ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ
Για τον γράφοντα όλα ξεκίνησαν τότε (...) που, νέος ακόμη, πρωτοβυθίστηκε στη μαγεία του Ζεν. Έχοντας ήδη γνωρίσει την αρχαία Ελληνική σκέψη από ένα, πράγματι, παιδευτικό Σχολείο, θεώρησε ότι οι γνώσεις του θα παρέμεναν "μονόποδες" εάν δεν κατανοούσε εξ' ίσου καλά και την αντίπερα σκέψη : την Ιαπωνική σοφία.
Ένα από τα πρώτα πνευματικά "όπλα" του γράφοντος για τη συγκεκριμένη "μάχη" υπήρξε ένα βιβλίο, τυπωμένο στη Γερμανία του 1941, μια Γερμανία τυλιγμένη στις φλόγες του πολέμου πλην, όμως, αμείωτα πνευματική. Έτσι ήταν επί Χίτλερ για να αλλάξει άρδην επί τα χείρω, επί Μέρκελ...
Μέσα στις σελίδες, λοιπόν, εκείνου του βιβλίου, ξεφυλλίζοντάς το, βρήκα μία δακτυλογραφημένη επιστολή διπλωμένη στα τέσσερα. Υπεγράφετο από έναν ιδιώτη και προωρίζετο για μία καθημερινή εφημερίδα εκείνης της εποχής του 1977. Ύπ΄ αυτές τις συνθήκες έμαθα για πρώτη φορά για τη μεγάλη μορφή του Λευκαδίου Χερν και δεν έμαθα ποτέ αν η συγκεκριμένη επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα για την οποία προωρίζετο. Σε κάθε περίπτωση, θεώρησα εαυτόν ευτυχή για εκείνη την "σύμπτωση" η οποία, για τα μετέπειτα χρόνια, μέχρι σήμερα, με τέρπει με το έργο ενός λαμπρού ερευνητή της Ιαπωνικής Παραδόσεως.
ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην βιογραφία κι εργογραφία του Λευκαδίου Χερν αφού, ήδη αυτό έχει γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο από άλλους, εκτός εμού και πολύ πιο ειδικούς (βλ.: www.lafcadio.gr ). Εγώ, απλώς θα ήθελα να σταθώ στον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύλλογο Αθηνών και την συστηματική προσπάθεια που έκανε για την ανάδειξη της προσωπικότητος και του έργου του Λευκαδίου Χερν.
ΤΟ ΟΙΚΟΣΗΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑ
Ο Ιθακήσιος ευπατρίδης Ιπποκράτης Καραβίας υπήρξε ο νεώτερος πρωτεργάτης της Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συλλόγου, το 1928.
Ο Ιπποκράτης Καραβίας, φωτισμένος με την πνευματικότητα των Επτανήσων απ΄ όπου κατήγετο, είχε αντιληφθεί την μεγάλη σημασία της Ιαπωνίας για τα πνευματικά πράγματα της εποχής του και είχε σχεδιάσει την δημιουργία ενός Συλλόγου προκειμένου να φέρει πιό κοντά τις δύο καθοριστικές Παραδόσεις για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, την Ελληνική και την Ιαπωνική. Κατ' εκείνη την κρίσιμη δεκαετία του μεσοπολέμου, όταν η πνευματική ζωή της Ευρώπης μεσορανούσε παγκοσμίως με την ενθάρρυνση των ολοκληρωμένων πατριωτικών Καθεστώτων που ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς ηπείρου, η Ελλάδα διέθετε πληθώρα λαμπρών οραματιστών νέων πνευματικών οριζόντων, όπως ο Ιπποκράτης Καραβίας, ο οποίος, αξιοποιώντας τις σχέσεις του με Ιάπωνες διπλωμάτες εκείνης της εποχής άρχισε να θεμελιώνει το όραμά του.
Ήδη, από το 1927, ο Ιπποκράτης Καραβίας διατηρεί στενές σχέσεις με τα μέλη της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα με τα οποία συνεργάζεται για την επίτευξη του μεγάλου σκοπού του. Και, μόλις ένα χρόνο μετά, ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύλλογος γίνεται πραγματικότητα, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από τους Ιάπωνες Αυτοκρατορικούς Διπλωμάτες. Τότε δεν υπήρχαν Χριστοφοράκοι, Λαλιώτες, Παπούλιες και Παπανδρέοι, αλλά ευπατρίδες με οράματα και ήθος!
Μεγάλη η τιμή για έναν Έλληνα να δέχεται παρόμοια σχόλια από τον εκπρόσωπο του Ιάπωνος Αυτοκράτορος ο οποίος, για την εποχή εκείνη, ήταν ιερή Μορφή! Τότε οι Έλληνες ήμασταν σκαπανείς του Πολιτισμού και όχι διεθνή ρεντίκολα με αμερικανικό διαβατήριο!
Και το έργο του Ελληνο-Ιαπωνικού Συλλόγου λαμπρό, με πολλές εκδηλώσεις, εκδόσεις κλπ και με πνευματικούς Ανθρώπους, όπως ο Σωτήρης Σκίπης, να απευθύνονται από καθέδρας προς αντίστοιχης περιωπής προσωπικότητες, όπως ο Αυτοκρατορικός Πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Αθήνα Νομπουτάρο Καβασίμα, μέγας φιλέλλην!
Λίγο κατόπιν, το 1934, ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύλλογος εκδίδει κι ένα περιεκτικό φυλλάδιο με το οποίο ο Λευκάδιος Χερν γίνεται γνωστός στους Έλληνες. Το φυλλάδιο τιτλοφορείται "ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ-LAFKADIO HEARN".
Το φυλλάδιο αυτό επισφραγίζει την έναρξη μιας μεγάλης προσπαθείας του Ελληνο-Ιαπωνικού Συλλόγου να αναδείξει την προσωπικότητα του Λευκαδίου Χερν. Ήδη, ένα χρόνο πριν, είχε ξεκινήσει στην Ιαπωνία την λειτουργία της η "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ" η οποία προετοίμαζε το Μουσείο Λευκαδίου Χερν και της οποίας σώζεται το εναρκτήριο μονόφυλλο.
Έκτοτε, ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύλλογος αναδεικνύει συχνά τον Λευκάδιο Χερν στο σύγχρονο Ελληνικό Κοινό και η παρακαταθήκη του Συλλόγου,μέσα στον χρόνο, καταφέρνει να διατηρεί την Μνήμη του Λευκαδίου Χερν ζωντανή στην εκτίμηση των νέων Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.