Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

"ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"

 "ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"



     Περισσότερο με ...διαλογιστικές συνεδρίες παρά με "μαθήματα" ή "Προπονήσεις" θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι δραστηριότητες Ιππευτηρίου μας οι οποίες, πλέον, κυλούν μέσα σε μία ροή αρμονικής γαλήνης που εξασφαλίζει βέλτιστο αποτέλεσμα διδασκαλίας.

     Έτσι και τα σημερινά μας μαθήματα, αυτές οι δύο υπέροχες ..."διαλογιστικές συνεδρίες", με την Ταξιαρχία και την Εύα μας οδήγησαν σε μια...νιρβάνα, δύσκολο να περιγραφεί.

     Η σημερινή ημερίδα ήταν ένας συνδυασμός διαδράσεως των δύο εκπαιδευομένων οι οποίες συνεδύασαν τις εμπειρίες τους ώστε η μία να υποστηρίξει την άλλη και η αρχάρια Εύα εισήγαγε την έμπειρη, μεν, Αμαζόνα αλλά πρωτοείσακτη δε στην Φυσική Ιππική, Ταξιαρχία στο πρώτο της μάθημα της Σχολής μας, ενώ κατόπιν η Ταξιαρχία βοήθησε την Εύα να σταθεροποιήσει τον τροχασμό της πριν ο Εκπαιδευτής την μυήσει στο πρώτο μάθημα ανακουφιστικού τροχασμού επί ανεπισάκτου Ίππου (άνευ σαγής και, βεβαίως, αναβολέων), κάτι πολύ επίπονο και δύσκολο.

     Αρχικώς, μετά την εκτέλεση του Κύκλου Προσεγγίσεως, η Ταξιαρχία συνέχισε με διατάσεις και ένα ασκησιολόγιο "μεταβάσεως" από την ακαδημαϊκή Ιππασία με την οποία ασχολείται επί χρόνια, στην Φυσική Ιππασία την οποία πρωτοξεκινά.  

     Ανταποκρινόμενη στις προκαταρκτικές απαιτήσεις της Φυσικής Ιππασίας η Ταξιαρχία προετοιμάσθηκε για την "μετάβασή" της "βαδίζοντας" στα "προβλεπόμενα", με όλα εκείνα τα "δοκιμασμένα" που σταθεροποιούν τον αναβάτη σε έναν ανεπίσακτον Ίππο, περιορίζοντας κινδύνους διαταραχών ισορροπίας. 


     Χωρίς καμία βιασύνη και με όλο τον χρόνο δικό της, η Ταξιαρχία "συνδέθηκε" με τον Ίππο της και, όταν τεκμηριώθηκε η εκατέρωθεν εμπιστοσύνη, προχωρήσαμε στην βελτίωση μικρών, αναμενόμενων, "ατελειών" καθίσματος, που σύντομα παραμερίσθηκαν.


     Τότε, παρενεβλήθη η Εύα και με την σφυρίχτρα της δυσκόλεψε την Ταξιαρχία ώστε να διευθύνει τον Ίππο της με, πάντοτε, κλειστά μάτια εκτελώντας αλλαγές διευθύνσεων και κλειστές στροφές, ακούγοντας τον ήχο της σφυρίχτρας κι ερμηνεύοντας προέλευση και διεύθυνση.


     Μετά και από αυτή την εξάσκηση, ήρθε η μεγάλη, για την Σχολή μας στιγμή, που η Ταξιαρχία, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία Τοξοβολίας και, βεβαίως, χωρίς καμία προηγούμενη διδασκαλία Τοξοβολίας θα τόξευε για πρώτη φορά ...έφιππη και εν κινήσει.

     Για να μάθεις Τοξοβολία πηγαίνεις σε μια Σχολή όπου ο Εκπαιδευτής σε "στήνει" προσεκτικά ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή ακινησία και ισορροπία, σου διδάσκει την γεωμετρημένη στάση κρατήματος Τόξου και βέλους, σε μαθαίνει να τοποθετείς σωστά τα χέρια στη χορδή και στο Τόξο, σου υποδεικνύει το άνοιγμα της χορδής, σου μαθαίνει την άφεσαη και ...φτου κι απ΄ την αρχή! Σήμερα η πρωτοείσακτη Ταξιαρχία μας, επάνω στη ράχη του ανεπίσακτου Ίππου της, άκουσε τον Εκπαιδευτή της να της λέει «Αν δεν τοξεύσεις ο εχθρός θα σε τοξεύσει!» ενώ της έδινε να κρατήσει για πρώτη φορά Τόξο και βέλος βάζοντας και τον Ίππο σε κίνηση και η Ταξιαρχία έδειξε στον εχθρό ότι τα καταφέρνει πολύ καλά αν και χωρίς προηγούμενη εμπειρία, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες "πιέσεως". Ναι, η Ταξιαρχία τόξευσε και από σήμερα θα μάθει και να ...τοξεύει. Κανείς δεν ξεκινά έτσι την Τοξοβολία αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των "Ελλήνων Κενταύρων"!

