Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΜΠΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Περιπατητικό Σεμινάριο με θέμα: Η Ηθική της Ιππεύσεως 


     Με την συνήθη μαζική προσέλευση των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" (που κοντεύει να χαρακτηρίσει και αυτό ακόμη το "Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου" ως ...ανεπαρκές) , αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ακόμη μία αξέχαστη ημερίδα-σταθμός, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκπαιδευθούμε, να αθληθούμε και να χαρούμε την πανέμορφη φυσική "γειτονιά" του "Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου" το οποίο σχεδιάζουμε να λαμπρύνουμε με τις ιππικές δραστηριότητες της Ομάδος μας.


     Με έναν ηλιόλουστο καιρό αποφασίσαμε να "βαδίσουμε" την διαδρομή του "Cross-country" που, πλέον, μετά τους "Ολυμπιακούς" του 2004, παραμένει έρημη αλλά πάντοτε τέλεια συντηρημένη και πεντακάθαρη. 


     Το "περπάτημα" σ' αυτή την διαδρομή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας να μελετήσουμε, επί τόπου, την "φιλοσοφία" δημιουργίας ενός τέτοιου ιππικού στίβου, την φύση και δομή των εμποδίων και διαμορφώσεών του.


     Kυρίως, επιδιώξαμε να κατανοήσουμε την ψυχολογία του Ανθρώπου ο οποίος εκθέτει τον Ίππο σε καίριο κίνδυνο ζωής μόνο και μόνο για να "εξορκίσει" το δέος του απέναντι στο ιππεύειν με "άλλοθι" ένα ακόμη άθλημα και δη "ολυμπιακό"!


     Όπως γίνεται αντιληπτό, στόχος της σημερινής "σχολικής εκδρομής" μας ήταν ένα περιπατητικό σεμινάριο με τίτλο "ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΙΠΠΕΥΣΕΩΣ" ως ένα κίνητρο στοχασμού των Ιππέων μας και μέτρο συγκρίσεως με την δική μας Φυσική Ιππασία η οποία θέτει υπεράνω όλων την ευημερία του Ίππου, όχι ως σχήμα λόγου αλλά ως ιππική πράξη!


     Αν ήταν μαζύ μας ο Δάσκαλος Alexander Nevzorov  θα ένοιωθε πολύ υπερήφανος ακούγοντας τα σχόλια των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" παρατηρήσαμε ένα προς ένα τα τεχνητά υπαίθρια εμπόδια και επιχειρήσαμε να τα βιώσουμε όπως τα βιώνει ο Ίππος.


     Η αίσθηση, απλώς, τρομαριακή και η απορία μία : γιατί ο Άνθρωπος παραμένει τόσο δειλός και τόσο ανόητος, τόσο βάρβαρος και τόσο καταστροφικός προς ένα πλάσμα στη ράχη του οποίου στήριξε τον, ανά τους αιώνες, Πολιτισμό του...


     Σ'  αυτά, όμως τα ερωτήματα μόνο η επιστήμη της ...Ψυχιατρικής θα μπορούσε να απαντήσει! 


     Ευτυχώς που οι σημερινοί διαχειριστές της εγκαταστάσεως διαθέτουν αρκετές ευαισθησίες ώστε ο χώρος να μην αποπνέει, πλέον, την ένταση του "Cross-country".


     Έτσι, τα Μέλη της Ομάδος μας που ήσαν σήμερα παρόντα πήραν μια βαθειά ανακουφιστική ανάσα σε μια πανέμορφη τεχνητή λίμνη που στολίζει την απέραντη έκταση, δίπλα στις επίσης πανέμορφες και καλοφροντισμένες χήνες που εγκαταβιούν εδώ. 


     Πραγματικά, τα ενθουσιώδη σχόλια των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" για την εμπειρία από τον σημερινό περίπατό μας, όπως εκφράστηκαν στον Κύκλο, δεν περιγράφονται! Όλοι ενθουσιασμένοι από την καλή συντήρηση του φυσικού τοπίου, της πανίδας και της χλωρίδας του καθώς και των μνημειακών διαμορφώσεών του. Κυρίως, όλοι με θετικά συμπεράσματα για την Ηθική της Ιππεύσεως, όλοι με μία "συγγνώμη" προς τον Ίππο τον οποίο η ανθρώπινη βλακεία εκθέτει ανοήτως σε κίνδυνο ζωής!  




Τελικά, λέτε να είναι για μας περιττές οι Προπονήσεις;


     Αν είναι δυνατόν...! Σοβαρός πειρασμός, πια, προκύπτει για την Ομάδα μας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι -μπορεί...- να είναι για μας περιττές οι ...Προπονήσεις, αφού με τη πρώτη τόξευση επιτυγχάνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα! Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" διεκδικούμε, πλέον, μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια εφιπποτοξοτική "οικογένεια"!


