Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ


     H καλλιέργεια της τοξευτικής τεχνικής υπό συνθήκες αναπηδητικής, κινητικής, ασταθείας βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του Τοξότη και κατά την χειριστικήν αυτοπεποίθηση και κατά την ευστοχία κι αυτό επιδιώξαμε στην τελευταία προπονητική ημερίδα σε έναν χώρο αγνοημένο ο οποίος, όμως και υψηλά ενεργειακός είναι και πολλά βοηθήματα ασκήσεως παρέχει μεταξύ των οποίων και ...τραμπολίνο, ένα μέσο που σήμερα ήταν το "καταληκτικό" επίκεντρο του προπονητικού μας προγράμματος! Για να φτάσουμε, όμως, ως το τραμπολίνο ακολουθήσαμε την ευσταθή προπονητική "πεπατημένη" με σταδιακή προσέγγιση προς την ασταθή αναπηδητικήν ανέλιξη.


     Τηρώντας τους προπονητικούς κανόνες της Σχολής μας, και, πάντοτε, με προηγούμενη την προθέρμανση, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε εδώ είναι ότι αν και βρισκόμαστε στο κέντρο του κέντρου μιας υπερφορτωμένης με ρύπους τσιμεντουπόλεως, ο "πνεύμονας" της βλαστήσεώς του καταφέρνει να διατηρήσει ένα καθαρό μικροκλίμα που αναζωογονεί κι εμπνέει για άθληση!


     Μία γαλήνια έκταση η οποία υπήρξε το ανεκτίμητο δώρημα της Βασίλισσας Αμαλίας προς τον ελλαδικό λαό ο οποίος, ούτε το εξετίμησε, ούτε καν το αξιοποίησε ώστε, σήμερα, κάποιοι Έλληνες να μπορούμε να το χαιρόμαστε ανενόχλητοι επ΄ αγαθώ εαυτών και Πολιτισμού, ευγνωμονούντες! 


     Κι έτσι, υπό ιδανικές συνθήκες, το νεράντζι-στόχος υποδέχθηκε τα βέλη αυτής της Προπονήσεως χαλαρώνοντας τον Τοξότη και "μεταφέροντάς" τον πιο κοντά στην ωραιότατην εμπειρία του τραμπολίνο.  


     Πάντα, σ΄ αυτόν τον πανέμορφο χώρο που διαμορφώθηκε με ευγενείς δαπάνες του πατέρα της Βασίλισσας Αμαλίας, Παύλο Φρειδερίκο Αύγουστο, Μέγα Δούκα του Ολδενβούργου, δεν χαιρόμαστε μόνον την φυσική ομορφιά του αλλά και τα διάσπαρτα έργα τέχνης τα οποία κοσμούν διάφορες γωνιές του, από τις εποχές της νεώτερης πολιτισμικής ακμής της Ελλάδος, όπως ο "Τοξοθραύστης Έρως" μαρμάρινο έργο (1901) του γλύπτη  Γεωργίου Βρούτου, από την εποχή της βασιλείας του Γεωργίου Α! 


     Και ο αγαπημένος Μηνάς μας, ανοίγοντας το Τόξο του προ του δημιουργήματος του Γεωργίου Βρούτου προέβη σε μιαν ...ευγλώττως οπτιμιστικήν αλληγορία στην σεβαστή μνήμη του μεγάλου Έλληνος γλύπτη ο οποίος ευτύχησε να διδαχθεί την μαρμαρογλυπτική από τους μαθητές και συνεχιστές του Ιταλού Canova, γλύπτες Niacarini και Τantolini! Μπορεί οι μεταπολεμική δίνη της παρατεταμένης εξουσιαστικής αναξιοκρατίας να έχει βυθίσει την Ελλάδα σεμίαπεριδινούμενη υποπολιτισμικήν υπέλιξη, ευτυχώς όμως, οι προηγηθείσες εποχές, κυρίως της Βασιλείας του Όθωνος Α' και Γεωργίου Α', έχουν αφήσει σ΄ ετούτη την χώρα ανεκτίμητους πολιτισμικούς θησαυρούς για να είναι υπερήφανη!  


