Σάββατο 13 Ιουλίου 2013


O «ΚΥΚΛΟΣ»

 
     Για τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ» ο «Κύκλος» αποτελεί έναν θεσμό αγαστής συμβιώσεως και αρμονικών σχέσεων μεταξύ των Εφιπποτοξοτών της Ομάδος, κυρίως, έναν τρόπο ουσιαστικής επικοινωνίας.
 
 
     Ο «Κύκλος» κατάγεται από τις νομαδικές ευρασιατικές κοινωνίες στις οποίες, κάθε φορά που ανέκυπτε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο Αρχηγός συγκαλούσε τους συνεργάτες του ώστε από κοινού, καθισμένοι σε κύκλο να συσκεφθούν και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
 
     Στους «Κύκλους» εκείνων των παλιών νομαδικών κοινωνιών, ως επικεφαλής, λάβαινε θέση ο Αρχηγός, στα δεξιά του ιεραρχικώς έπαιρναν θέση οι άνδρες και αριστερά του, ομοίως, οι γυναίκες. Εάν ο «Κύκλος» λάβαινε χώρα σε κλειστό χώρο (συνήθως στη γιούρτα) ο Αρχηγός κάθονταν με μέτωπο προς την είσοδο και την πλάτη του προς τον βωμό ο οποίος βρίσκονταν πάντα απέναντι στην είσοδο. Κατ΄ αντιστοιχία, όταν ο «Κύκλος» συνεκαλείτο σε υπαίθριο χώρο, ο Αρχηγός κάθονταν με την πλάτη προς τον Ήλιο (ημέρα) ή την Σελήνη (βράδυ), πλανήτες που εκπροσωπούσαν τον βωμό. Τα ίδια ισχύουν και στον «Κύκλο» των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».
 
 
     Την σύγκληση του «Κύκλου» την προκαλεί ο Αρχηγός της Ομάδος ο οποίος διευθύνει και την συζήτηση την οποία μπορεί να διευθύνει και ο, σε κάθε περίπτωση, καθορισμένος από τον ίδιο τον Αρχηγό της Ομάδος επικεφαλής και μιλούν ιεραρχικώς κατά σειρά οι άνδρες και κατόπιν οι γυναίκες.
 
 
     Οι μετέχοντες στον «Κύκλο» συνομιλούν στην Ελληνική, απευθύνονται προς όλους με ευκρινή φωνή, ευγένεια, σαφήνεια και λακωνικότητα αυστηρώς επί του θέματος που θέτει ο Αρχηγός της Ομάδος ή ο επικεφαλής του «Κύκλου». Γίνονται ατομικές τοποθετήσεις ή και διάλογος κατόπιν συναινέσεως του Αρχηγού της Ομάδος ή του επικεφαλής του «Κύκλου». Φωνασκίες, κατ’  ιδίαν συνομιλίες, προσωπικές αντεγκλήσεις και «σκηνές κοινοβουλευτικής χάβρας» είναι αδιανόητες στον «Κύκλο» των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ».
 
 
     Την σύγκληση του «Κύκλου» μπορεί να την ζητήσει από τον Αρχηγό της Ομάδος και κάθε Μέλος της Ομάδος όταν θεωρήσει ότι συντρέχει λόγος και ο Αρχηγός της Ομάδος αποφασίζει αναλόγως. Κατά την διάρκεια της συζητήσεως όλοι έχουν δικαίωμα εκφοράς γνώμης, αναγνωρίζεται σε όλους το δικαίωμα ισηγορίας και όλοι σέβονται το δικαίωμα του ομιλούντος να ολοκληρώσει τον λόγο του χωρίς διακοπές.
 
 
 
     Στο τέλος ο Αρχηγός της Ομάδος ανακοινώνει τις αποφάσεις του τις οποίες, εάν κρίνονται σοβαρές για την λειτουργία της Ομάδος πρέπει να τίθενται υπ΄ όψη του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» ώστε να επικυρωθούν με την έγκρισή του
 

 
 
Βλ. και :
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.