     Κάπως έτσι και μετά από κάποιες μικροδιορθώσεις που είχαν να κάνουν, κυρίως, με την άφεση της χορδής, η Ταξιαρχία τα κατάφερε!

     Το πρώτο βέλος της Ταξιαρχίας εγκατέλειπε πίσω του παλλόμενη την χορδή του Τόξου της και ...όπερ έδει δείξαι...! Η Ταξιαρχία έγινε καλοδεχούμενη στην Έφιππη Τοξοβολία.

     Καλωσορίσαμε κι εμείς την υπερήφανη Ταξιαρχία στην εφιπποτοξοτικήν "Οικογένεια"  ευχόμενοι αδιάκοπη πρόοδο!

     Ακολούθησε η ..."διαλογιστική συνεδρία" της Εύας η οποία μας εντυπωσίασε με το άψογο γυμνιππευτικό κάθισμά της. Αυτό το κοριτσάκι, με το πείσμα  του και την αυτοσυγκέντρωσή του "καλπάζει" από μάθημα σε μάθημα, παρά τις προσωπικές της υποχρεώσεις!

     Σήμερα το ασκησιολόγιο της Εύας, αν και δεν περιελάμβανε τίποτε το εντυπωσιακό, εν τούτοις, περιείχε μία από τις δυσκολότερες ασκήσεις της Ιππασίας που είναι η εκτέλεση ανακουφιστικού τροχασμού άνευ αναβολέων, κάτι απαιτητικότατο και επικίνδυνο για πτώση. Έτσι, πριν περάσουμε στην κυρίως άσκηση της ημέρας "δουλέψαμε" επάνω στην "ψυχική ενδυνάμωση" της Εύας με αρκετήν Έφιππη Τοξοβολία σε βάδην.

     Ακολούθως, μπήκαμε στα ...βαθύτερα με Έφιππη Τοξοβολία αλλά με κλειστά μάτια και η Εύα, όπως πάντοτε, ανταποκρίθηκε άνετα.

     Έτσι, αρχικώς έπρεπε να την εισαγάγουμε ήρεμα στην αίσθηση του ασφαλούς τροχασμού και αυτό το ανέλαβε η Ταξιαρχία με την πολυετή εμπειρία της ως Αμαζόνα, αλλά και κριτής Ιππικής Δεξιοτεχνίας της Ε.Ο.Ι. Και πράγματι η συμβολή της Ταξιαρχίας ήταν σημαντική!

     Ορατή η τροχαστική πρόοδος επί εδραίου καθίσματος και ήρθε η μεγάλη στιγμή και για την Εύα με την ανέλιξη του εδραίου τροχασμού σε ανακουφιστικό τροχασμό.

     Βεβαίως, το οπτικοακουστικό υλικό του ανακουφιστικού τροχασμού δεν δείχνει κάτι εντυπωσιακό, όμως, στο έμπειρο μάτι η προσπάθεια της Εύας δικαιώνεται και αυτή η πρώτη δικαίωση προοιωνίζει τα καλύτερα που έρχονται. Είναι μεγάλη υπόθεση σε μία Σχολή Φυσικής Ιππασίας οι εκπαιδευόμενοι να μην υστερούν σε τίποτε και, πολύ περισσότερο, να υπερέχουν και σε αυτό επιμένουμε στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων". Κι έτσι, αυτή η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον Ίππο, τον Εκπαιδευτή και δύο Αμαζόνες σε πλήρη γαλήνη και συμφιλίωση ακόμη και με τις πιο απαιτητικές στιγμές μιας Ιππικής φυσικής όσο και δύσκολης που αποτελεί το θεμέλιο μιας αρχέγονης πολεμικής τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.