     Και η παρασκηνιακή ομορφιά μιας Προπονήσεως συνεχίστηκε με τον Μηνά να προσφέρει ένα βέλος στον τοξοθραύστη παρασύροντάς τον σε μία "αναθεώρηση" της καταστρεπτικής του αποφάσεως... Ο αείμνηστος Γεώργιος Βρούτος εάν ζούσε και έβλεπε τον χαριτωμένο "διάλογο" του Μηνά με το δημιούργημά του ίσως και να διασκέδαζε την απαισιοδοξία του...   


     Επιστροφή, όμως, στο προπονητικό μας πρόγραμμα και αξιοποίηση του ελατηριωτού βατήρος ο οποίος αποτελεί την καλύτερην εισαγωγική προετοιμασία για το τραμπολίνο! Επάνω σε αυτόν τον διαρκώς ...παλλόμενο βατήρα η τόξευση -και, ειδικώς, αυτή του"πελεκάνου"- αποκτά ιδιαίτερην ωφελιμότητα για τον Τοξότη! Μοναδική "κρυπτή" (για να θυμηθούμε την αρχαίαν Ολυμπία) η οποία οδηγεί τον ασκούμενο στο τελικό "στάδιο" του τραμπολίνο, εφοδιάζοντάς τον με μία προενίσχυση έναντι της κινητικής ασταθείας (αναπηδητικής, όπως θα επακολουθήσει). Και οι τοξεύσεις, εν προκειμένω, ενισχύονται εκτελεστικώς!


     Και, επιτέλους, κάπως έτσι, με σταδιακή προσέγγιση, χαλαρότητα, χιούμορ και καλή διάθεση, φθάσαμε και στα δύσκολα...


     ραμπολίνο", αλλά μόνον για τα οφέλη της αναπηδητικής τοξεύσεως; Ασφαλώς, όχι! Διότι, όπως μας ενημερώνουν τα πορίσματα μελέτης του συγκεκριμένου αθλητικού οργάνου, το τραμπολίνο:

α. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
β. Βοηθά στην αναδόμηση των κυττάρων.
γ. Ενισχύει την κυκλοφορία οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
δ. Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
ε. Αυξάνει την παραγωγή αιμοπεταλίων.
στ. Βελτιώνει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.
ζ. Ανακουφίζει από πόνους στη μέση και την πλάτη.
η. Βελτιώνει τον έλεγχο του σώματος και την ισορροπία.
θ. “Ωθεί” τον μεταβολισμό.
ι. Υποβοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να καθαρίσουν και να αποβάλλουν τις τοξίνες  από το σώμα τους.

   Η όλη αναπηδητική διαδικασία διδάχθηκε όπως ακριβώς την προβλέπει ο σπουδαίος Έλληνας Γυμναστής Ι. Ε. Χρυσάφης στο βιβλίο του "Η Γυμναστική κατά το σουηδικόν σύστημα" (Αθήναι, 1928) προς αποφυγή αυθαιρεσιών οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπειά τους τραυματισμούς ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Διότι, τα πάντα στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και εκτελούνται με σύνεση, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα!


     Και όλα τούτα τα λίαν ωφέλιμα τα προβλέψαμε στη σημερινή Προπόνησή μας αξιοποιώντας ένα σπουδαίο διαθέσιμο μέσο -επαγγελματικών προδιαγραφών- το οποίο όχι μόνον διασκέδασε τον σημερινό εκπαιδευόμενό μας αλλά και τον εξέλιξε ως Τοξότη, ευχόμενοι όλοι οι ενασχολούμενοι με την δική μας Πολεμική Τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας , εντός και εκτός της Ομάδος μας, να αξιοποιούν όπως και οι "Έλληνες Κένταυροι" τα όσα προς τούτο προσφέρονται! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.