Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ!

 Ο ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΠΟΤΕ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ!


     Εξ όσων διδαχθήκαμε στην Μεγάλη Παγόδα του Παρισιού για τον Διαλογισμό και ισχύουν το ίδιο παγκοσμίως, μέχρι το μακρινό "Κέντρο Διορατικού Διαλογισμού" [Wat Rampoeng (Tapotaram)] της Ταϋλάνδης, στον διαλογιζόμενο απαγορεύεται να μιλά για τον Διαλογισμό του και να επιδίδεται σε συγκρίσεις του ατομικού του Διαλογισμού με τον Διαλογισμό των άλλων συν-διαλογιζομένων του!  


     Το μέτρο αυτής της απαγορεύσεως είναι ζωτικό για την αποτροπή ανταγωνιστικών καταστάσεων οι οποίες κάθε άλλο ευνοούν την συλλογική πρόοδο ομάδος συνασκουμένων, εγείροντας κινδύνους ανοήτων διαπροσωπικών συγκρούσεων οι οποίες διαταράσσουν ή και αποκλείουν κάθε προοπτική ατομικής και συλλογικής ανελίξεως.  

     Ομοίως με τον Διαλογισμό και στην ιππικήν εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" αποθαρρύνεται να επιδίδεται σε φθοροποιές διαπροσωπικές κρίσεις και συγκρίσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις και ανακόπτουν κάθε πρόοδο. Και προς αυτή την κατεύθυνση παραπέμπει το εφαρμοζόμενο "Σχολείο Σιωπής", δηλαδή, η από την έναρξη και μέχρι την λήξη κάθε μαθήματος απαγόρευση κάθε μορφής συζητήσεως εκτός, βεβαίως, ο,τιδήποτε σχετίζεται με την ομαλήν εξέλιξη του ατομικού μαθήματος κάθε εκπαιδευομένου. Ενώ, η ασφαλιστική δικλείδα του "Κύκλου της Ομάδος"  διατηρείται για την επίλυση κάθε προβλήματος σχέσεων στο εσωτερικό των "Ελλήνων Κενταύρων".

     Άλλωστε, εκ της ιδρύσεώς τους, οι "Έλληνες Κένταυροι" είναι γνωστοί για τον παρα-μοναστικό, εσωτεριστικό, χαρακτήρα τους, αποβάλλοντας ό,τι καφενοβιακό και αγοραίο ...παρεισφρέει!

     Ας μην είναι η γαλήνια "θάλασσα" του διαχρονικού διάπλου μας το αίτιο να λησμονούμε κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας της Σχολής και της Ομάδος μας, κρατώντας κατά νου ότι μπορεί το ταξίδι να είναι ακύμαντο, αλλά η ναυσιπλοία διέπεται από Νόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.