Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


     Ο Συνασκούμενος και ερασιτέχνης ανακατασκευαστής τοξοτικού εξοπλισμού Εμμ. Γεωργόπουλος, κατάφερε να κατασκευάσει δύο τύπους χειροποίητων ξύλινων παραδοσιακών βελών, προοριζόμενους να χρησιμοποιηθούν κατά τις Προπονήσεις και τις αγωνιστικές ημερίδες της Ομάδος μας.



     Ο εν λόγω Συνασκούμενος ο οποίος σπούδασε Ιατρική και ζει στην Ιταλία, ασχολείται εντατικά με την ιστορική ανακατασκευή αρχαίων Τόξων και ήδη κατάφερε μία αναστατική κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου το οποίο δοκιμάζεται συστηματικά προκειμένου να αρχίσει η χειροποίητη, μεν, μαζική, δε παραγωγή του και την όλη μελέτη του την είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα στο Ιστολόγιό μας.






Tα προτεινόμενα βέλη.


     Έτσι, κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα μας, άφησε προς δοκιμή δείγματα των βελών που κατασκεύασε καθώς και έναν τύπο βιομηχανικού ανθρακονηματικού βέλους πολλαπλών χρήσεων που ο ίδιος δοκίμασε και θεώρησε κατάλληλο για τις Προπονήσεις των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».


     Τους τρεις τύπους βελών που μας προτείνει προς χρήση ο αγαπητός Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος, τους δοκιμάσαμε με Τόξο KASSAIFalcon II 38#, σε βεληνεκές 10 μέτρων, με στόχο μπαλλάκι αντισφαιρίσεως διαμέτρου 6 εκτμ., ανανεούμενο μετά από κάθε επιτυχή βολή ώστε να είναι καινουργές και ισοδύναμα ανθιστάμενο στη διάτρηση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας αναφέρονται εν συνεχεία.

______________________



1. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΚΑΜΠΥΛΟΥ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.





     Είναι κατασκευασμένο από συμπαγές ξύλο. Έχει συνολικό μήκος 783 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει βιομηχανική μεταλλική εκπαιδευτική αιχμή μήκους 40 χστμ. και πτέρωμα μήκους 135 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 85% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 3 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Επειδή το πυθμένιό του, ως εκ της εφαρμογής του, γεννά υποψία μειωμένης σταθερότητος το βέλος εβλήθη σε σκληρή ψάθινη επιφάνεια από απόσταση 5 μέτρων 10 φορές χωρίς καμία ένδειξη αποσταθεροποιήσεως του πυθμενίου. Κατασκευαστικό μειονέκτημα (εύκολα αποκαθιστάμενο με χρήση λίμας) η πολύ στενή σχισμή του πυθμενίου που παρεμποδίζει την ασφαλή και εύκολη εγκαθίδρυση επί της χορδής.

______________________



2. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΠΤΕΡΩΜΑΤΟΣ.







      Είναι κατασκευασμένο από καλάμι. Έχει συνολικό μήκος 835 χστμ. και διάμετρο 7 χστμ. Φέρει χειροποίητη, τετράεδρη, σφυρήλατη,  μεταλλική αιχμή μήκους 44 χστμ. και πτέρωμα μήκους 95 χστμ. Άριστη πτητική συμπεριφορά, ταχύτατη ευθυγράμμιση, υψηλή ευθυβολία (επιτυχία πλέον του 90% επί του στόχου) εκρηκτική διατρητικότητα με διαμπερή διαπέραση του στόχου και επιπλέον διαπέραση 4 εκτμ. σε σκληρή μάζα ψάθας. Τροχιά εύκολα προβλέψιμη με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια. Πολύ καλοσχηματισμένη σχισμή εγκαθιδρύσεως επί της χορδής.

______________________




3. ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΣ “Predator II





     Ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος μας προτείνει το εν λόγω ανθρακονηματικό βιομηχανικό βέλος βάσει των δικών του εμπειριών ως κατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ομάδος μας. Πράγματι, κατά τις δικές μας δοκιμές, το αναγνωρίσαμε ως καλό και αρκετά ανθεκτικό (παρά την ανθρακονηματική του υφή…) αλλά δεν βρήκαμε να διαθέτει παρά ελάχιστα από τα προτερήματα των παραπάνω δύο χειροποίητων παραδοσιακών βελών του Συνασκουμένου μας, ενώ η διατρητικότητά του ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών μας. Μόνο του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα προσαρμογής ελαστικής τάπας (3c) αντί μεταλλικής αιχμής (3b) ώστε να λειτουργεί ως κρουστικό και όχι ως διατρητικό σε ανάλογες χρήσεις. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όσους επιμένουν σε ανθρακονηματικά βέλη στις, κατά μόνες, Προπονήσεις τους, εφ΄ όσον εφεξής μόνον ξύλινα Παραδοσιακά βέλη θα γίνονται δεκτά στις Προπονήσεις της Ομάδος μας από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.




ΕΠΙΜΕΤΡΟ

     Προσφάτως είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στα βεληνεκή των Προπονήσεών (βραχέα και μέσα) ένα πολύ ποιοτικό Ουγγαρέζικο παραδοσιακό βέλος από κέδρο, το "Megyer 40", ένα πολύ σταθερό και αξιόπιστο βέλος, ανθεκτικό σε καταπονήσεις, όμως, με βασικό μειονέκτημα την κλασική εκπαιδευτική αιχμή που όλοι γνωρίζουμε!


     Στο συγκεκριμένο βέλος η εκπαιδευτική αιχμή μείωνε δραστικά την διατρητικότητά του με αποτέλεσμα μόνον ένα ποσοστό  10% να κατάφερνε να εισχωρήσει στο μπαλλάκι και αυτό μόνον από το σημείο εισόδου χωρίς, αντίστοιχη, διαμπερή έξοδο.


Κατά κανόνα, το βέλος αυτό προσκρούοντας στο μπαλλάκι και μη καταφέρνοντας να το διατρήσει, το εκτίνασσε εκτινασσόμενο και το ίδιο το βέλος με σοβαρό κίνδυνο απροόπτου.




     Κατόπιν όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων, εγκρίνουμε και συνιστούμε τα δύο παραδοσιακά, χειροποίητα, ξύλινα βέλη που κατασκευάζει ο Συνασκούμενος Εμμ. Γεωργόπουλος από τον οποίον άμεσα μπορείτε να ζητήσετε να σας προμηθεύσει επικοινωνώντας μαζύ του στην ηλεκτρονική διεύθυνση anthropomastoras@gmail.com . Πραγματικά, το ποσοστό ευστοχίας και η, εκ των προτέρων, αίσθηση επιτυχίας κάθε βολής είναι μοναδικές εμπειρίες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.