Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ": ΗΡΩΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

  ΕΓΚΥΚΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


ΗΡΩΙΣΜΟΣ 

ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ



     Η κακοδαιμονία του κόσμου ταυτίζεται με την παρερμηνεία των όρων που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του και ο σκοπός αυτής της εκδηλώσεως είναι η αποσαφήνιση μιας καθοριστικής λεπτομερείας της δικής μας κακοδαιμονίας!  Και η αποσαφήνιση που επιχειρήθηκε στην παρούσα εκδήλωση, ασφαλώς, δεν εστιάστηκε τόσο στην φιλολογική, όσο στην φιλοσοφική  «απόχρωση» του όρου «ηρωισμός» και «ηρωικός» του οποίου η προγονολατρική, κυρίως, παρέκκλιση, συχνά τον ταυτίζει με την απλή  ε π ι τ έ λ ε σ η  του  κ α θ ή κ ο ν τ ο ς! Διέπραξε, όμως, ο μέγιστος των Ελλήνων φιλολόγων Ιωάννης Συκουτρής, ένα τέτοιο λάθος και ποιος μεταγενέστερος ασήμαντος θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο; Κάθε άλλο!

     Ο μεγάλος Δάσκαλος Ιωάννης Συκουτρής ευφυέστατα επικαλέσθηκε μιαν υπερέμφαση για να καταδείξει τον δυσδιάκριτο, πλέον,  φ υ σ ι ο λ ο γ ι κ ό  βίο εν μέσω του κατακλυσμού της παρά φύση ζωής που τον καθιστά πολύτιμη σπανιότητα! Και με την πλατωνική σκέψη του, ο Ιωάννης Συκουτρής δομεί το δικό του «σπήλαιο» του οποίου η κατά φύση έξοδος προς τον Ήλιο και το φως επενδύεται με τον «ηρωισμό» ο οποίος υπαινίσσεται την ένταση της προσπαθείας επιβιώσεως εν μέσω εχθρικού περιβάλλοντος!

     Ας παραμείνουμε, λοιπόν,  κ α τ ά   φ ύ σ η  και, ούτω πως, ο τίτλος του «ήρωος» θα μας ανήκει όχι για να χαρακτηρίζει την υπεροχή μας αλλά, απλώς, την φυσικότητά μας εν μέσω αφύσικων υπάρξεων και περιρρεουσών συμπεριφορών!

[Πιέστε στην εικόνα για να οδηγηθείτε στο PDF της αναλύσεως]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.