Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΧΟΛΗ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ XV ΑΙ. Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΥ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗ

 ΣΧΟΛΗ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 

  "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"








Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ XV ΑΙ. 

Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ 

ΤΟΥ 

ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΥ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗ



     Το Τσάρσκογιε Σελό (Ца́рское Село́) είναι σύμπλεγμα εξοχικών παλατιών και πάρκων στη ΒΔ Ρωσία. Αποτέλεσε τη βάση της πόλης Πούσκιν (περιφέρεια Λένινγκραντ), στην οποία υπάγεται σήμερα. Βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια της Αγίας Πετρούπολης και περιλαμβάνει εκθεσιακές συλλογές. Μία από αυτές, η συλλογή των όπλων στεγάζεται στο «Περίπτερο των Όπλων» (Царское Село. Павильон "Арсенал") στην Πόλη Πούσκιν της Αγίας Πετρουπόλεως, κτισμένο μεταξύ των ετών 1819 - 1834.

     Σ'  αυτό το «Περίπτερο των Όπλων» βρίσκονται αρκετά ενδεικτικά ευρωπαϊκά όπλα του XV αι. τα οποία αντιστοιχούν σ΄ εκείνα τα οποία θα χειρίζονταν ο Μιχαήλ Μάρουλλος Ταρχανιώτης, όπως φαίνονται στις σελίδες ενός σπανίου οδηγού αυτού του Μουσείου που εκδόθηκε το 1860 και τον οποίο μας παρουσιάζει ο αυτοκρατορικός βιβλιοθηκάριος εκείνης της εποχής.

     Από τις εξαιρετικές εικόνες αυτού του οδηγού ο οποίος βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" αντλούμε πολλές πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό οπλισμό του cinquecento.

     Βάσει αυτής της λεπτομερούς εικονογραφήσεως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των σκηνικών όπλων της θεατρικής παραστάσεώς μας, ανεξαρτήτως αν, μέχρι στιγμής και για καθαρώς πρακτικούς λόγους, η διδασκαλία γίνεται με όπλα κατά προσέγγιση. 

     Εκτός των όπλων (αγχεμάχων, βεβαίως) στον ίδιον οδηγό μελετούμε και τις πανοπλίες εκείνης της εποχής καθώς και πολλά παρελκόμενα και τα συμπεράσματα της μελέτης όλου του υλικού του «Περιπτέρου των Όπλων», αλλά και άλλα εξ άλλων, εξίσου σημαντικών πηγών, θα ενσωματωθούν στην αυτοτελή συγγραφή του έργου (Libretto).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.