερουλάνος! 

     Και οι εξαιρετικές "ημέρες Ιππευτηρίου" συνεχίζονται στον μοναδικό Σταύλο του πραγματικού αλογατάρη Τάσου Μυλωνάκου, όπου οι ιδανικές συνθήκες εργασίας επιτρέπουν, χρόνια τώρα, την διαρκή πρόοδο της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων", λόγος για τον οποίον του είμαστε ευγνώμονες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.