     Μπορεί στη γραμμή βολής να παρατάσσονται αρχάριοι και προχωρημένοι, παιδιά και μεγαλύτεροι, "στρατός" ολόκληρος τοξοφόρων ...διαφορετικοτήτων, το αποτέλεσμα, όμως, από τη πρώτη βολή, παραμένει το ίδιο : ομοβροντία που καταλήγει με τη συγκέντρωση των βελών επί του στόχου!


     Ο νεαρός Γεώργιος αναδεικνύεται σε ιδανικό Εκπαιδευτή αρχαρίων παίδων! Ακόμη δύο παιδιά μυήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από τον δεκατετράχρονο Γεώργιο ο οποίος, πραγματικά, μέσα σε ελάχιστη ώρα τους "πέρασε" ό,τι ήταν απαραίτητο ώστε, σχεδόν αμέσως, να τοξεύσουν με την Ομάδα σαν να ήσαν κι αυτά προχωρημένοι ενήλικες.


     Μάλιστα, όταν στον μεταπροπονητικό Κύκλο τα δύο αυτά παιδιά ρωτήθηκαν αν ο Γεώργιος τους ήταν κατανοητός, εκείνα εκφράσθηκαν ενθουσιασμένα για τον ...Εκπαιδευτή τους! 


     Ωστόσο, όλοι ξέρουμε με πόση αγωνία ο Γεώργιος περιμένει να φτάσει στο Σταύλο μας το αγαπημένο του αλογάκι για να συνεχίσει την εφιπποτοξοτική του "δράση"... Υπομονή, Γεώργιε, κανα δυό εικοσιτετράωρα και το τετράποδο αδελφάκι σου θα είναι κοντά μας!


     Σε γενικές γραμμές, ούτε κι αυτή την εβδομάδα οι χαμηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν, απεδείχθησαν ικανές να μειώσουν τη δραστηριότητά μας. Αντιθέτως! Η προσέλευση των Συνασκουμένων ήταν απο τις μεγαλύτερες κατά την διάρκεια των τεσσάρων προπονητικών περιόδων, ενώ παρατηρείται μία ραγδαία αυξανόμενη τάση με την συνεχή προσέλευση νέων Μελών και τις Προπονήσεις να συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Και από αυτή την ..."αγρυπνία" δεν εννοούν να απουσιάσουν ούτε τα ...βρέφη της Ομάδος!


  

Και το μάθημα Μεσαιωνικής Σπαθασκίας, επίσης μνημειακό!



     Το μεγάλο στρογγυλό Προθερμαντήριο, σήμερα επί δύο ώρες, θύμισε περισσότερο Ρωμαϊκή αρένα παρά Ιππευτήριο με τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" να σπουδάζουν τη σπάθη προκειμένου να την "ανεβάσουν" επί του Ίππου, στο πλαίσιο της εκπαιδεύσεώς μας στις Έφιππες Μαχητικές Τέχνες!


     Ο Δάσκαλος Παναγιώτης Τσιλιάνης, συναρπαστικός όπως σε κάθε μάθημά του καταφέρνει να βάζει στη κόψη των ενδιαφερόντων μας την χρήση των αγχεμάχων, πάντοτε, με το δικό του τρόπο... 


ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΜΑΧΕΣΘΕ , "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"!

ΕΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΑΡΩΓΟΙ ΗΜΩΝ!




ΥΓ: Eυχαριστούμε τους φίλους Ιππείς οι οποίοι μας στέλνουν προς δημοσίευση τον ..."πόνο" τους για κάποια "φόρα", φορείς και πρόσωπα τα οποία κρίνουν και κατακρίνουν ...ιντερνετικώς, δυετερευόντως ιππεύοντες. Δικαίωμά τους και είναι γνωστό ότι συμφωνούμε μαζύ τους! Όμως, επειδή η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" είναι παραγωγός ιππικού Πολιτισμού και όχι "αικατερινικών" αντιπαραθέσεων, θα τους παρακαλέσουμε να μη μας επιφορτίζουν με παρόμοιο "έργο" καθ' όσον εμείς ασχολούμεθα μόνον με την Ιππική και την Τοξοβολία. Άλλωστε, ούτε η "Ιππική Αντοχή" είναι το επίκεντρο της ιππικής εστιάσεώς μας, ούτε η ανοήτως αποκαλούμενη "ελεύθερη Ιππασία" (λες και υπάρχει "σκλαβωμένη"...) ούτε οι πληθωρικές (!) αντιδικίες των όσων ασχολούνται με αυτήν, ούτε και η π(Υ)ότητα κάποιων "φόρουμ" περί των οποίων είναι γνωστή η αποστροφή μας. Και, μπορεί να ιππεύουμε φυσικά με ελεύθερα χέρια αλλά τούτο δε σημαίνει ότι θα τα δεσμεύσουμε στο ...πληκτρολόγιο, προτιμώντας να τα δεσμεύουμε με το Τόξο. Με λίγα λόγια, βρείτε τη χαρά σας όπως τη βρήκαμε και εμείς μέσω της Ιππικής και της Τοξοβολίας και σταματήστε να μετατρέπετε τα Ιππευτήρια σε ...λάκκο με τα φίδια! Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.